Author Topic: ПОЛИТИКА=?  (Read 502995 times)

Offline bdz43r

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4381
  • View Profile
  • http://bgrail.info/photos.php
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4340 on: 13.07.2021, 09:33:47 »
Това значи, че Слави няма как да има бъдеще като политик след като му изтече мандата, ако изобщо го изкара. Ще стане най-вероятно като с НДСВ - на вторите избори залязваща партия и на третите само спомен, а гласовете ще се разпределят към БСП и ДБ и една малка част към ГЕРБ, ако не се появи нещо друго до тогава.
Но може и това да му е целта. Клюката е, че финансово е доста затънал и не е изключено да си прави сметката за един мандат да си осигури пасивни доходи и после да изчезне от обществения живот.

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5190
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4341 on: 13.07.2021, 09:55:07 »
ДПС са сигурни! ИТН - само в лицето на Манолова - може би. Няма да мине в лицето на Хаджигенов-Бабикян и Т.Дончева.
Според мен БСП е абсурд да го подкрепи! То изглежда по-дясно дори от представите на ДСБ, какво остава за БСП.
Само ГЕРБ и ДПС безусловно биха топили в тая манджа.

И проблемът не е дали да се гласува правителството. Има достатъчно стойност да се гласува. Обаче не се вижда след изборите какво ще прави парламентарната група на ИТН като политика. Мяза на ГЕРБ през 2009-та! Идваме да ви спасяваме от кризата - ще правим много реформи. Ей сега почваме!
В момента се чака работа не на ниво правителство толкова - просто служебното е добре. Обаче трябва бюджет (актуализация), съдебна реформа, бюджет на НСИ, здравна политика.
Хубу си взел вирусолог за здравен министър - той обаче няма да лови вируси на пл. Света Неделя. Какво ще прави?
« Last Edit: 13.07.2021, 10:29:40 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline vesko76

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4600
 • Van Hool & Citaro G - fan
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4342 on: 13.07.2021, 11:27:13 »
Напълно е възможно да иска да кешира в момента, защото знае, че едва ли ще му дойде по-силна ръка в този политически покер. Ако този кабинет мине, то това ще бъде кабинет с плаващо мнозинство, силно компромисен и за всяко предложение ще трябва да се търси много широка подкрепа.

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5190
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4343 on: 13.07.2021, 12:38:10 »
Слушам БНР докато бачкам....
Борисов не е отговорил категорично дали ГЕРБ ще подкрепи правителството....
Като се сетим, че няма какво да губят и бягат от служебен кабинет като дяволи
И
като слушам индивидуални гласове  (дори в момента от човек на БСП *) почти сигурно е, че НЯМА да получи подкрепа от БСП, ИМВН и ДБ....
остават ДПС и ... ГЕРБ.

П.С. Много интересно, но както казах вчера ако се случи така, че ГЕРБ и ИТН да имат равни по брой депутати парламентарни групи - кой ще взема мандат -1ви?
В Конституцията пише "най-голямата парламентарна група".

Аз съм сигурен в едно!!!!
Не е имало и 10 души на протестите, които да искат това, което е на път да им пратят от ИТН! На Орлов мост под палатките и тентите не седяха хора от ИТН, нито тях ги би някой полицай, че да си позволяват така "да правят на тези хора"!
Не опира до ИМВН, БСП и ДБ, а опира до онези хора!!!


* Георги Кадиев е! И говори много умно!
« Last Edit: 13.07.2021, 12:53:03 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 15342
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4344 on: 13.07.2021, 13:14:20 »
Според мен това правителство ще мине, с гласовете на ИТН, БСП и ДПС. В миналия парламент нямаха 120 депутата и затова нямаше правителство.
Това би означавало да се появи четвърти бял кон за Бойко Борисов. Единственото работещо решение е правителство тип Беров - без официална парламентарно мнозинство зад него. Всъщност ББ-2 и ББ-3 в определени моменти също нямаха парламентарно мнозинство.

Разбира се, досега всички бели коне са за Ахмед Доган&обръчи НБД (НЕограничено БЕЗотговорно дружество). Но Доган никога не си е ходил, та да се връща. Той просто си разиграва коня.

Дали ИТН или ГЕРБ ще получи първия мандат, е чисто технически проблем. Не е технически примерно в Гърция, където първият получава бонус 50 депутати.
« Last Edit: 13.07.2021, 13:22:38 by blagun »

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5190
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4345 on: 13.07.2021, 13:35:10 »
Слушах Осман Октай преди малко по БНР! Доста гневен изглеждаше.
Според него по този начин Трифонов изхвърля от себе си зависимостите, които е поел при създаването на телевизията си. Т.е. хвърля си ангажиментите, които е поел и се измъква от проекта си. Аз не съм така убеден като него, въпреки, че точно той е наясно с появата на НДСВ и демонтажа на СДС-Иван Костов от власт.
Аз още не мога да реша за себе си - целта на това действие дали е ход към 37 НС или е сериозен.
Няма да мине номера да се вдигне подкрепата за ИТН с този ход. Затова по-скоро смятам, че не е с цел да се ходи на избори.

Edit.
Трифонов вади това заявление във ФБ:
https://petel.bg/Slavi--Ima-takav-narod-ne-redi-ministri-nito-v-nechiy-zaycharnik--nito-v-nechiy-saray__411846

Quote
Разбрах, че правителството, което “Има такъв народ” предложило било правителство на Доган. Не е на Доган, на Ердоган е. Не - на Байдън. Не - на Макрон. Не - на Миню Стайков. Не - на Ковачки. Не - на илюминатите. Всички анализатори пропускате много варианти.

