Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - mihailo

Pages: [1] 2 3 ... 249
1
А какво се случи в крайна сметка с тези валидатори? Изчезнаха в някоя частна колекция или са все още в някое от депата в някой склад?
До преди вкарването на новата тикет система, единият валидатор беше трайно махнат, след като някога назад във времето, по някаква причина високо напрежение е прескочило в нисковолтовата инсталация, и той се е оказал едно от слабите звена (тези трамваи правят от време на време такива номера в чопърите си). Останалите, ако са премахнати, вероятно се търкалят в склада на Красна поляна. Така или иначе от началото на този месец са практически неизползваеми.

2
Трамваи / Re: Т8М-300(България 1300)
« on: 15.03.2023, 15:39:48 »
Само Т6М-700/М и Т8М-700/М са с такива редуктори. Трамваитеот тази тема, както и София/София 70/100 са с най-простата конструкция от пиньон и корона, на което се дължи и характерния звук.

3
Трамваи / Re: PESA Swing 122NaSF/120Na (2301-2367)
« on: 23.02.2023, 10:44:08 »
В случая при тях има двигател/и и редуктор/и. Може да са от всеки един трамвай. На 2302 му липсват доста повече компоненти

4
Трамваи / Re: ČKD Tatra Т6А2/-SF (20**, 30**)
« on: 22.02.2023, 10:56:52 »
Преди седмица-две на 3018 реално му беше влязъл единия кардан в салона... :rolleyes:

5
И машинист на влак не вижда какво се случва по вратите на последния вагон, но това не е основание да се пускат само влакове с по един вагон, нали така?
Напротив, машинист на влак има помощници - кондуктори и началник влак, които следят какво се случва с вратите. В метрото пък машинистите имат камери отвън и монитори, с които отново имат добра видимост назад по влака.

Цялата демагогия се развива по една единствена причина. Въпросът беше защо няма да се пуснат съставите на 10 линия от деня, в който беше планирано, а не защо няма да се пуснат въобще състави. И отговорът - някой е забравил да си свърши работата с възстановяването на панорамните огледала. И толкоз.
П.п. впрочем истинските панорамни огледала са с много малка сфера и е брутално неудобно да гледаш врати в тях. Последна врата отново не се вижда като хората.  :laugh:

6
С врата на Песа не може да се затисне лесно човек, или ако трътне да се затваря, ще си отвори повторно. С врата на чешки трамвай много лесно се повлича пътник. Освен това, песите имат камери, които могат да се използват, колкото и да не са съвсем удобни. В състав, камерите на вторите трамваи не се виждат в първия. Опция, която се кълняха, че е възможна, но и до ден днешен не е приложена. И докато на Журналист двупосочно може да се изтегли напред, за да навлезе малко в дясна крива състава, и в огледалото да се наблюдава и втория вагон (напълно в разрез с правилата и реално трамвая вече да се води излязъл от спирката), както и на Вишнева посока Журналист трамвая отново да е завил надясно, то в посока Семинарията съставът е в две последователни леви криви, и втория не се вижда грам без помощни средства. Имаше огледала на тези спирки, от тях в момента са останали само рамките. Отделно така бяха поставени, че отново не се виждаще нищо назад.

7
Съоръженията по ККМ за автоматично вдигане са изключително проста конструкция от 4 еднакви парчета поликарбонат. Поне в Братислава са точно такива.

8
Актуална информация / Re: Наряди
« on: 17.02.2023, 12:03:03 »
Депо „Красна поляна“ вече зареждат по два Инекона по 1, в нарядите ги пишат с номера на някоя от спрените Песи, днес са писани като 2321 и 2318 първа и втора кола и това при положение, че четворката е орязана до три коли с Инекони.
Защото принципно е наложено от общината да са Песа, и съответно нямат право в наряда, който е официален документ, да пишат друго. След това минават с извинение за форсмажорно обстоятелство. :help:

9
Автобуси / Re: Mercedes-Benz O 345 (G)/Conecto (G)
« on: 15.02.2023, 06:00:30 »
Когато шофьора има татуировка на левия глутеус, която би могла да те дразни, не ходиш да му сваляш гащите и да я гледаш, че да не те дразни. Когато нощно време ти се облещи някоя такава олигофрения насреща и спреш да виждаш като хората, няма как да "не гледаш". :help:

10
Автобуси / Re: Mercedes-Benz O 345 (G)/Conecto (G)
« on: 13.02.2023, 22:12:55 »
Вече втори ден седя и гледам тия снимки, и единствено намирам вина в почистващото и сервизното звено на въпросния гараж. :rolleyes:
Всички тези неща какво общо имат с лепенето на плакати на голи жени, китениците, емблемите и прочие!?  :neznam:
Е как, за.всяко избърсване на арматурното табло се падат по една заслепяваща всички лед лента отпред и две габаритчета отстрани...

