Author Topic: Новини и публикации относно маршрутните таксита  (Read 57820 times)

Offline difian

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 16506
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
  • Email

Актуален списък на маршрутните таксита

Quote
Вдигат цените на билета за маршрутка в София?

Цените на билета в маршрутните линии в София не следва да бъдат намалявани до тези на билета за градски транспорт и се очаква в най-скоро време да бъдат увеличени.
Това се посочва в анализ на състоянието на транспортното обслужване по маршрутните линии, внесен в комисията по транспортна инфраструктура на СОС от заместник-кмета Велизар Стоилов.
Няма искане от превозвачите по маршрутните линии да бъде увеличена максималната цена на билета, гласувана от Столичния общински съвет - 1,50 лева. Това заяви пред съветниците от комисията Стоилов, цитиран от БТВ.
По мнение на Столичната община, след разговори с фирмите, превозвачите не биха предприели стъпки за намаляването на цените за превоз поради завишаването на експлоатационните разходи заради нарастването на цените на горивата, резервните части, консумативите и работните заплати.
Седем от маршрутните линии в момента не се обслужват (38, 40, 41, 42, 43, 44 и 45) или предстои да бъде спряно обслужването им (13 и 49). Причината е недостатъчното им ползване от пътниците. По време на заседанието на комисията беше коментиран вариантът, според който обслужването по тези линии да бъде поето от "Столичен автотранспорт" след закупуването на малки автобуси.Проверката на автомобилите, извършващи маршрутните превози, е установила, че всички коли са преминали през задължителните прегледи от ДАИ и отговарят на изискванията за обществен превоз на пътници.
Оборудването на маршрутните автомобили с GPS системи, според общината, е излишно засега заради икономическия интерес от извършваните превози от страна на превозвачите. Според анализа на общината, превозвачите са създали собствен контрол за стриктно спазване на разписанията по маршрутите. Единствената причина за разстройването на разписанията е трафикът в столицата, се посочва в документа.
Схемата за транспортно обслужване по маршрутните линии може да бъде оптимизирана след изработването на "Генерален план за движението в София".
Договорите на сегашните превозвачи по маршрутните линии изтичат през 2011 г., като изключение са договорите за линии с номера 39, 46, 47 и 48, които в момента превозвачите обслужват с анекси към договорите до следващи конкурси.
« Last Edit: 26.03.2015, 14:36:19 by mitakis »

Offline Repcho

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 11153
  • ICQ Messenger - 154903152
  • View Profile
  • Градски транспорт-София
  • Email
Е тия маршрутки имат супер стабилен гръб в тая община, просто се набива на очи
НЕ на хейтърството!

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 15384
  • View Profile
  • Email
Е, какво ново - пазарна икономика. Има пътници, има линия, няма пътници - няма линия. Само не знам кой "гений" е измислил закритите поради липса на пътници линии да се поемат от Столичен автотранспорт. Зер там малко губещи линии има.

Offline etnies

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 7100
 • Нощен Експрес
  • View Profile
  • Email
в-к БАНКЕРЪ
Quote
КАРТЕЛЪТ НА МАРШРУТКИТЕ
27.10.2008 г.
   


   СВЪРЗАНИ ПОМЕЖДУ СИ ФИРМИ ДЕЛЯТ ПАЗАР ЗА МИЛИОНИ
   
   Улеснение или проклятие за столичани са маршрутните таксита в София? Мнозина си задават този въпрос вече над 15 години, а еднозначен отговор май все още няма. Претъпканите микробуси и рискованите маневри на шофьорите намериха достойно място не само в градския фолклор, но и в песен на рапърите от "Ъпсурт". Посветена им е дори театрална пиеса. Но ако погледнем нещата от чисто прагматичната страна, маршрутките си остават изключително рентабилен бизнес. Незнайно защо общината през 2003 г. го преотстъпи за жълти стотинки на неколцина играчи, които спокойно могат да се изброят и на пръстите на едната ръка. Те обаче са здраво навързани помежду си и определено може да се каже, че пазарът в София на практика вече е картелиран.
   
