Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - New_Passenger

Pages: [1] 2 3 ... 70
1
Разни / Re: Aвтомобили
« on: 08.08.2022, 16:03:21 »
Паметник на Трабант зад Двореца в София
2
Разни / Re: Самолети и летища
« on: 08.08.2022, 11:17:23 »
Една много интересна книга за летеца Милчо Георгиев "Орлите в бури се каляват". Има и богат снимков материал.


3
Не е ли на Девня цимент? Минавал съм го много пъти, София-Варна.

4
Разни / Re: Aвтомобили
« on: 01.08.2022, 10:49:33 »
Добре, че баварците ги произвеждат. Уж щяха да възраждат Трабанта преди 15 години.

5
Разни / Re: Aвтомобили
« on: 29.07.2022, 10:10:48 »
Къде се намира? Виждал съм и преди снимки на това Мини. Всички модели преди БМВ ерата днес са изключително търсени и ценени, та собствениците, ако са живи и известни, явно не знаят какво притежават, но пък ако има проблем документално ще си потъне в забрава...

Изглежда е класически Мини Купър, а не от новопроизведените. Новите са доста популярни сред фешънките, а и Ред Бул ги предпочитат за рекламните си цели.


6
Метровлаковете също рекламират Disney+.

7
Стара София / Re: Стара София
« on: 23.06.2022, 11:28:48 »
Според една от версиите е наречена "Монте Карло" заради бюст-паметника на Карл Маркс, който се вижда на тази снимка от 1974 г.Интересното е че изчезва по време на строителството на НДК и съответно новото пространство около Двореца. Дали е преместен в двора на тогавашния ВИИ "Карл Маркс" или там е друг бюст?
Във Визуалния архив има доста снимки които дават представа как е изглеждало мястото Южен парк преди НДК. Има и снимки откъм Витошка, пазар "Баба Неделя", както и много други. Вижте 1974-75 г.

Колкото до Южния парк зад "Земята и хората", през годините предлагат различни решения. В края на 70те има идея да се изгради пантеон на бележити български личности и едно от потенциалните места е точно този парк. Пак в края на 70те планират нова сграда на ЦДНА (Военен клуб) там където сега е мол. По-късно и други идеи от отделни архитекти като информационен парк.

9
Метрото изисква огромни усилия и инвестиции и не се проектира необмислено.
Хубаво е Братоев и СО да се замислят върху това. :rolleyes:

Разбирам иронията ти, но не тук е мястото. Братоев и СО напротив, имат сериозен подход. Ярък пример е Третият метродиаметър, при който са използвани всички възможности за покритие на възловите места в кварталите през които минава. Като пример в южната си част  двата възлови булеварда Цар Борис III, България.

Метро се строи по направления, където обособен скоростен трамвай не се справя с пътникопотока при поне 20 000 пътници на час в пик. Трите диаметъра в София покриват тези направления и трябва да се мисли за развитие на скоростни трамваи и градска железница с признаване поне на картите за цялата мрежа във влаковете. :rolleyes:

Така е. Колкото до скоростни трамваи, засега виждам такъв по Каблешков. За бул.България изтървахме влака, там трасето е ремонтирано, но не е скоростен трамвай. Градската железница може да се развива с развитието на северната част на София. Там има условия. В северната част може да се движи градска железница която да има удобни връзки с метрото и да бъде интегрирана.

10
Не е заслуга на Спаси София. Самият основател Гергин Борисов неведнъж е казвал че никога не са се борили за трасе по Вазов и в Овча купел. Единственото за което са настоявали е Третият метродиаметър да бъде класическо метро, не леко. При всички положения, щеше да се стигне до сегашното трасе, тъй като първоначалният проект е остарял. Завод Кремиковци вече няма нужда от метро, а Левски и Овча купел са бая гъстонаселени. Тъй че рано или късно щеше да се стигне до решението Княжево и Ботевградско да отпаднат. Метрото изисква огромни усилия и инвестиции и не се проектира необмислено.

11
Стара София / Re: Стара София
« on: 13.06.2022, 11:50:52 »
Рекламите може да помогнат за годината - ВИС, Pizza Hut.

13
Стара София / Re: Стара София
« on: 14.05.2022, 11:36:44 »
1965. От Визуалния архив.


14
И едно допълнение за асансьорите - тези четириетажки в ОК 1 имат асансьори: https://goo.gl/maps/Xb27Tmo7pT5bUjfx8
А тези в ОК 2 нямат: https://goo.gl/maps/LeJ69Nd9vsQyBPQA9

Изглеждат различни номенклатури или втората е твърде модифицирана. Панелки джуджета освен в Овча купел, май в Обеля съм виждал. Мисля, че и в Павлово имаше.

15
Има и в „Мусагеница“, като застанеш при станция „Г. М. Димитров“ се вижда един такъв, но едва ли е единствен.

И от Цариградско също се вижда един такъв блок в Мусагеница и още един в Младост 1. Те са по-къси и боядисани в сиво, както и двата блока в Хиподрума, докато "Розата" в Люлин е в червено (дори бих казал, розово) и бяло, в Света Троица е по-скоро оранжев, а в Люлин 5 и Герена са червено-жълти.

Quote
По-точно в „Лев Толстой“, който се вижда от надлез „Надежда“, там е един. В „Люлин“ 4 са три, на „Гео Милев“ и „Иван Димитров - Куклата“ има още няколко, на „Г. М. Димитров“ на високото близо до „Никола Габровски“ са още 2-3 и останалите са до „Герена“.

Благодаря ти за уточнението. Сетих се за всички тях.

Quote
Има много подобни, но нито едни не са същите. Тези при „Захарна фабрика“ са особени с това, че са много „дебели“ с едно масивно централно ядро, където са стълбите и асансьорите и четири големи странични крила, където са апартаментите, в „Зона Б5“ и „Сердика“ са по-тънки.

Тези в Захарна фабрика изглеждат като небостъргачи :D

17
Към първите ЕПК за които говориш, се отнася и блока с розата бл.122 в Люлин. Калкана с розата вече ги няма защото е долепен бл.123. Блокове от такъв тип се срещат в Люлин, Младост, Света Троица, Хиподрума, Герена, поне за тези квартали знам със сигурност.
Вторият тип го има в Люлин, Надежда, Дианабад, и не само, сега не помня.
В Люлин 10 по протежението на Орион високите ЕПКта също са уникални и са построени с мисъл за търговия, всеки блок разполага със солидна база за търговски обекти. Още се виждат надписи на старите фирми, "Кварц" и тем подобни. През последните 2 г. има много фалирали магазини, следователно, пустеещи площи.
В Захарна фабрика, май говориш за тези блокове: https://www.google.com/maps/@42.7113236,23.289426,3a,75y,181.86h,108.95t/data=!3m6!1e1!3m4!1sUPIwpbGPkcbALOgkprYfGA!2e0!7i16384!8i8192?hl=bg
Подобни има и в жк.Сердика, който е по-навътре след Зона Б5.

19
1976


20
Тези блокове в Люлин 7 са уникални. Не се сещам да съм виждал подобни на друго място.

Pages: [1] 2 3 ... 70