Author Topic: Аварии в метрото  (Read 84968 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: Аварии в метрото
« Reply #160 on: 20.01.2021, 15:09:43 »
Това беше най-безочливата лъжа изпълнявана от Столична община в последните няколко десетилетия.
« Last Edit: 20.01.2021, 15:31:19 by AGENT 006 »

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #161 on: 20.01.2021, 16:52:34 »
Доколкото разбрах, повреденият участък е в шахтата в края на НАТМ тунела, до кръстовището на Вл. Вазов и Черковна, преди станция Х. Димитър.
Това е помещение с неправилна форма и плосък под и не е част от тунела. Подът на помещението се е продънил нагоре, най-вероятно под налягането на подпочвената вода.
Трябва да се отбележи, че тази шахта беше открита и после затрупана и почвата над нея със сигурност не е плътна, което предполага много по-лесно запълване на празнините с вода от валежите, съответно повишаване на нивото дори над това в околния терен. Явно груб пропуск някъде по веригата проектиране-изпълнение и подът изобщо не е предвиден да носи обратно налягане.

Поне не е сбъркан целия тунел, но при такава ситуация трябва да се изкърти целият под на помещението и да се направи наново, което със сигурност няма да стане за седмица. Допълнително затруднение е, че превозването на материали и бетон в съответните количества е възможно само по релси от Земляне, което значи само нощем.
« Last Edit: 20.01.2021, 16:59:27 by bdz43r »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #162 on: 20.01.2021, 17:43:29 »
Това вече си е безпрецедентно. Виждали сме проблеми по станциите строени по времето на управлението на „ГЕРБ“, но не и застрашаване на структурната цялост на участъци от трасетата в такава степен.

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #163 on: 20.01.2021, 17:59:34 »
Снимки от проблемния участък:

Източник

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #164 on: 20.01.2021, 18:23:33 »
Ехее, то вярно много е навдигнато, ясно си личи дори с просто око без измервания, то това е поне 15-20 сантиметра. Не очаквах да е чак толкова сериозно.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #165 on: 20.01.2021, 18:25:13 »
На мен би ми било интересно как точно ще се предотврати доста вероятният излив, когато разбият бетона.
« Last Edit: 20.01.2021, 18:31:53 by AGENT 006 »

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #166 on: 20.01.2021, 20:12:57 »
Добре че не са налага спиране на цялата линия, но на геренчаните пак няма да им бъде приятно да ползват тоя довозващ рейс.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #167 on: 21.01.2021, 12:45:30 »
Инженера в интервюто си го каза същото, че може причината да е в голямата вода. Че случая е скандален ОК, да приемем че е така, да кажем и вашта да е, че това е единствения тунел и железен път в света който е пропаднал/изрукнал и е някакъв уникален случай и не се е случвало никъде в света и сега никой не знае какво да прави.

Понеже ходя доста често в природата съм наблюдавал какво става след обилни валежи как всичко се свлича. А сега имаме и това че е зима и земята не съхне както при порой през юли, преовлажнява се и всичко се просмуква с вода. Ако прочетете книгата за "историята на ж.п.мрежата в България" ще установите че също е имало проблеми в тунелите след проливни дъждове, както и при строителството при избиване на води.

Дали не са го изчислили правилно, дали не са го проектирали правилно, дали всичко е в норма поне на документи и майсторите на са го направили правилно предстои да се разбере. Знаете, че у нас има голям проблем със заминаването на квалифицираните, можещите, работещите и разбиращите по чужбина. Няма да се учудя ако няма и хора, качествени геолози които да познават района и да разбират и да няма въобще кой да го прецени като хората. Няма да се учудя ако и тези можещи са заминали в чужбина. В бъдеще все повече ще имаме такива ядове, като знаещите живеят по чужбина и ни казват "оправяйте се сами" така ще е. 2-ма колеги имах в работата геолози, който не работят по специалността от години. Държавата квалифицира и обучава кадри, които заминават в чужбина теглят една майна и казват оправяйте се .

