Инфраструктура > Трамвайна инфраструктура

Развитие на трамвайния транспорт

<< < (2/12) > >>

Kingpin:
Пичове, да кажа малко и друга гледна точка. Знам, че няма да го възприемете, но.... Като човек, живял на Стамболийски, съм доста настроен против трамвайния транспорт и не виждам никаква логика и практичност и финансова обосновка в поддържането и съществуването на такъв. Шумотевица, дрънчене, пращене, безумието трамваят да се движи в средата на булеварда, дълъг спирачен път, създаване на опасни ситуации поради спецификите на такъв вид ПС, поддръжка на скъпа инфраструктура, поддръжка на допълнителен заместващ автобусен подвижен състав. За чии бе братя и сестри... щото обичаме трамвайчета.
Хора, 21-ви век сме. Електробуси, ултракондензатори, хибриди дори защо не...

klutsohor:
Dragon го е написал, че голяма част от инфраструктурата му е в лошо състояние и от там условията за експлоатацията са лоши, но никъде в София досега няма закрити трамвайни линии просто, защото са такива (поради хейт), а защото в един момент е преценено, че от там трябва да минава метрото, което от друга страна беше много изостанало в строежа си и бе с приоритет, а откъм разход заема и най-голям дял, затова и усилията бяха основно в неговото изграждане за сметка на всичко останало. Последните няколко отсечки на метрото вече не попадат върху трамвайни линии и през последните години няма закрити такива. Трамвайния транспорт превозва голям капацитет от пътници и ако е изпълнен по автономни трасета, то той с нищо не се отличава по бързина от метрото.

Ilian:

--- Quote from: Kingpin on 28.05.2025, 20:57:38 ---Електробуси, ултракондензатори, хибриди дори защо не...

--- End quote ---
Много е просто - заради капацитета. Ако не беше това, трамваите да са изчезнали по целия свят.
А това, че дрънкат, е специфика на местната мърлящина, не на същността им.

Chezare:
За пореден път се убеждавам как има капацитети, които използват интернет само за да си изкажат компетентното мнение, но не и да потърсят по-подробна информация по темата. Затова видиш ли в цяла Европа се възражда трамвайния транспорт и маса градове без такъв го строят, хората пускат е 60-метрови трамваи, ама колегата Kingpin очевидно е по-умен от тях.

тролей №164 линия 2:
Не знам за колегата Kingpin дали е просто хейтър, но аз по този въпрос многократно съм си разсъждавал строго прагматично. Достигнал съм до извода, че трамваят, с всичките му (финансови) особености, има своето предназначение, но само в случаите, в които има най-малко четири секции (тоест, най-малко три съчленения). Тоест, има приложение за пътникопотоци, които изискват минимум четирисекционен трамвай, с дължина на секцията поне 10 метра, което прави не по-малко от 40-метрова мотриса, която да се пълни поне в пик. Всичко по-късо от това спокойно може да се изпълнява от тролейбуси, при които се спестява първоначалната инвестиция в плюс поддръжката на "подовата", тоест релсовата инфраструктура. Остават да се поддържат само возилата и "таванната" инфраструктура, което ще рече контактната мрежа. Примерите от Швейцария с двойносъчленените тролейбуси всички сме ги виждали. Онова, което аз никога не съм одобрявал, е движението на единични мотриси... изобщо съществуването на линии като трамвайни, на които пътникопотокът се поема спокойно от единични ЧКД, например. Ето това намирам за разхищение, но пък тук инфрата си е построена, така че е заварено положение и не чак толкова лошо. Но за нова линия следва да се прави сериозно проучване дали пътникопотокът би бил достатъчен за 40-метров трамвай.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version