   Според данните, предоставени на в."БАНКЕРЪ" от Столичната община, в близо двумилионния град
   
   има 49 одобрени линии
   
   но се обслужват само четиридесет. Две фирми -"ЕГ-6" ООД и "Сиси - Т", обслужват по девет от тях (виж. табл.), което ги прави най-големите превозвачи в бранша. Справка в информационната система "Дакси" показва, че първата се управлява от Христо Калеин, който притежава и 4.2% от капитала й. Той участва и в ръководството на "Рони 59 - Калеин и с-е", "Рони 59 - Христо Калеин" и "Евро груп 6", в които държи съответно 50, 100 и 7.1% от капитала. Освен това е и в управителния съвет на Сдружението на маршрутните превозвачи.
   
   С най-голям дял в "ЕГ-6", близо 35 на сто, разполага Никола Петров. Той е едноличен собственик и на фирмата, занимаваща се с търговия с авточасти "Аксел - Никола Петров", а също така притежава 40% от "Маке транс", която извършва товарни превози. Близо 24% от "ЕГ-6" пък са собственост на "Ел Си Ни 2000", ръководена от Валентин Веселинчев, който притежава и 36% от капитала на въпросното дружество. Собственици на "ЕГ-6" ООД са още 13 души, които общо държат 36 на сто, като повечето от тях имат дял и в "Евро груп 6".
   
   Подробното описание на разпределението на собствеността съвсем не е самоцелно. Задълбочената проверка на в."БАНКЕРЪ" установи, че между
   
   лидерите на пазара на маршрутни превози
   
   има много интересни връзки.
   
   На пръв поглед другата фирма - "Сиси-Т" ЕООД, е изцяло собственост на Стефани Михайлова, която я управлява заедно с Красимир Атанасов. Всъщност през 2003-а конкурсът за избор на нови маршрутни превозвачи спечели едноличният търговец "Сиси -Т- Стефани Михайлова", чиято основна дейност е "търговия на дребно в неспециализирани магазини, предимно с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия". Но през февруари 2005 г. търговецът се преобразува в еднолично дружество с ограничена отговорност, а през април 2006-а сменя и името си на "Сиси-Т". Собственичката Стефани Михайлова участва и в управлението на "Банкя 21", а държи и 30 на сто от капитала на "Директ транспорт". Любопитното в случая е, че според електронния регистър "Дакси" собственост в тези две дружества има председателят на общинския съвет Андрей Иванов от партия ГЕРБ, който притежава от тях съответно 80% (останалите 20% от "Банкя 21" са на Столичната община) и 35 процента. Далеч по-интригуваща обаче е една друга връзка - партньор на Михайлова в управлението на "Банкя 21", освен Андрей Иванов, е и същият Никола Петров, който държи една трета от уж конкурентната "ЕГ-6". Така в крайна сметка излиза, че близо половината от маршрутните линии в София (при това най-рентабилните) се стопанисват от
   
   свързани помежду си лица
   
   Другият сериозен играч на пазара на маршрутни услуги е "Карина - СПС". Тя държи осем линии в столицата и според информационната система "Дакси" в управата й влизат Галина Анастасова, Валери Янакиев, Юри Борисов, Стоян Желев и Надя Божкова. Последните двама са в ръководството и на официалния вносител на "Пежо" за страната "София Франс ауто" - собственик на 35% от акциите на "Карина". Други 30 на сто са притежание на "Аутопарк транспорт". Но най-голямо внимание сред собствениците безспорно заслужава името "Сева Транс". Това дружество има правата да извършва превози по атрактивната маршрутна линия 48, която свързва "Дружба 2" и Нов български университет. То е притежание на бившия национал и доскорошен шеф във футболен клуб ЦСКА Емил Костадинов (31%), Антон Краус (28%), син на транспортния министър в кабинета "Костов" Вилхелм Краус, Стойне Манолов (28%), който фигурира в официалните регистри като собственик на над две дузини компании, занимаващи се със строителство, хотелиерство и ресторантьорство, търговия, залагания и хазарт и т.н. Останалите 13 на сто се държат от Валери Димитров Янакиев.
   
