Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - я л т а

Pages: [1] 2 3 ... 268
1
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: Yesterday at 09:41:28 »
Огнян Желев:

Предговор: Ако четенето на този базиран на исторически факти текст ви предизвика емоционален дисбаланс, диагнозата е в последните две думи!
Напоследък си пролича тоталната дебилизация на немалка част от популацията по нашите земи. Включително и висши държавници използват прилагателните "братски/славянски народ" за населяващите територията на Руската Федерация.
Нека поставим нещата на историческа платформа, но не тази от дебилизора/зомбоящика, насаждането на която е започнало преди век и нещо. Ще се върнем няколко века назад.
Първо, да уточним "славянството" на наричащите се "руси/русские":
В края на 12 век, монголската орда на Чингис хан, владееща централната част на Азия (в последствие най-голямата известна империя), след като е намачкала китайците до към Хималаите, тръгва да се разширява на север. В началото на 13 век, преди смъртта си през 1227 г., Чингис хан "разделя" владенията на четиримата си сина Угедей, Чагатай, Толуй и Джучи. Джучи умира малко след това и неговият дял се разпределя между синовете му Бату и Орда. Угедей, Чагатай и Толуй получават като дялове дотогавашните владения в централна Азия - от северен Иран до Монголия. Младите наследници на Джучи биват наритани по широкия свят, сами да завладяват и основават свои ханства.
Бату тръгва на северозапад към Кавказ и основава Синята орда (орда - преносимата къща на хана, шатрата), брат му Орда тръгва на север с Бялата орда. В последствие тези двете образуват Златната орда. Защо "Златна" ли? Защото по пътя си, завладявайки всичко, войските на двамата братя плячкосват, разрушават, избиват всичко мъжко и изнасилват или вземат със себе си всичко женско. С награбените в походите богатства, домовете на хановете стават златни.
Бату стига до Кавказ, където се среща с волжките българи около 1236 и след като ги покорява, тръгва на север и прегазвайки Московското княжество, напада познайте кой - русите, но от Киевска Рус. До този момент, а и няколко века след това, не съществува държава Русия. Названието по-късно бива откраднато точно от Киевска Рус - предшествениците на днешните украинци. Там монголите разрушават няколко от по-големите градове, включително и Киев.
По същото време, киевският княз Александър Ярославич вече е сразил през 1240 г. шведите на север при река Нева и е получил прозвището Невски. Той сключва договор с монголите да им плаща васален данък и да има някаква автономия, след като Киевска Рус почти се е разпаднала. Част от договора евентуално е била смяната на религията му - върху шлема на сразилият католиците християнин Александър Невски има изографисани сури от Корана.
Така, наследниците на Чингис хан продължават похода си на запад по поречието на Дунав и стигат до Австрия и Далмация (днешна Хърватска), когато през пролетта на 1242 г. получават вест за смъртта на чичото Угедей, който като най-възрастен от наследниците на Чингис, е бил "Велик Хан". Бату тръгва назад, с надеждата да стане следващият върховен хан, но това не се случва и той се установява на река Волга, в избраният за столица град Сарай, полагайки началото на Златната орда.
След смъртта на Бату, синът му Сартак приема християнството, което го вкарва в противоречие с чичо му Берке, който повлиян от силната Османска империя е приел исляма. Берке отравя Сартак и поема управлението на Златната орда.
След близо 250 годишно управление на монголите по поречието на Волга, при което те почти изцяло са подменили славянският генетичен фонд, оцелелите княжества на запад и север се вдигат срещу тях и постепенно ги изтласкват, започвайки с битката при Куликово поле през 1380 г. и завършват с Противостоенето на Угра през 1480 г., където войските на Иван III Василиевич Велики стоят на единият бряг на река Угра, а монголите на другия в очакване на подкрепления. Подкрепленията не идват и монголите се оттеглят.
