Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - я л т а

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 268
61
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 14.05.2022, 13:49:47 »
Защо България избира два пъти Германия за съюзник- видео:


63
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 13.05.2022, 22:32:21 »
Адриен Боке: Видях ужасни военни престъпления, извършени от “Азов”. Буча е постановка (пълен текст)

Бивш боец от „Вагнер“: Русия трябва да спре намесите си в други страни
Фактът, че Русия прибягва до наемници – практика, официално забранена в тази страна, е „доказан, неопровержим“, заявява Габидуллин

13 Май 2022

Бивш боец от „Вагнер“: Русия трябва да спре намесите си в други страниFacebook: Станица Луганская Украина
Русия трябва да спре намесите си в чужбина и да се фокусира върху вътрешните си проблеми. Това заявява в интервю за Франс прес Марат Габидуллин, бивш боец от руската частна военна компания „Вагнер“.
Някогашният руски професионален военен, който днес е на 55 години, е първият член на страховитата паравоенна групировка, който говори публично и без да крие лицето си, посочва АФП.
Габидуллин е участвал от 2015 до 2019 г. в операции на вагнеровците в Украйна и Сирия. В излязлата вчера във Франция книга („Аз, Марат, бивш командир от армията „Вагнер“), той описва всекидневието на тази свръхсекретна структура, обвинявана в зверства, извършвани по-специално в Африка.
Руските власти твърдят, че нямат нищо общо с нея. Има обаче подозрения, че бойците тайно изпълняват задачи, поверени им от Москва.
„Вагнер“ е „нещо като малка армия“, чиито цели може да са различни според обстановката на терена, обяснява Габидуллин пред АФП. В редиците й служат калени наемници професионалисти, но също така романтици, пожелали „да се отъркат о войната“, и бивши затворници без шанс да бъдат приети в редовната армия, привлечени от заплатите, надхвърлящи възможните им доходи в Русия – от 1500 до 2200 евро според конкретната мисия.
Габидуллин твърди, че е служил десет години в армията на Русия и е лежал три години в лагер за убийството на гангстерски бос при „уреждане на сметки с бандите“. Той разказва за мисиите, в които е участвал, подкрепяйки проруските сепаратисти в Източна Украйна, а после силите на сирийския режим на Башар Асад. АФП прави уговорка, че не може да потвърди разказа му от независим източник.
Вагнеровецът заявява, че просто си е вършел работата, но споделя, че е бил „потиснат и разочарован“ в Украйна от „измамата с благородната кауза – уж да се защитят интересите на Русия“.
Колкото до Сирия, където бил тежко ранен с граната, „намесата“ на Русия там „не помогнала“ на сирийския народ, страдащ от глад и студ, смята той. По-добре да бяхме се съсредоточили върху вътрешните проблеми, но това е трудно. Трябваше да се занимаваме с тези проблеми и да ги решим и да действаме така, че хората да започнат да ни уважават и да ни се възхищават, за да станем пример за Украйна, казва той. „Тогава Украйна щеше да дойде при нас и нямаше да ни отблъсне“, разсъждава Габидуллин.
Подозирани в изстъпления в Мали, Либия и Сирия, според британското военно министерство вагнеровците действат и в Украйна, където Москва нахлу на 24 февруари.
Фактът, че Русия прибягва до наемници – практика, официално забранена в тази страна, е„доказан, неопровержим“, заявява Габидуллин, посочвайки в тази връзка по-специално видовете оръжия, използвани от „Вагнер“, и своята официална руска награда.
Той уверява, че не е бил очевидец на военни престъпления, извършвани от негови братя по оръжие. Но заявява, без да добави подробности, че е възможно наемниците „в някои случаи“ да са били използвани по начин, „противоречащ на всички морални норми и ценности“. Бившият военен се надява един ден да се върне в Русия, но признава, че засега това би било преждевременно, тъй като нов руски закон предвижда до 15 години затвор за разпространение на „лъжлива информация“ за действията на Москва в чужбина.

