Транспортът по света и у нас > Републиканска пътна мрежа

A1 Тракия

(1/173) > >>

borosport:
Автомагистрала "Тракия": Калотина-София-Пловдив-Бургас


--- Quote ---Автомагистрала А1 „Тракия“ е автомагистрала в Южна България, част от Паневропейски транспортен коридор 8. Името на пътя се обуславя от областта, през която минава по-голямата ѝ част - Тракия. Към 2010 г. се експлоатират участъците от София до Стара Загора и от Карнобат до Бургас с обща дължина 243 km.

„Тракия“ е първата автомагистрала в България и има изключително значение за икономиката и транспорта на страната. През 1964 г. е взето решение за изграждането ѝ като част от автомагистрален пръстен, влючващ още магистралите „Хемус“ и „Черно море“.

Строителството започва през 1975 г. и десет години по-късно влиза в експлоатация първият участък на магистралата на участъка София – Пловдив. В следващите 10 години са извършени предпоректни проучвания на лотове 2,3,4.

През юли 2000 г. българското правителство сключва финансов договор с Европейската инвестиционна банка на стойност 100 млн. евро, с които да се изградят отсечките Оризово - Стара Загора и Карнобат - Бургас. От българска страна съфинансирането е в размер от 140 млн. евро.


Лот 1 - Оризово - Стара Загора

Участъкът е с дължина от 38,7 км. Първият подучастък от Лот 1 - между Оризово и Чирпан е в експлоатация от 1 юли 2006 г. Вторият подучастък между Чирпан и Стара Загора - от 5 октомври 2007 г. крайната цена е 198.16 млн. лв. Този лот завършва с кръгово кръстовище с път I-5, Стара Загора - Хасково, на около 5 km южно от Стара Загора.

Лот 5 - Карнобат - Бургас

Участъкът е с дължина от 35,2 км. В експлоатация от 2 ноември 2006 г. и е с крайна цена 150,266 млн. лв.

Лотове в процес на изграждане или фаза на търг
   
На 16 декември 2004 г. е обявено, че правителството на Симеон Сакскобургготски е взело решение за доизграждане и отдаване на концесия на магистрала „Тракия“ на българо-португалския консорциум „Магистрала «Тракия»“ АД за срок от 35 години (максималния позволен от закона срок). Концесионерът трябва да доизгради, експлоатира и поддържа магистралата, като за сметка на това той може да събира такси (ТОЛ такси) от преминаващите автомобили.

Договорът за магистрала „Тракия“ е подписан на 29 март 2005 г. между правителството и консорциума „Магистрала «Тракия»“ АД. Сключването на този договор поражда един от най-големите политически скандали в периода 2005-2006 г. в България. Основните причини за това са непрозрачността и липсата на търг или конкурс при определяне на концесионера, както и твърденията, че договорът е изключително неизгоден за държавата.

В следващите 3 години са подписани няколко анекса към договора, но до изпълнението му така и не стига и на 22 май 2008 г. правителството на Сергей Станишев прекратява действието на договора с мотива, че концесионерът не е изпълнил задължението си да осигури необходимото финансиране за изграждането и реконструкцията на пътните участъци от София до Бургас. Кабинетът възлага на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Министерство на финансите да проучат други възможни форми за изграждане на участъка от Стара Загора до Карнобат.

През 2008 г. са обявени тръжни процедури за дозиграждане на магистралата, които обаче са спрени след писмо от Генералната дирекция „Вътрешен пазар и услуги" на Европейската комисия.

В проведените през лятото на 2009 г. парламентарни избори изграджането на Автомагистрала „Тракия“ е една от основните теми в политическите дебати. [2]  В един от рекламните си клипове, Синята коалиция обещава ако спечели изборите да завърши магистралата.

Към Юли 2010 г. недовършени са три отсечки - лот 2, 3 и 4 от Стара Загора до Карнобат, с обща дължина от около 117 км. Финансирането на всички се очаква да бъде 80% от кохезионния фонд на ЕС и 20% от националния бюджет.

Лот 2 - Стара Загора - Нова Загора

На 12 ноември 2009 година министърът на регоналното развитие в правителството на Бойко Борисов - Росен Плевнелиев обявява началото на тръжната процедура за избор на изпълнител на ЛОТ 2 от автомагистрала “Тракия”. Дължината на този лот е 31.8 км. Строителството започва през Юни 2010 г. Срокът за изпълнение е 25 месеца - Юли 2012 г. Изпълнението на проекта се осъществява от „Трейс Груп Холд” АД, след спечелен търг с цена от 137,868 млн. лв. с ДДС.

Лот 3 - Нова Загора - Ямбол

Дължината на участъка е 35.7 км. Очаква се строителството да започне през Август 2010. Срокът за изпълнение е 25 месеца. [8] На 8 Юни за изпълнител бе обявена гръцката фирма "Актор", която предложи цена от 133,973 млн. лв. (официално цената бе обявена без ДДС - 111,644 млн. лв.)

Лот 4 - Ямбол - Карнобат

С дължина от 47,7 км., това е най-големият от неизградените участъци. Очаква се строителството да започне през Септември 2010. Срокът за изпълнение е 28 месеца. [9] На 6 Юни 2010 г. бяха отворени технически оферти, а ценовите - на 29-ти същия месец. Най-ниската цена бе предложена от "Холдинг Пътища" - 209,646 млн. лв. (официално цената бе обявена без ДДС - 174,705 млн. лв.) Срокът за изпълнение е 28 месеца.

Ако няма забавяне на тръжните процедури на лот 3 и 4 и срокът за изпълнение не се забави, магистралата трябва да бъде окончателно завършена до края на 2012 г.
Маршрут

Планираната дължината на магистралата от Калотина до Бургас е 443 km. Към 2010 г. се експлоатират участъците от София до Стара Загора с дължина 208 км. и от Карнобат до Бургас с дължина 35 km. Алтернативен път София - Бургас е подбалканското шосе.

Понастоящем автмагистрала „Тракия“ започва от възел „Враня“ и продължава към Нови Хан, Вакарел, Ихтиман. На km 55 е изграден тунел „Траянови врата“ с две тръби и дължина 900 m. Следват Калугерово, Пазарджик и Пловдив. Към Пловдив са изградени три входни точки.

Предвижда се в бъдеще автомагистрала „Тракия“ да бъде свързана с Българо-Сръбската граница при Калотина след построяването на Северната скоростна тангента на град София.


--- End quote ---

Източник на информацията с малки корекции - Уикипедия

blagun:
Според мен вече няма накъде повече да отлагат решението за Тракия. То се е видяло, че португалците ще я вземат концесията, сега комунистите ги е срам да дадат заден ход на основно предизборно обещание. Ако приемем, че отсечката до Стара Загора практически е към приключване, следващите най-спешни отсечки са Сливен-Карнобат (защото там се сливат двата основни пътя към морето - от Пловдив и Подбалканския) и Калотина-София (в момента - в плачевно състояние, макар че е част от два международни коридора) + северната дъга на околовръстното шосе на София.

rebelheartous:
Някой има ли инфо или идея кога ще е готова отсечката Чирпан - Стара Загора. Май трябваше да я приключат в началото на лятото? Или беше в края му?  

difian:

--- Quote from: rebelheartous ---Някой има ли инфо или идея кога ще е готова отсечката Чирпан - Стара Загора. Май трябваше да я приключат в началото на лятото? Или беше в края му?  
--- End quote ---
Първо беше първото ти предположение, засега е валидно второто ти и надявам се, няма и него да го променят.Някои колеги по-скоро са минали през района и могат да дадат по-ясна представа.

borosport:
Абе може и да не успеят до Септември.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version