Транспортът по света и у нас > Републиканска пътна мрежа

Пътищата из Родопите.

(1/13) > >>

mlk:
Подтикнат от хубавата тема за Старопланинските проходи, отварям тема за тези в Родопите. По-късно ще пиша малко по нея.

Ivo:
Аз мога да ви кажа за един много интересен и живописен път из Родопите, по който даже има(или поне преди имаше) автобусна линия, обслужвана от автобуси Чавдар 11М3. Става въпрос за пътя от Пловдив през Първенец, Храбрино, до селата Ситово и Лилково-след Храбрино започва много стръмен баир, от едната страна е дълбока пропаст, от другата са високи отвесни скали, после става тесен черен път, широк колкото да мине автобуса...та като пътувах си беше много живописно и екстремно.

mlk:
4-5 пъти годишно имам път към Триградското ждрело и най-краткият път е през Кричим. Самият път покрай изовирите се ядва и чак преди Девин беше доста зле. Заради Цанков Камък преместиха пътя и сега пада яко катерене и след това яко спускане преди Девин. Хубавото на новия път е, че е нов. Лошото е, че е доста по-дълъг и стръмен, има доста падащи камъни и зимата като навали сняг е по-весело. Отделно, че доста пъти пътя пропада заради некадърни проучвания. Мога да разкажа и още, стига да има интерес.
Иначе там чуденката ми е за един обходен път от Девин към Пещера. Говори се, че бил много лош, ама уж го били асфалтирали. Факт е, че има някакъв трафик там, но не знам каква е истината. Ако се окаже хубав, то той тогава ще излезе по-пряк път към София. Лошото е, че не смея да го пробвам засега. Та някой ако има информация, да свирка :)

Ivo:
А самият път, от разклона при село Тешел за хижа Триград и Триградското ждрело е уникално красив и живописен-на места се стеснява толкова, колкото да мине автобус Сетра, и нагоре има отвесни 200-300 метрови скали, има едно доста стръмно изкачване към 12-15%, има и тунел, изсечен в скалите. Подобно е и към Ягодина и Буйновското ждрело откъм Тешел пак, там дори има и дървени мостове, при преминаването през моста преди слизахме от автобуса, сега не знам как е. Уникален е и пътя, към село Ягодина, който буквално е отсечен в скалите.
Имам и снимки, тия дни ще ги изровя да ви покажа за какво става въпрос, и как се разминават О 303-ка и Сетра там преди тунела особено :D или как минава през дървените мостове.

blagun:

--- Quote from: mlk on 08.03.2011, 00:31:55 ---Иначе там чуденката ми е за един обходен път от Девин към Пещера. Говори се, че бил много лош, ама уж го били асфалтирали. Факт е, че има някакъв трафик там, но не знам каква е истината. Ако се окаже хубав, то той тогава ще излезе по-пряк път към София. Лошото е, че не смея да го пробвам засега. Та някой ако има информация, да свирка :)
--- End quote ---
И аз не бих посмял. В Родопите пътищата са от лоши по-лоши, особено второстепенните и по-надолу. Пък и до София надали е по-пряко по време, тъй като Кричим е на по-малко разстояние от АМ Тракия (през Стамболийски и Цалапица), отколкото Пещера (през Пазарджик).

Велинград-Сърница и особено Сърница-Доспат по източния край на язовир Доспат е отврат. Освен безбройните дупки този път минава през странно ненаселен район - гори, гори и много рядко - някое дърварско-миньорско малко селище - все едно си в Сибир.

Батак-Доспат е поносим. Много е живописен заради язовирите и откритите местности, през които минава.

Смолян-Девин-Доспат е в много добро състояние. По-нататък обаче първите километри от Доспат към Сатовча и Гоце Делчев бяха много зле, от 3-4 години не съм ходил нататък, дано са ги пооправили.

Даже първокласният Кърджали-Смолян беше съсипан от строежа на каскада Горна Арда.

Наскоро ремонтираха отсечката Смолян-Средногорци, така че пътят Смолян-Златоград трябва да е без проблеми. Без проблеми е и свързващото шосе с ГКПП с Гърция, а спускането в Гърция е по изключително тесен път с отбивки за разминаване на колите. Автобуси и камиони не е възможно да преминават.

В Източните Родопи пътят Златоград-Кърджали е претрасиран и не го знае никоя карта и GPS - минава през Бенковски-Рогозче-Джебел. През есента на 2009 беше добър. Явно е правен по времето на тройната коалиция и нейния мандатоносител - ДПС. Миналата есен минахме отново на път от Кърджали за Гърция и имаше сериозни измятания на настилката: както се казва, някои фирми от "обръча" са "усвоили фондовете" и са го направили като за умряло.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version