https://darik.bg/bivsh-boec-ot-vagner-rusia-trabva-da-spre-namesite-si-v-drugi-strani?fbclid=IwAR16LLpshJx4QE17KP6A0xLlwBhLOCOlknZAgpT5CS6Ch0YwjtoDrCQULXg

64
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 13.05.2022, 22:00:11 »
"МИСЛЕХМЕ, ЧЕ СМЕ НАЙ-ДОБРАТА АРМИЯ. А НИЕ СМЕ КАТО СЛЕПИ КОТЕНЦА". РУСКИ ВОЙНИК РАЗКАЗВА
Снимка: © Getty Images
През 2020 г. в един от милионните градове на Русия 21-годишният Сергей Боков* завършва колеж, става дипломиран електротехник и получава призовка за военна служба. По това време младите хора в страната са насърчавани незабавно да сключат договор с Министерството на отбраната и да се присъединят към армията за период от две години, като в замяна ще им бъдат осигурени заплата, почивни дни и място за живеене.
"Подписах, защото имаше повече плюсове. Много удобно е да служиш и ми беше интересно да опозная армията по-професионално, за да разбера военния занаят". Това споделя Боков пред BBC. А медията публикува разказа на младия мъж, който се оказва насред война без предупреждение - войната, която Русия води в Украйна и която все така упорито начира "специална военна операция".
Войникът, с когото ВВС разговаря, прекарва на фронта 37 дни. Разказва как стига до Украйна и какво вижда там.
В края на 2020 г. Боков е изпратен към военен отряд, намиращ се близо до родния му град. Младият мъж си спомня за този период с носталгия: "Ако трябва да бъда честен, след всичко, през което преминах, ми изглежда, че съм живял прекрасно".
В мирни времена службата представлява рутинна работа - проверка и поддръжка на техника, почистване и поддържане на оръжията в изправно състояние. През ноември 2021 г., когато на Боков му остава една година от договорната работа, руските сили казват на всички военни, че ще заминат в командировка във Воронеж и Белгород през януари. Причината за това не се уточнява, а главнокомандващите обясняват, че става дума за упражнения, спомня си Боков.
Преди Нова година политици по руската телевизия уверяват, че няма да има война.
"Тогава ни казаха да уведомим семействата си, че сме на обучението "Allied Resolve 2022". Дори му измислиха име, но масови учения нямаше. Излъгаха", казва Боков.
Той посреща Нова година у дома, а на 23 януари с военен влак заминава за южните градове на Черноземния регион. Когато пристига там, заедно с отряда се установяват в гората. Живеят на палатков лагер.
"В големи военни палатки спяха 20 души. Условията бяха комфортни. Всичко беше наред преди войната. Нямахме никакви подозрения, че това не е учение", спомня си войникът.
В продължение на три седмици отрядът стои там и чака, докато на 23 февруари военните командирали казват, че ще се преместят по-близо до границата, към друг лагер.
„Чухме новината, разбира се, но никой не вярваше, че това, което се случи, ще се случи. Командирите ни казаха да кажем на близките си, че отиваме в нов лагер и няма да имаме комуникация с тях", разказва Боков.
В нощта на 24 февруари войникът и отрядът му влизат на територията на Украйна. Преминали са не през ГКПП, а през горите. "Ученията", на които били пратени, били наричани "съюзнически", но войниците смятали, че те са не само съвместно с Беларус, но и съвместно с Украйна. Едва по-късно те разбират, че украинските войски са се оттеглили от границата и са пренасочили силите си към защита на градовете, нападнати от Русия на същия този 24 февруари.
„Имах усещането, че в началото на войната те самите се страхуваха и се подцениха“, казва Боков за украинската армия.
Вечерта на 24 февруари руският отряд стига до изоставена ферма, където командирът съобщава, че "това не са шеги" и руските военни официално са във война. Боков не помни какви са били мислите му в този момент, но казва, че не е могъл да повярва какво се случва.
От този ден нататък войникът почти всеки ден попада под обстрел. Неговата дивизия навлиза 30 км в Украйна, но през цялото време почти военнослужещите не знаят къде се намират. На въпроси от типа на "къде отиваме в момента", отговорът бил "на ново място", спомня си Боков. По-късно научва, че отрядът се движи в посока Чернигов - Киев.
По пътя към столицата на Украйна обаче един от мостовете се оказва миниран и се взривява, когато руската военна техника се опитва да премине. Някои от колегите на Боков прекосяват реката и се отправят в посока Киев, но той остава на другия бряг. Присъединява към друга рота, целяща обсада на Чернигов.
Няколко дни след началото на конфликта войникът успява да се свърже със семейството си.
"На границата ли си?", питат го те, а той им отговаря: "Не. Попаднах във война".
При взривения мост Боков за първи път вижда как негови колеги умират.
„Освен под минохвъргачки и артилерийски обстрел, ние попаднахме и под автоматичен обстрел. Когато минавахме покрай едно село, те откриха огън. Обикаляхме и карахме напред, стреляхме назад. Така и е погледнах назад", разказва войникът.