Това написа Слави Трифонов в социалната мрежа.

Още вчера заявих, че “Има такъв народ” не участва в никакви задкулисни договорки и не реди министри нито в нечий зайчарник, нито в нечий сарай. И нашето предложение за правителство не е нито на Борисов, нито на Доган. Напротив. Борисов и Доган са едно неприятно минало и “Има такъв народ” ще работи никога повече да не се повтаря наложеният от тях модел. Моделът, в който някой от двамата е инструментът, разпределящ порциите. Някои не са разбрали - “Има такъв народ” не предлага порции. Съжалявам, че трябва да ви разочаровам - няма порции. Има задачи, които чакат своето изпълнение. Някои от тях ги обявих вчера.

Предложението на “Има такъв народ” гарантира, че сега никой няма да може да каже: “Властта е в моите ръце.” Всъщност, властта да е в ръцете на образовани, можещи и почтени хора, а контролът върху нея да е изцяло в ръцете на Парламента. Това предложихме вчера. Някои хора обаче са разбрали точно обратното. И много се забавлявам - представям си как отличничка от Колумбийския колеж, с магистратура от Мерилендския университет и с допълнителни квалификации от Оксфордския университет като Наталия Митева може да има нещо общо с необразован човек като Бойко Борисов. Както самият Борисов е признавал - той е прост и затова се разбира само с прости. Забавно е и как доктор по биологични науки от Кеймбридж като Велислава Петрова може да има нещо общо с хидролог като Доган.

А по повод на Николай Василев и внушенията с НДСВ 2, ще кажа следното:

След като Христо Иванов е бил министър на Бойко Борисов, това означава ли, че "Да, България” са ГЕРБ 2? След като кандидат-премиерът на ГЕРБ Даниел Митов е бил заместник-председател на партия ДСБ, която сега е част от "Демократична България”, това означава ли, че ГЕРБ са “Демократична България” 2? А Мая Манолова, след като е била заместник-председател на Парламента от БСП - какво означава? “Изправи се, Мутри, вън” са БСП 2 ли?

Предложението за министър-председател на “Има такъв народ”, а и всички наши предложения, са базирани на експертни качества. Предлагаме хора, които могат да свършат работа. А в крайна сметка, не е ли това единствената цел пред едно правителство? Да свърши работа, пише още Слави Трифонов в личния си профил във фейсбук.

Много добре, обаче не казва нищо за приоритетите и най-вече за съдебната реформа!
Какво се сърдиш Трифонов , след като никой не ти е чул приоритетите, които да са и негови!

Абсолютно е невярно, че високото образование ти гарантира някаква липса на зависимости!
По същия начин се опровергава като това за Христо Иванов, Манолова, Даниел Митов! Защо?!
Ами Ахемд Доган е асистент в СУ по философия преди 90-та година! Доста е образовано и се е превърнало в Д-р Ахмен Доган собственост на ТЕЦ Варна!
Даниел Митов също е високо образован - това не му пречеше да иде от РБ в ГЕРБ при Борисов!

Едит2:
https://frognews.bg/novini/ninova-bsp-niama-podkrepi-predlojenoto-itn-pravitelstvo.html

Ей го на - БСП отряза проекто-кабинета на Трифонов!

Някой от Благоевград (Sixkiller например)  ще разкрие ли кас избирате в едната неделя кмет от ИТН, а следващата седмица печели в областта ГЕРБ?!
« Last Edit: 13.07.2021, 14:24:28 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline Sixkiller

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3010
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4346 on: 13.07.2021, 14:41:25 »
Социолозите бяха прави, че Благоевград не трябва да се сочи за пример. Причините са няколко - първо - много ниска активност - реално гласували около 18 000 от 65 000 (по статистика от 2016; и резултати - https://results.cik.bg/chmi2019-2023/27.06.2021_chastichen/tur2/rezultati/0103.html); второ - самите кандидати не ставаха - избраният за кмет е преминал през няколко различни партии (Глас народен, ДРОМ...) като до последно е бил заместник-кмет на община Петрич (ГЕРБ); трето - подкрепеният от ГЕРБ на първи тур беше спорен кандидат, а провалът му беше предизвестен... ето една интересна и донякъде вярна статия по въпроса: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2021/06/28/4226613_tri_znaka_ot_izborite_v_blagoevgrad/ Доста хора очакват чудеса от ИТН, но аз лично съм доста скептичен предвид биографията на кандидата. Затова и е съвсем нормално подкрепата за ГЕРБ да е по-висока; още повече, че почти всички институции в града са силно политизирани и е логично държавните калинки да подкрепят онези, които са ги назначавали. Не искам да задълбавам и в илюзиите за така бленуваното индустриално развитие на Благоевград от кандидатите - това никога не се е случвало, а е малко вероятно и да се случи въобще някога без значение кой ще е кмет.

По отношение на парламентарните избори, очаквам по-скоро правителството на Слави да не бъде подкрепено и да не мине. Изглеждат доста помпозно, доста отдалечени от България и изключително прехвалени. Поредните напомпани кариеристи с остро натъртено образование и квалификации предимно от чужбина. Такъв състав ще работи за всичко останало, но не и за България и нейните интереси. Дори си мисля, че обслужването на едни определени чужди интереси им е първият и основен приоритет, което си е абсолютно обратното на онова, поради което толкова много (предимно млади) хора ги подкрепиха.

