Poll

Кандидати за нов модератор

pesho1991
11 (26.8%)
comet
30 (73.2%)

Total Members Voted: 41

Voting closed: 18.04.2020, 19:38:46

Author Topic: ИЗБОР ЗА НОВ МОДЕРАТОР!  (Read 7185 times)

Offline spicy_e

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
ИЗБОР ЗА НОВ МОДЕРАТОР!
« on: 13.04.2020, 13:30:53 »
След близо 3 години като модерадор, мисля че е време за промяна в темата. Мина се доста време откакто станах модератор, първоначално не бях приет особено добре от някои от потребителите. След първоначлен шум нещата се успокоиха и започнах да си върща работата. В очите на някои няма да остане позитивно мнение за мен, в очите на други ще е обратното, но все пак всеки има правото на мнения. В последните месеци нямам почти никакво свободно време и именно това е причината, за да взема това решение да се оттегля. Смятам също така, че трябва да дойде някой с нови идеи, който да може да запали новите хора във форума по това да снимат.

Който желае да стане модератор, по подобие на предното преразпределение на ролите ще помоля всеки желаещ в тази тема да обясни на обществеността поради каква причина желае да бъде модератор, какви биха били целите, ако стане и какво би направил, за да ги постигне.

Давам време 72 часа, за постъпване на предложения за кандидатите. През това време останалите секции в темата ще бъдат заключени, за да може цялото внимание да бъде обърнато към тази тема, за което предварително се извинявам на всички.

Благодаря Ви за вниманието!

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Re: ИЗБОР ЗА НОВ МОДЕРАТОР!
« Reply #1 on: 13.04.2020, 14:48:10 »
Категорично бих казал, че си бил най-добрият модератор на раздела от негото му създаване.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2 on: 15.04.2020, 14:20:59 »
Аз подавам кандидатура за модератор на раздел снимки. Знам, че съм от по-новите потребители и не пиша редовно, но винаги следя дейността във форума.
Разгледах предния конкурс за модератор и внимателно се запознах с програмите на предните кандидати. Единствено мога да кажа, че ще е трудно на когото и да е да поеме поста след спайси. Моята визия е да продължа досегашната политика на модератори, като ще се опитам да проуча възможностите на форума, за да видя дали е възможно по някакъв начин да се отбелязва победителят от конкурса снимка на месеца. Сигурно ще се питате защо? Отговорът е следният- забелязал съм, че само малка част от потребителите на форума участват в този раздел активно. Идеята ми е да се маркира по някакъв начин победителят от конкурса снимка на месеца и като пише мнения в другите теми, по този начин да привлича внимание към раздел снимки. Понякога такива малки неща променят много. Искам да отбележа, че това по никакъв начин не издига някой потребител спрямо другите, предложението е като един вид реклама на раздела.
За мен ще е мисия да запазя качество на този раздел, но и да се опитам да го популяризирам още повече. Тъй като знам, че приемствеността е най-важна в такива моменти ще се радвам да работя със сегашния модератор. Ще се радвам и на подкрепата на всички съфорумници и ще оценявам вашата критика и предложения. Винаги съм се стремял да съм неконфликтна личност, да имало е случаи, когато не съм бил с подходящ "език" за форума, но винаги съм гледал да спазвам добрия тон. За мен ще е важна работата в екип и приемствеността, защото така може да направим този раздел още по-добър. Ще завърша с няколко думи в духа на спайси: човек първо възприема с очите си транспортът и той ни радва на снимки, но истинска радост доставя хубавата снимка!