Иван Василиевич укрепва и разширява Московското Княжество и избира за своя столица Москва. Постепенно подчинява дотогавашните ханства с монголски наследници в съседство, с което поставя основите на Руското царство, обявено с коронацията на Великият Московски княз Иван IV Грозни през 1547 г. като цар на Руското Царство.
Останалата част монголци с другия брат, тръгнали на север и североизток, приели исляма и основали по пътя си де що има "-стан". Някои "-стан"ове си влизат по подразбиране в Руското царство, други си извоюват независимост, но в следващите векове имперските амбиции на руските царе за възстановяване величието на Златната орда винаги са били причина по един или друг начин да бъдат смятани за неразделна част.
Паисий, след предисловието в "Историята" си, прави недвусмислено разграничение на "русите и московците" още в първото изречение, като под руси се разбират потомците на Киевска Рус, а под московци се разбира потомците на монголските орди, населяващи Московието.
Толкова за "славянството" на Русия. Манталитетът, нравите и скотският начин на живот на населението в Руското царство, СССР и Руската Федерация, не са се променили много за последните 5 века.
Второ, да определим до колко "братски" са били в исторически аспект отношенията на Русия към България и другите съседни славянски държави.
Понеже кръвта вода не става, по стар монголски обичай съседите редовно биват нападани и обирани от наследниците на монголската Златна орда - Руското царство. Непрекъснато са се водили войни, както с Киевска Рус и Полско-Литовското княжество на север, така и с Османската империя на юг, прегазвайки незначителните държави около и между Каспийско и Черно море.
Непълен списък на войните, в които Русия е воювала срещу "братските славянски" народи:
1558-1583 - Полско-Литовците, наред с някои от останалите северно-европейски народи
1605-1618 - Полско-Литовците
1632-1634 - Полско-Литовците
1654-1667 - Полско -Литовците и Кримското Ханство (потомците на Волжска България)
1670-1671 - Украинските казаци на Степан Разин
1700-1721 - Полско-Литовците и Запорожките Казаци, наред с Турция
1707-1708 - Донските Казаци
1733-1738 - Полша на крал Станислав Лешчински
1792 и 1794 - Полша
1830-1831 - Полша
1848-1849 - Хървати, Банатски българи и полски легиони
1863-1864 - Полски, Литовски и Украински размирици
1866   - смазване на бунтове на изселените в Сибир поляци
1877-1878 - Турция, поставя под свое влияние България (освободителят-поробител)
1914-1922 - България, Чехословакия и Сърбия, Украйна и Полша
1939   - като съюзник на Хитлер, Сталин напада Полша
1944-1945 - прегазва и ограбва България, Словакия и Хърватска, като съюзници на Германия
1968   - нахлува в Чехословакия и смазва протестиращите срещу руското влияние
2014-2022 - Украйна
Е то, останаха ли някакви ненабити славяни?
При всички възможни случаи, Русия е възпрепятствала възраждането и укрепването на България, чрез договори с останалите участници във войните и е поддържала чрез икономически и политически похвати тежка зависимост.
За капак, Русия ограбва България 3 пъти:
1909 - прехвърля турските репарации към България
1944 - изпразва хазната и отнася всичкото злато и ценности на Царство България, като съюзник на Германия. В следващите 3 години безцеремонно ограбва и изнася промишлена и селско-стопанска продукция.
1959 - златният резерв на НРБ е изнесен "на съхранение" в Москва и никога не е върнат
През 2009 с идването на ГЕРБ на власт, Путин спира природният газ на България и моментално получава нов васал в "Задунайская Губерния" в лицето на Бойко Борисов, който 12 години забавя изграждането на интерконектора с Гърция, но за по-малко от 1/10 от това време построява газопровод на Путин за 3 милиарда лева на българският данъкоплатец.
Братушки или Стокхолмски синдром?!?