ПП - признавам си, че сбърках в прогнозата си от преди няколко месеца (редовните избори), когато предположих, че БСП ще подкрепят ИТН само и само с цената да има правителство.
« Last Edit: 13.07.2021, 14:46:36 by Sixkiller »

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5190
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4347 on: 13.07.2021, 14:52:24 »
Ако говорим за професионализъм - изключително мразя, когато се тиражира "колко езици на брой знае някой". Хубаво е да се знаят езици - на Борисов се набиваше не това, че не знае чужд език, а че не научи никакъв за 12 години!
На мен изключително трудно ми се отдава да уча езици поради простата причина (навярно), че не мога насилствено да помня лесно на изуст. Или си става от самосебе си или се измъчвам много.Но мисълта ми е друга - да знаеш качествено и литературно чужд език е отделна професия. Владеещите качествено чужд език са или по професия преводачи или филолози.
Ако не ти се отдава лесно по ДНК път научаването на език, услията нужни за качествено владеене са такива, че обикновено ти взима от качеството на друга професия. Не би могъл да се добър лекар в специалността си и да владееш 3 езика, ако не се получило по естествен път - да си работил и живял в три държави.
При ИТ професиите, често английския идва с ИТ, обаче изпитвам съмнения (професионални) ако знае и френски и немски и няма досег със съответните държави.
Съвременните професии са достатъчно сложни за да са трудни за усвояване на високо ниво дори на родния ти език.

Edit:
И Христо Иванов почти отряза проекто-кабинера пред Свободна Европа.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31355780.html

Quote
Пред Свободна Европа Христо Иванов каза, че е напълно “очевидно, че хората нито протестираха, нито гласуваха за подобен подход”. “При този подход отново има съмнения за задкулисие, свързано със Сарая”, смята той.

“Очевидно Слави Трифонов не разчита на наша подкрепа, изглежда че разчита на нечия друга”, каза Иванов. Той добави, че коалицията му е поела ангажимент пред избирателите си да работи за управеление на дълбока промяна.

Ето защо Иванов казва, че в 46-ия парламент "Демокартична България"ще опита да търси обединение около идеите си.

“Когато се свика парламентът, ще инициираме разговори за формиране на мнозинство около реформа на съдебната система, отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор, лустрацията и твърдата ни решимост влиянието на ДПС върху управлението на България да бъде прекъснато”, коментира още Иванов. И допълни, че тези приоритети “съвсем очевидно изключват връщане на формулата НДСВ и тройната коалиция на власт”
« Last Edit: 13.07.2021, 15:14:39 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5190
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4348 on: 13.07.2021, 21:03:58 »
Данни от 100% вкарани бюлетини от ЦИК към 20:00 на 13:07. Това са пълните, но не са окончателните данни. Окончателните данни се обявяват след повторно вкарване на протоколите и отсраняване на грешките. Те са:

1. ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД   657 824   24.08%
2.ГЕРБ-СДС   642 165   23.51%
3.БСП ЗА БЪЛГАРИЯ   365 695   13.39%
4.ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България, ДСБ, Зелено движение)   345 329   12.64%
5.Движение за права и свободи - ДПС   292 439   10.71%
6.ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!   136 879   5.01%
--------------------------------------------------------------
БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ   85 796   3.14%
ВЪЗРАЖДАНЕ   82 147   3.01%
ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА БЪЛГАРСКО ЛЯТО   49 833   1.82%

Разлика между ГЕРБ и ИТН - 15 659
Разлика между БСП и ДБ - 20 366

Източник: https://results.cik.bg/pi2021_07/rezultati/index.html

* * *

И ето една "мечта" ма Борисов е на път да се сбъдне!
Имаше един негов "майтап", че още за педофилия .... не били излезли клипове. Клипове няма (за сега), ама има стари случаи.
https://lupa.bg/news/razvrazka-razpitvat-borisov-zaradi-sesil-karatancheva_127910news.html

Quote
Бившият премиер Бойко Борисов ще бъде разпитан в Главна дирекция „Национална полиция” по сигнал от Пловдив, твърди източник на „Марица”.

Той се отнася за последствията от скандала, който се разрази преди 9 години между Борисов и Радослав Каратанчев, баща на тенисистката Сесил Каратанчева. Тогавашният премиер бе обвинен, че е писал неприлични есемеси на Сесил през 2005-а, когато тя е била непълнолетна. Борисов отрече тези твърдения и ги нарече „нечовешки”.

През 2010 г. Каратанчев бе уволнен от държавното дружеството „Академика”, което по онова време управляваше различни спортни имоти. После той отвори фронт срещу тогавашния министър на спорта Свилен Нейков и ръководството на тенис федерацията, което обвини в злоупотреби.

    Междувременно Сесил Каратанчева настоя, че не е била единствената непълнолетна тенисистка, която е била подлагана на тормоз от премиера. Думите й обаче бяха опровергани от пловдивчанина Емил Найденов, чиято дъщеря Александрина била в списъка, за който загатва Сесил. По-късно Найденов заяви, че е бил подложен на натиск, за да застане срещу Каратанчева в медиите, а истината била друга.