11
Трамваи / Re: T8К-503 (503-511)
« on: 08.02.2023, 09:14:05 »
Липсват части за редуктори. С оглед на очакваното скорошно бракуване на българските трамваи не се и поръчват нови части, и се кара с каквото има. Ако има.

12
В областта на прозорците врата има. В областта под прозорците врата липсва. Малко е шантава снимката :crazy:

13
Трамваи / Re: PESA Swing 122NaSF/120Na (2301-2367)
« on: 24.01.2023, 16:07:51 »
2346 на проби до Журналист :rolleyes:

14
Ако вземат да обърнат внимание малко на окачването и спирачните механизми да средната секция, може и да спре драмата с дерейлиранията. Това, че дрънчат, не е само звуков ефект. Откачени супорти на спирачни механизми колкото щеш....

15
Логиката принципно е гениална. Тръгваш на -2, за да не закъснееш, иначе "ще ти отиде почивката". На следващата крайна спирка отново си ядеш сам от почивката, за да тръгнеш по-рано, за да не закъснееш и да "ти отиде почивката"... и така до откат. Или да идеш и да пресечеш някоя друга линия в общ участък с 1-2-4 минути (при тролеите и трамваите)... за масовия водач, ако нямаше пътници, щеше да е най-добре, защото те пречат да си спазваш разписанието. И поне да бяха само тези, които си купуват билет от теб... уф, те пък ползват само първа врата и те бавят... абе угодия няма :help:

16
Трамваи / Re: T8M 700-IT/Инекон (2401-2418)
« on: 14.01.2023, 12:56:20 »
Ако се качи технически, би записал като провинение. Колкото до въпросът на Иво - да, с отоплението на кабината се затопля добре, без да е нужно да се отоплява салона при трамваите.

17
Трамваи / Re: PESA Swing 122NaSF/120Na (2301-2367)
« on: 11.01.2023, 12:13:18 »
Датчиците на краставиците са абсолютно същите като на последните партиди Песа. Не всички краставици са оборудвани с такива, а от системата в България дойдоха единствено датчиците, всичко друго си е свалено в Швейцария.

18
Става дума за прогнилия ламаринен навес вероятно, който няма как да има каквато и да е стойност, освен в килограми за черни метали. :crazy:

19
Пресен "вътрешнозаводски" пример: до преди година се съцираха картите на водачите, за да се заредят на място на Мария Луиза 84. 2021/22 ни събраха картите, за да ги преиздадат с нови. Тази година отново се събират всички карти, защото ЦГМ така иска. Вместо просто да се даде списък од даденото предприятие кои карти трябва да бъдат заредени. С една подробност - картите се събират в рамките на седмица, и се връщат на следващата седмица, през което време караш на добра дума с контрольорите, или плащаш билет. :help: :help:

20
770 километра на северозапад (след северозападна България северозападната посока е малко по-добре развита), градът е Будапеща. Стрелките им са разнородни - немски (Hanning&Kahl, нашата на Журналист е на същия производител, старата на Македония също), както и чешки (Пражка строярна, всички "чешки" стрелки в София са на същия производител, задвижване и автоматика на Електролайн). Голяма част от тях пък се превключват не как да е, а... под тяга. Пантографите на трамваите може да са им отпред над първа талига, може да са в средата на 45 метрова мотриса, може и да са отзад. И о... работи! Само че... са си купили стрелки за интензивно редовно движение, а не маневрени стрелки за депо. И така, техните екипи вероятно са ходили да се обучават как се поддържат и настройват такива неща, и като са ходили са слушали. Ние не можем 5 прости стрелчици да научим да работят. А не ми се мисли какво щеше да е, ако тия стрелки бяха и с дистанционно управление на този площад. Вероятно всеки ден щеше да има вързани на възел по 3 трамвая едновременно един с друг...

Pages: [1] 2 3 ... 249