Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - fafan

Pages: [1] 2 3 ... 183
1
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: Today at 22:16:43 »
Газпром няма да плаща дивиденти, курсът е здраво надолу  8)


2
Eто графика от тикет системата. Имайте предвид, че тези данни са на базата на всички видове превозни документи.

Еми дори и да приемем че тези данни са представителни за всички пътувания в рамките на София, а те сигурно не са, и вземем само тях то все повече се затвърждава мнението ми че границите не са избрани правилно и трябваше да са на 45 минути и 90 минути. Така скъпият вариант щеше да ти гарантира 100% че ще се добереш до прекачването си и щеше да си оправдае надценката, сега има пътувания и вдясно от 60-минутната линия.

3
Мисля че отново не разбирате, че билетите не са за 30 минути и за 60 минути, а за 30 плюс минути и за 60 плюс минути, което означава, че в първия случай се прекачваш в рамките на 30 минути и после продължаваш да пътуваш, за да довършиш пътуването, а в другия случай - се прекачваш в рамките на 60 минути и после продължаваш да пътуваш, за да довършиш пътуването.

Това го разбираме, но никъде не разбрахме как точно вносителите решиха да са 30 минути до първото прекачване и на какво им се основава предложението. По принцип с един билет е редно да можеш да стигнеш от най-далечната точка в мрежата до другата най-далечна точка в мрежата - затова се казва и билет за еднократно пътуване. Пейчев правилно отбелязва че в другите европейски градове е точно така, даже и примери за 120 минути за еднократен билет има. С разредените разписания и бавния като цяло МГТ такова нещо става невъзможно при нас. Как например ще стигнеш с такъв билет от Банкя до летището например. Освен това се получава несиметричност - ако например искаш да стигнеш до Железница то можеш да вземеш нещо от центъра за 10-15 минути, да се прекачиш на 98 и да стигнеш с билет за 30 минути. Ако тръгнеш от Железница на обратния път с такъв билет ще се добереш само до гробищата в Драгалевци и 30-те минути ще изтекат преди да си се добрал до прекачването. Няма много логика.

4
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: Today at 14:28:32 »
Еми румънците не са толкова глупави като нас, въпреки че имат по-малко бряг си експлоатират находищата. Досега спахме, за да купуваме прескъпо от Газпром вместо да ползваме наши източници.

Украйна е пуснала интересно видео как обстрелват Змийския остров. Явно са ползвали тази експериментална гаубица, която си е украинска разработка. Руснаците май са си събрали багажа и са напуснали острова:

https://en.wikipedia.org/wiki/2S22_Bohdana
https://twitter.com/UAWeapons/status/1542448134411980801


5
, а ще бъде важна от стратегическа гледна точка за НАТО.

Това едва ли. Колкото тунелът при Кошарица е бил стратегически изоставен от СССР, толкова и НАТО ще се занимава да прокопава тунел от военно-стратегически съображения при Троян.

6
Представяне / Re: Сайтът на ЦГМ
« on: Yesterday at 14:37:39 »
Линкът "Провери график" е малко странен, вместо да покаже разписанието на колата за конкретния курс отваря https://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/schedules. Всъщност смисъл от тази карта има ако в реално време се визуализират закъсненията. Ето как изглежда това например в Мюнхен: https://www.s-bahn-muenchen.de/fahren/live-map . Но все пак добро начало.

Най-веселото е че показва и тролеи в депо "Надежда"  :laugh:

7
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: Yesterday at 12:36:07 »
Товарищите в руското посолство са много зиморничави. Нищо, че е ужасно горещо днес! На тях им е станало студено и са започнали да се "отопляват" и то не на газ или ток. Днес са забелязали да им пуши комина с черен дим. По някаква причина е в деня след изгонването,
https://petel.bg/CHeren-pushek-se-izdiga-ot-pokriva-na-Ruskoto-posolstvo-v-Sofiya__450364Еми след такова нещо като в Кременчуг ясно че ще започнат да замитат следите, в ООН Зеленски днес е искал да ги обявят за терористична държава, каквато са си.