Неговият сигнал е един от поводите Борисов да бъде повикан на разпит от разследващи от групата „Противодействие на престъпленията против личността” . Жалбата на Найденов дълго време събирала прах в различни полицейски чекмеджета. Ход й бил даден едва по време на служебното правителство. Самият Найденов вече е разпитан като свидетел на 7 юни.

На разпит по случая са привикани още шефът на федерацията по тенис Стефан Цветков, бившият депутат от ГЕРБ Стефан Дедев и други хора, оказвали натиск върху Найденов да мълчи по случая с есемесите.https://www.marica.bg/samo-v-marica/razsledvane/samo-v-marica-razpitat-na-borisov-po-signal-ot-plovdiv
« Last Edit: 13.07.2021, 21:30:12 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5190
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4349 on: 14.07.2021, 11:31:13 »
Интересна статия в "Свободна Европа" разглеждаща приватизираните избиратели от местни велможи.
Конкретно - става дума за кмета на Хитрино, който първо е бил в ДПС, след това (вкл. за изборите на 4 април) е бил в ГЕРБ, а сега за тези избори е минал в ДБ. И във всичките случаи си върви с избирателите, които си сменят партията масово.
https://www.svobodnaevropa.bg/a/31356210.html


Бившият премиер Бойко Борисов (в средата) с бивши кадри на ДПС. В края на февруари Нуридин Исмаил, Гюнер Тахир, Орхан Исмаилов и Мехмед Дикме (от ляво надясно) заявиха, че ще подкрепят ГЕРБ на изборите през април

Quote
Първо си от ДПС, после от ГЕРБ, накрая - от "Демократична България". Във всеки от трите случая си "вървиш" заедно с гласовете на избирателите. Така цялата община се оказва първо от ДПС, после от ГЕРБ, накрая - от "Демократична България".

Това е супер уродливо явление щото приватизирането на цяла община с избиратели води до предлагане за техния чобанин, а не за самата овца (електорална единица)

* * *

Поради остратра реакция на Цветозар Томов на заседанието на ЦИК тази вечер, ЦИК спази закона и отхвърли исканията на новоизбрания кмет на Благоевград и на Борисов да не бъдат обявени за Народни представители.
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/borisov-nasila-shte-stane-deputat

Quote

Страхотен скандал разцепи Централната избирателна комисия (ЦИК) заради желанието на водача на ГЕРБ Бойко Борисов да се откаже от депутатските мандати, които спечели в София и Пловдив. На късно заседание в сряда вечерта комисарите разгледаха, заявлението за отказ, което той беше подал, и най-неочаквано го отхвърлиха.

Това предизвика ужасна разпра между членовете й, от която пострада и новоизбраният кмет на Благоевград Илко Стоянов от „Има такъв народ”. Той също беше подал подобно заявление, тъй като беше спечелил и място в парламента за партията на Слави Трифонов. След като желанието на Борисов беше отхвърлено, членовете на ЦИК напук порязаха и него, макар че по този начин рискуват да го поставят в несъвместимост – Стоянов не може да заема двете длъжности едновременно.

Как се започна

В началото на заседанието се разбра, че предстои комисарите да гласуват поредица от искания на кандидати, които не желаят да влизат в парламента. Първото беше на Илко Стоянов, в което той посочва, че е избран за кмет и затова се отказва от спечеленото депутатско място.

На това категорично се противопостави говорителят на ЦИК Цветозар Томов, който заяви, че одобряването на такива заявления от страна на ЦИК, още преди да са обявени избраните народни представители, се е превърнало в трайна и незаконосъобразна практика. "Народните представители се избират от гласоподавателите, а не от ЦИК ... Тази практика на ЦИК се появи през 2014 г., когато ЦИК беше подложена на натиск, за да не обяви за избран лицето Делян Славчев Пеевски", каза Томов. Той цитира в своя подкрепа Решение №5 на Конституционния съд от 2001 г., според което кандидатите са избрани за народни представители от момента на избора, който се е случил на 11 юли. "Няма никакви, също така, морални основания да се толерира една практика, при която кандидати използват личната си популярност да привличат гласове за своите партии, след което натоварват ЦИК да ги освободи по този начин", допълни говорителят.

"Аз съм член на ЦИК от 2014 г. Сега сме 2021 г. и не помня да сме били подложени на какъвто и е натиск при взимане на каквото и да е решение", контрира колегата му Георги Баханов. И посочи, че всеки кандидат разполага със субективното право да заяви дали иска да бъде обявен за депутат или не, и обратното не може да им бъде налагано насила.

Баханов получи подкрепата на шефа на ЦИК Камелия Нейкова, която изтъкна, че Стоянов е обявен за кмет и, ако бъде обявен и за избран депутат, ще бъде в несъвместимост. "Ако той не беше подал това заявление, смятате ли, че това щеше да бъде отоворно поведение към всички избиратели, които са го избрали за кмет на община Благоевград? Личната воля на който и да било кандидат за народен представител аз смятам, че не може да бъде пренебрегната", обърна се Нейкова към Томов.

В крайна сметка, мнозинството в ЦИК реши да одобри заявлението на Стоянов.

