Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - stankos

Pages: [1] 2 3 ... 190
1
... че всъщност амортесьор се нарича у нас, ...

Хидравличен гасител на колебанията се нарича у нас...

2
Полицаите може да са прости, но не са тъпи и познават голяма част от местното население ! И тарикатлъците знаят и как некой лев да изкарат.... Пък и добрия полицай е като добрия модератор и винаги ще намери за какво да те накаже!  :crazy:

3
Като се има предвид, че там населението в мнозинството си е ВИП провинциалисти( за да не обиждам селяните) то шанса да си паркират моторните каляски по-далеч от под носа си е нищожен !  ;)

4
Трамваи / Re: Въпроси и отговори
« on: 30.04.2023, 23:34:02 »
Маса като тегло или като част от токовия кръг?  :rolleyes:

5
Електробуси / Re: Higer съчленени
« on: 27.04.2023, 00:34:11 »
Сериозно се надценява консумацията в задръстване на електробус. На място той харчи точно 0 за задвижване, за разлика от ДВГ. Съдейки по това, че разхода на нормални коли не се различава чак толкова драстично с климатик и без, бих предположил, че като цяло това не е голям проблем.

Предположението ти е грешно. Точно там се крие един от сериозните проблеми, говорим за до 18% от заряда на батерията която отива за климатизиране на салона. Горещ летен ден и задръстване на Сточна гара и може да се наложи да идва аварийка да го прибира.

Този дето беше тук можеха да го тестват за тази линия, а може и да са го тествали, но да не знам! Зарядните в двете крайни точки са сериозно предимство! Всъщност не е проблем изграждането на такава, а захранването и.

6
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 26.04.2023, 21:16:14 »
НАТО не ми е виновно - просто казвам, че то се набута в тоя конфликт с Украйна просто за да си оправдае съществуването и набития в него бюджет. Айде да ми кажеш ти като Украйна не е НАТО за какво де що държава има в НАТО им праща оръжия - къде се врем и ние даже между шамарите. Има един доста груб израз - къде си тръгнал с гол г*з там де се мерят к*рове.

Ако се чудиш какво е европейска ценност в, която с гордост вярвам и аз, а същото това НАТО т.е. и ние защитава :

"Свободата Санчо, е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората.
С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето.
За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека.

…Помни Санчо – ако избереш пътя на добродетелта и се стремиш да вършиш само добродетелни неща, няма защо да завиждаш на тези, чиито прадеди са били князе и сеньори, защото кръвта се наследява а добродетелта се придобива и струва сама по себе си много повече от кръвта."

Мигел де Сервантес

Украинци са загивали за нашата свобода и дълга повелява да им помогнем в днешно време.

7
Това е и предимството на шестосните локомотиви. По голяма мощност по малко колоосно натоварване, повече сцепление. 

Това е невярно ! По-малкото колоосно натоварване води до по-ниско сцепление и повече буксуване особенно при 46 2ХХ. Не случайно в железницата има термин Сцепно тегло.

И такова ще е, докато не я удвоят поне до Радомир.
За да сме точни до Батановци от там до Радомир е удвоено.

8
Отдавна не вярвам в Дядо Коледа.... ;)

9
От Перник до Искърско шосе има само един директен влак рано сутрин, останалите са с прекачване на Централна гара с поне 15-20 минути чакане, МД 1 няма други удобни връзки с ЖП мрежата. :rolleyes:

Защо ти е това Искърско шосе при наличието на спирка Метростанция Горна баня ? За връзките на М3 с другите метролинии смятам е излишно да ти споменавам!

Аз смятам да ползвам Суходол-Мало- Голямо бучино - Перник, но Благо е най-прав за Вазата.... Дет се вика :"Трай бабо за хубост!"

10
Като имаме предвид каква стойността на инвестицията за строеж на метро то икономията е направо смешна с оглед на рисковете и ограничаващия ефект!

Така при строежа на М3  спестиха едно 2-3 милиона национално съфинансиране и вместо последната метростанция да е под гара Горна баня имаме гара и спирка през 600 метра.

11
Електробуси / Re: Higer съчленени
« on: 26.04.2023, 19:27:43 »
В задръстване единствено климатизацията е съществен потребител на енергия при елекробусите. Такива биха били подходящи за Е73, защото се оказа доста ползвана и бързо доби популярност.

12
5064 днес опознаваше маршрута на Е73.

13
Ако ще е от Хладилника до там няма смисъл. Ако ще е от Бул. България по се връзва. За варианта от Цар Борис 3 даже не смея да си мечтая.

14
Силно се съмнявам да допуснат конфликтно преминаване, но не бих се изненадал..., за пореден път! 

15
Автобуси / Re: Автобусни дискусии
« on: 25.04.2023, 14:00:03 »
На принципа с интересното накупиха електро въшките…

Макар това да е крайния резултат там е сработила парадигмата " Да напълним джоба" !

Двуетажни стари автобуси не са необходими на СА и, ако някой иска да си организира атракциони да бъде така добър да си ги плати от джоба !

16
В Горна баня тая етническа група е предимно липсваща. Силно изненадан съм, че това се е случило там.Имам чувството, че СА нарочно пускат най-големите бракми по тая линия опитвайки се да накажат хората за отстраняването на Еридан.  :neznam:

17
Там налягането не би трябвало да е голямо, защото малко над Посолствата е ВЕЦ Симеоново.
Може би разликата не е голяма, защото налягането ще пада, ама потока си остава същия

С риск да си навлека модераторския гняв, но ще бъда лаконичен . Енергията т.е. налягането е отишло да върти турбината. Не потока, а височината прави налягането.

18
Актуална информация / Re: Наряди
« on: 24.04.2023, 12:49:34 »
Липсата на водачи може да осуети всякакви планове ! СО понесе много критики за закупуването на тези превозни средства и в бързината да ги пуснат някъде го отнесоха хората ползващи тази линия! Нови довозващи линии без водачи цъ, а не се сещам нормална линия за този тип превозни средства.

19
Там налягането не би трябвало да е голямо, защото малко над Посолствата е ВЕЦ Симеоново.

20
Тази идея за СОП на 2 нива в тази част е много,много стара на повече от 20 години! За Никола Петков думам и естакадата.

Pages: [1] 2 3 ... 190