   Сред големите на пазара на маршрутните превози с пет линии се нарежда и "Борекс транс". Компанията се свързваше в медиите с общинския съветник от БСП в предишния Столичен общински съвет Любомир Стоичков. Справка в "Дакси" показва, че той наистина е бил в ръководството на фирмата от създаването й през 1999 г., но през октомври 2005-а излиза от нея. Сега собственици са Стоян Кръстев Йорданов (50%), Надежда Милчова Андреева (25%) и Димитрина Василева Димитрова (25%), които и управляват "Борекс транс."
   
   Също по пет линии вози и "Ант Фарма" ООД. Имената на собствениците на това дружество - Милчо Антонов (34%), Васил Василев (33%) и Кирил Димитров (33%), едва ли правят особено впечатление. Доста по-интригуващ е предметът му на дейност - "Търговия на едро с фармацевтични, медицински и ортопедични изделия". Антонов, Василев и Димитров са съдружници със същите дялове и в още една фирма със същия предмет на дейност - "Вадиан фарма", но явно са преценили, че в превозваческия бизнес има
   
   далеч по-големи перспективи
   
   "Нов пламък" държи две линии - 10 и 31, които покриват разстоянието от Банкя до "Златните мостове" и кв. "Илиянци". Но според форумите в ИНТЕРНЕТ броят на желаещите да пътуват по тези дестинации е изключително голям и се иска пускането на допълнителни коли. "Нов пламък" се ръководи от Пламен Бонев и Кирил Серафимов, които притежават съответно 48- и 6-процентен дял от компанията. Останалите 46% са притежание на сина на Бонев - Ненко.
   
   Една-единствена линия - по бул. "Сливница" до квартал "Малинова долина", стопанисва "Транс сървис". Едноличен собственик на дружеството е Коста Илиев, който държи 100% и в "Трейд Ко Груп". През 2007 г. "Транс сървис" опита да се включи в концесионирането и на някои автобусни линии от столичния градски транспорт. Тогава бе създаден консорциумът "София транс", в който влизаха още "Карат - С" и "МТК груп". Конкурсът обаче се провали, а след него и джойнтвенчърът се разпадна.
   
   Очевидно е, че
   
   приходите на изброените фирми
   
   съвсем не са за подценяване. Естествено, никой не посочва конкретни суми, но някаква, макар и приблизителна сметка, все пак може да се направи. Приблизителна, тъй като натовареността при различните линии е различна, а и някои маршрутки се движат на по-дълъг интервал от останалите и съответно правят по-малък брой курсове. И все пак, по информация от Столичната община, за периода от шест часа сутринта до десет вечерта колите извършват около 136 еднопосочни курса (тук се включват както най-използваните линии, така и нетолкова атрактивните дестинации). Ако допуснем, че от началната до крайната спирка всеки микробус превозва по 20 души (при все че те са далеч повече) и при цена 1.50 лв., средните дневните приходи от една линия са над 4000 лева. За да пълнят резервоарите на маршрутките по една линия, превозвачите плащат средно по 1000 лв. на ден. Но дори и като приспаднем тази сума, дневните приходи съвсем не са за изпускане - около 3000 лв. от всяка линия. Що се отнася до разходите за поддръжка на автомобилите и за заплатите на шофьорите, тях трудно можем да изчислим, но даже и да ги прибавим, средната печалба от линия пак няма да падне под 2 хил. лв. дневно.
   
