Author Topic: Въпроси и отговори  (Read 204821 times)

Offline Whatnow14

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Въпроси и отговори
« Reply #640 on: 23.03.2025, 22:31:03 »
Не е отговор на въпроса, но ако на някого му е интересно - доскоро на спирка МБАЛ Св. Анна на Цариградско в посока Дружба/Младост, на пункта за продажба на билети имаше една много, много стара карта с ТМ18 до Семинарията, ТМ 2 и 9 и т.н., най-вероятно още е там.

Offline UwQ_

• Начинаещ
  • *
  • Аз съм Трамвай 🚊
    • View Profile
« Reply #641 on: 24.03.2025, 00:25:14 »
Интересно, трябва да мина от там и да я видя някой път

Offline UwQ_

• Начинаещ
  • *
  • Аз съм Трамвай 🚊
    • View Profile
« Reply #642 on: 24.03.2025, 16:44:22 »
(да поясня)

Трябват ми само цветовете на линийте, така че ако не е във вид на карта пак става.
Просто ако някой знае от къде ИБИС техниците се информират за цветовете, моля да ми каже.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Сервиз за лаптопи
« Reply #643 on: 24.03.2025, 17:04:06 »
Пише се линии, не ниний или линйи.  ;)

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #644 on: 24.03.2025, 18:36:11 »
(да поясня)

Трябват ми само цветовете на линийте, така че ако не е във вид на карта пак става.
Просто ако някой знае от къде ИБИС техниците се информират за цветовете, моля да ми каже.
Питай си ги тях - те са си ги измислили. В София няма приет цветови код за отделни линиИ с изключение на метрото. Неофициално (не е гласувано от никого) има разделение единствено по вид транспорт: оранжево за трамваи, червено за автобуси, светло синьо за тролейбуси, черно за нощни автобуси...
« Last Edit: 24.03.2025, 18:40:03 by difian »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #645 on: 24.03.2025, 18:39:25 »
(да поясня)

Питай си ги тях - те са си ги измислили. В София няма приет цветови код за отделни линиИ с изключение на метрото. Неофициално (не е гласувано от никого) има разделение единствено по вид транспорт: оранжево за трамваи, червено за автобуси, светло синьо за тролейбуси, черно за нощни автобуси...

Нямаше ли някакви напъни на групичката по табелите да се въведат RGB кодове и за линиите за да се поръчват после многоцветни табели и го вкараха да се приеме като стандарт заедно с шрифта Sofia Sans от СОС?
« Last Edit: 24.03.2025, 18:40:27 by difian »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #646 on: 24.03.2025, 18:41:54 »
Sofia Sans си е официален шрифт на Столична община. За далаверите и напъните на Марио си го питай него или ходи на свиждане на контрера в приемния му ден и питай него...
« Last Edit: 24.03.2025, 18:44:18 by difian »

Offline radk0_99

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #647 on: 24.03.2025, 20:52:51 »
A все пак неофициалните цветове за автобус, тролейбус, трамвай не са ли типизирани като конкретни цветове. Все пак трябва да има стандартизация на RGB кода

Offline NickZach

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #648 on: 14.04.2025, 08:42:13 »
Здравейте, напоследък започнах да правя схеми на трамвайната мрежа с това чудесно сайтче: https://tennessine.co.uk/metro/ . Приложената карта е от 08.09.1987 - денят преди откриването на ТМ 20. Имената на спирките взех от диаграмата, разположена в трамвайните мотриси през 1981 г. ( https://trinmo.org/public-transport/maps/64 ). Останаха ми обаче няколко неясноти:
- На картата на София от 1987 ( https://trinmo.org/public-transport/maps/80 ) е обозначена спирка между Триъгълника и Халите в Надежда, при ул. "Хан Кубрат", която липсва на диаграмата. Съществувала ли е наистина спирка там и ако да, как се е казвала?
- Как се е казвала трамвайната спирка при метростанция "Овча купел" по времето между закриването на обръщалото там през 1985 г. и построяването на бул. "Президент Линкълн"?
- Спирката при пл. "Христо Ясенов" така ли се е казвала, или е била кръстена на хотел "Хемус"?
- По трасето между Орлов мост и Румънското посолство на същата карта от 1987 са посочени две спирки (Стъклената спирка и една до 12-о СУ), а на диаграмата от 1981 - само Стъклената спирка. Същият въпрос като по-горе - имало ли е изобщо такава спирка и как се е казвала?
- Още един въпрос, не пряко свързан с тази схема - горе-долу кога през 1988 г. ТМ 1 е удължен до СТЗ, а 13 заема мястото му до София - Север? Не можах да открия никакви статии от вестници или други източници.
Ще съм ви много благодарен за помощта!

