Author Topic: Тема за вагони  (Read 192868 times)

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
Re: Тема за вагони
« Reply #1060 on: 23.03.2025, 12:17:36 »
Явно са боядисвали с каквото има. То голямо значение няма - съвсем скоро ще го обезобразят с графити.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1061 on: 23.03.2025, 16:30:09 »
С такава разцветка доста хора ще останат разочаровани-като го видят отвън ще си кажат "А, от новите вагони", пък като влезнат вътре ще са доста разочаровани, че е стар вагон.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline david

• Маниак
  • Ganz Villamossági Művek
    • View Profile
« Reply #1062 on: 14.04.2025, 11:03:18 »
Днес за първи път се возя на "новите" немски вагони и заключението ми е, че българинът е същински прошляк щом им се радва. С неотваряемите прозорци, въздухът е меко казано неприятен и застоял, един смърдел омирисва целия вагон, салонът е изключително тесен, което прави разминаването между пътниците трудно и неприятно, като поради тази причина за 5 минути имаше поне 3 скандала. Вагонът, който нацелих аз, е с мръсна тапицерия на седалките, много мизерен мокет, а царският болт на талигата блъскаше наляво и надясно, когато вагонът е в крива.
Трябва да се търси отговорност на лицата, които с лека ръка бракуват купейните вагони и закупуват тези боклуци. Абсолютно никъде не беше проведена анкета, дали пътниците са съгласни с тази покупка, дали предпочитат купеен или салонен вагон и тн, а трябваше, защото все пак вагоните са за хората, а не за хвалби по медиите и за подобряване на някакви статистики!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1063 on: 14.04.2025, 11:25:08 »
Купейните вагони не са по-удобни за повечето пътници, при това достигането на конструктивните скорости ще изисква сериозни инвестиции ако е възможно. Вагоните втора употреба са по-евтино решение при приличен остатъчен ресурс и възможност да се достигнат конструктивните скорости където инфраструктурата и сигнализацията позволяват. Нормално е на дълги разстояния да има работещ климатик, отваряемите прозорци са отживелица особено опасните конструкции, които позволяват на пътниците да се показват.  :rolleyes:

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1064 on: 14.04.2025, 11:26:57 »
Абсолютно никъде не беше проведена анкета, дали пътниците са съгласни с тази покупка, дали предпочитат купеен или салонен вагон
Това е несериозно  :laugh: :laugh: :laugh:
Има жп експерти, които могат да преценят какви вагони, с какво разпределение на салона са необходими. Баба Гичка и дедо Вуте ли ще ти кажат кои са най-добрите вагони? :help:

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1065 on: 14.04.2025, 12:00:26 »

Днес за първи път се возя на "новите" немски вагони и заключението ми е, че българинът е същински прошляк щом им се радва. С неотваряемите прозорци, въздухът е меко казано неприятен и застоял, един смърдел омирисва целия вагон...
..
Трябва да се търси отговорност на лицата, които с лека ръка .. закупуват тези боклуци.
..

Явно и немецът е абсолютен прошляк щом десетилетия се е возил и продължава да се вози на същите вагони, и плаща даже солени цени за това удоволствие, в пъти по-високи от тези на БДЖ. А иначе и в Германия важи - на тези вагони и на каквото и друго превозно средство - като се качи един смърдел и нещата вече не са толкова приятни. Затова навсякъде се призовава хората да спазват лична хигиена и ръководството на DB не е отговорно за тази работа.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1066 on: 14.04.2025, 16:03:07 »
Днес за първи път се возя на "новите" немски вагони и заключението ми е, че българинът е същински прошляк щом им се радва. С неотваряемите прозорци, въздухът е меко казано неприятен и застоял, един смърдел омирисва целия вагон, салонът е изключително тесен, което прави разминаването между пътниците трудно и неприятно, като поради тази причина за 5 минути имаше поне 3 скандала. Вагонът, който нацелих аз, е с мръсна тапицерия на седалките, много мизерен мокет, а царският болт на талигата блъскаше наляво и надясно, когато вагонът е в крива.
Трябва да се търси отговорност на лицата, които с лека ръка бракуват купейните вагони и закупуват тези боклуци. Абсолютно никъде не беше проведена анкета, дали пътниците са съгласни с тази покупка, дали предпочитат купеен или салонен вагон и тн, а трябваше, защото все пак вагоните са за хората, а не за хвалби по медиите и за подобряване на някакви статистики!
Да бе да. Аз пък имам точно обраните впечатление. Че немските вагони са изключително комфортни и обезшумени, с класи над който и да е купеен вагон. Много повече пространство и комфорт има за хората. Може да си опънеш краката без да пречиш на никой, имаш си масичка, контакт, седалките се регулират и са ергономични. В купейните е такава теснотия че като се опънеш буташ човека срещу теб, постоянно си лице в лице, нямаш масичка, в коридора няма разминаване и стават караници, седалките са като дъска.

