Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - fafan

Pages: [1] 2 3 ... 246
1
Трамваи / Re: ČKD Tatra Т6А2/-SF (20**, 30**)
« on: Yesterday at 15:42:40 »
Модернизациите на КТ6 с добавени средни нископодови секции са аналогични като изпълнение на краставиците. При трамваи без якобс талиги друг вариант няма… ...

...и Алстьом и си залагат на родните разработки....


Има и вариант KTNF8 в Гера с двойни талиги на средната секция, по-сполучлив е от KTNF6 в Талин (бивши от Котбус). Между другото KTNF8 е творение точно на Алстом, докато тази с единичните талиги е сглабяна в световно неизвестната, но много добре позната до болка на софийския пътник Mittenwalder Gerätebau GmbH - точно същата, която е правила модернизацията на нашите T4 от Хале, които ние така и не можахме да подкараме както трябва в София, сигурно псувните в депото по адрес на тази фирма не са секвали. И за да е въртележката пълна, секциите са всъщност произведени от ... Шиндлер  8) и закарани в Германия само за монтиране и окабеляване.

2
сериозен недостатък на островните перони е невъзможността да се разделят пътникопотоците в различните направления...

Аха, а като има ту островни, ту странични пък става едно такова хубаво разделение на пътникопотоците вътре във влака че ум да ти зайде , таман са се качили хората от едната страна на влака и после почва едно разместване на слоевете вътре за да се доберат до вратите от другата страна, в час пик е особено приятно като почнат с лакти и торби да те бутат след като си заел стратегическа позиция далече от вратата.

..на Централна жп гара да е с островен перон поради използването и от гости на града, които евентуално биха имали затруднение да си изберат от коя страна да слязат

Теоритично точно там е все тая коя страна ще си изберат тези неориентирани гости, защото от която и страна да се качат пак могат да стигнат всяка станция по линията заради фльонгата, такава екстра предлага засега само софийското метро, след разделянето на линиите тази екстра ще отпадне за съжаление.

3


Така проектиран, участъкът от Цариградско шосе до Военна Академия в бъдеще може да бъде обособен като отделен диаметър,


По принцип това е еволюционният път който са извървели и метрата в други големи градове, преди 100 години са ги строяли както ние днес с разклонения и линии, които се налага да споделят общи участъци. Тъй като това е ограничаващ фактор за капацитета, а и е от гледна точка на безопасност и удобство не най-доброто решение такива разклонения по-късно са се превърнали в автономни линии, например строената около 1920 линия под Фридрихщрасе в Берлин е имала разклонение със 7 станции, поради хиперинфлацията тогава не е имало пари за отделна линия, по-късно разклонението става част от линия 7, а основната линия става номер 6 и сега прекачването е на станция с 4 коловоза и общи перони за всяка посока. Ние тъй като обичаме да повтаряме грешките на другите сега 100 години по-късно пак строим разклонения, вместо отделни диаметри.

4
Въжени линии / Re: Витоша
« on: 30.11.2023, 17:13:10 »
Въпросът е в модернизация на настоящия Драгалевски лифт вкл. и с разширяване на просеката, ако и където е необходимо. Иначе лифт само до Бай Кръстьо е пълна пародия, не си струва даже да се дискутира.

С другата линия - Княжево-Копитото е още по-сложен въпросът. Ясно е, че възстановяване в старото ѝ състояние надали е оптимално. Долната станция не е на оптимално място, Копитото също не е добра начална точка за пешеходен туризъм. Най-добра наблизо е поляната пред Момина скала, тя е и по продължение на направлението на сегашната просека. Но пак попадаме в мъртвата хватка на екоталибанизма. Нека припомним, че лифтът е най-екосъобразният транспорт, заменя неколкостотин коли дневно. А лифтове се строят непрекъснато в европейските планински държави.

При Драгалевския лифт нещата от гледна точка на Витоша ски са ясни от повече от 10 години, на първоначалния им идеен план с картата на новите съоръжения, езерото и другите грандомании имаше писта с изкуствено осветление и система за заснежаване от финала на зелената писта до Бай Кръстьо, тази писта искаха да я обслужва лифт на мястото на горната отсечка на Драгалевския лифт удължен до фън-парк на Платото някъде около долната станция на (вече бившия) влек Боби. Това обяснява защо представиха само половин проект само до Бай Кръстьо, защо искаха да не пипат горната отсечка и защо в крайна сметка така и не пожелаха да почнат реално ремонта - явно все още се надяват да успеят да си напазаруват политици и да им мине номера с нови трасета за лифтове.