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #3 on: 15.04.2020, 15:29:39 »
Този раздел се нарича "снимки" и конкурсът в него печели човекът с най - добра снимка за месеца и това го решават хората подали глас въз основа на това дали някои от снимките им допада. Напълно нелогично е, победил да е този не с най - добра снимка, а с най - много или най - хубави мнения из всички теми на форума. Ще се надявам да не си ти модератор на този раздел, не че и качвам снимки, но все пак.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #4 on: 15.04.2020, 15:32:29 »
Този раздел се нарича "снимки" и конкурсът в него печели човекът с най - добра снимка за месеца и това го решават хората подали глас въз основа на това дали някои от снимките им допада. Напълно нелогично е, победил да е този не с най - добра снимка, а с най - много или най - хубави мнения из всички теми на форума. Ще се надявам да не си ти модератор на този раздел, не че и качвам снимки, но все пак.
Не ми се спори, но искам да прочетеш внимателно пак какво съм написал и да помислиш добре. Ако имаш някакви въпроси, които са конкретни или нещо не си разбрал отправи си критиката, а за дребнаво заяждане ще те помоля да ми пишеш на лични съобщения и може да го обърнем на стил "квартална кръчма след 2 ракии"

Offline Tatra

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 229817817
    • View Profile
    • Email
« Reply #5 on: 15.04.2020, 16:06:34 »
Аз предлагам Емпрерър за модератор.
ТРАМВАЙНО ДЕПО "БАНИШОРА"
Трамвайна мотриса инв. ном.: 936
линия номер: 6

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • пендел
    • View Profile
« Reply #6 on: 15.04.2020, 16:51:07 »
Аз категорично смятам, че Пешо ще е перфектния модератор, тъй като има всичките лидерски качества - спокоен, не се заяжда и разбира много по темите. Както няколко пъти той спомена в поста, в раздел "Снимки" публикуват малко лица от целия форум, а като се включат още повече ще имаме много повече материал. Популяризирането е едно от най-важните за сега неща. Относно "Снимка на месеца" - като конкурс разбирам, че ще си остане абсолютно същото, но ще бъде да кажем "рекламиран" в повече раздели на форума? Поправи ме ако греша, Пешо.

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #7 on: 15.04.2020, 17:55:51 »
Аз категорично смятам, че Пешо ще е перфектния модератор, тъй като има всичките лидерски качества - спокоен, не се заяжда и разбира много по темите. Както няколко пъти той спомена в поста, в раздел "Снимки" публикуват малко лица от целия форум, а като се включат още повече ще имаме много повече материал. Популяризирането е едно от най-важните за сега неща. Относно "Снимка на месеца" - като конкурс разбирам, че ще си остане абсолютно същото, но ще бъде да кажем "рекламиран" в повече раздели на форума? Поправи ме ако греша, Пешо.
Идеята е точно такава! Като всъщност ще проуча възможностите на форума и ще видя дали е възможно победителят от конкурса да се маркира като такъв при писането на мненията си. Ето примерно модераторите са с червени квадратчета, показващи приноса им към форума, администраторът е със сини, моето предложение е примерно победителят от конкурса да бъде със зелени и като пише мнения през месеца, в който той е победител да стои профила му така, или пък да се изписва текст, който да гласи победител от конкурса "снимка на месеца". Това разбира се трябва да го проуча с възможностите на форума, но ще измисля нещо, ако тези решения са невъзможни.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #8 on: 15.04.2020, 18:21:03 »
Аз мисля, че трябва да се гласува.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • пендел
    • View Profile
« Reply #9 on: 15.04.2020, 18:36:13 »
Аз мисля, че трябва да се гласува.
Как ще се гласува като няма други "кандидати"? :laugh:

