Author Topic: ПТП и инциденти  (Read 199462 times)

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: ПТП и инциденти
« Reply #1640 on: 25.02.2023, 22:17:32 »
Аз съм абсолютно склонен да ти вярвам, че точно така се е случило. По камерите в автобуса може да се види какво е било поведението на шофьора непосредствено преди удара, стига да има желание.
Добре, че не е имало превозно средство когато е навлязъл в насрещното платно.

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #1641 on: 25.02.2023, 22:23:22 »
Водач с опит , какъвто е той ,дори да е имало кола - по-добре да я удари , да я смаже , отколкото да бие спирачки вътре да се потрошат хората или да криволичи по булеварда. Тази улица е крайно време да я затворят , - през ден има ПТП-та и то от тъпотия. И ако автобуса удари колата - акта ще е за колата. А ти от къде знаеш, дали водачът не се е съвзел преди удара , най-малкото от вибрациите от ограничителите и не е натиснал спирачния педал?
Първи курс да , но кой ден поред е на работа , колко часа е работил последните дни. Ако се извади справка за положения извънреден труд последните две години , дали ще си проличи ясната преумора.
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1642 on: 25.02.2023, 22:34:32 »
Водач с опит , какъвто е той ,дори да е имало кола - по-добре да я удари , да я смаже , отколкото да бие спирачки вътре да се потрошат хората или да криволичи по булеварда. ... И ако автобуса удари колата - акта ще е за колата.
Ако потроши някой в колата и не дай боже го утрепе, няма да има акт, а наказателно дело и тогава нещата няма да са толкова прости. Отдавна съм чел целия ЗДвП и правилника към него (но все пак съм ги чел) и не помня да има изключение за водачите на автобуси от задължението да се опитат да спрат при опасност от ПТП. Привилегията да газя и блъскам преди да (се опитам) спра имам само аз, защото съм с влак...

Offline Tatra

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 229817817
    • View Profile
    • Email
« Reply #1643 on: 25.02.2023, 22:35:15 »
Надушвам, че vasko се е върнал във форума, да го приветстваме за първия му пост.  :fan:
ТРАМВАЙНО ДЕПО "БАНИШОРА"
Трамвайна мотриса инв. ном.: 936
линия номер: 6

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
    • View Profile
« Reply #1644 on: 25.02.2023, 22:44:25 »
Водач с опит , какъвто е той ,дори да е имало кола - по-добре да я удари , да я смаже , отколкото да бие спирачки вътре да се потрошат хората или да криволичи по булеварда. ... И ако автобуса удари колата - акта ще е за колата.
Ако потроши някой в колата и не дай боже го утрепе, няма да има акт, а наказателно дело и тогава нещата няма да са толкова прости. Отдавна съм чел целия ЗДвП и правилника към него (но все пак съм ги чел) и не помня да има изключение за водачите на автобуси от задължението да се опитат да спрат при опасност от ПТП. Привилегията да газя и блъскам преди да (се опитам) спра имам само аз, защото съм с влак...
Аз не бих набил спирачки, - ще спра така ,че да няма паднали пътници, защото после е тегаво ,и за един такъв случай може да те влачат с години. Наблюдавам , че НЯМА никакъв страх от големи превозно средства. Правят обрани завои пред трамваи , автобуси очаквайки да заковат на място. Не стига , че разписанията са оскъдни, пътя е като лунен пейзаж, пък и да спира на всяка кола.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1645 on: 26.02.2023, 01:24:08 »
Привилегията да газя и блъскам преди да (се опитам) спра имам само аз, защото съм с влак...

Тая привилегия си върви със съответните ограничения и като ти изкочи нещо отпред можеш да бягаш само назад!  ;)

С тая игра на лъжливото овчарче някой невинен ще го отнесе сериозно!