За първи път в живота си той стреля, макар да не вижда срещу кого: "Стреляхме там, откъдето идва огънят. Просто искахме да оцелеем". Боков си спомня, че са били непрекъснато обстрелвани както по време на път, така и по паркингите, затова нощувките им били кратки.
В отряда му 70% от войниците са били на възраст под 25 години, но е имало и по-опитни.
"Имаше такива, които бяха доволни от случващото се, искаха и бяха нетърпеливи да се бият. Това са хора с опит от войната в Донбас. Те горяха за съдбата на ЛНР и ДНР и трепереха от нетърпение да им помогнат, да ги освободят. Но това са ветерани", обяснява Боков.
Колега на Боков разказва, че е служил с млади войници, "които не са знаели как да стрелят и от кой край да използват пистолета".
„Мислех, че ние сме руската армия, най-добрата в света, но когато ни нападнат през нощта, пехотата няма устройства за нощно виждане, ние сме като слепи котенца. Украинците имат танкове с американски нощни уреди. Аз съм шокиран от нашите. Копейки струва да оборудваме всички с тези устройства за нощно виждане, защо ги нямаме?", казва източникът на BBC.
От началото на войната в потвърждение на думите му излязоха прихванати записи как руските военни се оплакват на семействата си, с които са се свързали, от недостатъците на руското военно оборудване, включително липсата на очила за нощно виждане.
По пътя към Чернигов, Боков си спомня предимно обстрелите и казва, че не всички са стигнали живи до града - макар истински битки да не е имало. Две седмици, след като прекосява границата, отрядът му заема позиция край Чернигов и започва да го обстрелва всяка вечер, но няма достатъчно руски сили, за да бъде превзет бързо градът.
"Нямаше достатъчно сили и така и не дочакахме подсилването. Попитахте какъв е планът. Съдейки по стратегията, която следвахме – или по-скоро липсата на такава, отидохме без хеликоптери, просто строени в колона, все едно отивахме на парад. Изглежда командването е имало план – много бързо да превземе Украйна и нейните градове. Изчислението може би е било, че украинците ще се предадат", споделя войникът.
От началото на март атаките срещу Чернигов се извършват в три посоки. По думите на кмета всички ходове са минирани, а боевете се водят по пътищата и мостовете в предградията, но руските военни така и не успявят да превземат града.
Боков си спомня, че докато обикалят селата наоколо, местните жители не казвали нищо лошо на руските войници, нарамили оръжие. Един ден обаче на отряда е наредено да не взима никаква храна от хората в селото, тъй като в съседен военен полк войници били  умрели, след като приели храна от възрастни жени в селото.
Войникът твърди, че не е чувал за екзекуции или умишлено насилие срещу мирното население в селата, но не изключва местните жители да са пострадали "случайно" от шрапнели по време на обстрел. Според украинските власти обаче около 7000 души са били убити в месеца на обстрела в Чернигов. Журналистите определиха града като "капан на смъртта", тъй като в него нямаше ток, топлина и вода, а наличието на хляб се превърна в лукс.
Боков прекарва общо 37 дни на територията на Украйна, след което отрядът му получава нова заповед - пренасочва се към ново непознато място. И така войникът се озовава обратно в Русия.
"Официално никой не каза дали ще се приберем за дълго или не. Четохме новините, че войната продължава, деескалация само в една посока, а имаше и слухове сред военните, че сега ще се прегрупираме и всичко ще продължи”, спомня си Боков.
Скоро руските власти обявават това официално. В същото време почти половината от първата рота на Боков, която се завръща от Киев, отказва да изчака прегрупирането. Голяма част от войниците, които се прибират в страната, бързат да напишат молби за напускане на армията. По данни на проекта Conflict Intelligence Team, между 20 и 40% от руските военнослужещи, изтеглени от фронтовете на Киев, Чернигов и Суми, са опитали да се откажат от по-нататъшно участие във войната.
Боков обаче решава да остане на границата и не смее да си тръгне, след като властите го убеждават да не напуска. Те го предупреждават, че има вероятност да го вкарат в затвора и това заплашва всички, които напуснат служба - да бъдат обвинени по редица наказателни дела.
На 24 април войникът получава заповед да се върне на територията на Украйна близо до Харков. По-късно обаче той и негов колега пишат молба, че "самоволно са напуснали полевия лагер на границата с Украйна поради факта, че отказват да участват в специалната операция, тъй като са морално и психологически изтощени и не могат да продължат“.
Документите на младия мъж са били приети без разногласия. Когато говори пред ВВС, Боков е у дома от една седмица, но ще трябва да довърши военното си задължение към държавата - вече като наборник, тъй като се отказва от договора си с Министерството на отбраната. Остават му три месеца да служи.
* Името на войника е променено от съобръжения за сигурност, но идентичността на лицето е потвърдена от екипа на ВВС и се съхранява от медията.

