Author Topic: Информация за метрото  (Read 262170 times)

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
Re: Информация за метрото
« Reply #960 on: 15.02.2019, 18:33:51 »
Като стана дума за юбилеи, има ли форумец който да е присъствал на откриването на Софийското метро? Или поне да се е возил в деня на откриването? Моето запознанство с нашето метро се състоя половин година след това. От октомври 1998 до пролетта на 2002 г. сме живяли до Трета градска и тогава за първи път отидох до Вардар, слязох в метрото и този страхотен мирис, познат от детството :rolleyes:
Може да се каже че съм от първите, като се има предвид колко години са изминали оттогава.

Аз се возих няколко минути след откриването. Беше добър повод да излезем по-рано от училище, за да го тестваме :)

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #961 on: 15.02.2019, 19:13:34 »
Аз също бях на откриването, на станция Западен парк. Малко след като Мафиянски и Лужков се изнесоха, пуснаха хората да се возят, бях сред първите....
По рейс и по жена не се тича!

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #962 on: 16.02.2019, 21:10:32 »
И аз бях сред първите от Западен парк.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #963 on: 16.02.2019, 22:42:24 »
Бях на урок по пиано в Читалище "Искра" на трамвайната спирка до станция Вардар... След урока се повозихме и както съм писал и по-рано, беше голям контрастът с Софията 70 по 8-цата, с която се возих на прибиране после....

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #964 on: 31.01.2021, 15:56:35 »
Една според мен добра новина, която се надявам да доведе до преосмисляне на много неща. След неосъществения преход и добирането до ЕС, политиците се специализираха в усвояване на средства, като метрото беше една от на-успешно разработените схеми.....

Метрото отрязано от новите европари за транспорт. Търси финансиране от плана за възстановяване на ЕС.

Управление на страна не се прави без балансирано регионално планиране и развитие, градско управление на град, още повече столица, не се прави по този аматьорски начин...
« Last Edit: 31.01.2021, 15:59:58 by difian »

Offline mitkov2

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #965 on: 31.01.2021, 17:08:57 »
Аз подкрепям напълно Европейската комисия в това отношение. Крайно време беше да се дръпне шалтета на Данка Самоковска. България не е само София и е крайно време да се инвестира и в другите региони. Ако парите за МД3 бяха наляти в БДЖ и НКЖИ, с качествено строителство, България щеше да е съвсем различна сега.
Няма как хората да остават в другите региони, ако там нищо не се развива. Защо не се работи по транс гранични проекти с Румъния около Добрич (жп линията), с Гърция около Кърджали и Свиленград?

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #966 on: 01.02.2021, 12:03:09 »
Аз на ваше място не бих се радвал толкова... Само да ви напомня, че с тази, както казва Дифиан, "успешно разработена схема" почти догонихме Будапеща, което е най-старото след лондонското. И какво толкова ви е виновна, както вие я наричате, "Данка Самоковска"? Жената се опитва да възстанови лифтовете.
Колкото до регионите, и на мен ми се иска влакът София-Бургас да стане като TGV...

За мен добрата новина е че успяхме да изградим толкова много от метрото, включително и трудните участъци. Финансиране за трите станции в Левски може да се намерят без европари. Може и естакада по Вазов, нали е по-евтино. Отклонението най-много до Слатинска да стигне, до Цариградско няма смисъл да го влачим.
« Last Edit: 01.02.2021, 12:07:01 by New_Passenger »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline mitkov2

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #967 on: 01.02.2021, 12:35:10 »
Виновна е най - вече с това, че нищо не зависи от нея и позволява всичките мизерии, които се случиха с усвояването на тези пари. Участъкът Цариградско шосе - Летище София имаше едва 2г гаранция и множество дефекти след това. Това нормално ли е?! Хората с достойнство подават оставка и оставят управлението на други, които имат реално желание да управляват дадена структура. Пример - кметицата на Марсилия, която напусна поста си само няколко месеци след изборите, защото осъзнала, че не се справя достатъчно добре. Темата не е това, модераторите ако преценят да изтрият по-късно.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #968 on: 01.02.2021, 12:36:39 »
Хайде да си политиканствате на правилното място!
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #969 on: 01.02.2021, 13:51:38 »
Супер новина!

Дано наистина сега такъв ресурс се насочи към НКЖИ и БДЖ и в тях да почнат да се наливат милионите. Защото в половин България чакат влака на студено, на изровени перони и на студ и вятър, докато тук някакви глезльовци се оплакват че има 2 криви плочки докато чакат влака на топло и на закрито. Крайно време е щом и тука е така, примерно и в Добрич да чакат влака така на лъскаво и топло, и в Левски, и в Роман идр. Така, нали за всички по равно. И за навсякъде да има чисто нови влакчета, щом за тук има.