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #1646 on: 26.02.2023, 11:54:02 »
На мен тази история с разсейването ми изглежда много по-правдоподобна от поредната инсинуация за прилошаване. Ежедневно наблюдавам такива екземпляри, които между другото гледат напред.
Доколкото ми е известно водачите сами се стремят към извънреден труд, иначе досега да е станало на въпрос и да са протестирали.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #1647 on: 01.03.2023, 14:52:20 »
Катастрофа с автобус по 83 и кола. Изглежда че колата е искала да прави забранен ляв завой.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Пред истината всички сме еднакви
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #1648 on: 01.03.2023, 15:11:22 »
Никога няма да разбера логиката в главите на шофьорите, които умишлено предприемат забранени леви и обратни завои или лекомислено предприемат такива на големи кръстовища и булеварди без да се огледат да се ориентират доколко е позволено и доколко е безопасно и често пъти водачите, които правят така карат ей такива стари трошки на 25+ години, които не приличат на нищо. Иначе автобусът е 1135, познах го по фолиото.
Възможността да мечтаеш означава, че най-големите ти мечти вече са реалност!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1649 on: 01.03.2023, 16:53:51 »
Никога няма да разбера логиката в главите на шофьорите, които умишлено предприемат забранени леви и обратни завои
Тук случаят вероятно се дължи на рутина - години наред караш по даден маршрут и левият завой е разрешен, сега - хоп - забранен.
Повече от година масово се завиваше от бул. В.Левски наляво по Гурко към Стадиона. Все още на Евлоги при Ариана масово престояват във втора лента за направо към Военна академия. Да не говорим за новите еднопосочни улици по кварталите.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1650 on: 01.03.2023, 17:00:50 »
Никаква рутина няма тук. Този ляв завой си е изначално забранен. Не е от скоро.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #1651 on: 01.03.2023, 17:03:10 »
Аз отдавна съм казал че над всяка лента за движение и на светофарите трябва да има огромен знак указващ посоката за движение по дадената лента. А не както сега караш по Т. Александров, и когато решиш за се престроиш за ляв завой-хоп нямаш право, а вече и не можеш да се престроиш и за десен завой, защото трябва да преминеш през две ленти за на дясно, което те води направо и да не искаш......
Свобода за Украйна !

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1652 on: 01.03.2023, 17:41:32 »
Аз отдавна съм казал че над всяка лента за движение и на светофарите трябва да има огромен знак указващ посоката за движение по дадената лента.
В Пловдив навсякъде има такива знаци и са супер удобни. На Орлов мост също има (вече) но пак не помагат и не е рутина, защото вече сигурно има 2 години откакто средната лента е надясно.

Offline Kingpin

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1653 on: 01.03.2023, 21:41:32 »
Аз отдавна съм казал че над всяка лента за движение и на светофарите трябва да има огромен знак указващ посоката за движение по дадената лента.
В Пловдив навсякъде има такива знаци и са супер удобни. На Орлов мост също има (вече) но пак не помагат и не е рутина, защото вече сигурно има 2 години откакто средната лента е надясно.

Наистина има повече от година, а все още постоянно някой за направо застава в средната лента и като светне зелено се почват едни клаксони.... И това абсолютно всеки ден!
При все, че има три светофара с табели над всеки, има и табела, указваща коя лента за къде е, има и пътна маркировка.....
Аз не разбирам защо не се следят контролните камери и не се налагат моментално глоби за нарушения по пътищата, които водят и до инциденти като този с 83. Нали СО всячески гледат да събират пари - ето един начин да пълнят бюджета, като това ще подобри безопасността и ще има превантивен ефект.

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
    • View Profile
« Reply #1654 on: 01.03.2023, 21:59:38 »
В близките 5 години там няма ляв завой - от двореца на децата към вагон ресторанта. Правил е забранен обратен , ударил го е автобуса . Чудо голямо , другия път ще се оглежда преди да го прави. На д-р Калинков същата история. Там трябва да се затвори.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1655 on: 01.03.2023, 22:15:15 »
Нали СО всячески гледат да събират пари - ето един начин да пълнят бюджета,...

СО няма право да налага глоби по ЗДвП.

Offline Kingpin

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1656 on: 02.03.2023, 09:14:12 »
Глобите за каране в бус лентите и за неправилно паркиране как се налагат от общината? Защото това са си нарушения на ЗДвП.
Не съм много наясно - за едни нарушения отговаря СО, за други КАТ?

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1657 on: 02.03.2023, 11:34:53 »
Ще отклоня малко темата към един друг аспект на организацията на движението на това място, но валидно и за много други… Инцидентно минавам по Константин Величков и понеже не знам на изуст на кое кръстовище има ляв завой и на кое няма, общо взето си стоя в дясната лента. Като цяло е объркващо това тука има-тука няма, а пътните знаци Д3 ги поставят късно и няма време за престрояване.

Отделно е пълно с наглеци, който карат нарочно в по-празната лента и се навират в последния възможен момент. Но са за бой и тези, който спират и ги пускат или остават излишно голямо разстояние пред себе си. С бутането и засичането от такива допълнително се забавя движението и балъците, чакащи в правилната лента губят още 1-2 фази…

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1658 on: 02.03.2023, 12:58:55 »
В близките 5 години там няма ляв завой...

От повече от 10 години няма там ляв завой. - цък.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1659 on: 02.03.2023, 13:33:23 »
Със сигурност от ремонта 2001 няма. Преди това не помня.