Нещата сега са пределно ясни - ремонти или подмяна може да се прави само в съществуващите трасета. Това между другото не означава че просеките не могат да бъдат разширени и не означава че стълбовете не могат да се слагат и на нови места - тези оправдания си ги измисли Витоша ски за да не прави нищо, законови пречки за такива промени обаче няма, естествено тогава ще трябва друго разрешение за строеж, не такова за ремонт по съществуващо положение и то трябва да бъде поискано от инвеститора.

При лифта на Копитото нещата стоят така, че долната част на трасето вече е извън парка, тоест там промени на трасето са възможни, само че тези промени ще струват много пари - за проектиране, за терени и за строителство в доста урбанизиран терен. Не е ясно какъв интерес има Витоша ски изобщо в тази част на планината, нейните интереси са предимно да държи монопола и да пречи на всякакъв друг бизнес на Витоша, защото това значи да им секнат и малкото приходи. Затова нормален транспорт към хижите там, който да възроди мини влековете около тях и да доведе до появата например на ски училища и в тази част на планината ще е пагубно за тях, съответно секат всякакъв опит да се възроди живота около Златните мостове и нагоре.

Не знам защо някой мисли за беззакония. Територията на лифта и без друго е взета и използвана. Не мисля, че е драма да се направи такова възстановяване. Дори да има някакви законови изисквания тук е ролята на Столична община и така прехвалвания кмет Васко да съдействат с каквото има нужда.

От Васко зависи малко, колкото и да тръби по темата, че даже и предизборни обещания раздаваше. Витоша е природен парк и защитена територия, така че важат преди всичко законите и нормативната база затова, без Министерството на околната среда и водите нищо не може да се случи. Така че правомощията на Васко са ограничени, той вместо да се пъчи много да оправи нещата които зависят от него - рейсовете приключват в 18:00 часа, горе има имоти на Столична община по нотариален акт - хижи и заслони, които не са видели ремонт от построяването си и са изоставени, шосейната мрежа е собственост на Столична община, да вземе да прати някоя и друга ремонтна бригада, а не само да кърпи дупките с чакъл както правеше Фандъкова десет години. За лифтовете и по-сериозните въпроси може да се погрижи като излезе от локалната политика и му порасне работата до народен представител или министър.

5
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 30.11.2023, 13:06:12 »
Бонев се отказа от шефския пост в СОС, не се кандидатира

https://www.dnes.bg/politika/2023/11/30/bonev-se-otkaza-ot-shefskiia-post-v-sos-ne-se-kandidatira.590846

И продължението:

Скандал в СОС, ГЕРБ, БСП и ИТН напуснаха залата

Столичният общински съвет беше разтърсен от пореден скандал.

"Общинските съветници от ГЕРБ, БСП и ИТН напуснаха временно заседанието с мотива, че председателстващата заседанието Грети Стефанодава дава думата само на ПП.

Днес трябва да се проведе третия опит за избор на председател на общинския съвет."

https://www.dnes.bg/sofia/2023/11/30/skandal-v-sos-gerb-bsp-i-itn-napusnaha-zalata.590821?utm_source=referral&utm_campaign=most_read

6
Въжени линии / Re: Витоша
« on: 29.11.2023, 16:46:40 »
В съдебното решение, което беше публикувано се споменават Въжени линии ЕООД, а те нали не съществуват?

Дефакто това е фирмата, Витоша ски АД е похлупак отгоре за да скрива реалните собственици, а лицата зад двете фирми са едни и същи:

https://papagal.bg/eik/121321327/972d

7
Въжени линии / Re: Витоша
« on: 29.11.2023, 14:27:50 »
Доколкото си го представям като трасе там мисля, че няма резерват в непосредствена близост. А и някой има ли представа какъв е проекта за ремонта

При Драгалевския лифт няма резервати, но трасето е 100% в рамките на Природен парк Витоша, така че има ограничения какво може да се прави. От Витоша ски са представили само идеен проект преди години, от който се разбра само че нито имат някaквo серозно намерение да правят нещо, нито че имат някаква представа точно как да построят смислено съоръжение на това място което да върши работа, представиха проект за лифт от Воденицата до Бай Кръстьо, а горната отсечка искаха да я оставят непипната:

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/sadbata-na-dragalevskija-lift-idejnijat-proekt-za-vazstanovjavaneto-mu-veche-e-vnesen.html#

8
Въжени линии / Re: Витоша
« on: 29.11.2023, 14:18:21 »
Слава Богу, че при бай Тошо беше просечено трасе за Симеоновската кабинка току до резервата Бистришко бранище. Нищо, че на Лале 2 му се събират 10 дни на сезон да работи.