https://boulevardbulgaria.bg/articles/mislehme-che-sme-nay-dobrata-armiya-a-nie-sme-kato-slepi-kotentsa-ruski-voynik-razkazva?fbclid=IwAR0WOyZiTYtPYuQsVzo0nVzBAabDc_LygtbMyXOVlAL0telOjMAm4IE01xc

65
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 13.05.2022, 14:13:56 »


Левски преди повече от 100 години го е разбрал, а в 21 век има още Българи неразбрали го.......

66
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 13.05.2022, 12:49:45 »
Дали си успял ще разбереш едва когато станеш пенсионер и си направиш равносметка какво си постигнал в този живот !
До тогава може да си полифръцкаш, както много недоживели този момент от живота.

67
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 13.05.2022, 11:46:51 »
Според мен тук добре и в прав текст са разяснени основна част от гнусните събития и боричкания у нас в момента....

Еми като направите сметка, че през 1989 год. БКП предаде политическата власт, и завоюва икономическата власт чрез "куфарчетата"  и не само, раздадени от Луканов, сега 90 % от крупните фирми са червени. Не напразно казвам че нашата Държава ще се оправи когато изчезне комунизма и производните му прекръстили се партии и властимащи.

68
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 13.05.2022, 00:37:39 »
Еми напиши в гуглето Декабриска революция и чети.

69
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 12.05.2022, 22:55:48 »
Ей тея лошите американци кво правили бре, онея комунистчетата дали знаят:

Дори преди Съединените щати да влязат във Втората световна война през декември 1941 г., Америка изпраща оръжие и оборудване на Съветския съюз, за ​​да му помогне да победи нацистката инвазия. Общо 11,3 милиарда долара или 180 милиарда долара в днешната валута, Законът за ленд-лизинг на Съединените щати доставя необходими стоки на Съветския съюз от 1941 до 1945 г. в подкрепа на това, което Сталин описва на Рузвелт като „огромна и трудна борба срещу общия враг - кръвожаден хитлеризъм.