2
Автобуси / Re: Mercedes-Benz O 345 (G)/Conecto (G)
« on: Yesterday at 00:10:27 »
Защо тогава преди 20 години "рязаните" Икаруси 38**, които ходеха към Железница и Плана имаха винетка? Заради неграмотни началници ли?

До 2006 година съм работил на тези линии-67, 68, 69, 70, и никога не е имало винетки. Винетка се искаше след "Брезите" на разклона за Плана. За Пасарел се иска винетка след втория мост за Пасарел.
Един път спорих с полицай и го оборих на Църна маца, че съм без винетка, посочих му 7-та, да ходи да го пита дали има винетка,- е млъкна и ме пусна да си ходя.

3
Автобуси / Re: Mercedes-Benz O 345 (G)/Conecto (G)
« on: 30.06.2022, 22:16:06 »
По маршрута на градски автобус винетка не се изисква. Знака е за разни транзитно преминаващи и не местни.

5
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 29.06.2022, 10:12:22 »
Е някъде назад в темата бях писал: руските дипломати в България са 114 човека !

6
Автобус на градския транспорт с пътници се вряза в бетонната ограда на ИАРА до пристанище Бургас, като преди това помете две коли.
Видео.

https://bg-voice.com/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B5-2-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D0%B2-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D1%80%D1%8F%D0%B7/?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR1kDhhoGe6nzxFg4G4cUmd6Ysi8q2vKTq0pcKVNspIJWz7tUvtG3KjFMWc#Echobox=1656332904

7
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 27.06.2022, 11:40:46 »
Сила - при изкривено самосъзнание ? Тва нещо като "ИН"и "ЯН", плюс и минус на магнит ?

8
баща ми работи в името на това върховенство на закона от 3-ти май 1988 г., а пред закона всички са равни. Смятам, че го знам по-добре от теб.

Естествено е син да вярва на баща си ! Но кирливи ризи имат всички ! И е въпрос на време кои се вадят на показ. Така че не споменавай какво работи,и гордостта си я пази за теб.

9
Който живее от надежда- умира в отчаяние. Нищо не знаеш за комунизъм за да го възхваляваш, явно ти е от семейното възпитание, но аз имам ликвидирани роднини от комунисти.
Мисли си каквото си искаш, пък след 50 години ще можеш да си направиш равносметката на живота. За мен аз съм си я направил,- и грешки и провали нямам.

11
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 26.06.2022, 10:43:42 »
Абсолютно съм съгласен с нуждата от референдуми!

Ха ха ха. Референдуми ?! Нали ги видя на митинга подкрепящите правителството митингуващи,- не знаят за какво са тук, не знаят кой подкрепят, не знаят как се казва сваленият председател на парламента, обаче дошли да видят Софията на екскурзия, па един каза даже че на концерт ще ги водят.
Та тези ли ще имат мнение, та да гласуват на референдум ?
Иначе разбирам сарказма ти.

12
защото уважавам чуждото право на изказване на мнение), което ти се опитваш да обявиш за невалидно ако позицията не съвпада с твоята.

Само не се опитвай да заблуждаваш че уважаваш чуждо мнение несъвпадащо с твоето ! По принцип за това комунисти са унищожили интелигенцията в страната ни, и ти сега дразнейки се го потвърждаваш.
В теми които не разбирам, и не ме интересуват аз не пиша, не разбирам от тролей, не съм карал, а за това там не пиша, то който нещо не го интересува там не се бърка. А за темата на коронавирус тук има ли място, земетресения и тн.
Цял свят помага на нападнатата Украйна, някои обаче са на обратното мнение...... Сега ако дойде във вас и ти унищожа домът ти, изнасиля майка ти, ще кажеш че IKAR ли е виновен ? Просто някои мозъци работят дефектно, и е естествено в една лудница лудите да са нормални защото са повече, а докторите са лудите защото са по малко.
Та за това не се опитвайте да си прокарвате дефектни и фашизоидни мнения пред нормалните хора. Аз не се заяждам, но когато видя кривата и преднамерена простотия, не мога да се сдържа, че някой които вика на черното бяло, е прав !

13
И всеки който се е отъждествил с мнението ми се чувства засегнат,- защото сам се определя като такъв, пък после друг му е виновен !
Случайно да е адресирано до някой ? Или гузен негонен бяга ?

14
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 26.06.2022, 00:28:33 »
Малеее, колко заблудени посткомунисти има.
Прост народ, слаба Държава.

15
Стара София / Re: Стара София
« on: 23.06.2022, 09:14:51 »
И преди строежа на НДК като малък Южен парк се водеше градината между Патриарха,  Витоша, Верила и Фритьоф Нансен

И от края на 60-те до 70-те години я наричахме градинката "Монте Карло". Някъде имам снимка от 1959 година как си играя там. В по късните години и "Кравай" откриха, и "Магурата" от другата страна.