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #10 on: 15.04.2020, 18:38:57 »
Идеята е точно такава! Като всъщност ще проуча възможностите на форума и ще видя дали е възможно победителят от конкурса да се маркира като такъв при писането на мненията си. Ето примерно модераторите са с червени квадратчета, показващи приноса им към форума, администраторът е със сини, моето предложение е примерно победителят от конкурса да бъде със зелени и като пише мнения през месеца, в който той е победител да стои профила му така, или пък да се изписва текст, който да гласи победител от конкурса "снимка на месеца". Това разбира се трябва да го проуча с възможностите на форума, но ще измисля нещо, ако тези решения са невъзможни.
Напълно безсмислено. Най - логично е да се направи гласуване. А второто нещо е да има избор само от хора, които се занимават със снимки и главно публикуват в този раздел и разглеждат снимките обективно, а не с пристрастия. Това да се смесват раздели и да се гледат мненията на даден човек е много тъпо,  защото ако някой не е удобен с мненията си из другите раздели, никога няма да спечели конкурса, дори и неговата снимка да е най - добра към текущия месец.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • пендел
    • View Profile
« Reply #11 on: 15.04.2020, 18:43:39 »
Аз не мога да разбера какво имаш предвид (някой да не печели заради мненията си). Аз разбирам следното: конкурса няма да се оценява на базата на какво си писал в други теми, дали смислено, дали простотия; а ще се оценява по абсолютно същите критерии като сега. Новата идея е ако, примерно ти си спечелил конкурса, за този месец около твоето име ще има някакъв индикатор, че ти си победител (както админите и модераторите имат цветни квадрати).

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #12 on: 15.04.2020, 19:24:40 »
Очевидно не съм представил идеята си достатъчно добре, затова ще се опитам по друг начин да я представя. Първо искам да подчертая, че ще запазя сегашния вид на конкурса "снимка на месеца" като идеята ми е да популяризирам самия раздел и конкурса в другите части на форума. Това ще става, като например се промени цвета на квадратите показващи приноса на потребителя, ако е възможно, или поставяне на значка или друго(всичко зависи от форума и неговите възможности). Идеята е- когато пишеш в другите теми да си личи, че си спечелил конкурса, по този начин ще се предизвика по-голям интерес към този раздел от хора, които не го посещават. Надявам се да е станала по-ясна идеята, ако има още въпроси- с удоволствие ще отговоря.

Offline comet

• Moderator
  • Наистина съм луд
  • MAN Lion's City
    • View Profile
« Reply #13 on: 15.04.2020, 19:49:40 »
След като видях оттеглянето на spicy_e се поколебах дали да не се кандидатирам. Основният ми въпрос беше какви са отговорностите на модератора. Неговата работа е техническа - да следи за спазването на реда в раздела, но освен това той трябва да подканя хората към участие. Един от тези начини е вече утвърденият конкурс за снимка на месеца. Благодарение на spicy_e бяха изготвени правила, които гарантират справедлив избор спрямо възможностите на платформата на форума. Но не можем да не се съгласим, че в последните месеци (изключвам март) се наблюдава отлив от раздела( и в месечната селекция влизат все по-малко снимки.) Според мен една от причините за това е липсата на конкретни правила за качество на снимките, които се публикуват. Повечето от начинаещите имат напълно обясними недостатъци в снимките - лошо осветление, прекалено силни цветове и тн, в това число и аз, когато започнах участието си в раздела. С времето се научаваш как да снимаш, но не всеки има възможност да отделя редовно от ежедневието си за това. Няколко пъти сме наблюдавали скандали заради изтрити снимки на нови потребители и проблемът е бил, че те не разбират причините за тяхното изтриване, нито могат да видят какво е грешното в тях. Затова искам да обърна тенденцията на раздела към поощряване на новите снимачи.
Ще започна с изработването на правила за качество на снимките, които да обхващат възможно най-голям брой хора, за да няма ощетени заради техниката, с която разполагат. Освен това бих искал да допълня правилата на месечния конкурс - границата с лайкове е обективен критерии, но може да се прилага само за снимки, които са били публикувани преди няколко дни. Така кадрите, направени в края на месеца винаги остават ощетени просто защото нямат равно време да съберат харесвания. Ето защо бих добавил едно или две места в конкурса за снимки, които не са минали границата, но представляват интерес към събитието - пускане на нов модел, необичайна линия или маршрут.
Последно искам да обърна внимание на практиката снимки, които се смятат за информативни, да се качват само в темата"Подвижен състав". Това ощетява раздела за снимки и предлагам те да се публикуват в него, като се цитира коментарът от "Подвижен състав", към който се отнасят. Разбира се при тези снимки ще се прави компромис с качеството ако показват нещо "уау".

