Транспортът в другите градове > Русе
ЕГГЕД - Русе
c.r.u-to:
Общинската управа на Русе обяви намерение за създаване на смесено дружество в сферата на обществения транспорт за граждани. Бъдещата компания ще бъде ангажирана с тролейбусния превоз на пътници. Желаещите да кандидатстват за партньори на градската власт могат да предоставят оферти в сградата на общината до 20 февруари, съобщиха оттам.
Предложение на израелската компания "Еггед" стана причина администрацията на Русе да постави на дневен ред създаването на смесено дружество за тролейбусния транспорт на града. Фирмата оферира желанието си за подобна стъпка пред местната власт. Предложението беше представено преди заседанието на русенския общински съвет, което се състоя преди седмица. Идеята на фирмата е кметството да е с 33 % участие в бъдещото дружество, а "Еггед" - с 67%.
Кметът Божидар Йотов внесе в общинския съвет докладна записка, в която се обяснява необходимостта от решение за бъдещето на тролейбусния транспорт на Русе. Градоначалникът предложи общинският съвет да го овласти да проведе преговори с потенциални кандидати за създаване на съвместно дружество за обществен превоз на пътници. Тролейбусният транспорт в Русе се явява гръбнак на транспортната схема за превоз на пътници. Той се осъществява с изключително остарял парк, обяснява кметът. Към настоящия момент общинска собственост са само въздушната контактна мрежа и обслужващите я съоръжения. Тролейбусите и базата, обслужваща този вид транспорт, състояща се от сгради и съоръжения и обезпечаващи дейността, са вписани в активите на "Русе-общински автотранспорт" ЕООД (в несъстоятелност). Същото дружество е с големи финансови задължения и във всеки един момент тролейбусите, гаражните и сервизните площи и сгради могат да бъдат обявени за продан от Агенцията за държавни вземания. Новосформираното дружество "Градски транспорт" ЕООД няма възможности за закупуване на мобилния състав и базата, нито за подмяната на старите и амортизирани тролеи с нови такива. Финансовите възможности за транспортното обслужване на гражданите и разширяване на въздушноконтактната мрежа са силно ограничени.
През юни миналата година общинският съвет на Русе определи "Градски транспорт" ЕООД да поддържа тролейбусната контактна мрежа в Русе до момента, в който тя бъде отдадена на концесия. Компанията е 100% общинска, създадена през 2004 г. с цел да продължи дейността на изпадналото във финансова криза дружество за обществен превоз на пътници "Русе-общински автотранспорт" ЕООД. По-старото общинско дружество е в производство по несъстоятелност. Това наложи контактната мрежа на тролейбусите да се предадат за стопанисване на другата общинска фирма с аналогичен предмет на дейност. "Русе-общински автотранспорт" ЕООД изпадна в несъстоятелност заради задължения от над 10 млн. лева. Тя обслужваше автобусните и тролейбусните вътрешноградски линии на дунавския град допреди три години. През 2003 г. Агенцията за държавни вземания започна да разпродава имуществото й, като първа в частни ръце попадна Автогара-юг.
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=309514
НИКИ:
Еггед настъпва към Русе. Антраник Шакариян, изпълнителен дируктор на Транстриумф и българската част на Еггед, често отива в командировка до дунавсия град.
В дапа рязахо последните ДАКове. Беше голямо зрелище- доста шофьори на дапа гледаха в захлас последните мгове на въпросните машини. Знам че Общинската фирма във Варна продаде ДАК-ове на Русе. Не знам бройката но съм сигурен, че имаше подобно действие.
Balkanton:
Е, това, за което говореше НИКИ, май се оказа вярно: http://www.ruseinfo.net/news.php?0:16474
НИКИ:
Защо никой не ме слуша ?! ...
Мноо добре разбирам действията на нашия шеф- все пак 15 години ни командва. Много е пекан. Само ми е чудно къде продадохме едното Волво. Начи скоро трябват да почнат да идват пратки и за Русе. Само да припомня че Еггед БГ се командва от Антраник Шакариян главно. Днес имахме посещение от Израелците. Има и още сюрпризи за България. Чакам скоро да има нови градове...
borosport:
Ако аз съм кмет на Русе ще задължа ЕГГЕД не само да купи нови тролейбуси, но и да продължи да развива мрежата, а не да мисли как да я затрие като във Варна
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version