Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - mihailo

Pages: [1] 2 3 ... 253
1
Че тя къде е подновена маркировката!? Тук-там по една две линии пипнати има. И маркировка се подновява на пролет, сега чакат да стане влажно и с повече шума…. Като минават през кестените, ще я пишат и че е релефна….
На пролет избори нямаше...

2
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 18.09.2023, 14:14:53 »
Е, плащането на заплатата на рашисти като Волгин може и да звучи като примамлива идея за него, ама друго си е да не плащаш, просто за да се ц*ганиш...

3
О, конкретно тези колчета са едно от малкото брутално добри неща, направени за трамвайния транспорт последното десетилетие. Да, все още има тарикати, които се набутват, но те са по 1-2 човека, които минават и освобождават пътя във фазата преди трамвайната. Преди тези колчета, опашката от коли върху трамвайното трасе перманентн си стигаше до Неофит Рилски.

4
Като прототипа с оборудване на Kiepe е бил с контакторно управление, но с контактори с пневматичен, а не електромагнитен привод...
Единственото, което е странно като решение за уж революционното електрооборудване на Икарусите е, че не изхвърлена динамо-компресорната група, и заменена с нормален компресор и статичен преобразувател...

5
А истината е, че просто няма нужда. ;) Дип, че и вмоменташното "управление" поувря и разбра, че кръстовища на две нива и градски магистрали не са устойчиви решения за града.

6
Нищо по-уютно няма от запушена дупка с капачка от таратор, отрязано дъно от шише и безценна ползвана чашка от сергия за варена царевица. Аз вкъщи без тия неща не мога, че да ми е уютно... :crazy:

7
Може, примерно за допълнителен стимул за търчане през вратите, да се монтират ръждясали остриета от използвани скалпели. Така пътниците ще се качват със дълъг скок по най-бързия възможен начин. :help:

8
Трамваи / Re: PESA Swing 122NaSF/2 (2301-2367)
« on: 24.08.2023, 11:14:36 »
Дерейлировката се е случила на кръстовките на стрелката, които са брутално наварявани съвсем наскоро, и съответно състоянието им е по-трагично от преди... :help:

9
Метановите автобуси с норми... въобще автобуси с норми... какво може да се обърка :help:

10
3013 счупи пантограф на излизане от гората към Журналист, 3б15 го избута до депо.

11
И не само. Динозаврите, оставени в коловозите, успоредни на Мушанов, също са добре изрисувани, до един.

12
"Парчето стар асфалт" е капак на някаква шахта. Трасето е сравнително право. Сравнително. Има полюшвания наляво-надясно, но не е фрапантно като оная фотошопната цицина между Руски паметник и Пирогов.

13
Зачислена транспортна задача. Всяко едно превозно средство, което се движи по маршрут, по зададено разписание, по отклонение от маршрут поради диспечерско нареждане, с удължено работно време по диспечерско нареждане, е превозно средство със зачислена транспортна задача. Всяко едно превозно средство, излязло от депо/гараж и отиващо да се включи на линия по разписание, или прибиращо се от линия, превозно средство, излязло от депо/гараж да подмени повредено/аварирало такова на линия, порведеното/аварирало, изключено от линия, превозно средство излязло на някакъв вид тест, превозно средство, изпълняващо служебни задачи - разнасяне на пясък, резервни части, консумативи, превоз на персонал, е превозно средство без транспортна задача. Разликата между двете - едното има право да превозва пътници, другото НЯМА право да превозва пътници. Застраховката на пътниците е валидна само за превозни средства със зачислена транспортна задача. Всичко останало е мисловна еквилибристика.
Може положението в момента да не е оптимално, и да има достатъчен марж за промяна, но то в момента е такова.