16
На таблото се изписва STOP неизправност врата. Това като се случва на всяка спирка и се трупат грешки и в един момент може да стане проблем с компютъра.

Естествено че ще изписва защото е без въздух. Това е информативно съобщение, нямащо нищо общо с важните агрегати задвижващи автобуса. Останалото са твоите фантазии.

17
Стара София / Re: Стара София
« on: 22.06.2022, 16:12:18 »
10 факта за София, които едва ли сте чували преди.

1.В църквата “Света София“ няма камбанария. Защо? Защото камбаната е окачена на вековно дърво, намиращо се пред входа и. Според много хора, това е знак на почит към Освобождението, защото някога там е биела камбаната.
2. Южният парк трябвало да бъде в пейзажен стил, като английски такъв, а площта му била замислена да стига до НДК. Но, незнайно защо, този интересен проект така и не е реализиран.
3. София е богата на минерални води – има 49 извора с температура от 30 до 90 градуса. Дълбочината им е голяма, а водата защитена от замърсяване. Първите заселници тук се появили и развивали именно благодарение на тези минерални извори.
4. В София има около 240 километра подземни тунели. Не се знае точно кога са били направени, нито от кого. По тях може да се стигне до всяка точка в столицата. Тези тунели не включват изкопаните за метро, или подземни военни обекти.
5. София е една от най-старите столици в Европа, намираща се на второ място след столицата на Гърция – Атина.
6. Катедралата Св. Александър Невски, намираща се в центъра на София е една от най-големите православни църкви в целия свят. Камбанарията й достига до 50,5 метра височина.
7. Първият автомобил в столицата е внесен през 1896 година от мъж с чешки произход. Марката била „Дион Бутон“, а автомобилът имал дървени колела и работел с парен двигател.
8. Централният Софийски затвор някога се е намирал извън града, а днес локацията му е почти в центъра на града. Можем сами да си представим колко се е разраснала столицата. Затворът е бил построен през 1908 година.
9. Първият телефонен разговор в София е проведен през 1884 година от млади офицери, завърнали се от Русия. Те донесли чудната техника в столицата. Историята е много красива, и гласи, че квартирата на младежите се намирала близо до къщата на полковник Решети, който имал много красива дъщеря.
Единият от младите офицери – Груев изградил телефонната връзка до къщата на красивата дама, и може би така спечелил сърцето й. През 1884 година, линията между къщите проработила.
10. Първата електрическа крушка, светнала в София на 1 юли 1879 година по време на посрещането на княз Александър Батенберг.

18
По-умни хора от нас са проектирали тези автобуси.

Обаче по тъпи са ги поръчали във вид, който всички познаваме след пристигането им ! И последващото им преправяне-кабини.

Може, ама може и да му отнеме на някой живота с тези складирани кофи, метли, бидони и какво ли не там като се разхвърчат из салона при някое ПТП.

Кога и къде се е случвало такова нищо ? Плод на фантазиите ти !

19
МАН 2014  - с нетърпение чакам да видя първия отказал компютър

Какво пък общо има компютъра ? Спираш въздуха на бобината на вратата и толкоз, има си и ключ за това даже.

20
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 16.06.2022, 23:21:41 »
"На 16 юни 2013 г. бяхме на жълтите павета и крещяхме “мафия” в лицето на Корнелия Нинова, която гласува Пеевски за шеф на ДАНС.
След това Корнелия стана лидер на БСП и заведе своите на поклонение на паметника на Тодор Живков в Правец.
След това каза, че “демокрацията ни отне много” и получи особено ценни указания от Кремъл в лицето на генерал Решетников как Радев да стане президент.
Днес тези, които Христо Иванов през 2016-а нарече “жълтопаветници” аплодираха Корнелия Нинова пред същото това НС, защото и тя олицетворява борбата срещу мафията…
Ами, не, благодаря. "
✒ ИВЕТ ДОБРОМИРОВА, журналист и протестър

Pages: [1] 2 3 ... 268