Лека поправка по този въпрос - трасето на кабинката и на Лалетата не е до, а е бил директно през резервата, след построяването на пистата и унищожаването на значителни площи гора и високопланински терени от резервата, включително с взривяване и тежки машини, се е наложило спешно да изключват територии от него за да не ги санкционират от Юнеско и границата на резервата е преместена на сегашното място след Меча поляна, преди е била преди нея почти до трасето на Романски. Какви безобразия ще има при евентуална подмяна на Драгалевския лифт не може да се предвиди отсега, но едно е сигурно - подобни беззакония и унищожаване на защитени територии както по времето на бай Тошо или после на Банско през тъмните години на прехода днес няма как да бъдат допуснати, ако се случи повторение на тези неща ще плащаме милиони глоби на Европейския съюз докато сме живи, все пак сме подписали и сме се задължили да спазваме законите за опазване на защитени територии.

За капацитет на лифта сигурно не е ставало дума изобщо в съдебния спор, първоначалната и главна задача е да се отключи процедурата и най-накрая да бъде принуден собственика да почне да дава пари за съоръжението, досега не са вложили и стотинка откакто са го приватизирали. Капацитет, брой седалки, архитектурата на станциите - всичко това ще стане ясно когато се представи проект и се издаде разрешение за строеж.

9
Въжени линии / Re: Витоша
« on: 29.11.2023, 10:59:31 »
Драгалевският лифт ще бъде възстановен от собственика му

Драгалевският лифт ще бъде възстановен от собственика му. Това става ясно от  окончателното решение на Върховния административен (ВАС) от 28 ноември.

Бившият кмет на София Йорданка Фандъков коментира решението на ВАС чрез пост във Facebook.

"Спечелихме тази дълга съдебна битка, която отне повече от 2 години и половина", написа Фандъкова.

Освен ремонта на Драгалевския лифт, "Въжени линии" ЕАД ще трябва да заплати на Столична Община сума и 100 лв. разноски за тази инстанция.

Заповедта за ремонт и възстановяване на Драгалевския лифт беше издадена от главния архитект на София арх. Здравков през април 2021 г., припомня Фандъкова.

"Делото бе спечелено и в Административния съд. То обаче бе обжалвано от собственика „Витоша ски/ Въжени линии" пред ВАС.

"Кметът на общината може да задължи собствениците да извършат в срок определени ремонти и възстановителни действия, позовавайки се и на заключението на вещото лице относно възможността за решаване на констатираните проблеми по съоръжението чрез ремонт /основен или текущ/", пишат в решението си.   

Прокурорът от ВАП дава мотивирано заключение за неоснователната жалба на собственика."

https://www.dnes.bg/politika/2023/11/29/dragalevskiiat-lift-shte-byde-vyzstanoven-ot-sobstvenika-mu.590706


10

Очевидно при демокрацията/капитализма е така. И трябва тихо да се примиряваме с това.

Пълни врели-некипели. При демокрацията и капитализма е точно така, защото има ясни правила и всеки си знае правата и задълженията, а когато не се спазват лошия капитализъм осигурява обезщетения, например при немските железници от 60 минути закъснение нагоре, а който не спазва код червено и се наложи да го спасяват от преспите си плаща цялата спасителна операция. Не е като при социализма, когато и така и така пак пиехме по една студена вода и ако не си траехме идваше милицията и ни смилаше от бой.

Всъщност на гарата имаше много хора, които разказваха, че са се вслушали в прогнозите за лошо време и са избрали да пътуват с влак точно заради това, че се очаква влаковете да са безопасни и да не се влияят от такова време. Което е самата истина, ако НКЖИ си бяха свършили работата по поддръжка на габаритите на железния път. Обстановката изобщо не беше тежка за нашите географски ширини.

Това официално становище на НИМХ при БАН ли е или са дочути приказки от чакащите на перона?

11
Прогнозата за времето беше извънредна ... Не може да е обявен червен код за опасно време и да се разчита .... Няма как да стане.

Не може да се обяви код червено и всеки за щяло и нещяло да тръгне да пътува, имаше предупреждение да не се ходи никъде и да се отложат пътуванията.

12
преживяната психическа травма - страхът, че ще изпуснеш влака, който чакаш от часове.

