Author Topic: За светофарите с любов!  (Read 293467 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Пред истината всички сме еднакви
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: За светофарите с любов!
« Reply #1820 on: 09.01.2023, 21:46:08 »
...които да забавят и успокояват движението...
Когато има смисъл от това с цел осигуряване на предимство на пешеходци, трамваи и завиващи наляво на места с висока конфликтност при неналичие на светофари. Специално в „Люлин“ има добри исторически примери за новоизградени светофари, които са си на мястото. На времето нямаше светофар на Околовръстното и „Филиповско шосе“, което беше пълен абсурд, завиването наляво за идващи от „Люлин“ към южната дъга беше изключително трудно и опасно. Нямаше ги и двата светофара на „Добринова скала“ и „Царица Йоана“ и на „Добринова скала“ и „Проф. Александър Станишев“ и понеже тази отсечка от „Добринова скала“ не е с голямо натоварване и е с изразен наклон и предимство в двете кръстовища, най-редовно си се ползваше като писта, не се отдаваше предимство на пешеходците и т.н. Това разбира се преди пробива на „Царица Йоана“ към СОП.

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #1821 on: 07.02.2023, 10:19:20 »
Преди две вечери , карам по Сливница . Зад мен е 1173 на 83 . Движех се с около 50-55 км/ч, автобуса зад мен плътно. На оряхово светофара светна жълто , но щях да мина , можеше и да спра. Обаче автобуса спира по-бавно , не исках да рискувам и минах в първите 1-2 секунди на червено , автобуса и той мина. Отсреща нямаше чакащи за ляв завой. Не е единичен случай. Когато карам бързо - с 10-20 над ограничението , вниманието ми е съсредоточено в пътната обстановка. Не се разсейвам по телефони и т.н . По светофарите наблюдавам кой цикъл колко държи и имам представа следващия път мога ли да подгоня и да хвана зеленото , или не. Коя е следващата фаза , - т.е ако мина на жълто/червено има ли шанс някой да ме удари , пешеходци да тръгнат и т.н.
« Last Edit: 07.02.2023, 10:23:34 by TRAMS SOFIA »
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1822 on: 07.02.2023, 10:35:41 »
Затова бяха доста полезни таймерите по светофарите, отдалеч може да прецениш колко време имаш до светофара и дали може да го хванеш, или може да отпуснеш газта. Иначе мен най-много ме дразни бавната реакция на някои шофьори - като светне зелено, все някой си гледа телефона, ускорява бавно, и ако е къса фазата, светва червено, и се получава задръстване ей така, от излишно бавене на някои МПС-та. Също и неправилното престрояване и отнемане на предимство създава задръствания.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Пред истината всички сме еднакви
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #1823 on: 07.02.2023, 11:01:36 »
О да, лошото планиране на приоритетите, докато се кара е масова заразна болест. Като си зад волана да караш първо караш, след това караш оптимално и чак след това се занимаваш с телефона. На мен също ми се е налагало да боравя с телефона, докато чакам на светофар, но да се отдам със спокойствие на него, при положение че знам какво първо трябва да правя, когато карам...
« Last Edit: 07.02.2023, 11:04:44 by AGENT 006 »

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1824 on: 07.02.2023, 11:23:02 »
Аз не помня, поради каква абсурдна причина махнаха таймерите на светофарите в София? В други градове си ги има.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1825 on: 07.02.2023, 11:33:53 »
Премахнаха ги заради "умните" светофари с жълтите лейбъли, които пък ги направиха да мигат при изтичащ зелен сигнал. Но това беше премахнато заради липсата на този сигнал в една наредба. Все пак, има някои светофари с таймери, които оцеляха.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1826 on: 07.02.2023, 11:40:41 »
Но това беше премахнато заради липсата на този сигнал в една наредба.
От махането на мигащото зелено се изредиха половин дузина парламенти и служебни правителства, но никой не си направи труда да коригира въпросните нормативни текстове, след като уж всички декларираха, че мигащото зелено е удобство.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #1827 on: 08.02.2023, 01:09:11 »
Таймерите се махнаха, понеже уж светофарите са умни и уж фазите се сменят спрямо обстановката. Повечето от това изобщо не е вярно, но в началото на "поумняването", там където имаше таймери, те изписваха нереални стойности, редувани с "РУ" (ръчно управление). Орлов мост например.