Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Stahlgewitter

Pages: [1] 2 3 ... 84
1
Това вдигане на релсите по времето на Янчулев допускам, че се е случило? Голямо разхищение ми изглежда- при готово трасе и налични мотриси, да го разградиш... Необяснимо е някак си.

2
слагат ел. табели и от лявата страна (където няма врати).... :neznam:
Винаги съм се чудел каква е причината за табела от лявата страна?

3
Бях чел някъде във форума статия от вестник, че по трасето на бъдещия нормално релсов трамвай 18 имат голям проблем да прокарат трасето под Цариградско шосе при Горубляне. Това вярно ли е и въобще толкова голям проблем ли е бил? Едва ли е било чак нерешимо. Въобще в кой момент се отказват от смяна на междурелсието по трасето между Стадиона и Дървеница и изграждането на трасето към Гара Искър?

4
Разни / Re: Коронавирус
« on: 11.12.2021, 13:40:55 »
Така е, попълва се декларация за произход на парите в банката. И кеш да ги внесеш в страната, трябва да ги декларираш на границата. Абе нашите служби хич не ги мързи да се занимават с обикновените хора. Виж, ако става дума за милиони, там няма вече страшно. Все ще се разберете  :devil:

5
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 18.11.2021, 11:21:49 »
Кой да го докаже ? Или кой ще плати за да се опита да се докаже ?
Отклоняваш въпроса. Ще го задам като за ****: ХАРТИЕНИТЕ разписки отговарят ли на резултатите от машините? Ти провери ли какво ти пише на ХАРТИЕНАТА бележка и пусна ли я в урната?
Аз ще Ви отговоря- хартиените разписки се сверяват само с резултата от машината, но не се сверяват с резултата подаден на  флаш паметта, който реално се предава в РИК. Резултата от хартиените разписки НЕ се попълва в изборния протокол. Или иначе казано- машината е напълно  възможно(технически) да дава един резултат на хартия и друг да бъде записван в паметта.
Много секции въобще не са броили контролните разписки, обикновенно за да бъдат първи за предаване. Няма как изборния ден да свърши в 8 и в 8.30 вече да има секции с попълнени протоколи и преброени разписки готови да предават. В секцията в която аз бях НЕ броихме преференции. Също така и НЕ броихме броя на подписите в избирателния списък. Със сигурност знам за секции в които не е съвпадал броя на гласувалите с броя на подписите в списъка. По време на броенето на разписките и попълването на протоколите нямаше нито един застъпник или наблюдател в секцията ми.
Да се вярва, че по някакъв начин машината избистря изборния процес е  наивно. Преди минаването на машинно гласуване се тръбеше, че то ще спре манипулациите. ГЕРБ възпроизведоха сходен резултат при гласуване с бюлетини и гласуване с машини, а ДПС дори подобриха резултата си с машините. Налагат се два възможни извода:
1- машините не могат успешно да преборят купения и контролиран вот;
2- изборите са били честни и преди въвеждането на машините.
И в двата случая машините са безполезни. Просто Сиела Норма изкара едни пари. Големи пари.

6
Някой знае ли къде е бил изходът на трамвайния тунел по Драган Цанков от към Руското посолство?

7
Разни / Re: Коронавирус
« on: 22.10.2021, 11:06:25 »

2. Второто е за ваксърите от форума. Нали за ви много научни ваксините? Що в Пирогов има опашка за тестове от неваксинирани? Нали лекарите били разбирали? Е като разбират що са без ваксини?
Те нашите лекари би следвало да са и най-добре запознати с ефекта от пушенето и алкохола например, което не им пречи да има пушачи и алкохолици сред тях. Между другото и първите наркомани в България са лекари, имащи достъп до морфин.

Българина традиционно не вярва в науката, а в мистичното и окултното. По нашите телевизии дават врачки... У нас се гледа на кафе, на карти, правят се магии за любов, тричат се кучета, вярва се в кемтрейлс, ХААРП, Илюминати, Скопци, Рептили, Бил Гейтс, 5G, Трилатералната комисия, Билдербергерите... Най-нормалното нещо е българина да е антиваксър, включително и лекарите и учените! Ние сме изостанали от развития свят на много нива, включително и социално. Впечатляващите  размери на антиваксърството, просто са поредното доказателство.

8
Други градове / Re: Сливен
« on: 23.09.2021, 13:33:03 »
В Сливен в момента има ли тролейбусно движение? Наскоро минах през града, макар и за малко, не видях тролейбуси.

9
Тролейбуси / Re: Старите тролеи
« on: 28.03.2021, 16:31:08 »
Навършват се 80 години от първите тролейбуси в София. Историческа ретроспекция.

https://impressio.dir.bg/izgubenata-balgariya/tramvay-bez-relsi-ura-za-parviya-troley-v-balgariya
Какъв цвят са били тролейбуси те?

10
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 18.06.2017, 21:37:14 »
Някаквото журналистче, не е журналистче, а доктор по право от Оксфорд. Нерде Оксфорд, нерде БАН.
Растежът на икономиката се измерва с БВП. Няма такова понятие, БВП нарастнало 3 пъти, иконимиката не. БВП е мерната единица на растежа на икономиката. Все едно да кажеш Килопаскалите са се увеличили 3 пъти, но атмосферното налягане не е.
Когато говорим за БВП, то се дава обикновенно преизчислено към днешни долари, така че тук инфлацията няма пръст! Отваряте сайта на световната банка и какво пише-"GDP per capita (current US$)"
1989- 2477, 2015- 6993 днешни долара. Така че, много моля не намесвайте инфлацията, защото тя е фундаментален икономически фактор и се взима винаги предвид при всякакви изчисления. И най-големият БВП за времето на соца да вземем от 1987 година, пак имаме повече от двойно нарастване. Защо се усещаме бедни? Много просто, ние сме си бедни. И 1989 си бяхме бедни- БВП на глава от населението тогава е едва 40% от средно европейското, да не говорим въобще за западна Европа.
Колкото до капитализма- в Германия има ли капитализъм? Градски транспорт има ли? А когато имаше автобуси на 3 мин. колко хора имаха лични автомобили? И понеже сега ще се каже, че може да са били малко, но са били нови, а сега са втора употреба, изгледайте едно филмче на Top Gear и ще разберете, че един чисто нов соц автомобил  е струвал колкото употребяван западен.