   В края на краищата колкото и да са относителни тези сметки, спокойно може да кажем, че бизнесът с маршрутките в столицата реализира месечни печалби от общо 2.4 млн. лв., които реално си поделят три-четири фирми. Компаниите плащат и такси на общината, но съдейки по данните, които "БАНКЕРЪ" получи именно от кметството, техният размер е, меко казано, символичен - 50 лв. на месец за всяко превозно средство. Или при средно девет коли на линия фирмите плащат по 450 лева.
   
   Проблемите, които обикновено се споменават, когато става дума за подобен тип превози, също не са малко.
   
   Вероятно
   
   най-голямото нарушение
   
   от законова гледна точка е почти липсващият финансов контрол върху дейността на маршрутните превозвачи. Публична тайна е, че шофьорите предпочитат да не дават билетчета на пътниците, което спестява значителни средства от данъци. Така не само се ощетява държавният бюджет, но и клиентите, защото при евентуално произшествие именно билетът им осигурява застраховка. Тази порочна практика не отричат дори от общината, но обясняват, че прекратяването й е изцяло в компетенциите на Министерството на финансите.
   
   Състоянието на автомобилите също не е за завиждане. На пръсти се броят линиите, при които се използват наистина нови и чисти микробуси, и то със стандартния брой седалки. Обичайна гледка са раздрънкани возила, максимум с пет-шест места за сядане, освен това на водача. Останалите са демонтирани, за да могат вътре да се натъпчат колкото се може повече хора, независимо че според Закона за движение по пътищата правостоящите не бива да са повече от седем.
   
   Колкото до начина на шофиране, той заслужава съвсем отделен коментар. Няма софиянец, който да не знае, че най-опасните участници във и без това натоварения трафик са шофьорите на маршрутки. Проблемът е, че за тях разписанието е по-важно от правилата за движение, тъй като всеки пътник оказва положително влияние върху заплатата им. От това обаче отново страдат най-много клиентите, за които пътуването с маршрутка често става по-страшно от спускане с влакче на ужасите.
   
   Но най-големият проблем, както обикновено, май е прехвърлянето на отговорността между институциите - Столичната община, Министерството на финансите, КАТ, Държавната автомобилна инспекция и т.н. Те се превръщат в мълчаливи наблюдатели на един процъфтяващ бизнес, на който внимание като че ли трябва да обърне още една институция - Комисията за защита на конкуренцията.

roro_5

 • Guest
много добра публикация :fan:браво на човека който я е постнал искам да направя само едно уточнение:
      При калкулацията на печалбата на собствениците на линии се  споменава за перо-"зареждане с гориво" трябва да уточня,че от това те също печелят ,как?:във големите гаражи има бензино-колонки чиято неточност и измама е очевадна след зареждане на буса всеки един от шофьорите си вади парички от джоба и си плаща изразходваната за деня нафта,на цената която шефът определи а колонките никога не са минавали на държавен преглед "мерки и теглилки"/мисля че беше/ тях ги регулира"бензинджията" който също ни краде като кърлеж.

Offline maniak

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4637
 • Оптимист
  • ICQ Messenger - 278834436
  • View Profile
  • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
  • Email


София: Катастрофа с маршрутка в ж.к. „Дружба” – снимка читател
12 юли 2009 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Читател на Агенция „Фокус” изпрати снимка на катастрофата в ж.к. „Дружба” в столицата. При инцидента се преобърна маршрутка.

Offline martin4o

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2195
  • View Profile
  • Email
Гледах коментари на хора, които защитават водача на опела и такива, които се застъпват за водача на маршрутката, включително и на шефа на фирмата. Предполагам за виновна ще бъде призната първата кола на КАТ, пристигнала на мястото на произшествието. :D Хубавото е, че отново няма сериозно пострадали.

Offline Repcho

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 11153
  • ICQ Messenger - 154903152
  • View Profile
  • Градски транспорт-София
  • Email
Така като гледам маршрутката е пресичала Хр.Колумб искайки да отиде по Тирана към Фантастикото. В такъв случай Опела няма никаква вина за удара, освен може би за висока скорост да му го натресат.
НЕ на хейтърството!

