Poll

Да има ли отделна тема снимки [електробуси]

ДА
32 (72.7%)
НЕ
12 (27.3%)

Total Members Voted: 44

Author Topic: Книга за похвали и оплаквания  (Read 100266 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Думите се забравят, въздействието никога
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: Книга за похвали и оплаквания
« Reply #480 on: 03.01.2025, 17:58:25 »
Да, а да е конкурсът от до със снимки на един и същ човек сигурно пък е много адекватно. Не, че нещо, Захари ми е приятел, но с какво може да мотивира такъв вид на конкурса? Тези правила да не би да са някаква Конституция и да се иска Велико народно събрание, за да се променят? Интересът към снимането варира. Преди три години може картината да е била една, сега е друга и правилата трябва за подбор трябва да се адаптират.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #481 on: 03.01.2025, 18:00:15 »
Всеки е свободен да даде предложение, ако нещо не му харесва. Очаквам адекватно поведение по темата.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Думите се забравят, въздействието никога
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #482 on: 03.01.2025, 18:03:37 »
Смъкване на границата на харесванията и/или един потребител да няма право на повече от три снимки, нищо сложно.

Offline 04Boris22

• Наистина съм луд
  • 2055
    • View Profile
    • Email
« Reply #483 on: 03.01.2025, 18:45:14 »
Тамън да напиша нещо и нашият добър модератор да ми се иззъби. Не се и учудвам ;)

Моето предложение е един човек да няма повече от 2 снимки в конкурса, за да може повече хора да имат шанс. И да, аз излизам, снимам и качвам. Мога да заявя, че се старая повече от някои хора, които обират лайковете. Нека и за другите да има шанс. Точно заради този потребител доста хора се отказахме да се опитваме, защото конкурса почна да прилича на "Снимките на Захари" поради модераторски причини ;)
Черепите неслучайно са пълни с нещо ;)

Offline comet

• Moderator
  • Наистина съм луд
  • MAN Lion's City
    • View Profile
« Reply #484 on: 03.01.2025, 21:40:00 »
Към Агента - в момента няма определена долна граница, а се взимат първите осем снимки с най-много харесвания.

Поставянето на харесвания е личен избор на останалите участници във форума. Освен това е по-обективен критерии от личното мнение на един човек и това е причината да е водещо в подбора на снимките.

Правилата могат да се променят, просто от последната редакция (февруари 2021г.) не е имало нови предложения. Въвеждането на ограничение за до 3 снимки може да се случи от следващия конкурс, който ще е и първият за новата година. Ако има други предложения ги направете в следващите няколко седмици, за да са част от новото издание.

Offline david

• Маниак
  • Ganz Villamossági Művek
    • View Profile
« Reply #485 on: 03.01.2025, 22:26:16 »
Аз не виждам с какво comet е виновен, или който и да било, защото виновен в тази ситуация няма. Просто е факт, че лайк в повечето случаи се дава на личностна основа, а не за оценка на самат снимка. Ако си удобен на съфорумците и им се харесваш по една или друга причина, ще трупаш лайкове лесно, като не си им удобен или симпатичен, няма да получаваш толкова лайкове, много е проста схемата.
Не мисля, че някой трябва да се вживява за нещо подобно, просто е излишно натоварване за самия човек.

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #486 on: 03.01.2025, 22:36:50 »
Абсолютно си прав :fan:
Адмирации на всички, които полагат усилия и правят невероятни снимки, но това "сърдене" не отива на уж зрели хора.
И аз снимам , рядко ...... качвам понякога тук и до там. Не съм печелил никога "снимка на месеца" или каквото е там.....не ми и трябва .
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline dimpleking44

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #487 on: 04.01.2025, 16:06:10 »
Добър ден!

Преди вече над 10 години – може би откъм 2011 до 2014-2016 участвах като потребител тук, вкл. и в снимковия раздел, пък и дълги години се занимавам с фотография , дори и професионално в някои моменти от живота си, а след това, макар и невинаги, активно следя форума „отстрани“ и бих желал сега да се включа с една публикация –  по-задълбочен коментар на случващото се.

Първо, абсурдно е наистина един потребител да участва със седем от осем снимки в конкурса, като половината от тези снимки изобщо нямат място във въпросния конкурс! НО! За това виновен не е нито модераторът, нито правилата.

Замислете се за два фактора – първият – огромна част от потребителите в този форум, т.е. харесващите снимките и гласуващите в конкурса, не разбират нищо от фотография, което е нормално и не го казвам като критика. Самите „фотографи“ в раздела често също не разбират от фотография. Най-малкото това не е фотографски форум, все пак!