Дойде редът на Борисов

Това обаче беше само началото на раздора. Следващото заявление беше подадено от водача на ГЕРБ. Тук Томов отново настоя за отхвърлянето му. "В първия случай, в който г-н Борисов се отказа да поеме функциите на народен представител през 2005 г., ако не се лъжа, той все пак беше освободен от Народното събрание и тогава нямаше ЦИК, която да клекне по такъв начин и да вземе такова позорно решение, каквото предстои като че ли сега", остро каза той.

Тук се намеси Красимир Ципов, бивш зам.-министър в кабинета "Борисов 3". Той посочи, че досега не е имало проблем, когато кандидат, избран от два района, да се откаже от единия по своя воля. По думите му няма разлика между такова искане и желанието на един кандидат въобще да не бъде избран.

Дойде гласуването и изведнъж се оказа, че решението да бъде одобрено заявлението на Борисов не събира необходимото мнозинство от две трети. "Току-що ЦИК очевидно прие едно политическо решение ... Постигнахме поредния абсурд в този състав", изригна членът на ЦИК Йорданка Ганчева, която беше докладвала заявлението на Борисов. И ядосана поиска да се прегласува вече взетото решение за Илко Стоянов. В нажежената атмосфера комисията се разцепи и този път заявлението на Стоянов беше отхвърлено.

Пълен хаос

Това отключи хаотична дискусия и още по-хаотични гласувания. Секретарят на ЦИК Севинч Солакова заяви, че подобна процедура се използва и спрямо избраните членове на Европейския парламент, за да бъде конституиран и да започне работа в пълен състав. "Няма нищо по-законно от това в една правова държава, свободна и демократична, да се уважи волята на всеки един, който е участвал в надпреварата и е спечели място в органа, в който се избира ... Какво морално има в това да бавиш органа и да го поставиш да работи в пълен състав, точно когато се взимат важни решения? ", попита тя колегите си.

Включи се отново Нейкова. "Много ви моля за повече разум, за да не стигаме до такива абсурдни решения! Смятам, че ЦИК не може да взима решения против личната воля на който и да било кандидат!", апелира тревожно председателят на комисията. И допълни: "Смятам, че тази практика не е порочна. Нито едно от взетите решения на ЦИК, без значение колко време назад, не е оспорено и смятам, че не можем да поставяме в такива абсурдни ситуации кандидати. Това е на инат. Аз не приемам решения, взети на инат."

Членът на ЦИК Ерхан Чаушев предложи да се прегласуват и двете решения - за Стоянов и Борисов. То обаче не събра мнозинство. "Като юрист съм в ступор", констатира замаяна Ганчева. Чаушев поиска да се отложат всички подобни заявления за отказ за следващото заседание. Това също беше отхвърлено. Междувременно обаче Ганчева беше направила обратното предложение - да продължат работата по заявленията. И то не беше одобрено.

Вече никой не разбираше какво става и един по един комисарите започнаха да се изнизват от залата за заседания. Безпомощна, Нейкова обяви прекъсване, докато съберат кворум, за да продължат.
« Last Edit: 14.07.2021, 23:12:30 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline madbatt

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 444
 • antiMASKer
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4350 on: 15.07.2021, 10:29:04 »
Кога ще са следващите избори - преди или след президентските : )
Dream on @Радоц%ет, ама не си в час

Offline ozzy

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 13065
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4351 on: 15.07.2021, 12:46:11 »
Не е ясно, нека да видим дали ще има избрано правителство в този парламент. ИТН и ДПС могат с процедурна хватка да прокарат правителството и с по-малко от 120 депутата. Това ще стане, когато ГЕРБ не се регистрират в залата и кворумът падне на 177 души. Тогава с 94 депутати правителството може да бъде гласувано.
« Last Edit: 15.07.2021, 13:23:27 by ozzy »

Offline madbatt

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 444
 • antiMASKer
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4352 on: 15.07.2021, 13:14:07 »
Ozzy, Respect  ;)  но въпроса е риторичен.
Честно казано писва - пак ли движението?! А, тия двамата, имащи одобрение свише; мутра/ченге vs чалгар/кръчмар?! Липсва само неЕкоя лепотица.
Народа не е стадо, аман от овчари!

Няма ли умни, честни и готови за малко бой нормални хора,  промяна няма да има.

« Last Edit: 15.07.2021, 13:15:38 by madbatt »
Dream on @Радоц%ет, ама не си в час

Offline ozzy

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 13065
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4353 on: 15.07.2021, 13:33:49 »
Тъжната истина е, че в голямата си част народът е прост и късопаметен, и няма желание сам да се ангажира с някакви обществени каузи. Предпочитат да изберат някой, който еднолично да им реши проблемите. Ето, въпреки негативния опит от предишните лидерски партии, хората отново повЕрваха и гласуваха за Славчо, без да се поинтересуват от миналото му, и му повЕрваха безкритично на хубавите приказки по телевизора. Включително и доста съфорумци го подкрепят, понеже са фенове на музиката му. Но не помнят как Ку-ку бенд свириха през 1996г. на ухо на бившия вътрешен министър Любомир Начев (БСП), има документални кадри в нета.
Има свестни хора в политиката, но те са малцинство. А Доган кокала без бой няма да го даде. Твърде много интереси и пари стоят зад него. Единственият вариант, ми се струва, е от Великите сили да натиснат тия мошеници да си ходят. САЩ направиха крачка в тази посока - блеклистнаха Пеевски и Божков. Има слухове, че и ББ е бил в този списък, но се е примолил на Херо Мустафа и са го извадили. Засега.

