По-напред в темата коментирахме че 18 млн лв отпуснати от правителството на Станишев са твърде много за 3 съсътава.
Хм, даже е малко.

От малкото разговори за износната цена на Скифовете (просто защото само ние ги купуваме) в руските форуми съм срещал цифрата 3 500 000 евро за състав.
Колко повече е това от "вътрешните" цени, ми е трудно да преценя.
А Vladislav, прав си в оценката за Скифовете, трябва да ти кажа, че в Русия критиките срещу тях в средите на метрофеновете, са още по-убийствени.
Така че, не ги превъзнасяме, но както отбеляза и ти : "вързани" сме за руската техника, за толкова пари - толкова...
За миялните машини : те руснаците нямат нужда да си ги сменят, просто защото всичкият им подвижен състав е такъв.
А у нас, предполагам, сме с тяхно производство. Иначе никакъв проблем : купуваме западни, обслужващи и други вагони и толкоз. Но пак опираме до пари...
За потъмняването на вътрешната облицовка може и ние да сме си виновни - като зная с какви долнопробни препарати ги мият (съдържащи киселини), и многократната им употреба изменя цвета на облицовката... Но, все се купува най-евтиното.

За немонтираните механизми против затискане и аз съм учуден, но сигурно са поискали повишение на цената - те наскоро ги разработиха (за Русич .4).
Та, с една дума обсъждаме руските вагони, защото това можем да си позволим - далеч не са идеални, но трябва много добра преценка заслужава ли си заради по-добър дизайн да сменим цялата система. За съжаление, сега щеше да ни е по-леко : имаме малко вагони, но моментът е изпуснат по разбираеми причини.
Да се надяваме след 25-30 години държавата да е в друго състояние...