Транспортът по света и у нас > Републиканска пътна мрежа

Пътища и съоръжения

(1/153) > >>

blagun:

--- Quote from: news.dir.bg ---Брюксел замрази европарите за пътищата ни
26 януари 2008 / News.dir.bg
Европейската комисия (ЕК) поиска от България да замрази европарите за пътищата.
На България е препоръчано, ако има плащания от страна на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", те да бъдат спрени до изясняване на случая с арестуваните с подкуп от 25 000 лева двама висши служители на фонда - Любомир Лилов, директор на Дирекция "Усвояване на средства от ЕС", и Иван Владимиров, началник отдел "Подготовка, търгове и договаряне". Това заяви днес пред журналисти във Велинград министърът на транспорта Петър Мутафчиев, цитиран от БТА. Предстои Управителният съвет на пътния фонд да изпрати своята позиция в ЕК.
След разговор по телефона с финансовия министър Пламен Орешарски по-късно стана ясно, че ЕК, взимайки повод от публикациите в българската преса от случая на конфликт на интереси, свързани с шефа на фонда Веселин Георгиев, както и ареста на двамата негови служители, е помолила МФ, докато не се изяснят обстоятелствата "да се въздържа от сертификации и сключване на нови договори".
Орешарски не уточни за блокирането на какви суми точно става въпрос. "Опитах се да разбера, но нали не очаквате, че в къщи имам тези справки. Във всеки случай парите не са много", коментира той, цитиран от БТА. Все пак той посочи, че мярката ще засегне три финансови проекта по ИСПА, които в момента се изпълняват, и за които фонд РПИ е изпълнителна агенция: Транзитни пътища-3; автомагистрала "Люлин" и техническата помощ за подготовка на пътни участъци по програма "Трансевропейска пътна мрежа". Има и два засегнати проекта от Оперативна програма "Транспорт" - отсечката Кърджали - Подкова и връзката на автомагистрала "Хемус" с околовръстен път София.
По думите на министър Мутафчиев ще се направи всичко необходимо за изчистване на авторитета и връщане на доверието от страна на Брюксел.
Междувременно по искане на прокуратурата Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Любомир Лилов и Иван Владимиров. Вчера Софийска градска прокуратура започна цялостна проверка на всички европейски проекти, движени от Фонд РПИ. Проверката ще обхваща
--- End quote ---
Те ти, булка, Спасовден! Мисля, че най-малко шефът на фонда и министър Мутафчиев трябва да си ходят! Очевидно не става дума за случаен единичен подкуп, а за утвърдена схема, тарифа и т.н.

borosport:
Хората си приемали рушветите директно по кабинетите. Смятай що за безочие и наглост.И никакво притеснение.До къде я докарахме.

LG_:
Струва ми се и на Мутавчиев не му е чиста работата. Засегнати са много проекти, а пък казва че "парите не са много". И той я овърта...

Muslon:
Струва ми се, че в най-добра българска традиция всичко ще се потули и няма да има дори уволнени, даже може някой повишение да получи, понеже видиш ли, добре си вършел работата. По-скоро може човекът съдействал да го осъдят, че изкушава съвестните държавни служители. Ей, не сме държава

difian:

--- Quote from: etnies ---На практика Струма е магистрала само на външен вид. Всички "магистрални" (зелени) знаци са увити с черен найлон и тиксо, а в началото на магистралата вместо знак Д5 (  и т.н.
--- End quote ---
Toва май е единственият автопът в България.Има доста места със сходни на магистралните характеристики- разделителна ивица по средата, две или три ленти във всяко платно и т.н., но май никъд не ги водят като този специален вид път.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version