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5190
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4354 on: 15.07.2021, 13:34:40 »
Не, не е риторичен въпроса.
Даже не е един въпрос. 100 въпроса са.
Защо?
Защото правителство може лесно да бъде избрано. Както каза Ozzy с процедурната хватка да не се регистрират ГЕРБ или просто ако ДБ и ИСМВН решат също нито да пречат (да не създават конфликти от полза на Борисов и да не хвърлят страната в хаос от още едни бързи избори) нито да подкрепят (да не действат срещу избирателите си). Т.е. те също биха могли да не участват в кворума. Тогава още по-лесно ще мине кабинета.
Въпросът е - какво като мине?!
За какво им е на ИТН кабинет без подкрепа? Той ще падне още при първия бюджет или при първата по-голяма простотия.
Няма логика да ти трябва правителство, което да плува ей така в небитието!
Вчера при Дремджиев беше Кадиев и той каза нещо ужасно за ИТН. Припомни, че някога им е внесъл като депутат референдума в НС и има добри контакти със Слави. Затова им се е обадил и е разбрал, че те НЯМАТ намерение да се отказват от ХАРД линията си до последно, нито да водят диалог по въпроса. Самия Кадиев се обяви против правителството и против приоритетите му.
Е! Дори да мине, за което има начини - за какво им е това?!
За Н.Василеве вали информация от негативен вид!
Като тази:
https://petel.bg/Glasove--Slavi-Trifonov-e-zapisal-obrashhenieto-si-za-kabineta-na-ITN-predi-izborite__412101
Твърдение, че заявлението е записано преди да минат изборите. Аз също мисля, че за по-малко от 1 ден не може да се запише това обръщение имайки предвид колко снимки и информация трябва да бъдат монтирани. Според тях това обяснява и защо го няма министърът на МОСВ. Имало е там министърът на Радев, който като е отказъл е бил изрязан

Активистка на Слави го подиграва:
https://petel.bg/Aktivistka-na-Slavi--Treniram-za-polet-kam-Lunata-sas-severnomakedonets__412100

https://narod.bg/2021/07/14/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%b2-narod-bg-%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88-%d0%ba%d0%be%d0%b2%d1%87%d0%b5%d0%b6%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%b9/

Твърдение, че Орлин Алексиев финансира ИТН

Твърдения на Бивол срещу Н.Василев за връзки с пари на ДС
https://frognews.bg/novini/bivola-nikolai-vasilev-menajira-skriti-fondove-agent-rumiantsev.html

Пресни снимки на Н.Василев с бившия цар
https://frognews.bg/novini/presni-snimki-trapeza-pokazvat-kolko-blizki-nikolai-vasilev-tsaria.html

Не ми се търси и проверката, че фирмата на Н.Василев има над 2 млн. ле. загуба за 2019 г! Как ще възприемат българите министър-председател, чиято фирма е на загуба?

Та въпросът е за какво им е това правителство?!

Сега ДБ и ИСМВН ще дигнат проценти! Обаче тези проценти ще заприличат на процентите на СДС от 96-та година - пълен хаос всичко и се търси майстор дето да оправи хаоса и да обере негативите.

Quote
Тъжната истина е, че в голямата си част народът е прост и късопаметен, и няма желание сам да се ангажира с някакви обществени каузи. Предпочитат да изберат някой, който еднолично да им реши проблемите. Ето, въпреки негативния опит от предишните лидерски партии, хората отново повЕрваха и гласуваха за Славчо, без да се поинтересуват от миналото му, и му повЕрваха безкритично на хубавите приказки по телевизора. Включително и доста съфорумци го подкрепят, понеже са фенове на музиката му. Но не помнят как Ку-ку бенд свириха през 1996г. на ухо на бившия вътрешен министър Любомир Начев (БСП), има документални кадри в нета.
Има свестни хора в политиката, но те са малцинство. А Доган кокала без бой няма да го даде. Твърде много интереси и пари стоят зад него. Единственият вариант, ми се струва, е от Великите сили да натиснат тия мошеници да си ходят. САЩ направиха крачка в тази посока - блеклистнаха Пеевски и Божков. Има слухове, че и ББ е бил в този списък, но се е примолил на Херо Мустафа и са го извадили. Засега.

Има една разлика! Трифонов няма мнозинство дори близко до 1/2.
65 мандата (ИТН) / 13 мандата (ИСМВ) = 5

Това значи, че най-голяма парламентарна група е САМО 5 пъти по-голяма от най-малката! Това е все едно да имаш не 6, а 30 партии в парламента и партията "победител" да е с 1 депутат повече от втората, тя пък с 1 повече от 3-тата и т.н.
Важно е колко голям е големия!
« Last Edit: 15.07.2021, 13:40:15 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline bdz43r

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4381
  • View Profile
  • http://bgrail.info/photos.php
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4355 on: 15.07.2021, 13:41:11 »
Поначало на Слави славата му е, че е едноличен господар в неговия екип и няма как да се очаква да действа по друг начин в политиката...
За негово съжаление или ще трябва да се научи да се съобразява и с другите частници в играта, или бързо ще изхвърчи от нея, дори отначало да издрапа донякъде с процедурни шашми или по друг начин. Просто тази игра се играе според това какво имаш, а Слави няма кой знае колко - едва 1/4 от гласовете.
За нас лошото е, че при бърз провал на Слави, ГЕРБ все още ще имат достатъчно подкрепа, за да са първи на следващите избори, дори да нямат шанс за мнозинство и управление. Разбира се, много по-благоприятно ще е изгубените гласове на Слави да отидат при ДБ например или ИСМВ.

