Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - viktorlc

Pages: [1] 2 3 ... 289
1
Доколкото знам, вагонът няма сертификация. Това, че се е търкалял за няколко минути с повече от 160 км/ч, видно от запис с телефон, не означава нищо. Към момента той може да се движи с не повече от 60 км/ч, при това със специално разрешение на НКЖИ, по изключение.

2
Тази не си спомням дали я качвах.

3
Други градове / Re: Добрич
« on: 03.10.2023, 17:14:24 »
Всъщност условието е да са до 10 500 мм.. Тоест - може и по-малки. Определящи са останалите параметри - ширина на возилото, врати - брой и размери, минимален брой седящи места и минимален общ брой места.

4
... Пътници коментираха, че и вчера вечерта е имало голямо закъснение.
Вчера вечерта имаше счупен пантограф и затова имаше задръжка.

5
Други градове / Re: Плевен
« on: 27.09.2023, 18:07:02 »
Парафилните въжета и муфите за тях не са толкова скъпи - https://www.sibel.biz/upl_doc/Parafil%20Physical%20Properties%202008%20[BG]%20vers%201.pdf

6
...но правителството поиска дерогация...
Това не е вярно. Дерогация не е искана.
До края на годината се прави комплексен анализ на пазара на железопътна пътническа услуга и резултатът от него ще даде яснота как да бъде възложен следващият ДОУ - на едно, на няколко лота и т.н. Анализът също ще посочи специфики така, че ако се стигне до лотове, един да не вземе "свинското", а друг да вземе "зелето" като същевременно се гарантира обслужването до всяка една гара/спирка.
Искането за дерогация ограничава възможностите за увеличаване обема на обслужването и би възпрепятствало организирането на крайградски превози на тактов график, повече бързи влакове и като цяло - по-адекватно и редовно обслужване.

7
Заложено е за механизирано подновяване с безнаставов релсов път в програмата на НКЖИ. Има и някакво намаление там, което уж трябва да отпадне.

8
Един от по-популярните канали за ревюта на железопътни маршрути е пуснал днес клип за пътуване с международния влак от София до Букурещ.  :help:


9
2318 - 94 тази вечер. Климатикът не работи. В автобуса - 70-80 души. Задух и жега. Обаждане до ЦГМ на дежурния на 0700 13 233 и подаване на сигнал. Последва почти веднага обаждане към шофьора от страна на диспечер да пусне климатика. В резултат на обаждането шофьорът започна да се обяснява как му е студено, вкочанил се бил, всеки втори колега се оплаквал, неприятно му било. Накрая завърши обаждането с - "добре, ще го пусна". Естествено, не го пусна.
На слизане последва повторно мое обаждане към ЦГМ, за да се подаде втори сигнал, че въпреки разпореждането не го е пуснал. Диспечерът се извини и заяви, че отново ще предаде към Столичен автотранспорт. Тъй като слязох, не знам дали в крайна сметка го е пуснал и ако все пак го е пуснал - за колко време.
В ремаркето не се траеше от задух и жега.

10
Заредени са. На кастата на ЦГМ като провериш излиза като "корпоративно зареждане".

11
2040 го теглят с аварийната от линия 120.

12
Проектната скорост на следата е доста под 160 км/ч. За да има движение със 160 км/ч за пътници и 120 км/ч за товарни влакове, трябва на практика изцяло нова линия, централизация и сигнализация.

13
Други градове / Re: Враца
« on: 19.07.2023, 22:26:37 »
Нищо не е направено. Не е пипнато. Дейностите щели да започнат през август сега.