Ракетата е поне 10 метра, личи че няма никакви детонации след удара, значи пак съчиняват оправдания че било склад за боеприпаси. Нещата отиват към международен трибунал, да видим кой ще е на скамейката и кой ще се отърве като се яви пред свети Петър.
8
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: Yesterday at 00:41:32 »
Видео близо до мола в Кременчуг. Като го гледам това си мисля че е крайно време малко ракети да почнат да падат и по парковете в Москва и Санкт Петербург, твърде спокойно им е там. Ако почне да свисти и гърми при тях дали ще са така Z-настроени гражданите около Путин?

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1541749627283701760

9
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 28.06.2022, 23:23:26 »


Ммм и Ердоган изплеска Вовата май. Пише, че е кандисал за Финландия и Швеция
https://segabg.com/hot/category-foreign-country/turciya-kandisa-shveciya-i-finlandiya-da-vlyazat-nato

Ердоган си изигра картите добре, със сигурност ще получи много подаръци.

10
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 28.06.2022, 21:51:38 »
Тези 70 са заради спирането на газовите доставки. Петков ги заплаши тогава и сега си спази обещанието, не може да му се отрече че се оказа последователен и точен в това отношение.

11
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 28.06.2022, 20:00:04 »
България гони 70 руски агенти, работели в посолството:  :fan:

https://www.dnes.bg/politika/2022/06/28/mvnr-e-privikalo-dnes-mitrofanova-iskame-namaliavane-na-personala.535147

12
Но липсва семеен пакет от неперсонализирана карта и ученическа карта на сносна цена. Например една неперсонализирана карта плюс една ученическа за 65 лева и една неперсонализирана плюс две ученически за 75 лева за да може родителската карта да се разменя между двамата родители. Или да се въведе възможността за издаване на персонализирани карти за две лица като алтернатива.

Казусът е, че неперсонализираната реално може да се ползва освен от двата родителя, от много други хора, защото е неперсонализирана, включително и от фирми. Затова няма опция за неперсонализирана в пакет.

Да, този проблем съществува. Затова и предложението ми да е персонализирана за две лица - родители или настойници със снимка на двамата върху картата и двете имена върху картата, мястото върху носителя е достатъчно. Естествено ще важи само за превоз на един, не на двамата едновременно.

13
С тези тарифи столична община приканва хората да ползват коли. Градският транспорт в София с ниско качество на обслужване. Разписанията особено в делнични дни са много неудобни. Не е нормално в делнични в час-пик да има 15-20 минутни интервали. Това което правят Фандъкова и компания се нарича наглост и кражба. При тези нови цени на билетите ще е добре на всички видове карти да им се намалят цените за да се стимулират хората да си купуват карти. Пак казвам пълна глупост е махането на картите за една линия и метро. Пример ако един ученик може се едно превозно средство може да стигне до училище защо родителите трябва да се набутват да му купуват карта за всички линии

Ако наистина семейните пакети остават тогава картата на ученик за всички линии е 10 лева или само 1 лев повече от тази за 1 линия. При това положение е ок да се премахне.

Но липсва семеен пакет от неперсонализирана карта и ученическа карта на сносна цена. Например една неперсонализирана карта плюс една ученическа за 65 лева и една неперсонализирана плюс две ученически за 75 лева за да може родителската карта да се разменя между двамата родители. Или да се въведе възможността за издаване на персонализирани карти за две лица като алтернатива.

14
А къде изчезнаха семейните пакети, нещо не ги виждам в доклада с предложенията за новата тарифа?

15

Quote
Нови билети в градския транспорт: Ще излиза ли по-евтино на софиянци?

Промени в билетите и продажбата им в София предвижда и въвеждането на времеви билет в градския транспорт. Ще пътуват ли по-евтино софиянци и гостите на столицата, или напротив?

"Войната засили нагоре цените на енергийните ресурси. Чувам, че в парламента има предложение за половината компенсация, необходима на общината. В тези години на пандемия си написахме домашното, изгради се тази система за билетите. Направени са над 100 оптимизации на транспорта, така че той да бъде по-ефективен", каза в "България сутрин" Прошко Прошков, член на комисията по транспорт в СОС и заместник-председател на СОС.