Но във всички случаи, мисля, че Слави ще настъпва мотиката още много пъти, защото трудно ще схване, че това вече не е неговото собствено шоу.
« Last Edit: 15.07.2021, 13:45:28 by bdz43r »

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5190
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4356 on: 15.07.2021, 13:52:29 »
Дори по гръцкия метод на @blagun да получи 50 гласа бонус с толкова малко депутати няма да има 121. Дори системата да ги допълваше до 121 щеше да излезе, че той кара само на изкуствен бонус без маса.
Има една възможност, която да обяснява за какво е нужно всичко това, която не коментира никой! А обяснява почти 100% от нещата!

Причината е да му трябва някакво правителство, за да удържи парламента примерно до пролетта на 2022 г. с идеята да промени изборния кодекс и да смени системата на мажоритарна. Тогава ще напълни народното събрание само с ГЕРБ, ДПС и себе си. За цвят ще има десетина-петнадесет от ДБ и някой и друг независим.
Само, че тая игра ще е от полза ЗА НЕГО, ако смята, че феновете му са му в кърпа вързани! С тая политика, която мисли да следва и имайки предвид това, че в България нагласените правила се обръщат срещу авторите си - може да се пореже здраво!
Само това обяснява нуждата от такова правителство пробутано на всяка цена! Да наложи мажоритарна система и да проведе тогава избори.

Edit:
Въвеждането на мажоритарни избори за Трифонов е като онзи метод от времето на РМД-тата дето се ползваше за придобиване на контрол върху фирмата. Пропорционалните избори от 11 юли са създаването на РМД, което уж със съдействието на работещите (избирателите) придобива миноритарен пакет от акциите уж за работниците (избирателите).
Следващия етап е да изтеглиш заем от банка или ище по-песния да станеш управител от РМД и да ги вземеш от касата на фирмата и да ги внесеш обратно за да увеличиш капитала. Така придобиваш с парите на фирмата контрола върху новия по-голям капитал. Ставането на Управител е избора на правителството на Трифонов. Увеличаването на капитала е смяната на изборния закон с мажоритарна система. Най-вероятно Ива Митева не си е губила времето тези 3 месеца, а го е подготвяла . КС с това, че обяви за противоконституционен онзи текст от ИК, че "За следващите редовни избори няма да се използва пропорционалната изборна система" направи услуга с тълкуването, че според българската конституция разделянето на изборите на "редовни и предсрочни" е само условно и всички парламентарни избори са еднакви - отвори пътя сега да се прави точно това - смяна на изборната система. Гласовете на ГЕРБ и ДПС са сигурни!

Интересна юридическа "консултация"
https://lupa.bg/news/glasat-na-yurista-pravitelstvo-se-izbira-s-61-glasa-vot-na-nedoverie-se-glasuva-sas-121_128166news.html

Quote
Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" на практика сама може да избере правителство при успешна игра с кворума, обясниха пред Lupa.bg опитни юристи и политически анализатори. Всъщност това позволява и самата Конституция.

Чл. 81, ал. 1 на основния закон гласи, че Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители. Това означава, че от 240 депутати в залата трябва да присъстват поне 121. В следващата алинея се уточнява, че Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство.

    На практика, за да се приемат закони и за да се избере нов Министерски съвет е нужен минимален кворум от 121 депутати и от тях поне 61 трябва да подкрепят предложения състав.

Юристи разясниха пред Lupa.bg, че Конституцията е заложила повечето актове и решения на НС да се гласуват с обикновено мнозинство от 50% + 1 глас от повече от половината присъстващи в залата народни представители.

Тази сутрин ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите. "Има такъв народ" получава 65 депутатски места в следващия парламент, а ГЕРБ - СДС - 63. „БСП за България” ще има 36 народни представители, „Демократична България" – 34, ДПС – 29, а „Изправи се! Мутри вън!" - 13.

    Това означава, че ако въпреки публичните си изявления, че няма да подкрепят обявения от лидера на ИТН Слави Трифонов кабинет начело с премиер Николай Василев, партиите в 46-ия парламент се договорят така че в деня на гласуването на ново правителство в залата да има 121-123 депутати, от които 65 са хората на Слави, то тогава чисто теоретически новият кабинет може да е факт с гласовете само на "Има такъв народ". 

Вот на доверие също се гласува с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, т.е. те пак може да са 61 от 121 присъстващи.

Не така обаче стои въпросът с вота на недоверие. Там нещата са по-различни. За оставка на правителството са нужни минимум 121 гласа - т.е. повече от половината от всички народни представители, чийто общ сбор е 240, разясниха юристи пред Lupa.bg.
« Last Edit: 15.07.2021, 14:23:34 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5190
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4357 on: 15.07.2021, 14:38:14 »
Викторе, (@victorlc) вземи кажи там на М.Лалов и на който трябва, да вземат предвид, тези разсъждения за какво им е на ИТН да се скарат с всички, но да пробутат някакво правителство. С идеята да действат така, че да не ни събори смяната на изборната система. Щото услугата да пуснеш министър-председателят без бой ще се върне при грешна политика срещу всички дето искат нормални неща, но не могат да си изберат една партия.
Другия вариант е да се записват на курсове и да почнат да пеят , че да привличат избирателите!
Ама някак си не му отива нито на Лалов, нито на Христо Иванов.