Загадка!
Как хем прибират фирми като Трейс и т.н. милиони и са опраскали сумайти европейска пара в стотици милиони, хем не могат да си намерят хора?!
Отговорът е:
Товарят сакове с пачки в багажниците и го носят на държавни чиновници от висок ранг.

* * *

Имам една друга загадка...
Какво щеше да се случи, ако се бяха възползвали от способността на Сименсите да се движат на автомат без машинист?!
« Last Edit: 21.01.2021, 12:56:26 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #168 on: 21.01.2021, 13:15:15 »
На мен би ми било интересно как точно ще се предотврати доста вероятният излив, когато разбият бетона.
Докато разчистят бетона, ще е паднало нивото на Перловец. Затова не съм сигурен, че след ремонта няма пак да избие по някой летен дъжд.
Друг вариант е да се направи профил с по-голямо сечение за преминаване на реката, но това е работа за месеци. Но по-добре месец без метро и трайно решение, отколкото закърпване до следващия дъжд.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #169 on: 21.01.2021, 13:25:02 »
Там ниво винаги има. Водата винаги е над тавана на тунела, просто не трябва да влиза вътре.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #170 on: 21.01.2021, 23:47:48 »
Вчера се говореше за месец, днес за два!
Като гледам ще могат да го открият отново за изборите! (да се надяваме, че ще е за патламентарните, а не за президентските).
Май ще се окаже, че още при проекта нещо е правено без да е мислено...в дълбочина...

https://fakti.bg/bulgaria/546517-traseto-po-tretia-lach-na-metroto-shte-ostane-zatvoreno-pone-dva-meseca
Украйна, победа!

Offline Северен мраз

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #171 on: 22.01.2021, 11:35:21 »
"...„Aкo прoучвaнeтo e прaвeнo в eдин cух пeриoд, кoгaтo пoдзeмнитe вoди ca били c други нивa, дoри дa ce взeмaт мeрки, тe ce взeмaт пo врeмeтo, кoгaтo ca уcтaнoвeни”, дoбaви прoф. Cтoйнeв..."

За това ръководителят е човек, който ръководи - не е нужно да знае всичко, а да се обърне към експерти и прочие. Какво е това оправдание на некадърността. Значи не си е свършил работата този ръководител, ако са взели данни само за сух период. Не казвам, че няма непредвидени неща - много са факторите, които оказват влияние и невсеки може да бъде напълно правилно оценен, но това обяснение в конкретния случай е тъпизъм.

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #172 on: 22.01.2021, 12:42:52 »
"...„Aкo прoучвaнeтo e прaвeнo в eдин cух пeриoд, кoгaтo пoдзeмнитe вoди ca били c други нивa, дoри дa ce взeмaт мeрки, тe ce взeмaт пo врeмeтo, кoгaтo ca уcтaнoвeни”, дoбaви прoф. Cтoйнeв..."

За това ръководителят е човек, който ръководи - не е нужно да знае всичко, а да се обърне към експерти и прочие. Какво е това оправдание на некадърността. Значи не си е свършил работата този ръководител, ако са взели данни само за сух период. Не казвам, че няма непредвидени неща - много са факторите, които оказват влияние и невсеки може да бъде напълно правилно оценен, но това обяснение в конкретния случай е тъпизъм.

Напълно съм съгласен - метрото не може да се направи напълно природо-устойчиво. Нека не забравяме какво се случи в Прага по време на наводненията 2002ра. Тук обаче говорим наистина за сериозна грешка в проектирането. Искъра не е прелял, Перловската река не е излязла от коритото си. Да не говорим, че метрото се строи под корито на река - всички предпазни мерки в такива случаи трябва да са двойни или тройни на нормалното.

Подпочвени води има винаги. Тяхното ниво се мени бавно. "Сух сезон" за подпочвените води значи 2-3 години суша, не 1 седмица в края на Август. А ако не са правили замервания през зимата или напролет, когато се знае, че планинските реки са най-пълноводни, значи са си чесали .... вместо да мислят.