14
ЦГМ плаща на транспортните дружества пробега до някоя въпросна конкретна спирка. За трамваите и тролеите обикновено е някоя в средата на маршрута, за автобусите обикновено някоя крайна. От там нататък пътя до депо/гараж се води нулев пробег, превозното средство няма зачислена задача, пробега не се заплаща от ЦГМ, застраховка за пътниците при евентуален инцидент няма. До там с мисловните еквилибристики кой как си чупи ръце, крака, глава, опашна кост и т.н. Задачата на водача е да превози пътници до последната спирка по разписание, в която ДА ВЛЕЗЕ не по-рано от една минута преди часа, даден по разписание, в противен случай се налага санкция за неизпълнен курс.
В трамвайния транспорт има едно единствено изключение, в което се превозват пътници до депо, и това е 22ра линия, която има отделно въведено разписание за курсовете депо Искър - гара Подуяне и обратно, поради факта, че нулевия пробег е много голям, и съответно "СО и ЦГМ правят компромис да заплащат тези курсове".
Когато ЦГМ и СО започнат да гледат на ОБЩИНСКИТЕ транспортни дружества като хората, а не като на Асен Блатечки, който им рови в хладилника посред нощ, започне да заплаща тези курсове, създаде им разписания, тогава може да се реве, ако дадено превозно средство пропуска спирки до депо/гараж. До тогава единствено плюете водачите, които нямат ама грам вина.

15
Там ДАНС е забранила със становище, щото националната сигурност... :crazy:

16
Hristo Botev Blvd
https://maps.app.goo.gl/ou1PQq8L1bCaEt1w6
Найчо Цанов.

17
https://call.sofia.bg/

Но интересно, някой ватман не е ли подал също сигнал!? Или състоянието на релсовия път им е извън длъжностната характеристика, за нея отговаря друго поделение/структура и т.н. …  :help:
Сигнали (вероятно) се подават. Въпросът е дали някой си е мръднал трътката да види за какво става въпрос. За не едно или две неща се подават сигнали по инфраструктурата, които остават в комуникацията между ватман и диспечер, и до там...

18
3003 пък прибран заради килнат назад пантограф заради скъсана обтяжка в гората, плюс проблем с врати, твърда седалка и още. Подменен от 3037, който пък беше прибран почти веднага за недържащи механични спирачки, накрая излезе 3038.

19
Трамваи / Re: Schindler Waggon AG Be 4/6 (659-686)
« on: 20.07.2023, 22:35:40 »
Не, че не си го дъвчем постоянно, но да припомним, по темата - това е предприятие, в което се предпочита вместо да се дадат (да речем) два пъти повече пари за скъпо масло за компресорите на тези трамваи, се налива два пъти по-евтино масло, което е с технически характеристики близо до тези на водата, с коефициент на изпарение клонящ към безкрайност, което масло се долива почти ежедневно. С това евтино масло се повреждат агрегати, което струва пари за ремонт и подмяна. С това евтино масло се стига до прегряване на агрегати и техния отказ, съответно загуба на налягане, задръжки на линия, загуба на курсове и т.н. и т.н.
Но, все пак, това е нормално за едно предприятие, в което масата ръководни личности из звената са със средно (неспециално) образование, поне двама от ръководната шапка на тези звена са със ОСНОВНО образование, които управляват тези надолу със средно. Повечето инженери са... на линия :crazy: Директорът на ремонтната база, която следва да поддържа подвижния състав в безупречен вид и да удължава неговия живот, е на... 84, ако не ме лъже паметта, и отказва да се пенсионира, и така мога още и още.
Няма кой да направи зъбни двойки за тия трамваи, на няколко места пробвали да им правят зъбни двойки, и като сваляли трамвая от подемниците, докато го изкарат от халето, зъбните двойки се изронвали. Ми, да речем една фирма, която може да изработва такива детайли, и се е доказала с това - Експрес сервиз, вероятно може и да е способна да изработи зъбни двойки. Но те ще струват пари, а не стотинки. Е, сигурно ще надживеят кошовете на трамваите, но пък е по-лесно просто да ги нарежем и да вземем парите от желязото.
Друг проблем - трасетата. Трасетата, или тоест това, което преди около 20 години е наподобявало трасе, а сега трудно може да бъде предадено и за скрап, унищожават спирачни апарати на средните секции. До преди известно време вечерно време си играеха да закачат обратно скъсани супорти на спирачните апарати. Сега вече и това не правят, щото така или иначе до края на следващия ден не оцеляват.

20
680 на 12 с прегрял компресор и прибран без въздух, сменен от 682, който не можа дори да се включи на Триъгълника, поради отказ в регулатора, за което пък същия по обяд е прибиран отново...

Pages: [1] 2 3 ... 253