Author Topic: Доставка на 8 нови влака за депо Обеля  (Read 15695 times)

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Контролен или сигнален ток на релсовата верига е токът, който обтича релсите и задейства пътното реле при свободен участък - същият ток се регистрира от приемната бобина, поставена пред първата колоос в шунтов режим на релсовата верига. Той може да е променлив с различни честоти, може да е постоянен (при автономна и променливотокова тяга), може да е кодиран с различни кодови последователности (при АЛСН, VZ) и т. н.
АЛС-АРС е система достатъчно проста, за да може с едно и също оборудване да работи в много режими с бързо и минимално преконфигуриране.
Приказките за "днешните технологии, софтуерни адаптации и 5-те минути" може би вършат работа в някой офис, но не и напрактика по темата за която говорим.
Преди няколко дни ми отне дори по-малко от 5 минути да сменя целия софтуер на една гарова централизация с по-нова версия, която се държи по друг начин и добавя нови функции. Вярно е, че техническото (по-рано релейно) помещение на компютърната централизация го наричаме "офис" докато работим в него, но не е същото.
Шкода ще закупи системата АРЛ-АРС и по този начин ще стъпи на нашите метродиаметри.
Ако Метрополитен има изискване Шкода да закупи оборудването от Метрополитен или от трета страна, това не е особеност на системата АЛС-АРС, а на договорни взаимоотношения между страните.

И накрая, не е много културно (въпреки, че и аз го правя понякога и после съжалявам) да се влиза с рогата напред на ново място с послание "Аз знам всичко, а вие сте плебеи".
« Last Edit: 17.02.2024, 16:21:24 by bdz43r »

Offline eco_power

• Запален по ГТ
  • URBAN ECOLOGY
    • View Profile
    • Email
Реакцията ми произтича от това, че приемам bdz43r за авторитет и капацитет по темата (и не само по тази) и в случая се получава малко смешно с подобна реториката. Нека това не звучи като укор - смисълът и чарът на форума е именно във възможността всеки доброволно и свободно, без оглед на своите лични и професионални компетенции, да изказва мнение, да дава предложения, да задава въпроси, да се учи и да предава знания - и всичко това в една добронамерена и градивна среда. Вероятно ако AR262BG (като нов член на форума) беше прегледал назад тази или особено някоя от жепейските теми, щеше да знае, че всъщност bdz43r му е колега с изключителен опит в сферата на релсовия транспорт. Не коментирам конкретно възникналата дискусия, защото аз съм от групата на любителите и на мен наистина ми е интересно. Ще се радвам да науча много и от новия колега във форума, защото за мен това е водещия мотив да бъда в тази общност.  :rolleyes:

Offline AR262BG

• Писател
  • **
  • В единението е силата
    • View Profile
Контролен или сигнален ток на релсовата верига е токът, който обтича релсите и задейства пътното реле при свободен участък - същият ток се регистрира от приемната бобина, поставена пред първата колоос в шунтов режим на релсовата верига. Той може да е променлив с различни честоти, може да е постоянен (при автономна и променливотокова тяга), може да е кодиран с различни кодови последователности (при АЛСН, VZ) и т. н.
АЛС-АРС е система достатъчно проста, за да може с едно и също оборудване да работи в много режими с бързо и минимално преконфигуриране.

Преди няколко дни ми отне дори по-малко от 5 минути да сменя целия софтуер на една гарова централизация с по-нова версия, която се държи по друг начин и добавя нови функции. Вярно е, че техническото (по-рано релейно) помещение на компютърната централизация го наричаме "офис" докато работим в него, но не е същото.

Ако Метрополитен има изискване Шкода да закупи оборудването от Метрополитен или от трета страна, това не е особеност на системата АЛС-АРС, а на договорни взаимоотношения между страните.

И накрая, не е много културно (въпреки, че и аз го правя понякога и после съжалявам) да се влиза с рогата напред на ново място с послание "Аз знам всичко, а вие сте плебеи".

Радвам се че си прочел и цитирал някакво описание или учебно пособие за системата АЛС-АРС - в това няма лошо, общо взето това, което съм написал аз си го написал/цитирал  в академичен стил. Разликата е, че това, което съм написал го изказвам със собствени думи - но това не е геройство, нормално е когато, човек го е работил/ го работи известно време. Това първо. Второ /същината на въпроса/ - системата АЛС-АРС има много режими грубо казано на реакции/в повечето случаи забранителни, примерно - реакция на системата при самопредвижване или неефективно спиране и т.н/, също така времена на превключване на честоти и доста други грубо казано технически логаритми. Всичко това ако предположим, че е новосъздадено трябва да работи едно към едно както съществуващата система АЛС-АРС. И виждаме/не защото аз го казвам/, че в един такъв обявен търг/процедура нито Сименс, нито Шкода се наемат да правят аналог работещ заедно с нашата система, а Шкода предпочита да закупи тази система на готово и само да я доуточни с нас като параметри и реакции. Не съм чел договора и нямам желание, но ти гарантирам, че няма такова условия участника спечелил търга да се задължава да закупи системата АЛС-АРС от "Х"/Знам от кого ще я закупят, може и да го пише някъде в нета, не зная, но не смятам да го казвам, тъй като не е редно./ Може да си пишеш колкото искаш, но това което ти казвам е факт - Шкода влизат на тези диаметри с тази система, не със софтуерни адаптации и т.н. Само се сетете, че фирма като Сименс изцяло изграждаща и пътна инфраструктура, упр. системи на влаковте(CBCT) и самите влакове имаща опит не с един такъв проект направиха не малко забавяне (не ми се проверява колко точно месеца). И това, което ти бях пратил като адрес, беше информация за това как във Варшава на М1(там където са експлоатирали съветските влакове)са модернизирали системата и са минали към броене на оси относно отчитането на заетостта на конкретните участъци.
   Вижте, казах ви, че нямам намерения да споря в някакъв форум(преди повече от 15 години може би във собствен форум с приятели съм го правил). Нямам нужда да си налагам мнението или да си меря пишката с някого - минала ми е тази възраст.Казвам си веднъж мнението - ако искате го приемете или не. Ако искате го изтрийте, но имайте предвид, че това, което ви казвам в голяма степен е така или ще се случи и то не защото аз съм много умен, знаещ или можещ, а защото съм го видял, правил и съм до някаква степен в кухнята на една част от тази сфера. Ако една стена е синя, а нас вас ви се иска тя да е червена, колкото и да и се сърдите и спорите - тя ще си остане синя, не червена, фактите са такива каквито са.