Offline emo

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 18619
 • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
  • View Profile
Така като гледам маршрутката е пресичала Хр.Колумб искайки да отиде по Тирана към Фантастикото. В такъв случай Опела няма никаква вина за удара, освен може би за висока скорост да му го натресат.

Точно. Ако не сте гледали репортаж по някоя телевзия, аз с удовлетворение разбрах, че ще напишат акто и на двамата шофьори.  :fan: :fan: :fan:
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline Knoxville

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6336
  • View Profile
Сестра ми ми каза, че като е чела някакви си нови правилници за движение докато си е карала шофьорския курс, пишело че дори да те ударят отзад, вината се поделяла.

Offline Repcho

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 11153
  • ICQ Messenger - 154903152
  • View Profile
  • Градски транспорт-София
  • Email
Сестра ми ми каза, че като е чела някакви си нови правилници за движение докато си е карала шофьорския курс, пишело че дори да те ударят отзад, вината се поделяла.
кажи й да чете по-внимателно
НЕ на хейтърството!

Offline Knoxville

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6336
  • View Profile
Е опитах се, ама тя не си променя мнението.

Offline borosport

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3813
 • Hate users!!!
  • ICQ Messenger - 304771719
  • View Profile
  • Email
 Ами по-зле за нея. Аз курсовете ги карах съвсем скоро и си пише ясно. Повече четене и трябва ;)
Най-дългите градски автобусни линии са:
- А111 - 50320 м двупосочно
- А83 - 37000 м двупосочно
- А11 - 32005 м двупосочно
Най-дългите крайградски автобусни линии са:
- А28 - 64540 м двупосочно
- А70 - 56645 м двупосочно
- А3 - 55870 м двупосочно
Тройната коалиция от А до Я

Offline dispecercho

 • Приятел на ГТ
 • ****
 • Posts: 105
  • View Profile
  • Email
От окол 3-4 месеца не се движи, колите преминаха по 21. Не видях да е пуснато нещо за нея.
« Last Edit: 01.08.2009, 01:22:25 by difian »

Offline etnies

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 7100
 • Нощен Експрес
  • View Profile
  • Email
Бързи и безжалостни
Гласи се нова схема за маршрутките в София

сряда, 13 яну 2010 г.   Eвгения Панчова

 Кметството ще прави нова схема на маршрутките, тъй като сегашните трасета вече не отговаряли на нуждите. По улиците вървели бусове - гробници, а и се оказало, че фирмите не си плащат таксите на общината. Засега не е ясно кога ще са готови новите маршрути. още по темата
◦Още 6 месеца хаос с рекламата в София
◦„Заубермахер” все пак ще чисти в София
◦Такса за живеещите в синя зона все пак ще има
◦Диков пуска конкурса за аквапарк в Чепинци
◦Шефските заплати в софийски болници – според резултатите
◦София се разбърза да избира строители на завода за смет
◦Родителите с месец гратис за по-скъпата такса за забавачките
◦10% от антипаркинг стълбчетата стават жертва на колите
◦Петиция в Интернет срещу по-високата такса за забавачка
 
Маршрутките в София нервираха транспортната комисия в СОС и тя поиска кметството да предложи нова схема на трасетатата им. Все още не е известно обаче в какви срокове може да бъде готова.

Маршрутите, които сега вървят малките бусчета, са от преди няколко години. От разрешените 49 линии са отпаднали 11, тъй като са икономически неизгодни. Когато се пуснаха, идеята беше да не дублират линиите на градския транспорт, а да ги допълват, но във времето те започнаха да се движат по маршрутите на общинския превоз, а от това няма полза никой, припомни съветникът от НДСВ Кирил Арсов.

Тези транспортни фирми отдавна нарушават договорите с общината и е достатъчно да се види какви превозни средства пускат - приличат на гробници, възмути се и синият общинар Борислав Бориславов.