Не веднъж съм казвал - за всеки един инфраструктурен (и не само) проект, е необходимо технологично време. Достатъчно време за проучване, събиране на данни, проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация. Неведнъж, особенно със Софийското метро, имам чувството че се копае насляпо и проучването на почвите и скалите се прави докато тече строителството. Без сондажи, без използване на гео-радари, без сеизмопроучване, без спътникови данни за нива подпочвени води. Да не говорим че спътниковата информация е кажи-речи свободно достъпна и трябва просто някой да седне и да анализира района.
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #173 on: 22.01.2021, 17:17:58 »
Преди да започне работата по вторият диаметър се направиха сондажи по трасето. Извадиха стълбове от земните пластове за изследване и поставиха маяци за направляване на къртицата. Преди да мине къртицата в Аварийната служба дойде представител на фирмата-строител и направи снимки на сградата и основите. След това пак дойде и снима. До сега няма проблеми ...
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #174 on: 22.01.2021, 17:27:32 »
Нека не забравяме какво се случи в Прага по време на наводненията 2002ра.
В Прага след случая има грандиозен скандал, защото метрото там всъщност е предвидено за такова наводнение, но никой не е посмял да вземе решение да го затвори и херметизира. След това всички бягат от отговорност и се оказва, че всъщност не се знае кой отговаря за подобно решение. Там, за разлика от тук, метрото реално е на 90 секунди с 5-вагонни влакове и спирането му означава тотална транспортна блокада на града, за която никой не иска да е виновен. Впоследствие такава блокада така или иначе се случва, защото метрото не работи цяла година заради наводняването.

За следващото наводнение през 2013 г тези недоразумения са изчистени и метрото е затворено (и физически) навреме и се разминава без щети, въпреки че на места отгоре има няколко метра вода.

За сравнение, нашето се наводни от един порой още преди откриването.
« Last Edit: 22.01.2021, 17:39:42 by bdz43r »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #175 on: 22.01.2021, 19:51:37 »
Подозирам, че ако попиташ хората къде биха се скрили в случай на бомбардировка, никой не би си избрал вече МД3.
Украйна, победа!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #176 on: 22.01.2021, 22:38:35 »
Сега се замислям, дали нямаше да има много по-малко главоболия и да излезе дори по-евтино ако го бяха построили на естакада надземно. Над ж.п.линията, и след това над реката между 2-те платна на булеварда. Хем и пътниците нямаше да се навират в подземия, и пътуването щеше да е по-приятно да гледаш навън. Не знам, но ми се струва по-лесно и евтино да построиш естакада над кръстовищата, отколкото да копаеш толкова километри тунели в сложен терен.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #177 on: 22.01.2021, 23:22:41 »
С уговорката, че не съм тясно запознат си мисля за нещо като от прикачения файл. Така можеше да се намали заигравката с реката, така или иначе трасето трябваше да продължава по мост над реката след станция „Хаджи Димитър“.

Online mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #178 on: 23.01.2021, 00:43:53 »
С предварителната уговорка, че трябва да отмериш радиус от поне 300 метра за тези криви. ;)

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #179 on: 23.01.2021, 09:43:30 »
Сега се замислям, дали нямаше да има много по-малко главоболия и да излезе дори по-евтино ако го бяха построили на естакада надземно. Над ж.п.линията, и след това над реката между 2-те платна на булеварда. Хем и пътниците нямаше да се навират в подземия, и пътуването щеше да е по-приятно да гледаш навън. Не знам, но ми се струва по-лесно и евтино да построиш естакада над кръстовищата, отколкото да копаеш толкова километри тунели в сложен терен.

Мда, все едно говори арх. Д. Димитров.
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.
Те знаят, че ние знаем, че лъжат.
Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат.
И все пак те продължават да лъжат.