Тази част от историята най-много ми хареса  :fan:

13
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 27.11.2023, 14:24:38 »
И това е само от фронта, зад него си е затвор, руските бандити изтезават и убиват невинни всеки ден. Ето една история от Мелитопол, а по другите места със сигурност е по-страшно:


14
Тук има повече подробности, но един провален договор не може да е причина за фалит на цял завод, тук проблемите са явно системни, този завод ако разчита само на един договор с БДЖ явно не е способен на оцелее.

https://www.investor.bg/a/523-transport-i-infrastruktura/385129-koga-bdzh-shte-ima-novi-vagoni-i-lokomotivi?utm_source=dnes&utm_medium=Home_page&utm_campaign=RSS_2019

15
Европейската комисия е стартирала пилотен проект за увеличаване на международния пътнически трафик в рамките на съюза, избрала си е 10 отсечки на които ще се пускат нови международни влакове, на картата прави впечатление че България изобщо я няма  :rolleyes:

https://transport.ec.europa.eu/news-events/news/connecting-europe-train-10-eu-pilot-services-boost-cross-border-rail-2023-01-31_en


16

Значи и по царско време, и при социализма са градили... сега вече (последните две -три десетилетия) не им трябва БДЖ, респективно и завод, затова и така... с всичките му уговорки... до последната спряна доставка съвсем отскоро... като че ли е общото поне което излиза...

Само дето нито имаме цар вече който да казва с декрет железниците откъде ще купуват, нито сме при социализма където се решаваше с решение на ЦК на партията откъде ще са вагоните, а сме в пазарна икономика и глобален пазар и щом продукцията не е с необходимото качество и в необходимите количества в договорения срок не виждам за какъв градеж може да става дума, още повече че ти самия казваш че става дума за частно предприятие, приватизирано през далечната 2001 г. За тези години можеха да си намерят и други клиенти освен БДЖ и да намерят начин да се развиват и без да се опитват да си пробутат всичката продукция на държавното БДЖ.

17
Трамваи / Re: 4027...
« on: 25.11.2023, 22:34:39 »
Под скъпо имах предвид цената на възстановяването, не стойността на експоната. Цената на музеен експонат е трудно да бъде определена, а и варира много според момента в който се предлага, освен това евентуална продажба просто може да няма как да се осъществи и съответно цена няма как да бъде определена, защото експонатът няма как да се премести например или има някакви законови пречки или собственикът не го продава. В такива случаи понякога се прибягва и до по-особени методи, като например случая с личния автомобил на Георги Димитров, който просто изчезна от музея за да се появи години след това в лична колекция, там колко е платено знаят само малцина.

Aз даже не знам дали за такива по-стари трамваи има изобщо резервни части и дали някой би се хванал да направи такива

Резервни части могат да се направят всякакви, това не е космическа совалка, а софийски трамвай все пак.

18
Трамваи / Re: 4027...
« on: 25.11.2023, 18:11:46 »
накрая ще станат негодни за реставрация... Не знам...

Всичко е годно за реставрация, даже и да се разпадне на съставните си части, пак може да се реставрира. Дори и да изчезне пак може просто се направи реплика. Въпросът е цената, колкото повече седи, толкова по-скъпо става.

19
Не може метрото да е спасението за всички транспортни проблеми и същевременно да е на такива големи интервали делник (особено през събота и неделя), а скоростите на движение да си остават малко по-бързи от пешеходни. Използва се изолирано автономно трасе, има и подсигуряваща електроника и нищо не пречи (освен Братоев) скоростите да са двойно по-високи.

Официалната статистика казва - средната скорост на метрото в София е 39 км/ч (но Метрополитен обича да послъгва, както ги бяхме хванали наскоро с разминаване на данните между официалниия брой пътници и броя на валидиранията). Това не е малко и е далеч от пешеходна скорост, за сравнение най-бързото метро в Германия, това в Хамбург дава като средна скорост 35,1 км/ч в мрежата си, това в Мюнхен 34,7 км/ч, берлинското едва 31,7 км/ч

20
Това сме го говорили вече и преди, това са разписания от една друга епоха в която броят на личните автомобили в София е бил едно нищо в сравнение със сега. Ясно е че предлагането определя търсенето, но е вярно че и търсенето трябва да определя предлагането и няма как днес, когато почти всяко домакинство в София разполага с личен автомобил, някои с два или три и всяко дете има поне по един велосипед, докато 1956 да имаш и велосипед си е било лукс тролеите да са на всеки 3 минути, просто ще се таралянкат празни. По въпросът с последните курсове може да се поработи разбира се, това транспорт в столица да приключва реално преди 23 часа си е излагация. Друг момент - отдолу пише че можеш да се качиш и в служебните коли и да се возиш, нещо което днес не е разрешено, явно времената наистина са други.

Pages: [1] 2 3 ... 246