14
Не мога да разбера как голяма част от вас смятат, че рецептата за добро качество на услуга е прилагането на принципа "болен - здрав носи". Пътническите превози са обществена услуга, докато товарните - те са пазарна такава. По-правилният подход в този случай е тотално разделяне на двете услуги, тъй като те са фундаментално различни по отношение на ценообразуването. Ползването на печалба от един конкурентен бизнес за издържане на неконкурентен такъв е базов пример как бързо да съсипем конкурентния, просто защото неговите конкуренти ще се справят по-добре. Печалбата от товарните превози трябва да се използва за покупка и ремонт на локомотивите и товарните вагони, инвестиране в ERP и CRM системи, модернизация на поддръжката и т.н. Товарни превози продължават да губят клиенти поради една основна причина. Въпреки ниската си цена, те не успяват да спазят договорения график с клиентите, при това - не с часове, а с цели дни, което влияе значително върху производствения процес на тези клиенти. Често се случва дори товарни превози да се появят вместо в работен ден - в почивен ден. Това е една от основните причини, поради която Ковачки си направи превозвач - защото въглищата му трябват в точно определен момент от денонощието, за да може да произвежда ток в пиковите часове, когато той е скъп, и само в определени дни.
По отношение на пътническите превози - те са обществена услуга и проблемът пред тях е в това, че държавата не се е ангажирала достатъчно за тях. Това поетапно ще се промени, особено с идването на влаковете по ПВУ и с изпълнението на реформите по ПВУ, където жп транспортът ще стане гръбнак на обществения транспорт в страната. След 10-15 години, когато най-сетне в голяма част жп инфраструктурата на страната се модернизира със сигурност ще се появи конкуренция по част от направленията, но до тогава, трябват смели и бързи действия на държавата, за да се предостави много добра пътническа жп услуга.
Идеите да слеем обратно инфраструктурата с един определен превозвач е пълен абсурд от правна и пазарна гледна точка, тъй като превозвачите са много, а двете дейности са тотално различни. Това е все едно АПИ да слеем с Юнион Ивкони или с Дискордия.

15
Преди малко станах свидетел на вопиюща некадърност при управление на метросъстав по линия 3 в направлението бул. България - Хаджи Димитър. Става въпрос за  индивидът (най-вероятно бивш ватман поради "методите" му на каране), който управляваше метровлак 3049 (мисля, А25), който пристигна в 22:16 на метростанция Хаджи Димитър (по разписание е в 22:17). Господинът беше някакъв очилат чичо. Тъй като вярвам, че сте забелязали, че вечер след около 21:00 - 21:30 се изключва водещата функция на автоматиката по неизвестни причини и влаковете се карат изцяло по усмотрение на машинистите, въпросният индивид управляваше по следния начин - тръгване от станция, ускорение 2 секунди, отпускане 1 секунда, ускорение 2 секунди, отпускане 1 секунда и така докато не стане време за спиране - спирачка 2 секунди, отпускане 1 секунда, спирачка 2 секунди, отпускане 1 секунда. Тези тласъци бяха "разнообразявани" от превантивно по-рязко намаление на скоростта (независимо каква бе тя) при изненадващото установяване на факта, че тунелът започва да завива нанякъде.
Не знам как този е успял да стане машинист с такова каране, но имам ясни спомени от няколко такива ватмани, които по този начин управляваха поверените им чешки трамваи. Та може и този да е "ценен трансфер" от електротранспорта към метрополитена...  :help:

16
Момчета, в тази статия се твърди, че 780 е бил купен от местен ентусиаст, но откраднат в последствие, а гледам - по ваши данни, е дошъл в Русе? Знаете ли нещо?
https://www.20min.ch/fr/story/on-ma-vole-mon-trolleybus-782139025058

17
Стара Загора е за външни. Сливен е за крушки и интериорни.

18
Открих колко пари ще вземат - 318 000 лева с ДДС. За "работата", която са свършили това е пълна пародия. За мен е сто процентова схема на общината и дружеството да върнат нещо по веригата. Да не говорим, че предложенията трябва да са подкрепени от транспортен модел, който да покаже ефективността на линиите и да обуслови интервалите и разписанията. Дано има читави общински съветници в община Стара Загора, които да повдигнат въпроса за какво са изхарчени тези пари.

19
За тази работа колко пари ще получи изпълнителя?

20
След Станянци тунел няма. Идеи за тунел има след Гюешево към Македония.

Pages: [1] 2 3 ... 289