Той уточни, че скок в цената на билетчето ще има единствено, когато то се закупи от водача, хартиен е и важи само за превозното средство.
Още по темата
От 2023 г. нова тарифна политика за пътуване в София
Билетчето за градския в София остава 1,60 лв.
"На водача работата му не е да продава билети. В интернет вече всеки може да си закупи билет или електронна карта. Билетът си остава 1,60 лв. и мога да се возя колкото пъти искам в рамките на 30 минути. В последното превозно средство, ако се кача до 29-ата минута, също ми важи билетът. Системата отчита времето, в което влизаме. При абонаментната карта валидираме. 95% от пътуванията в София с едно-две прекачвания ще се покриват от билета от 1,60 лв.", обясни Прошков.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че ще се въведе и билет за 2,20 лв., но той ще е за прикачване до един час. За особено дълги пътувания, които са свързани със селата в системата на Столичната община или пък да направите пауза, в която да си свършите някаква работа.

"Няма промяна в цените на абонаментните карти. Годишната карта е безалтернативно по-евтина. Въведохме и 24-часова карта в новата тарифна политика, която ще се приеме след 20 юли. Градският транспорт е длъжник по отношение на скоростта си, но няма по-добра алтернатива от него", подчерта Прошков.

Той призна, че има предложение за по-висока цена на билета за метрото.

Гледайте целия разговор във видеото

https://www.dnes.bg/sofia/2022/06/28/novi-bileti-v-gradskiia-transport-shte-izliza-li-po-evtino-na-sofiianci.535046

16
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 28.06.2022, 00:56:22 »
Русия е в дефолт след като не успя да плати днес 100 милиона долара по външния си дълг - за първи път от Октомврийския преврат през 1918 г.

https://www.reuters.com/markets/europe/russia-slides-towards-default-payment-deadline-expires-2022-06-26/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-06-26/russia-defaults-on-foreign-debt-for-first-time-since-1918

17

Относно синът ти: Ученическата карта за една линия наземен транспорт е на цена от 9 лева, а не 7. За 2021 г. има издадени 20089 такива карти или по 1674 такива карти месечно. Учениците в София (1-12 клас) са около 135 000 души. Тоест - 1,25 % от учениците ползват такава карта. Сега тези 1,25 % от учениците ще трябва вместо 9 лева да платят 20 лева (по новата тарифа). Но ще имат възможност да пътуват из целия град, неограничено, във всеки регулярен и случаен случай. А ако се вземе годишна карта от 200 лева, месечния разход спада до 16,67 лева.

20 лева е твърде висока цена за ученическа карта, а приравняването на ученици и студенти в една графа е безумно. Студентите са все пак група, която разполага с някакви собствени доходи, ученици под 18 години имат ако изобщо някакви самостоятелни доходи, то те са минимални.

18
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 27.06.2022, 21:17:01 »
Е сега Путин наистина го загази:

https://www.washingtonpost.com/world/2022/06/27/nato-rapid-reaction-force-expansion/

19

Относно картите за една линия: Синът ми пътува за тренировки два-три пъти седмично за три спирки с тролей. В началото му купувахме талони, но след това му взехме карта за една линия за 7 лв. Сега хем ще се махнат талоните, хем картата за една линия. От моя гледна точка това означава увеличение с 286%, при това на ученик. Май и тук градския ще остане ощетен.

Е, ученикът е малко по-специален случай защото няма книжка и кола.

20
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 27.06.2022, 18:17:38 »
Звучи неприятно, но България се поддържа жива благодарение на живеещите в нея, а не на избягалите в чужбина. И поради тази причина такива хора не трябва да определят нашия дневен ред, колкото и да им е неприятно това  ;)

България се поддържа жива от директните плащания на емигрантите към останалите в България възрастни техни роднини и от фондовете и плащанията на мразения от теб Европейски съюз. Без тия два клона България много бързо да е приключила вече.


За съжаление руските варвари много усилиха ракетните удари върху цивилни обекти и всеки ден извършват по търговски центрове и мостове терористични нападения.  :/ Ядат як пердах на фронта и не им остава нищо друго освен да си отмъщават по този начин явно. Преди малко са ударили мол в Кремечуг в час пик, жертвите сигурно са стотици. Крайно време е войната да се пренесе на руска територия и да усетят и те малко как е да ти падат ракети на главата докато си куваш хляб и мляко.Pages: [1] 2 3 ... 183