400 000 джипове и камиони
14 000 самолета
8000 трактора
13 000 танка
1,5 милиона одеяла
15 милиона чифта армейски ботуши
107 000 тона памук
2,7 милиона тона нефтопродукти
4,5 милиона тона хранаhttps://ru.usembassy.gov/world-war-ii-allies-u-s-lend-lease-to-the-soviet-union-1941-1945/?fbclid=IwAR2wnl8qITy2vcZNE__k4xOVca6HDJclH1kVv9f0jl5BiE9o2vexS2OXlmg

През 1922 г. от СССР са изгонени 225 души от най-видните руски интелектуалци. Това става с два немски парахода, отплавали от Севастопол и Одеса към Европа. Акцията е наречена „Философските параходи“. Изселвания са извършени и с влакове от Москва за Латвия и Германия. На изселените е разрешено да вземат със себе си два чифта бельо, чорапи, сако, панталон, палто, шапка и два чифта обувки, а всичките им парични средства и имущество са конфискувани. Акцията е предложена от Ленин, който по „хуманни съображения“ разпорежда вместо да бъдат убити несъгласните със съветската власт, да бъдат изгонени. Троцки казва: „Изселихме тези хора, защото нямаше повод да ги разстреляме, а да ги търпим беше непосилно!“
В тези години милиони хора, между които и индустриалци, военни, дейци на науката и културата, лекари, преподаватели, аристократи, инженери и др., панически се спасяват с цената на всичко от болшевишката касапница. Така много европейски страни и САЩ получиха като неочакван дар плеяда блестящи учени и специалисти, наречени в СССР ренегати, а собствената им страна започва чрез убийства, концлагери, психиатрии, затвори и изселвания война срещу останалата талантлива част от народа си и прилага „успешна“ обратна селекция, която дава „плодове“ вече 100 години. Днес "философските параходи“ са символ на жестокостта на съветската власт и патологичния й страх от интелектуалната сила на техните пасажери!

70
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 11.05.2022, 14:59:34 »
че българинът не само, че има огромни дупки в познаването на световната и българска история, ами като говоря с по-меки русофили (демек, такива с които може да се говори) се вижда, че даже комунизма не се познава от масовия българин, вкл. и от тоя дето уж има носталгия към него.

Е нали за това качих този филм,- да го гледат и проумеят истината:Да разберат какво са преживели дедите им, роднините им.......


72
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 10.05.2022, 19:44:09 »
Русофилите да се пообразоват гледайки филм:


73
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 10.05.2022, 13:46:03 »
В Германия, Франция, Италия, Испания има ТОЛ такси само на магистрали. Не може да бъде сертифицирана магистрала, ако няма национален първокласен път дублиращ магистралата път , и естествено първокласните пътища са безплатни !

Толкова по въпроса за ТОЛ таксите. У нас искат да ги въведат и за второстепенни пътища. Държавата очаква всички шофьори да пълнят хазната. Е няма да стане ! Оскъпяването на транспорта вещае сериозна инфлация, която народа вече трудно понася.

74
Разни / Re: ГОВОРИЛНЯ.
« on: 09.05.2022, 15:00:41 »
Чудих се къде да кача снимки от АП Дружба, реших тук:
Плаца е осеят със дупки, дълбоки от 5 до 8 сантиметра.
Халето където възстановяваха Икаруса е отдадено под наем, вътре режат мрамор, има и две яхти на скеле.

75
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 09.05.2022, 00:57:28 »

76
Изтрити теми / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 06.05.2022, 09:55:21 »
Нищо не си признавам


77
Изтрити теми / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 06.05.2022, 00:47:46 »
Ясно, признаваш си, харесва ми, браво че си честен.

78
Изтрити теми / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 06.05.2022, 00:25:48 »
Виждал съм тъпи хора......


...

Нещо дали пък се припознал някой ? Питам само .

79
Изтрити теми / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 05.05.2022, 23:29:51 »
Виждал съм тъпи хора, срещал съм тъпи хора, познавам тъпи хора, но тук, тук е върхът на тъпотията, и парадират с тъпотията си настоятелно !

Ми няма как разсъдливи хора да затъпеят без болестно състояние, четейки мъртвородените им философски псевдо разсъждения, нормалните си остават нормални.


80
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 05.05.2022, 16:04:08 »
Само че парадът на 6-ти май е отменен през 1947 г и възстановен след 1989 г, и не съм убеден, че това съвпада с твоята теза.

Пиша за ВОЕНЕН парад ! Кое не ти е ясно ?

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 268