11
На мен, от гледната точка на обикновен пътник, много ми харесват. Много по-добри са от съществуващите подобни. Това ако по стандартите на УАСГ е за 3, не бих си пратил децата там...

13
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 09.05.2017, 23:37:31 »
Американско-британска окупация? Да си чувал за планът Маршал? Американците едни 13 милиарда долара дадоха  на страните в тяхната зона, а не им взеха като съветите.
Относно външния дълг, изясни си понятието публичен дълг, нетен дълг и брутен дълг. Ще ти подскажа, че в статията е даден публичният дълг, а ти си написал брутния. А нетният е дори още по-малък-7 милиарда.  И тук не е толкова важна абсолютната стойност, а отношението и към БВП(както правилно е посочено в статията) и отношението и към фискалния резерв. На НРБ активите във валута са около 600 милиона долара през 1989, а на РБ са еквивалентно равни на 12 милиарда лв. До толкова няма валута в НРБ, че не можем да си платим падежа през 1990 и Луканов обяви мораториум по изплащането на външния дълг. Сам по себе си "гениален ход", но при все това положението е наследено от твоя любим строй. При който ти си живял т, ама не си чул че е фалирал три пъти. Е какво очакваш, в работническо дело да ти съобщят за фалита? Или по По света и у нас. 3 фалита, исторически факт, който никой не оспорва. При първият фалит за да се разплати, държавата използва златния резерв, при втория Брежнев започва да дотира НРБ с нефт, който реекспортираме, ама да вземе Другаря да почине и при третия Луканов налага мораториума; който споменах. А кой фалира държавата 1997? Пак твойте хора.
Нямало рак, ракът идва от стрес. А от Чернобил идва полова мощ, щото радиацията в малки количества била полезна.
Когато се изказваш по тема, по която не разбираш основни понятия, и когато принизяваш макроикономически въпрос до Балканчета, само се излагаш. Апропо, кое ще издържи по-дълго- дъсчена каруца или БМВ да кажем? Ама не се возиш на каруца, нищо че е вечна. Какъв парадокс.

16
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 08.03.2017, 22:49:46 »
Как можеш да имаш визия за времето след мандата си, след като друг ще управлява?

17
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 08.03.2017, 20:19:09 »
Е не са ли маскари? Пишат се десни, а Божин Божинов, кандидат за депутат в 2 района- Бургас и Хасково се снима с бюст на Ленин и вее руски знамена.

18
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 07.03.2017, 11:47:03 »
В допълнение, тъй като някои хора сега ще се изкажат, че сегашния външен дълг е разбираш ли по-голям, трябва да се споменат още няколко неща:
- външният дълг на България през 1990г. е най-големият измежду всички страни от СИВ и възлиза на колосалните 170 % от БВП, по данни от сборника със стати на Андерс Аслунг- След Стената. През 2015 г. Външният дълг на Държавните институции представлява едва 12,5% от БВП. За да бъда коректен, изхождайки от презумпцията, че при НРБ външният дълг включва и всички предприятия, защото те са държавна собственост, то за 2015г. сумарният външен дълг на публичния и частния сектор възлиза на 76.5% от БВП. Или иначе казано 2,5 пъти по-малко от този на НРБ.
- БНБ в момента разполага с еквивалента на 12 милиарда лв. във валутни резерви. НРБ- 300 милиона долара.
- 1 долар от 1990 година е равен на 1,86 долара през 2017. Тоест 10 млрд. долата дълг през 1990 се равняват на сегашни 18,6 млрд. долара
- Българския лев през 1990 е неконвертируем. Никой не може свободно да отиде и да закупи долара над определен лимит, по държавни цени. За черния пазар има най-различни сведения, чел съм за 3-4 лв за долар. В момента е 1,84 лв за долар.

Така картинката за фалита на НРБ става по-ясна.

19
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 24.02.2017, 17:20:24 »
Другаря в тази статия се е поолял. Произвеждаше бронетранспортьори в много модификации: универсални, амфибии, спасителни, санитарни, специално защитени срещу газове и радиация, самоходни установки, танкове с оръдия 122 мм, снабдени с наша радио- и оптикоелектроника.  Произвеждаше само и единствено машини на базата на леко бронирания артилерийски влекач МТЛБ при това по лиценз! И поради тази причина нашата армия беше (и все още е) единствената във Варшавския договор, която си качи мотопехотата на артилерийски влекач въоръжен единствено с картечница Калашников и никога не постъпват у нас на въоръжение нито БТР-70, нито БТР-80, нито БМП-2. При това среден артилерийски влекач, който може да буксира оръдия с калибър максимум 122 мм. Това е единствената бронирана машина правена у нас, като и двигателя и въоръжението са вносни. За разлика от нас  Полша, Чехословакия, Румъния, Югославия произвеждат исатински бронетранспортьори, че и БМП-та, че и танкове...

20
Тролейбуси / Re: Ikarus 280T
« on: 22.02.2017, 19:23:06 »
Нямаше ли и едно ЗиУ запазено в Трамкар?

Pages: [1] 2 3 ... 84