« Last Edit: 14.04.2025, 08:47:58 by NickZach »

Offline pavel75

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #649 on: 14.04.2025, 10:02:12 »
Последната спирка на ТМ 5 и ТМ16 през 80-те години не е била Съдебна палата, а Национален исторически музей.
Спирката на ТМ 10 и ТМ8 мисля, че не е жп прелез, а Паметник Христо Михайлов

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #650 on: 14.04.2025, 11:18:00 »
Здравейте, напоследък започнах да правя схеми на трамвайната мрежа с това чудесно сайтче: https://tennessine.co.uk/metro/ . Приложената карта е от 08.09.1987 - денят преди откриването на ТМ 20. Имената на спирките взех от диаграмата, разположена в трамвайните мотриси през 1981 г. ( https://trinmo.org/public-transport/maps/64 ). Останаха ми обаче няколко неясноти:
- На картата на София от 1987 ( https://trinmo.org/public-transport/maps/80 ) е обозначена спирка между Триъгълника и Халите в Надежда, при ул. "Хан Кубрат", която липсва на диаграмата. Съществувала ли е наистина спирка там и ако да, как се е казвала?
- Как се е казвала трамвайната спирка при метростанция "Овча купел" по времето между закриването на обръщалото там през 1985 г. и построяването на бул. "Президент Линкълн"?
- Спирката при пл. "Христо Ясенов" така ли се е казвала, или е била кръстена на хотел "Хемус"?
- По трасето между Орлов мост и Румънското посолство на същата карта от 1987 са посочени две спирки (Стъклената спирка и една до 12-о СУ), а на диаграмата от 1981 - само Стъклената спирка. Същият въпрос като по-горе - имало ли е изобщо такава спирка и как се е казвала?
- Още един въпрос, не пряко свързан с тази схема - горе-долу кога през 1988 г. ТМ 1 е удължен до СТЗ, а 13 заема мястото му до София - Север? Не можах да открия никакви статии от вестници или други източници.
Ще съм ви много благодарен за помощта!
1. Между Светослав Тертер и Ситняково нямаше междинна спирка. Някога може да е имало, но през 80-е - не. Там беше скоростна отсечка за София 70 за наваксване на закъснения.
2. По 14/19 след Онкологията има още една спирка. ВМЕИ (пресечка Трайко Станоев), ВХТИ (Фантастико), ВЛТИ (пресечка Осми декември) и Дървеница (обръщало-последна).
3. Спирката на старото колело на ТМ4 (питанката) се казваше Овча купел, а тази на ЦБ3 - Автогара Овча купел.
« Last Edit: 14.04.2025, 11:34:18 by blagun »

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #651 on: 14.04.2025, 19:54:59 »
Само аз ли имам спомен за последователноста на спирките: ВХТИ - жк. Дървеница - ВЛТИ - кв. Дървеница
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #652 on: 15.04.2025, 04:03:26 »
Спирките бяха: Телевизионна кула - Посолство на СССР - надлез Дървеница - ж.к. Изгрев - Институт по онкология - ВМЕИ - ж.к. Дървеница - ВЛТИ - кв. Дървеница.
По рейс и по жена не се тича!

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #653 on: 15.04.2025, 08:12:53 »
Изгев беше ж.к Червена звезда.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!