Арсов дори отиде по-далеч и предложи маршрутките да се премахнат, тъй като създават допълнително напрежение в движението. Идеята му обаче срещна съпротивата на транспортния заместник-кмет Любомир Христов.  Той се опря на данни, според които возещите на маршрутки биха се качили на личните си автомобили, а не на градския транспорт, ако допълнителните автобуси отидат в миналото.  Все едно да свалим 20 души от бусчетата и да ги качим на 20 коли, обясни нагледно заместник-кметът.

Повод за съветническия ропот стана договореното вече с  превозвачите намаляване на таксите, които плащат на общината. Според предложението на работна група от СОС вместо по 50 лева на месец на бус транспортните фирми ще плащат по 10 лева на година. В този срок те трябва да направят и погасителен план за 250 000 лева дългове, натрупани от 2008-а досега. Предложението не мина в комисията, тъй като гласовете за и против бяха по равно, така че крайната дума ще е на СОС на сесията му в четвъртък.


Offline Tony

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2876
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Форум за градски Транспорт Варна

RIP 8155 (1992-2019), 8157 (1990-2019)

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 15384
  • View Profile
  • Email
Quote from: news.dir.bg
Закриват 9 маршрутни линии в София
25 април 2010 / News.dir.bg
9 от действащите в момента 38 маршрутни линии да се закрият предвижда проект на новата схема на маршрутките в София, съобщиха от Столичната община. Основната част от тези линии в момента се движат в паралелна близост до маршрута на метрото, съобщи БТА. Освен тях маршрутите на други три ще се променят. Работната група, която обсъжда схемата на допълнителните маршрутни линии предстои да излезе с предложение за промените в тях.

За закриване се предлагат маршрутите на:
 • линия 4 /от ж.к. "Западен парк" до ж.к. "Младост 3"/
  линия 13 /от с. Мало Бучино до кв. "Илиянци"/, но тя не се обслужва и в момента
  линия 19 /от кв. "Суходол" до с. Бусманци/
  линия 23 /от ж.к. "Люлин 1" до "Студентски град"/
  линия 25 /от с. Бистрица до м-н "Метро-Божурище"/
  линия 28 /от ж.к. "Левски Г" до кв. "Княжево"/
  линия 30 /от летище "София" до кв. "Филиповци"/,
  линия 36 /от с. Кокаляне до кв. "Модерно предградие"/,
  линия 49 /от ж.к. "Левски Г" до Зимния дворец/.
Миналата седмица изпратих жена ми да чака М28 на Дондуков (І Английска гимназия) към Княжево, за 20 минути не е минало нищо и в двете посоки и е взела такси, тъй че вероятно и М28 се е самозакрила.
М23 има доста застъпващ се маршрут с М6 и отчасти с М32, така че и това не ме изненадва.
М49 отдавна я няма де факто, тя работи не повече от няколко месеца. М25 също не съм виждал отдавна.
Учуден съм за М36 - от Младост до ЦУМ дублира М6, но нататък мисля, че има полезен маршрут към "Световен търговски център Илиенци", Надежда и Мизерно предградие.
[/list]
« Last Edit: 25.04.2010, 15:20:50 by blagun »

Offline vesko76

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4606
 • Van Hool & Citaro G - fan
  • View Profile
А маршрутката до летището не е ли печеливша?

Offline Nicky

 • Ограничени права
 • Маниак
 • ******
 • Posts: 593
  • View Profile
Аз пък за 23 се чудя, има доста учащи, мои познати, които я ползват, за да стигнат до Студентски... дори аз съм я ползвал, въпреки, че не обичам маршрутките

Offline AROS

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1286
  • View Profile
Дефакто за да се компенсира М36 и М45 трябва да се удължи М5 по М.Луиза, Рожън, Ген. Н. Жеков, Бели Дунав, Ломско шосе, Мрамор, Доброславци