Offline Ilian

• Маниак
    • View Profile
    • Сервиз за лаптопи
технически логаритми
"Алгоритми" ли имаш предвид?

Аз не разбрах за какво всъщност се спори.

Offline AR262BG

• Писател
  • **
  • В единението е силата
    • View Profile
  Има голяма вероятност за новина по темата в близките дни или по-скоро надграждаща новина към тази тема.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
  Има голяма вероятност за новина по темата в близките дни или по-скоро надграждаща новина към тази тема.
И тя е!? Какъв е смисълът от този анонс, освен да трупаш мнения!? Ако има нещо го напиши (, когато му дойде времето)!

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
Каква ще бъде тази новина, която май така и не се случи? Какво е трябвало да бъде очакваното събитие?

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Каква ще бъде тази новина, която май така и не се случи? Какво е трябвало да бъде очакваното събитие?

Явно никаква. Вдигане на пушилка само...

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Може би е стартирало производството  :neznam:

Offline AR262BG

• Писател
  • **
  • В единението е силата
    • View Profile
Има вероятност да се направи процедура за още 8 метровлака

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Какво е това лошо планиране и работа на парче!? Има ли дългосрочна стратегия и план за управление на метрото!? Защо не се заложи всичко в една процедура, дори и с изпълнение на части (при наличие на финансиране)?! Сега ако ще точат 100 години процедурите и накрая да не спечели нова фирма и да имаме поредния различен подвижен състав!?

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
...работа на парче!?

Вероятно пак има спестени пари по някое перо по другите проекти и затова обявяват още една поръчка. Не им е за първи път.

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
А можеше и да пуснат предната поръчка с опция за доставка на допълнителни вагони при евентуално осигурено финансиране и сега просто щяха да активират опцията. Без излишни нови процедури и обжалвания.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
А можеше и да пуснат предната поръчка с опция за доставка на допълнителни вагони...

Опциите по принцип не са безплатни.

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
А можеше и да пуснат предната поръчка с опция за доставка на допълнителни вагони...

Да, и затова съм написал при евентуално осигурено финансиране. Вмъкването на опцията в условията на обществената поръчка едва ли е толкова трудно .
СЕ имаше такава поръчка преди години, за първата доставка Хигери, но така и не пуснаха втората доставка. Но пък опцията беше налична.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email

Да, и затова съм написал при евентуално осигурено финансиране. Вмъкването на опцията в условията на обществената поръчка едва ли е толкова трудно .
СЕ имаше такава поръчка преди години, за първата доставка Хигери, но така и не пуснаха втората доставка. Но пък опцията беше налична.

Имах предвид че самото включване на опция в първия транш на договора струва определена сума, на Deutsche Bahn обикновено минимум 100 бона отгоре в сравнение с договор с твърдо договорено количество. При нас как е не мога да коментирам, сигурно има обаче някаква надбавка.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Видяхме, как растат цените на едни и същи трамваи при следващи поръчки, при някакви фиксирани условия в началото, или по-голяма отстъпка при поръчка на по-голяма бройка, може би ще е по-изгодно... Но фактор е и качеството на продукцията, защото като после на живо се окаже, че подвижният състав не става, а сме обвързани с купуването на още от същото... Макар че в отделни процедури и констатирани проблеми, Песа не намериха за редно да подобрят каквото и да е в това, което им поръчваме, ние пък с радост им приемаме творенията каквито дойдат...  :neznam:

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
Опцията за допълнителни количества я активира клиентът. Може и да не го направи.
Иначе колкото и да се доплаща (ако изобщо има такова), със сигурност излиза по-евтино да има такава опция. Пускането нов търг за малко бройки, който може да се проточи доста зради обжалвания, може да излезе доста по-солено.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
По-интересният въпрос е къде ще ги държат тези влакове? Място в депото в Обеля вече няма, а поръчка за разширяване на депото не са обявявали...

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
По-интересният въпрос е къде ще ги държат тези влакове? Място в депото в Обеля вече няма, а поръчка за разширяване на депото не са обявявали...
Тук-там има реализирани резервни коловози, където могат да домуват състави.