 * * *
По време на изборите се чудих, защо Борисов се хаби да говори срещу Радев и служебното правителство, като те не се явяват точно на тези избори. Даже мислих да се зачудя публично тук. Обаче викам - тоя хитрец не е толкова прост - има някаква причина. Ще изчакам да я видя! И ето я и нея!
Като насъска поддръжниците си срещу Радев, Кацаров, Рашков, а не срещу Трифонов - сега лесно ще разберат особено с благородните мотиви "да помогнем да изберат правителство, че идва есента и не са ваксинирани и т.н." как няма да се регистрират. Сега сами ще искат да "разкарат дамаджаната Рашков, Кацаров и Спецов" като помогнат на държавата преди тежката есен! Сега вирусоложката здравен министър ще свърши работа да "спаси положението дето Кацаров - тоя антиваксър е развалил"! Сега просто няма да направят кворум! Ако пък видят , че и другите не правят кворум ще намерят няколко гербера закъснели за работа да го докарат до 121-123 души. И хоп ДПС и ИТН си гласуват правителство!
То ще слушка щото ГЕРБ дават веднага мнозинство за вот на недоверие към другите! Като слушка - няма да се появят за гласуването на вота!
И така докато оравят тая лоша "ЦИК" с нова като променят ИК и сложат мажоритарна избирателна система - ДПС+ИТН+ГЕРБ.
Така ще се борят ГЕРБ и с комунистите! ДБ ще им е полезна да сложи за цвят слаба опозиция някаква с следващото мажоритарно народно събрание. По техни сметки в най-лошия случай ще имат колкото сега!
Цялата работа е договорена между Трифонов и Борисов още преди изборите. То и затова Борисов викаше на Тошко "Да остави високите да се разберат без да се обажда"!

Какво остава?
Ами остават две неща. Трудни!
Масови протести и нормални депутати от ИТН дето няма да гласуват под чужда воля.

Източник на снимката и на надеждата:
https://lupa.bg/news/parvo-v-lupabg-zhestok-razkol-pri-slavi-toshko-zabranil-na-chorbanov-i-mika-zaikova-da-govoryat_128198news.html

Прост българин! Ама от прост по-прост! Използваха тези против Борисов да осигурят спокойствие за Борисов!
Политическо автоимунно заболяване се получи!

Да не излезе само, че имам параноя!
Ето и Димитър Ганев от Тренд, дето е близка до Пеевски е сигурен в избора на правителство
https://petel.bg/Ganev--Pravitelstvoto-na-Slavi-Trifonov-shhe-bade-prieto-v-parlamenta__412130
« Last Edit: 15.07.2021, 16:49:41 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5190
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4358 on: 15.07.2021, 17:34:51 »
Явно депутатите на ИТН се разбунтуваха, понеже:
Quote
Публикувано във факти.бг: Слави Трифонов: Оттеглям Николай Василев като премиер

https://fakti.bg/bulgaria/596890-slavi-trifonov-otteglam-nikolai-vasilev-kato-premier

Quote
Cлaви Трифoнoв oбяви във "Фeйcбук", чe oттeгля нoминaциятa нa Никoлaй Вacилeв зa прeмиeр.

Утрe щe бъдe прeдcтaвeн нoв миниcтeрcки cъвeт нa пaртиятa.

Аз го разбирам така: Ще правя каквото съм си намислил, обаче ще ви го направя по-смилаемо за да не чета неща дето ме дразнят!

И още:
https://frognews.bg/novini/trifonov-ottegli-kandidaturata-vasilev-premier.html

Quote
Това стана ясно от публикация на шоумена и лидер на ИТН в личния му профил във Facebook. По думите му съвсем скоро ще стане ясно как точно ще изглежда новото предложение за кабинет.

 

Ето и цялата публикация на Трифонов:

 

"В деня след изборите аз предложих проектокабинет, съставен само от високообразовани професионалисти и с ясни приоритети. За министър-председател предложих икономиста Николай Василев, човек с опит в политиката, в държавната администрация и в реалния бизнес. Само за три дена върху него се изля огромна помия. Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината.


Въпреки това, аз разбирам, че страната няма нужда от нестабилност и нови избори. За мен не е толкова важно какви лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото. За мен е много по-важно да се „изчегърта“ моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната. Защото това е основният враг на държавността и демокрацията. Аз го разбирам, за разлика от някои други. Затова реших да оттегля кандидатурата на един достоен човек като Николай Василев, защото никой не е по-важен от проблемите пред нас като общество. Ние, като партия спечелила изминалите избори, ще предложим съвсем скоро нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет.


И понеже вярвам, че всичко трябва да се случва публично пред вашите очи, утре в БТА, точно в 13 часа, част от политическото ръководство на „Има такъв народ“, заедно с г-н Николай Василев, ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на всички въпроси на всички журналисти.


Силата е в истината".
Украйна, победа!

Offline Pesho1991

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 845
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #4359 on: 15.07.2021, 17:45:03 »
Очевидно Слави е преосмислил идеята си за кабинет. Може и да пробва да подкрепи служебният с някои изменения. Примерно да разкара червените министри и на тяхно място да докара свои хора.
https://petel.bg/m/index.php?action=view&id=412137&opinion=