Author Topic: Пътуванията ви с влак  (Read 105933 times)

Offline Chezare

• Маниак
    • View Profile
Re: Пътуванията ви с влак
« Reply #240 on: 14.06.2021, 17:27:37 »
Малко лаишки въпрос, но какво е НРП и БРП?РП сигоурно е релсов път, а другото?

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #241 on: 14.06.2021, 17:39:17 »
Наставов и безнаставов.
Наставовият е с 25-метрови релси и трака, безнаставовият е заварен и не трака.

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #242 on: 14.06.2021, 22:02:23 »
След няколко години и по дефилето няма да остане НРП.
А ако искаш да се насладиш на НРП с висока скорост, пропътувай Пловдив - Карлово. Там преобладава 90-100 км/ч и все още няма никакъв БРП.
Също и по 5-та линия от Благоевград надолу БРП е само един малък нов участък, а скоростите от Кресна нататък са 90-95.
Тук си много прав, аз си давам сметка за това. Това бе причината през 2019 да си поставя няколко 'записни' задачи, последната от които изпълних вчера. Целта бе ясна - след като се изработва усилено през последните години, то нека поне остане нещо за спомен. На предната страница са шестте ми поста, във всеки от които описвам изпълнението на една от тях. Аз за себе си ги направих, но ги споделих с потребителите във форума, за да може тези, които желаят да ги слушат, да имат тази възможност. :)
Пловдив - Карлово го има в 'цел №3', която включваше и линия 3 от софийското метро. Невероятен бонус бе, че в края на ремонта на тунел "Козница" решиха да пуснат чифта влакове 3636/7 по-рано (още преди да е напълно готово за експлоатация) и със заобикаляне през Пловдив. Тогава си спомням, че планирах да поснимам новите метровлакове малко по-късно през годината, но тогава се разбързах, за да хвана и въпросния маршрут през Пловдив.
А Благоевград го "обработих" по време на изпълнението на 'цел №5'. ;)

И понеже заговорих за "цели", тук може би мога да добавя и още две, за които бях забравил... :D
'цел №7' - да си запиша за спомен една електричка серия 32, докато не са ги бракували (нямам представа кога ще се случи, но тогава ми се струваше, че няма да е много напред във времето). Да, между Синдел и Шумен НРП почти не е останало, но в случая влакът беше по-важният.
Впоследствие пуснаха електричка и до Карнобат, което дойде като бонус и се роди идеята за 'цел №8' - електричка през Балкана. :)

При това положение, вече няма ядове ако ще и да кажат: "Затваряме за ремонт всичко що е НРП и го правим наведнъж". :D Споменът ще остане жив за онези, които му се наслаждаваме (дори и да съм само аз).

едит: той този пост се получи нещо като обобщение, а пък остана половинчато. Затова останалите само ще ги изброя, да не седи така клан, клан, недоклан:
'цел №1' - изкачване на Черни връх. Тук само между другото реших да пусна един запис ей така, за забавление, "на шега".
'цел №2' - тук нещата вече бяха по-сериозни. Зарибих се от пътуването за Черни връх - беше ми харесало как се е получило и реших да пробвам да го подобря, понеже някои неща не ми харесваха. Например, че не съм избрал крайно купе над талигата, че е било изцяло на затворен прозорец и т.н. Разбира се, тук имах друга основна цел - да заснема за спомен тролеите Зиу във Враца.
'цел №4' - тук пък се разбързах да хвана Икарус 280Т, понеже прочетох в съответната тема, че предстои да бъдат изпобракувани.
Цел №5 по-горе и 'цел №6' вече бяха тематични, без друга основна цел. Времето в Петрич и Видин уплътних с малко спокойствие, изразяващо се в пешеходна обиколка, "вдишване на местния въздух", забележителности, такива неща.

едит2 на тема 'максимализъм' - никога не съм го обичал, затова и изобщо не съжалявам. Само протоколно ще отбележа, че изпуснах девета главна жп линия, по която гледам, че в момента тече нов ремонт и не знам дали изобщо са останали някакви участъци НРП. Иначе бих планирал и нея, но май вече не си заслужава особено - няма да е интересно, ще се чува само едно монотонно шумене и тук-таме "лек повей на вятъра" при преминаването през новите стрелки.
Не знам доколко съм пропуснал четвърта главна... Последно четох в железничарския форум, че се е работило през отминалото десетилетие по доста участъци от нея.
« Last Edit: 14.06.2021, 22:27:54 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
« Reply #243 on: 10.07.2021, 10:32:03 »
Интересното е, че по направлението Мюнхен - Хамбург половината влакове вече са през Берлин, другата половина са през Франкфурт и Хановер.
Нито един влак от Хамбург до Мюнхен не минава през Франктурт. Минават през Фулда и Касел. Пътувам от години тази дестинация, и никога не е минавал през Франкфурт.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline C6K

• Приятел на ГТ
  • 4190 <3
    • View Profile
    • Email
« Reply #244 on: 26.07.2021, 13:34:20 »
Аз ще опиша пътуването си с влака София-Мездра по Искърското дефиле.
Тръгнахме от Централна гара в 8:32 с 2 минути закъснение което е приемливо за БДЖ Пътнически Превози .
Пристигнахме на гара Реброво в 9:07 отново с 2 мин. закъснение .
По пътя за жалост не видяхме нито един влак , а само развалините на гарите Курило и Владо Тричков.
Влакът беше SIEMENS - DESIRO.
Пътуваме по БРП и беше много приятно после като слезнахме на Реброво и видяхме едно ДКГУ на ЖПС-ВРАЦА.
Топ трам: 22
Топ тролей: 6
Топ авто: 83

Offline Victor_14

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #245 on: 29.07.2021, 17:10:34 »
През Събота и Неделя същият този влак е с две Siemens Desiro 31

Offline mi4omi

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #246 on: 01.08.2021, 18:05:38 »
Разходка на 25.07 до Велинград.
Сутринта 8601 в състав "Хан Пресиян" + 9 вагона беше закачен от багер 10 мин преди Септември  и закъсняхме около 70 мин.за оглед на локомотива,полиция и акт на багериста.
На Септември малкият влак :rolleyes:ни чакаше с 6 вагона и бистро.До Велинград успя да намали закъснението.
на връщане 16106 със същия състав беше с 20 мин.назад. На Септември  7 мин.зак.  8602 на ЦГ с -1 мин.
Благодаря на служителите на БДЖ, които помогнаха да се приберем навреме.
« Last Edit: 02.08.2021, 22:30:21 by mi4omi »

Offline gt_stz

• Запален по ГТ
  • 127 - (1993-2016)
    • View Profile
« Reply #247 on: 22.08.2021, 17:54:59 »
Здравейте. Искам да ви разкажа за днешното ми пътуване Бургас - Стара Загора с БВ 8602. Пътувах с автобус до Бургас и имаше огромна вероятност да изтърва влака. Погледнах радара и видях, че е с 30 минути закъснение. Дефакто, вместо в 15:00, щеше да замине в 15:30. В около 15:10 вече бях на гишето на ЖП гарата в Бургас, за да си извадя билет. Пред мен имаше още няколко пътника, които бяха за същия влак. Жената на касата ни каза, че влакът всъщност тръгвал и трябвало да си извадим билет като се качим, понеже вече не можела да издаде. Попитахме я дали ще ни направят проблем и дали ще има някаква разлика в цената. Каза не. Качвам се аз във влака, като той не тръгна веднага, както тя каза, а си тръгна в 15:30. Пътувам известно време, като кондукторката ме подмина на няколко пъти. Стигаме Ямбол и накрая кондукторката пристига. Казвам й, че нямам билет, защото от Бургас са ми казали да си извадя билет от влака. Тя отвърна, че няма как да ми кажат такова нещо. След няколко минути спор, тя ми поиска 25 лева и ми каза или да ги платя, или да сляза в Нова Загора, иначе щяла да викне полиция. Не е като да нямах пари, просто нямах 25 лева в брой. След още няколко минути се стигна до решение на проблема. Не ме свали на Нова Загора, дадох й пет лева, като тя не ми даде билет. Такова нещо не ми се случва за първи път, но всеки път ме учудва липсата на всякаква комуникация между хората в БДЖ.
« Last Edit: 22.08.2021, 18:15:42 by gt_stz »
За закупуването на повече съчленени автобуси за Стара Загора!

Offline Bulgaria111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #248 on: 22.08.2021, 19:03:02 »
Аз и да имах 25 лева, нямаше да ги дам, защото не мисля,че е нормално да се плащат по-скъпи цени,само за да се спонсорира железницата. ;)

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #249 on: 22.08.2021, 19:27:55 »
Здравейте. Искам да ви разкажа за днешното ми пътуване Бургас - Стара Загора с БВ 8602. Пътувах с автобус до Бургас и имаше огромна вероятност да изтърва влака. Погледнах радара и видях, че е с 30 минути закъснение. Дефакто, вместо в 15:00, щеше да замине в 15:30. В около 15:10 вече бях на гишето на ЖП гарата в Бургас, за да си извадя билет. Пред мен имаше още няколко пътника, които бяха за същия влак. Жената на касата ни каза, че влакът всъщност тръгвал и трябвало да си извадим билет като се качим, понеже вече не можела да издаде. Попитахме я дали ще ни направят проблем и дали ще има някаква разлика в цената. Каза не. Качвам се аз във влака, като той не тръгна веднага, както тя каза, а си тръгна в 15:30. Пътувам известно време, като кондукторката ме подмина на няколко пъти. Стигаме Ямбол и накрая кондукторката пристига. Казвам й, че нямам билет, защото от Бургас са ми казали да си извадя билет от влака. Тя отвърна, че няма как да ми кажат такова нещо. След няколко минути спор, тя ми поиска 25 лева и ми каза или да ги платя, или да сляза в Нова Загора, иначе щяла да викне полиция. Не е като да нямах пари, просто нямах 25 лева в брой. След още няколко минути се стигна до решение на проблема. Не ме свали на Нова Загора, дадох й пет лева, като тя не ми даде билет. Такова нещо не ми се случва за първи път, но всеки път ме учудва липсата на всякаква комуникация между хората в БДЖ.
Познай от първи път, къде и как са отчетени тези 5 лева...  :help:

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #250 on: 22.08.2021, 19:30:04 »
В такива ситуации обикновено се издава билет за следващия влак, и се качваш с него. Другият вариант е да си купиш онлайн билет за следващия влак, те не го гледат много. Като имаш билет за следващ влак, обикновено минава без проблем, поне между София и Перник е изпробвано. Тя се е опитала да те таксува като нередовен, пък накрая си е прибрала 5 лв. в джоба.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #251 on: 23.08.2021, 12:32:08 »
Доколкото знам ако си купиш билет от влака от обслужвана гара, цената е почти двойни, има една книга с тарифи, която се носи във влака. Това го видях веднъж като пътувах, 2-3 минути преди да замине един влак от Ц.гара дотърча един човек и се примоли на кондуктора или нач.влак че има много спешна работа, има опашки на касите дали може да пътува че няма с какво друго, колата му се повредила. Човека му каза, че няма проблем но тарифата е почти двойна, този дето бързаше пак каза "няма порблем, каквото кажете не е за пари спешно ми е" Понеже човека седна почти до мен като дойде проверката отвори въпросната книга и му показа"ето вижте, за това разстояние трябва да ви издам билет от обслужвана гара за ...около 40 лева беше сумата, а стандартно около 15-20.  Човека си плати и му издадоха такъв билет с печат във влака.

Отделно, има сума гари които вече са без обслужване. Направи ми впечатление, че дори Велинград вторник и сряда е необслужвана, а автомата за билети не работеше. Качих се във влака, кондуктора каза че знае за този проблем и си ми издаде билет с прекачване до София на стандартната цена, както и на още поне 20-30 човека които се качиха. Билетите се пишат под индиго.

Може би ще е по-удобно на такива гари без обслужване да сложат автомат, или във влака кондукторите да са оборудвани с една машинка като касов апарат, да може да се плаща и с карта и да се издават билети като касова бележка и само да се бие печат. Иначе отнема много време като се качат накуп 20-30 човека, като Велинград. В автобусчетата по северното черноморие и Добрдужа има една такава машинка и билет се издава само с 2 бутона от шофьора до избраната дестинация. Може и тук да се измисли нещо такова за по-лесно, като разибра се от обслужвана гара тарифата да е поне двойна, за такива дето все се сещат в послединя момент.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #252 on: 23.08.2021, 13:20:10 »
Аз и да имах 25 лева, нямаше да ги дам, защото не мисля,че е нормално да се плащат по-скъпи цени,само за да се спонсорира железницата. ;)

То пък щото е много скъпо...и без друго билетите за влак са смешно евтини у нас, та дори 30 лева Бургас-Стара Загора за Слънчев бряг с реновираните вагони си е ок като цена. Там и линията е изцяло обновена.

Виж в Германия или Англия колко ще дадеш за разстояние като София-Варна.

София-Русе за първа класа за двама човека дадох едва 50 лева, София-Варна 60 за двама като пропътуваш цяла България в 1-ва класа за тия пари с все запазените места. За ежедневните трудови пътувания повечето са с карти.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #253 on: 23.08.2021, 14:10:02 »

Билети се издават от каса максимум 15 мин преди заминаването по разписание, независимо дали има закъснение или не. Така че това правилно ти го е казала. Можело да е да ти предложи билет за следващ влак, но...
  Поведението на кондукторката е друго нещо вече...

Аз редовно купувам билет от самия кондуктор, тъй като гарите, които ползвах бяха необслужвани точно тогава и без автомати. Цената си е същата, каквато излиза на каса както и в сайта на БДЖ в раздел “Виж цени”.
Също така няколко пъти съм купувал двупосочни билети, но съм приключвал работа по-рано, съответно съм се качвал на по-ранен влак, от този за който имам купен билет. Пак не е инало проблем, просто категорията трябва да е същата. Ако билета е за бърз влак, може да се ползва по-ранен, но отново бърз.
« Last Edit: 23.08.2021, 14:14:07 by bonbon »

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #254 on: 23.08.2021, 14:26:44 »
На повечето гари се преустановява продажбата 5 минути преди потегляне на влака, на някои гари като Перник и София - 3 минути преди влака. А онлайн билетите 2-3 часа по-рано може да се купят.
А за 1 класа единственото предимство е, че се качват по-малко хора и седалките са по-широки. Иначе вагоните са си мръсни, както обикновено, климатик рядко има. Пътувах оня ден до Петрич и първата класа беше екс-ДБ вагон. На връщане 2 класа - 2 вагона 63 серия с климатик, а за 1 класа - екс-ДБ с един отваряем прозорец...

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #255 on: 23.08.2021, 19:53:20 »
На това му се казва Параграф 22. Часовникът на компютрите не отчита закъсненията, съответно счита влака за тръгнал и заради това касиерката не може да издаде билет. Единственият вариант е билет за следващ влак (нощния), но той трябва да тръгва по разписание най-много един час след този, на който искаш да се качиш, иначе се водиш нередовен. Другата възможност е касиерката да напише с писалката бланков билет. Това за преустановяването на продажбата пет минути преди тръгване също го набутаха в компютрите - ако тичаш да хванеш влака и той тръгне, та нещо се пребиеш, после касиерката ще подгонят. А кондукторите обикновено при подобни случаи са разбрани и ти пишат билет от първата гара, на която влакът спира, но на която не дават билети. Понеже после ги наказват ако са издали билет от обслужвана гара без глоба, демек по таблица 2, а не по 4. Вече повечето гари са необслужвани - "дежурните" нали са отделна фирма и отдавна не продават билети, а на превозвача не му е изгодно да плаща на касиери, та касите са запечатани, освен на най-големите гари. Ако наслагат автомати за билети, хем ще се изреве, че хората не могат да се оправят с тях, хем ще ги изпотрошат и окрадат веднага.
« Last Edit: 23.08.2021, 19:55:38 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #256 on: 24.08.2021, 00:17:55 »
Искам да ви кажа за случай, когато ходих да взема жена ми от Айтос за концерта на Guns'N'Roses в София през 2012г. с Чайката сутринта по никое време в събота, касата на гарата не работеше и тогава трябваше да издадат билет на нормална цена във влака. Тъй като отивахме и веднага се връщахме след концерта, поискахме билет за двама, първа класа, отиване и връщане със запазани места. Едва ли в историята на БДЖ такъв билет е бил издаван във влак за Чайката. Но началник-влакът се концентрира, изписа каквото трябва, дето никой не можеще да го прочете, платихме около 100 лв и получихме билет. Като пристигнахме в София, аз веднага отидох на касите за предварителна продажба, за да го заверя, защото се притеснявах, че като не могат да му разчетат нищо, ще имаме проблем с връщането. В действителност мадамата на касата каза, че никога в живота си такъв билет не е виждала, но ни го завери за следващия ден първия влак и с него заминахме обратно в Айтос без проблеми.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #257 on: 24.08.2021, 12:30:02 »
Значи са те таксували на редовната цена, не на завишената. София-Бургас по подбалканската 1-ва класа е 50 лева за двама в посока, според сайта във "виж цени" отиване и връщане ще е около 100 и запазените места.

Междудругото, знае ли се колко се очаква да пътува Слънчев Бряг след като свършат ноември ремонта около Чирпан? По новото трасе ли ще се минава вече, което заобикаля града и възвишенията и ще имаме ли най-после трайно под 6 часа времепътуване? Ако се разбързат със София-Елин-Пелин като нищо можеше да падне и на 5 часа, ама тука нещо много се мотаят като за линия насред полето.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #258 on: 24.08.2021, 16:09:31 »
Нищо ще свърши ноември ремонтът, нито ще има ново трасе, когато свърши.
Това, което се прави в момента и евентуално ще приключи с някакво закъснение, е ремонт на старото трасе през гарата. Новото трасе ще се строи без прекъсване на движението по старото, защото двете нямат почти нищо общо.

Offline Spas237

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #259 on: 25.08.2021, 19:33:43 »
Всъщност в момента май ремонтират само гарите Чирпан и Оризово, а между тях по-късно ще го правят...