Благодаря ви за вниманието, остава малко до гласуването, нека всеки обмисли своя избор и надпреварата да е честна.

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #14 on: 15.04.2020, 20:27:00 »
Като допълнение на идеите за популяризиране на раздела, може да добавим тема за информация за начинаещи (и хора на кота нула, като мен). Може да се направи и тема за въпроси на тема снимане.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #15 on: 15.04.2020, 20:37:58 »
За всичко това не е нужно да си модератор за да се случи. Всеки потребител би могъл да го направи. Едва ли ще се намери някой да е против това. Модераторът не е премиер, не задава дневния ред на форума. Модераторът следи да се спазват правилата, правописа, добрия тон и ако има нужда се намесва според ситуацията. Конкретно за раздел снимки - достатъчно е да следи за нискокачествени снимки и нарушение на првилата в раздела, както и да организира конкурса за Снимка на месеца. Програми, визии и прочее не са необходими. Просто изявете желние и напишете защо искате да бъдете модератор. Аз като такъв бих казал че това не е особено голяма привилегия и често носи негативи.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #16 on: 15.04.2020, 20:59:39 »
Хора, като чета, направо ми се изправя косата. По-добре да стане модератор този, който нищо няма да променя. С годините сме си изградили навик как да следим, четем и участваме във форума. По-добре нищо не пипайте, за да не окепазите и това, което с толкова години е изградено, с приноса на толкова участници. Изобщо не е задължително новият модератор да вкарва разни новости. Нека транзитът остане незабелязан, така ще е най-спокойно.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #17 on: 15.04.2020, 21:26:03 »
И аз се присъединявам към мнението, че един нормален модератор просто трябва да следи за спазването на правилата, да маха некачествени фотографии, да не допуска излишни единоборства, разправии и т.н. и толкова. Аз, признавам си съвсем откровено, тъй като невинаги имам време и желание, не изявявам никакво желание да бъда модератор, и вероятно няма и да изявя - освен ако някога не ми дойде друг акъл, разбира се  :D Но сериозно, не виждам къде толкова е драмата кой ще бъде и защо трябва да се преоткрива топлата вода. Нещата отдавна са измислени, важното е да се случват по някакъв приемлив начин.
« Last Edit: 15.04.2020, 21:28:44 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline Ники 1515

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #18 on: 15.04.2020, 22:19:01 »
Пиша конкретно за това, което предлага Dimitar155: съгласен съм, че за хората, които са начинаещи, би било в помощ да има място, в което да споделяме идеи - кой как подхожда при снимането, какво е разбрал от своя опит; допълнителна информация и т.н.  А дори и защо снимането е интересно и приятно занимание като хоби, защо отделяме време за него.  :)

Вероятно всичко това може да стане и в съществуващата сега тема „С какво и как снимаме (фотографска тема)”. Зависи само от това участниците да споделят по-конкретни насоки (като „правила при снимането” или пък просто като предложения) - за тези, които са с по-малко опит.   

За другите въпроси - мисля, че точно сега е подходящо в дискусия да се изкажат мнения за това кой какво преценява като необходимост (дали нещо да се променя, кое, защо; как да се насърчат участниците да снимат повече, как да се привлекат нови...)  Така и тези, които се кандидатират, ще имат ясна представа как съфорумниците виждат задачите и ролята на модератора.

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • пендел
    • View Profile
« Reply #19 on: 16.04.2020, 11:14:12 »
Напълно съм съгласен с Ники. Също така, смятам, че наистина е важно да има някакви правила за снимане - качество, цвят, и т.н., но от друга страна мисля, че не трябва да се слагат супер-високите норми, защото някои потребители (като мен примерно) нямат специализирана техника като професионални камери, но пак искам да качвам. Аз си снимам през моя Айфон 7, но пак стават снимките добре. Мисълта ми е, от прекалено високите норми, да не почнат да се губят членове, допринасящи за темата.