Съответно напълно нормално е като победители в конкурса да бъдат избирани снимки, които нямат място там. Както правилно е посочил David, и преди 10 години, и сега в повечето случаи се гласува за това дали потребителят ти е приятел, гласува се за това дали изобразеното превозно средство ти е любимо или не, отколкото дали наистина снимката заслужава да спечели. Тогава също ставаха конфликти по този въпрос, защото понякога ставаше очевадно.

И вторият фактор – да, много от снимките в конкурса в момента наистина нямат място там. Но знаете ли защо са там? Не е заради модератора. А защото те са представителна извадка на нивото в раздела в момента. А нивото е… ниско. Нищо общо с преди години, когато се изявяваха класни фотографи като Fantomas, mrav40, Sofia и др.

Борис, приятелче, извинявай, ама всъщност изобщо не се стараеш, даже грам. Нито с безобразно тъмните ти нощни „снимки“, където предницата на возилото не се различава от околната среда - https://www.flickr.com/photos/198506535@N07/54223656683/, https://www.flickr.com/photos/198506535@N07/54206246600/ https://www.flickr.com/photos/198506535@N07/54144879810/
нито безбожно кривите снимки с един куп грозни обекти в тях – ръждясали стълбове, коли и какво ли още не на места, където не трябва да бъде. Пример:
https://www.flickr.com/photos/198506535@N07/54144698933/
https://www.flickr.com/photos/198506535@N07/54144744354/, https://www.flickr.com/photos/198506535@N07/54184369765/

Извинявай, ама не знам къде виждаш това старание. Разгледах ти снимките и повечето са ти много зле – осветление, композиция, ако щеш чисто и просто снимката НЯМА идея. Това е щракане, не снимане. Никон Д3500 е достатъчно прилична техника, за да постигнеш нещо повече, ако вложиш истинско старание. Така че не очаквай да събираш лайкове с подобни творения, дори при ниската конкуренция тук. И за това модераторът не е грам виновен, ама грам! Даже добре е, че подобни снимки не намират място в конкурса. В конкурса трябва да има снимки, които носят история и които притежават необходимите фотографски качества. В твоя случай често и двете липсват...

Преди ок. 10 години в конкурса участваха предимно такива снимки: https://www.flickr.com/photos/127247218@N05/25261007652/ Да не говорим за шедьоври на Fantomas като този: https://www.flickr.com/photos/rivo23/24398967682/ . Но дори не казвам, че нивото трябва да е чак толкова високо. Една учебникарска откъм композиция снимка на Агента от 2014 г.: https://www.flickr.com/photos/124054150@N08/15895666222/

Виждаш ли тук как стълбът е добре интегриран в снимката, без да я загрозява толкова жестоко, както на твоите снимки, Борис? Ето към това трябва да се стремите, нито е толкова трудно, нито е такава философия. Подобни снимки разказваха история и носеха смисъл на конкурса. В днешно време също някои снимки разказват история, но са рядкост.

Сега конкурсът се е обезценил значително. Не предлагам, че трябва да се закрие, защото още дори тогава, през 2014 имаше такива предложения, които не минаха, но казвам, че не трябва да го възприемате за нещо ултра сериозното. Нито като спечелиш трябва да го мислиш за някаква значима победа (особено имайки предвид, че вероятно причината да спечелиш е, защото твои приятели са гласували за теб или просто си участвал със снимка на някое любимо возило), нито като не си допуснат до участие трябва да мислиш, че това е красноречив критерий за качествата ни. 

Опитвайте се да надграждате себе си за свое удовлетворение, а не заради конкурса. И също, към момчетата под 20 години – младежи, посвийте си самочувствието малко, огледайте себе си и света около вас и почнете да „носите“ на градивна критика. Спрете да крякате толкова и не мислете, че без да положите ИСТИНСКИ усилия ще постигнете резултат. Това далеч не важи само за форума впрочем.

Offline Bl3iz3

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #488 on: 05.01.2025, 19:35:15 »
Не цитирай предишното мнение.

Само няколко неща искам да кажа. Първо-Не е много адекватно това да се появиш във форума и първият ти пост да е критика. Второ-Ние сме една общност, която е любител на градския транспорт. Не сме фотографски форум. И трето-Отвори си темата за снимки и се върни в периода 2011-2015(Времето което ти си бил във форума, което не знам колко е достоверно) и виж какви са били снимките. Да има разлика от сегашните? Има и хубави и лоши, както е сега.
« Last Edit: 05.01.2025, 21:29:19 by comet »

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #489 on: 06.01.2025, 14:18:04 »
Аз не виждам каква е драмата, при положение че lion_sofiq не е печелил конкурса от Май месец. В това, че всеки месец има класирана негова снимка не виждам проблем. :neznam: