Author Topic: Aвтомобили  (Read 505402 times)

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
Re: Aвтомобили
« Reply #2920 on: 02.01.2022, 16:58:43 »
ЕВРО и ЕКО не са едно и също ! Както винаги ние сме на обратно.
Свобода за Украйна !

Offline Citaro

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #2921 on: 02.01.2022, 19:06:56 »
Екостикерите са си откровенна простотия.На москвча ми от 1979та му дадоха първа категория с число на СО 0,2 , при норма 0,45.В същото време на чипосаните голфове 1,9 тди с десет метра сажди отзад си им дават втора или трета категория.Годините прецакват всичко.Изобщо цялата идея с екостикерите е само да се вземат едни пари отгоре...

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2922 on: 02.01.2022, 19:41:51 »
Малко сменям темата, ама да питам някой дали разбира от помпичката за течността за чистачки на Форд Фиеста модел от 2003та?
Не работеше и майстор каза, че е изгоряла и е сменена. Работи 2 дни буквално и пак спря. Беше казал, че е сложил малко течност на мястото на голата вода при смяната. После долях догоре и изненада - не работи!
Проблемът е, че колата е от Сандански купена и майстора я е поддържал последните години и той е от там. Пък не върви само заради това човек да кара до Сандански и обратно...
Украйна, победа!

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2923 on: 03.01.2022, 03:49:36 »
В повечето случаи фиестата би трябвало да има 2 такива помпи (или моторчета за чистачки ако трябва да съм коректен) - едната е за предното стъкло, другата е за задното. За модели като Фиеста (предимно хечбек) помпите трябва да са две, но при седанови версии или в някой по-редки случаи има само 1 такава помпа, която изпомпва течността към предното и задното стъкло и по всяка вероятност се намира над предния ляв подкалник (не съм на 100% сигурен за Форд, но обикновено помпите за чистачките стоят на това място), но за достигане до нея и изобщо спокойно работа ще е необходим канал или поне подемник.

Случва се помпата да изгори, но за една помпа да я караш до Сандански е безсмислено. Вариантите, поради които да изгори са няколко:
- помпата е боклук, изгоряла е, дошло ѝ е времето и т.н. (малко вероятно);
- казанчето е пълно с вода, която е замръзнала, предвид че сега е зима и то се е спукало, помпата е засмукала въздух или просто е изгоряла;
- проблем в електрическата инсталация, поради което помпата гори (замерва се с мултицет, има или няма ток, колко ампера и т.н. - това точно на теб няма да го обяснявам, смятам че ме разбираш за какво говоря! и ако има проблем по тоците как да го намериш и отстраниш);
- замърсено казанче от калпава течност за чистачки, припокрива се с вариант 2, но е различен случай - възможно е да е сипвана стара течност за чистачки или просто да е сипвана преди 2-3 години (най-често зимна течност), която да е престояла лятото, да не е сменяна и да е станала на парцали (власинки), които да са се уталожили на дъното на казанчето и да се засмукват от помпата - при това положение най-често първо се сменя помпата без да се чисти казанчето, след което новата помпа работи за някакъв период от време (ден-два до седмица) и при по-често използване на лоста за пръскане изгаря и новата помпа, понеже засмуква власинки. Решението - промиване на казанчето (сипва се чиста вода отгоре, леген или съд под гумата отдолу, докато се прочисти цялото, не е нужно непременно да се сваля казанчето или даже гумата), нова помпа + чисто нова течност за чистачките, за момента и в случая годна - зимна такава, може и от Кауфланд/Лидл/Бриколаж, без значение и ако няма никакви проблеми с тока до нея, не би трябвало новата помпа да изгори;

- още един вариант за проба или дори за постоянна работа без никакви смени - ако Фиестата е хечбек или комби и е с две помпи - захранването (обикновено са 2 кабела +/-) към помпата за предното стъкло се прехвърля към помпата, която е работеща и служи за изпомпване на течност към задното стъкло - при тези условия, при натискане на левия лост от арматурното табло 2 пъти назад (за измиване на задното стъкло), ще сработят предните пръскалки и ще пръска течност на предното стъкло. Това е удачен вариант за проба, но и за постоянна употреба в случай че на водача не му необходимо непременно измиване и на задното стъкло.

ПП - с втора употреба помпи не се заблуждавай, взимай само нови!
« Last Edit: 03.01.2022, 04:08:01 by Sixkiller »
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2924 on: 03.01.2022, 10:55:21 »
Тъй като е нова - струвала 15 лв в магазина и не е замръзвала щото водата беше източена, остава наистина да е имало супер машло течност за чистачки и да са я изпръскали по пътя и да е поела въздух. Щото аз като я напълних вече не работеше.
Как се обезвъзушава? На зелето знам - ама в случая?  :rolleyes:
Украйна, победа!

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2925 on: 03.01.2022, 16:01:06 »
Провери дали не е изгоряла най-напред - това става лесно като подадеш ток от акумулатора с кабел към помпата - трябва да започне да вие; друг вариант - натискаш лоста на чистачките, пак трябва да чуеш виене; няма ли го - значи е изгоряла. Друг вариант е да я отвиеш леко от дъното на казанчето, за да провериш дали пък няма някакви боклуци на входа. Обезвъзушаването иначе не е сложно за такава помпа - сипваш вода в казанчето (500-600 мл.), контакт и пръскаш с двете пръскалки. В началото само вие, в даден момент трябва да започне да пръска; ако не пръска - почваш да търсиш по тръбите и да отвиваш назад и пак пробваш докато разбереш точно къде е запушването. 

А е напълно възможно помпата да е боклук и да си има толкова живот. Решението - нова помпа и се надяваш да е сполучлива.

Още една ситуация - провери си бушоните за някой изгорял. Може проблемът въобще да не е в помпата.
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2926 on: 04.01.2022, 12:08:09 »
Явно помпичката е боклучава. Не се чува да бръмчи, вие или нещо друго. Напълних с течност за чистачки маркучите към пръскалката - обаче даже не можа да изхвърли това от пръскалата. И явно не е предпазителя - щото в една документация, която ми излезе онлайн пише - че предпазителя за моторчетата на чистачките и за помпата е един. А чистачките си въртят нормално.
Украйна, победа!

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2927 on: 04.01.2022, 16:02:03 »
Явно помпичката е боклучава. Не се чува да бръмчи, вие или нещо друго. Напълних с течност за чистачки маркучите към пръскалката - обаче даже не можа да изхвърли това от пръскалата. И явно не е предпазителя - щото в една документация, която ми излезе онлайн пише - че предпазителя за моторчетата на чистачките и за помпата е един. А чистачките си въртят нормално.

Недей да четеш документация онлайн, а махни капака на бушоните и проверявай наред. Само това е решението.
Така като чета, проблемът е само в помпата. Направо сменяй и би трябвало всичко да се оправи.

Никога не съм карал кола, но ме дразни когато някой запали и сто часа седи вътре.

И какъв е проблема? Аз не съм привърженик на постоянното палене и гасене, почти никога не я гася.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2928 on: 10.01.2022, 13:50:01 »
Все пак я закарахме на майстор покрай една пукната гума и провери, че идва напрежение до помпата, обаче тя не върти.
Днес при подмяната се оказало, че маркучите били разменени. Не ми е много ясно как изобщо е пръскало някога, ако резервоара е свързан на изхода. Би трябвало само да е бълбукало...
Украйна, победа!

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2929 on: 10.01.2022, 17:09:06 »
Помпата се върти в двете посоки, в едната посока пръска на предното стъкло, а въртейки се на обратно пръска на задното стъкло, така че ако са разменени ще разбереш веднага.
Свобода за Украйна !

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2930 on: 10.01.2022, 19:21:40 »
Ахааа!
Аз още не съм го видял да пръска - дано го доживея! Колата е на жената.
По-лесно накарах на един сървър LCD дисплея върху компютъра да изписва часът и натоварването, отколкото тези пръскала да пуснат течност по стъклото
Украйна, победа!

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2931 on: 10.01.2022, 22:49:06 »
Еееееми, първо трябва да си сигурен че лостчето на волана за чистачките работи коректно и пуска ток до моторчето- трябва и минус да има постоянен. Ако завърта при включване извади маркучетата да видиш дали дава налягане. После извади маркучетата на дюзите на предния капак да видиш дали и там идва налягане, ако идва а не пръска значи дюзите са запушени, и трябва да се сменят. Същото е и със задната дюза за пръскане, маркуча за задната дюза върви под тапицерията на тавана, и е сложно достижима.
Свобода за Украйна !

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2932 on: 10.01.2022, 23:23:43 »
Най-първо, отдели си 30-40 минути свободни, отиди до колата и започни да пробваш всичко описано до тук  :D

А отзад и да не пръска не е фатално, може без пръскалка, може и без чистачка даже. Важно е предните да работят.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2933 on: 23.01.2022, 11:52:04 »
Експортни версии на съветски автомобили, предназначени за западните пазари. Наред  с познатите белгийски преработки има и любопитни идеи, като френски вариант на Нива, наречен Сен тропе(създаден от френския вносител Пош), английски и италиански варианти на изделията на УАЗ и др. Източник: https://lv.carvisibility.com/9795873-the-pride-of-the-nation-special-versions-of-soviet-cars-for-western-countries
Винаги, когато се яви трудност - в живота, или в работата ми, си припомням индийската пословица:
"Трябва търпение и труд, за да се превърне черничевият лист в коприна"

Елисавета Багряна

Всичко има своето време, и ако то е изминало без резултат, няма смисъл  от късното случване.

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2934 on: 23.01.2022, 16:57:28 »
Най доброто от рали Монте Карло-2022 г.

Свобода за Украйна !

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2935 on: 01.03.2022, 16:00:58 »
Свобода за Украйна !

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #2936 on: 02.03.2022, 14:18:47 »
Не знам как е във вашият град но във Велико Търново има тенденция все още да карат автомобили, които в Стара Загора отдавна вече не се карат. В Стара Загора останаха само лади и жигули.  В  град със 150 000 души население трабанти и вартбурзи има вече само по гаражите ако има някой останал случайно. Москвичите 2138/2140 останаха 4 или  5. Единият е на показ в центъра на града(жълт) с хиляда 1360 кубика, вторият инвалиден зелен, третият до канала и другите се "крият" в гаражите. Във Велико Търново - град с 80 000 души има множество трабанти и то на открито съвсем спокойно може да се видят докато се разхождаш по улиците. Вартбурзите в движение са поне 4. Поне толкова съм виждал на открито - сигурно има и още. Москвичите Алеко не се срещат. Виждал съм само два, но 2140 има също по много. Да видиш  такъв паркиран или в движение си е ежедневие. Има също стари Шкоди 105/120.

Някога в Стара Загора такива коли можеха да се намерят на всеки паркинг, но това беше преди години. След 2010 соц автомобилите започнаха да изчезват с бързи темпове и в рамките на три години изчезнаха съвсем без както казах ладите и жигулите.

Offline Citaro

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #2937 on: 02.03.2022, 19:30:11 »
В София почти вече няма останали от соц колите.Особено москвичите,които до преди няколко години бяха доста.Сега в квартали от сорта на Младост и Надежда са останали максимум 5-6.Не броим колите на ентусиасти,но и ние сме малко лудите.Лади и жигули има доста повече.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Пред истината всички сме еднакви
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #2938 on: 02.03.2022, 19:31:26 »
Москвичите са си колекционерска рядкост, а най-новите от тях са и по-стари от Ладите.
Възможността да мечтаеш означава, че най-големите ти мечти вече са реалност!

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2939 on: 03.03.2022, 03:35:01 »
А ги няма, просто защото Москвича се оказа по-голям боклук от Ладата. Из провинцията все още се търкалят доста Лади и жигули за работни кончета, а и части за тях има, докато за Москвич вече почти не се намират.