Само не разбрах какво е лошото на диаметрални линии с билет за време?
Повечето трамвайни мрежи по света функционират по този начин.
Концепцията на диаметралните линии е независима от тази за многото/малкото линии. Т.е. двете характеристики могат да се комбинират. Т.е. няма нищо лошо. По-скоро съществената част е в малкото, но редовни линии. Когато има повече линии, но са нередовни, тогава обслужването се влошава. Традицията да има много линии е още от комунистическо време, понеже тогава придвижването е било основно с ГТ и това не е било проблем. Сега вече е.
Но тук въпросът беше за съчетанието между диаметрални линии и билет за време, а не брой линии. Ако се поставите на мястото на редовия пътник, който не чете форума и не се интересува нито детайлно, нито дори повърхностно от темата му. Ако се замислите по-дълбоко какво би искал той при покупка на билет за време и какво би искал при покупка на билет за 1 брой пътуване, то ще ви стане съвсем ясно какво исках да кажа. Аз ако съм такъв един пътник и ме таксуват 1.60, то ще искам да мога да стигам до повече места. Иначе просто няма да ми излиза сметката - ако трябва да се прекача 1 или 2 пъти, то цената ще подгони 5 лв. Ако взема личния си автомобил и потърся маршрут с по-малко задръствания, изразходеното гориво ще е съпоставимо, но пък ще съм си спестил висенето по спирки да чакам. Ако ме таксуват за време, ще искам какво? Правилно - редовен транспорт, тоест, да не чакам. Сами сте споменавали как като мине през няколко задръствания и вече закъснението изяжда цялата почивка на обръщач, че остава "дълг" и за следващия курс. Ако скъсим повечето линии до такова едно централно място, то намалява броят невралгични точки, през които се преминава и така закъсненията са по-малко => по-доволни пътници от таксуването за време и предлаганата услуга срещу него. Защо трябва да я има ТМ11 с курс от близо час, ТМ22 с подобна продължителност, след като може мотрисите да се разделят на две и всяка половина да си върти в своето кръгче. Попадал съм на сумати видеа точно от такива транспортни хъбове в множество градове, почти винаги мястото е жп гарата на града. Таксуването им не знам какво е, но замисляли ли сте се дали залудо щяха да го измислят и направят точно по този начин

А към другия колега @София 70 - моите уважения към знанията и опита, които имаш специализирано по темата. Само че, доколкото виждам, в тази тема се обсъждат въпроси, които засягат пряко редовия пътник (не управление на трамвай, поддръжката му и други подобни). Като такъв редови пътник, мен също ме интересува и затова изказвам мнение. Не знам защо избегна втората страна на проблема - билетите. Ако прочетеш горния абзац, ще разбереш какво исках да кажа в тези свои 3 поста (основно в първия). Водещото, според мен, е видът на билета, а маршрутната мрежа трябва да идва като следствие от него... Ако наистина се борим да подобрим транспортната ситуация в София, а и в който и да е град, следва да мислим преди всичко как пътниците да бъдат доволни, в края на крайщата. Защото аз като страничен наблюдател нищо не разбирам, ама редовните пътници го изпитват това на гърба си всеки ден и без тях няма да има за какво да ги карате тия трамваи, тролеи и автобуси, нали така?

Аз нищо детайлно не разбирам от темата, но поне това смятам, че го вдявам. То се и вижда по процента лични автомобили спрямо всички превозни средства по улиците. Очевидно, пътниците не са доволни и затова темата е актуална. Надявам се вече разбрахте, че отношението ми към множеството дублиращи се линии е изцяло иронично и изобщо не го предлагам (така исках да илюстрирам защо е по-добре билет за време и къси линии). Това, което предлагам, е да се премине към таксуване за време, за да може да няма множество диаметрални линии, както е сега. Множество, ама висящи в многобройни задръствания => бавни. Всеки знае, че ако автобусът стартира от майната си, докато се накандилка до неговата спирка и ще закъснее за работа - пак като редови пътник. За диаметрални хората са измислили метро и трамваи с обособени/оградени/както искате го наричайте трасета на 100%. Многократно самите вие сте обсъждали и показвали в клипове, че в София не са такива въпросните трасета. Отделно пък се добавя и техническото им състояние.