То като цяло от опит от пътуванията ми из България при частниците е пълна трагедия. На сайтовете пише едни разписания и на автогарите като се обадиш или отидеш на място се оказва нещо съвсем друго, а спазването им е условно. Съвсем на различния полюс е държавния превозвач БДЖ. Там можеш да пътуваш с прекачване, чакат се връзки, можеш по всяко време да видиш кой влак къде се намира. За пореден път въпреки всички оплювания се оказва че държавата е много по-добра от частника, когато става въпрос за разни сериозни дейности, различни от въртене на кръчми, магазини и хотели.
За това съвсем закономерно скоро единствен пътнически превозвач скоро ще остане само БДЖ, а държавата по спешност ще трябва да купува автобуси и да създава междуградски линии до отдалечените от гарите места, подобно на пощенските автобуси в Швейцария. Аз това го предрекох още преди 10-12 години, а то наистина точно това става.
Има тук-там разбира се и читави частници. Понеже поживях известно време в Поморие, ме учуди че има малки читави частници с по 2-3 бусчета, които редовно си сменят разписанията на всяка спирка, бусчетата са им чисти и спретнати, дори видях на спирка в Поморие на един малък превозвач с няколко бусчета по линиите Поморие-Слънчев Браг дори човека си беше оставил телефона че може да се звъни за въпроси или ако някой закъснява с 2-3 минути да звъни. Другаде тагова нещо не съм виждал.