Общината се хвали с бюджета си че бил рекорден. Според мен може да заработи достатъчно много пари от данъци и такси че сама да си позволи изграждането на бърз релсов транспорт. И не виждам защо трябва да е само метро. С почти същата скорост на придвижване може да инвестира в автономни трамвани трасета с модерни 50 метрови трамваи. Дадох веднага пример за ТМ20 вместо нов метролъч, който ще осигури сходна скорост на придвижване същите връзки с много по-малко финанси. Също така усилия да се насочат и в градски и крагрйдски железници, основните автобусни линии със съчленени МАН да станат максимално бързи и автономни, в комбинация с поемането на основните пътникопотоци от релсов транспорт може много да се подобрят нещата.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #970 on: 01.02.2021, 17:41:39 »
Иво, аз затова насочих изводите от новината в тази посока, защото няма на какво да се радваме  Виж какво е пиблично достъпно за новия бюджет, как ще се приеме и изхарчи.

НКЖИ/БДЖ и досега бяха бенефициенти и нищо не се случи,, усвояваха през метрото парите оттам...

Трудно е като няма пари, лесно е като ти идват пати на готово, лошо е когато поттнат в бездънна каца... Да парафразирам познатата мисъл, това дето го скалъпиха и построиха, сега как ще си го боядисват и поддържат!?

Offline Северен мраз

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #971 on: 23.03.2021, 14:11:57 »
Не че е нещо ново и учудващо, ама се поувеличи и естествено - пак дъждовете са виновни, не че там преди не е текло, но ми се струва, че беше по-малко...

Протече пешеходният тунел между метростанциите "Сердика 1" и "Сердика 2", съобщи Булфото. Вероятна причина за протичането са обилните снеговалежи от последните дни.

Това е вторият проблемен случай, свързан със Софийското метро, след като през януари третият лъч между станциите "Театрална" и "Хаджи Димитър" се наложи да бъде затворен за ремонт, тъй като дъждове предизвикаха високи подпочвени води и това повдигна релсовия път.

https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/652762

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #972 on: 23.03.2021, 14:16:50 »
Е то там си тече още от преди откриването на диаметъра и не е спирало, само където на различни места поддава.

Offline Северен мраз

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #973 on: 23.03.2021, 15:05:54 »
Както писах - течеше, но беше по-малко. Или се е продънило нещо (макйар че количествата валеж не са определено високи), или някоя тръба се е спукала и си тече.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #974 on: 23.03.2021, 17:30:16 »
Още като го копаеха този проход, беше избила минерална вода. Явно пак си е намерила път.

Offline mitkov2

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #975 on: 23.03.2021, 22:01:16 »
Още като го копаеха този проход, беше избила минерална вода. Явно пак си е намерила път.
Да направят една чешма. Хем ще се канализира водата, хем ще утолява жадните пътници. Тематично ще върви с името и претенциите за историческо наследство на Сердика  :D :laugh:

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #976 on: 08.04.2021, 17:59:01 »
Да направят една чешма. Хем ще се канализира водата, хем ще утолява жадните пътници. Тематично ще върви с името и претенциите за историческо наследство на Сердика  :D :laugh:

Да я направят в подлеза на Св.Петка където са сувенирните магазини.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline NickZach

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #977 on: 29.06.2021, 20:42:32 »
Здравейте,
Не знам дали това е подходящата тема за въпроса ми, но все пак ще го задам тук. Могат ли някъде да се намерят пълни чертежи на тунелите и метростанциите и точни данни за радиуси на криви, широчини на тунели и т.н.? Опитах се да прегледам стари сайтове от другите теми за разширенията на I метродиаметър с Wayback machine, но не бяха архивирани. Засега разполагам с чертежите на III метродиаметър от сайта на "Спаси София", както и стар ОУП на София от 2009 г.
« Last Edit: 29.06.2021, 21:36:40 by NickZach »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #978 on: 29.06.2021, 20:45:19 »
Нали не очакваш, че това би било публична информация в днешно време, че да не намира просто така?

Offline NickZach

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #979 on: 29.06.2021, 21:40:00 »
Нали не очакваш, че това би било публична информация в днешно време, че да не намира просто така?

Имах предвид по-скоро дали някой ги има запазени от времето, когато са били публични. В темите за разширение на метрото от "Сердика" до "Младост I" и от "Младост I" до "Цариградско шосе" видях, че имаше линкове към проекти в https://www.sofia-agk.com/. Успяха да се отворят с Wayback Machine, но снимките не бяха налични.