Прави ми впечатление че хората харесват повече дори 43 та серия от купейните. Просто не обичат да са натикани с още 7 човека в едно купе и да се гледат очи в очи целия път.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1067 on: 14.04.2025, 16:39:16 »
Серия 43 не стават за пътуване повече от 2-2.5h, абсолютният максимум с уговорки е около 3.  :rolleyes:

Offline did_ko

• Нямам спирка
  • гигантски радиоактивен термит - мутант
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1068 on: 14.04.2025, 18:00:17 »
И аз съм за купейните вагони. Преди години салонни вагони се пускаха единствено на пътнически влакове на малки разстояния. Влаковете от Бургас до София бяха само с комфортни купейни вагони.
Мразя да пиша и говоря за автобусите с марка "Чавдар" в минало свършено време.

Насилственото натъпкване на пътници в BRT  линиите е транспортен геноцид спрямо населението в Бургас

В ГТ Бургас НЕ ДОСТИГАТ АВТОБУСИ

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #1069 on: 14.04.2025, 18:04:59 »
Серия 43 не стават за пътуване повече от 2-2.5h, абсолютният максимум с уговорки е около 3.  :rolleyes:

21/31-43 са с що годе прилични седалки. Престъпно е да пускат 21-33 и 21-45 на бързи влакове, които пътуват 6 часа по разписание.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1070 on: 14.04.2025, 21:02:45 »
българинът е същински прошляк щом им се радва
Викаш, ако се радва на разпадащи се електрички и тесни вагони без климатик, в които температурата е 45 градуса лятото, значи той въобще не е прошляк...  :crazy:
Нещо тази дискусия ми напомня по някаква невероятна случайност на дискусията "Икарус vs. 27TR"  от преди няколко години, която се водеше със същия потребител...
« Last Edit: 14.04.2025, 23:30:23 by Chezare »
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1071 on: 14.04.2025, 23:01:51 »
Престъпно е да пускат 21-33 и 21-45 на бързи влакове, които пътуват 6 часа по разписание.

Все пак са си бивши интер регио вагони.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1072 on: 14.04.2025, 23:21:41 »
И в Унгария ги има много такива но в синьо.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1073 on: 15.04.2025, 10:43:48 »

Прошляк е авторът на горното мнение.
Това, че не се поддържа, не значи, че е лошо и отговорност трябва да се търси за това, на не че са купени по-добри вагони, каквито тези определено са.

Вчера пътувах с влак в Италия и имаше едно семейство с четири деца, което си беше резервирало двойка двойни седалки една срещу друга и 2 от другата страна. Ако имаше купеен вагон, едно 6-местно купе би било идеално за тях.

За пътуващи сами или двойка, салонните са по-добри.

Отговорност трябва да се потърси и на тези, които вече еднахгодина не правят нищо, за да пуснат бистрата с купейната част в движение.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1074 on: 15.04.2025, 11:42:23 »
Има ли някакво обяснение от БДЖ защо бистрата все още не се движат?

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Сервиз за лаптопи
« Reply #1075 on: 15.04.2025, 12:11:30 »
Вчера пътувах с влак в Италия и имаше едно семейство с четири деца, което си беше резервирало двойка двойни седалки една срещу друга и 2 от другата страна. Ако имаше купеен вагон, едно 6-местно купе би било идеално за тях.
И аз мисля, че 6-членните семейства са идеалната пазарна ниша за производителите на купейни вагони. Може да пробват и съединени купета с междинна врата за 10-членни семейства. С тях да се възроди следобедният влак Нова Загора-Симеоновград.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1076 on: 15.04.2025, 12:23:42 »
6-членните семейства са идеалната пазарна ниша

И си остават ниша. Ако БДЖ имаше статистика в тази посока ще излезе че семейните пътувания с влак са нищожна част от общата сума. Преобладаващата част от пътниците пътуват сами или максимум с един придружител.

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1077 on: 15.04.2025, 13:58:41 »
Хайде сега да си напрегнете закостенелите мозъци и да направите връзката между сегашното състояние на услугата определящо сегашните видове пътници и възможността за бъдещ растеж предизвикан от бъдеща промяна към по-добро.

Да напомня също пътуващите в групи, които сега стоят прави на пътеката, за да си приказват с приятелите си, които са седнали.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1078 on: 15.04.2025, 15:36:20 »
Групите над 4 души също не са голям процент от пътуващите. Съединени купета ще возят на практика само индийци без билети, ако някой ги допусне. Нова Загора - Симеоновград е влак с пътникопоток максимум за шинобус, ако не се допускат мургави гратисчии. :rolleyes: