Author Topic: ПОЛИТИКА=?  (Read 435955 times)

Online blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 15174
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2240 on: 02.05.2017, 12:02:16 »
1. Е попрупуснати са някои неща, например производството на елктрокари.
2. За месото също някак не ми се вярва, не заради друго, а заради големината на месокомбинат "Родопа" - близо 1,5 км е обиколката на завода.
1. И какво следва от производството на електрокари?
2. За всеки, роден преди 1980, е нелепо да твърди за някакво задоволяване с месо по време на соца. Хайде без прекаляване в глупотевините.

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4614
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2241 on: 02.05.2017, 12:46:41 »
Месо имаше - ходеше на стада по поляните и улиците. В смисъл мръвките бяха доста живи и щъкаха навсякъде, но в магазините нямаше. Всъщност имам доста добри спомени от 80-те години.
Най-напред изчезна кафето Инка и черния пипер. Спомням си теориите, че ригънът мирише на черен пипер. После дойде ред на олиото да изчезне. После захар нямаше. Често пъти се появвяваха след като изчезнеха за 1-2 месеца с по-висока цена. Да не забравяме , че 84-85-та година нямаше и ток. Тъкмо се бяхме сдобили с нов апартамент (зем от ДСК, който изплатиха след хипер инфлацията) и нямахме ток в отношение 3:1. После към 87-ма година се смеехме, че в СССР нямат сапун и толаетна хартия. Изчезнаха и тука. Няма да забравя как с майка ми ходихме с две ръчни колички да си купим 1 кашон сапун за пране с най-гадно качество от който не знам дали успяхме и половината да изхабим сле дкато се появиха сапуните някак си след като падна Т.Ж. После като дойде Луканов през 90-та година още бяхме на почивка в Приморско - да не вземе някой да казва, че сме си позволявали да седим на почивка по 1-2 месеца щото е било много хубаво - спяхме в Жигулата и продавахме шапки на пазара в Приморско, та още продавахме летни шаки, когато въведоха режим на тока или поне го обявиха. Беше познато вече 3:1, а и все още се стъпняваше към 8 вечерта. Въведоха и купони - за брашно,захар, сирене. Ама понеже е било 90-та година вие ще кажете, че вече е било капитализъм.Е освен Желю Желев, че беше избран за председател-президент друго нямаше некомунистическо. Държавата още беше НРБ, а БУШ не беше нападнал и Саддам Хюсеин, който беше превзел Кувейт. После отнякъде майка ми изтегли някакви пари, вложени незнам в какво точно. С тях си купихме видео Акай и Цветен Тв Велико Търново 84. Имаше си дори PAL и моя Правец 8Д дори даваше цветове на него. Лошото е, че тъкмо към края на 90-91-ва режима на тока стана 2:2. Тъкмо вземеш назаем някой филм за видеото и прас изгасне тока и не можеш нито да извадиш видеокасетата, нито да гледаш.
За сметка на това имахме градинка - в подножието на един поливен канал. Спомням си как съм ходил по времето на 7-то ВНС да поливам слънчогледа. Беше сята със слънчоглед по едно време и аз си го поливах с вода от канала. 90-91-ва година беше единствената година през нашия живот, когато успяхме да изяден всичките компоти, които бяхме направили с плодове от село. Нищо не беше останало.
После дойде правителството на Попов и Иван Костов освободи цените на хранителните стоки. Просто на следващия ден още се появиха първите кремвирши и малотайни колбаси. Ходих от магазин на магазин да се радвам, че има храна и просто да гледам как стои по витрините. Беше ми кеф просто да гледам хората как си купуват за ядене и влизах след училище да го видя. Беше края на зимата 91-ва. Стоките се появиха просто защото Иван Костов като финансов министър спрея политиката да определя, кое колко струва.
Забравих да кажа, че ТВ-то и видеото от 89-та години се купуваше със списъци. Пред магазина хората правеха списък с хора, които чакат за това и онова. Един от тях беше избран за председател. Председателя се качваше на високо и четеше имената от списъка. Това примерно за около 2-3 дни до седмица се правеше през няколко часа на проверка. Ако те няма на првоерката те зачертаваха и отпадаш от списъка. Първите дни имаше проверки и около полунощ. През деня правеха проверки на складовете за да не изчезне стоката преди да стигне до магазина. Мисля, че ги беше страх и всичко беше точно. Така за около 1 седмица който оцелее от проверката можеше да си вземе тв или видео. Велико Търново-то беше около 800-900 лв, а видеото около 3000 лв. Заплатите бяхме май към 200. Пари имаше тогава, ама нямаше полза от тях.
После имаше списъци и за акумулиращи печки, имаше и за други неща. Май проверките бяха накрая по веднъж седмично.
Беше гадно, но беше и хубаво. До към падането на Филип Димитров имаше много светлина в тунела. После от както изгуби вота на доверие Филип Димитров долара почна да поскъпва. Беше някъде до към вота около 19-21 лв. за долар. После докато правителството беше в оставка доближи близо 30 лв. за 1 $. После продължи да поскъпва и докато се появяваха разни мутри, муцуни и други май стигна до 60 лв. за 1$. Появи се Радка-Пиратка на пазара в Димитровград и Пайнер спря да набляга на производството на аудио-касетки и метъл и почна да се появява други тип музика. Взеха и да стават богата фирма. Отначало навиваха лентите за аудиокасете в някакво мазе. На един приятел един съученик помагаше там. Казваше, че имало някаква котка, която като се забута в кабелите и всичко спирало  :) Вече към 93-та година надежда много нямаше. Имаше неща за ядене, обаче нищо не беше като хората. Имаше и чалга. Аз учих в Стара Загора и си спомням като се видях лятото с братовчедите от София - сигурно е било лятото на 94-та година и говориха само за Иво Карамански и мутри. Непоносимо беше. После дойде за да оправи всичко това Жан Виденов... Хубавото тепърва предстоеше!

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4614
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2242 on: 02.05.2017, 13:30:06 »
За предприятията из България много може да се каже и напише, но аз имам поглед за икономиката на Димитровград през 80-те до края на 90-те години. Въпреки, че учих и живеех през седмицата в Стара Загора, не познавах икономиката из дълбочини. ЗЗУ-то работеше още , но вече я нямаше оная слава от 80-те години. Нашия техникум по електроника беше намазал от най-славните му години доста техника. Беше на фирма ДЕГЕМ - израелска работа. Имахме от тях хубави комплекти за лабораторни упражнения и хубави осцилоскопи. Дори имахме спектрални анализатори, които бяха много кът в България. Чуваше се обаче, че много неща стоя още от комунизма в кашони и не са разопаковани, а някои просто са изчезнали. По онова време 91-ва-95-та ЗЗУ-то имаше нов бизнес - произвеждаха CD-та с пиратска музика. Друго не им трябваше.
В Димитровград програмата на ОРТ (руската тв) се появи чак 90-та година и още тогава от петък вечер я спираха и пускаха САТ1, Про 7, РТЛ и МТВ. От понеделник пак пускаха ОРТ. Някой път забравяха МТВ и вървеше по цяла седмица почти. Така започнах да гледам преди да тръгна за Стара Загора МТВ Европа Топ 20. Записвах си клипове на видеото. В Стара Загора си даваха само Останконо докато чуеш някой хит на МТВ и минаваше 1 месец. После пуснахга към 93-94-та година частгното радио "Трели". Ей всички в центъра слушаха "Трели". Даже по радио техника ни дадоха курсова да изчислим радио приемник за приемане на програмата на радиото, която никога и не направихме. Но нали техникума беше 'Бяла спретната къщурка със сателит отпред" всъщност беше отгоре и бяха 3-4 в барчето се лееше на воля МТВ и дори на Лаб. у-жнения на един черно-бял монитор а звука от една радио точка.
Икономиката от Стара Загора ми беше до толкова позната.
В Димитровград си работеше чат-пат. Имаше си циментов завод, който си произвеждаше цимент, бяха спрели само азбеста. Хим комбината беше станал Неохим и май бяха затворили цеха за сярна киселина само. ПЕК-а си произвеждаше изкуствена коприна. Беше от някакви японци построен на брега на Марица. Мисля, че беше със съдействието на Масако Оя. Чуваше се, че японците като овидяли мястото и казали - вие луди ли сте да построявате завод в тези плодородни ниви. Ще го направим над коритото на Марица. Но нашите били отказали и си беше точно на брега на реката в плодородните ниви.
Майка ми работеше в Марбас и си се копаеха нискокачествени лигнитни въглища, които ги изгаряха в ТЕЦ Марица 3. Иначе рудници имаше - тъкмо 1 който се строеше - р-к Смирненски , няколко действащи - сещам за за р-к Гита и имаше някакви вече изчерпани и затворени - Нови рудници. Попускам 1-2-3 рудника.
какво остана от тая икономика . Ами и доста и малко - ПЕК-а (коприната) към 99-та година го приватизира някакъв турчин, който се е занимавал с това в Турция. Целта му е била да няма конкуренция и съответно го затвори като завод. Някакви машини си е прибрал. За съжаление сградите си седят така прззни и мрачни на брега на Марица.
Химкомбината го купи българин и продължи да си работи. Работи и до днес. Има хора, които имат хубави заплати.
Циментовия завод не съм сигурен дали не работи само една пещ вече. И той попадна на добър собственик - Италчементи, която е собственик на Девня цимент. Обаче мисля, че са решили , че само новия завод в Девня им е приоритет и в Димитровград за тези 10-15 година много свиха производството. Но завода беше стар. Доколкото знам машините са от Втората световна война - немски, които са пуснати в експлоатация след 44-та година. Миналата година видях, че кофичките за превоз на камъни вече са демонтирани и ги няма. До преди някоя и друга година ги имаше все още. За съжаление явно е по-изгодно да имаш циемнтов завод на воден транспорт, отколкото на ЖП.
От Марбас и рудниците вече няма следа. Там никой не е виновен. Беше останал след 2000-та година само чисто новия рудник СМирненски, даже холдинга беше прекръстен на Мина "Смирненски". По-късно фалира тъй като ТЕЦ-а спира да купува гадните Димкитровградски въглища и остава без пазар. Така заради апетити чисто нов рудник се предава за скрап .
ТЕЦ Марица 3 е собственост на Христо Ковачки. Част е от студения резерв и имаше скандал тая зима и с него при активирането на резерва.
За сметка на това ПАЗАРЪТ си е добре и си работи от комунизма до сега. Най-златните му години бяха 90-те.

Offline btr95

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2700
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2243 on: 02.05.2017, 22:26:18 »
1. Е попрупуснати са някои неща, например производството на елктрокари.
2. За месото също някак не ми се вярва, не заради друго, а заради големината на месокомбинат "Родопа" - близо 1,5 км е обиколката на завода.
1. И какво следва от производството на електрокари?
2. За всеки, роден преди 1980, е нелепо да твърди за някакво задоволяване с месо по време на соца. Хайде без прекаляване в глупотевините.
Ами нищо не следва от производството на електрокари, но когато човек претендира, че представя факти, трябва да отбележи всички факти, в противен случаи представянето на дадените факти не само води до създаване на погрешна представа у четящия, но може да бъде сравнено с долна манипулация ( не от страна на ялта, а на изготвилия таблицата). Не може в едната колона да има само негативни факти, а в другата колона само позитивни факти, защото това създава една грешна представа за действителността. Всяка епоха и всяко време е като една монета, винаги има две страни. На мен друго ми е интересно, макар и аз често да пиша в тази тема, вие усещате ли се, че за толкова страници или се влиза в безумния спор "соц-сега" или обсъждаме кои ще изберем следващи. Но изключително рядко говорим за политики, политики, които имат пряко действие в различните сектори в държавата, както и тяхното положително и негативно въздействие върху действителността. Аз се замислям от време на време и сякаш точно тук ни е грешката на всички, потънали в миналото, изплуващи само когато трябва да ударим едно кръстче върху бюлетината.
Тм депо:Банишора
Тм мотриса: 713
Тм линия: 4

Online blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 15174
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2244 on: 03.05.2017, 10:23:34 »
Специализирането в производството на определена стока може да е смислено при ненужно големи ресурси за производството и във всяка една държава. Примерно не може всяка държава да произвежда космически ракети.
В немотията на следвоенните години това е имало смисъл. Но когато специализирането деформира пазарните принципи, когато гарантираният пазар не стимулира към технологично развитие, то става пречка. Не само за нашите електрокари - за тях още приживе вървяха приказки, че струват колкото оловото в акумулаторите си и желязото в конструкцията. Икарус, отличен и модерен автобус през 70-те, се произвежда над 20 години без почти никакво развитие. Затова и техният срив при сблъсъка с пазара: заводите, далеч от старите си мащаби, сменят неколкократно собствеността си, но не може да става дума за сравнение с някогашните мащаби.
Всъщност СИВ се разпадна още по времето на Горбачов през 1986. Руснаците поставиха условие да продават петрол и Лади на другите "братски" държави по цени на световните пазари в твърда валута, същото направиха унгарците с автобусите и чехите с локомотивите, трамваите и колите. Затова през последните години на соца се внесоха много по-малко возила за МГТ, а Лада, Шкода и дори Москвич не можеше да се купи с по-малко от 10-годишна вноска.
« Last Edit: 03.05.2017, 10:28:14 by blagun »

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4614
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2245 on: 03.05.2017, 11:57:48 »
За по-лесно можем и да си представим заводитв в Правец и Ботевград. Първите Apple нашето разузнаване или незнайно кой успява да им напави ревърс инженеринг и да започнем да ги произвеждаме с процесорите на Моторола. Съответно ЕПРОМ-а е копиран и побългарен като малките латински букви са заменени с големи на кирилица. После успяват да направят ривърс инженеринг и на процесора и почваме да го произвеждаме в Ботевград. Следващите правец-и са с българския клонинг. Всичко супер! Появява се и Правец 16, като се разработват в две разновидности с псевдо 16 битов процесор и с инстински. За софтуера нещата доста в по-голяма степен карат на оригиналните западни продукти. Обаче както нещата са супер щото хората в Правец и Ботевград свикват с работата и почват да творят, а и в САЩ правят същото. Но машината на запад се задвижва все по-бързо и по-бързо и по-бързо - появяват се дъна и процесори 286 - 16 битови, 386,486 - 32 битови.
Чувал съм, че има разработики на Правец 286 от 90-те години, но е факт, че метода от 80-те години не може да осигурява предимство на нашите технологии. Защото нашата икономика изисква да имаш за внедряване 1-2-3 години време при това копиране, преправяне и производство, а на хората продуктите са оригинални и съответно докато го откраднат и те пуснали по-добро!
Сега никой не може да си представи ние да изработваме дънни платки за компютри. И да бяхме успели едва ли щяха да са най-добрите в света и пак щяха да загинат, защото всеки щеше да е свободен да си купи най-доброто.
Същото е с автобусите и другите неща. Просто хубаво всички смятат, че е супер за 250 лв. заплата да можеш да си купиш на теория 500 кг. сирене и 1000 литра првсно мляко и затова да не ти трябва 280 лв. заплата, ама кой тогава ще създава оригиналните и качествени върхови технологии. Само при затворен пазар и ембарго би имало полза от начина на функциониране на Соц. икономиката.
Или применро Северна Корея - нямат интернет в момента, а само някакви портали изработени от тяхния режим. Ако падне режима ще трябва да им пунат интернет - истински. Обаче тогава никой няма да посещава сегашните им портали, които са заменяли интернета им. Така рано или късно ще ги спрат. И след 10 години интернет ще почне някой да въздиша какви сложни проекти са правили техните специалисти, които са заменяли целия интернет, а вече ги няма...

В интерес на истината и в западния модел има дупки както при соц. икономиката. Но тези дупки касаят по-скоро научната област, а не масовата. Така се получават изкривявания на професионално ниво, не на държавно, които обаче не са чак толкова нерешими с много пари. Ще дам пример и той е доста прост за разлика от сложните ми обяснения.
Всички в момента имат смартфони и цифрови фотоапарати. С него всеки снима какво ли не. Всеки иска да има най-хубавия смартфон и цифров фотоапарат - даречем Никон , Айфон и т.н. Обаче при загиването и изместването на традиционната фотография много фирми произвеждащи типични химически класически фотоградски материали са заминали в историята или не са това, което бяха. Например завода за фото хартия ФОХАР е една бизнес сграда до Киноцентъра или просто една спирка на автобус 64, а някога почти всичката фотохартия за черно-бели снимки беше произведена там. И то с доста високи цени - още си спомням, че цената на една кутия със 100 бр. фотохартия с размери някъде около А5 беше 6.50 лв. Говорим за времето на Т.Живков. Билетчето за автобуса е било 0.06, а фотохартията беше 6.50. Та така де...отклоних се като се сетих за цената. Друга ми е мисълта - класическата фотография я няма. Никой не снима на ленти вече. Затова не се и произвеждат такива материали. Но тези материали се използваха и за научна дейност. Например за регистриране на ядрени частици, за рентгенови снимки слава богу все още се произвеждат, но примерно за холография и микро фотография и т.н.
Т.е. заради цифровата фотография са загинали производители на специализирани фотографски материали, защото икономическия интерес на мнозинството не спомага за развитието на специализираните научни нужди на малцинството.
Така се получава парадокса, че един от най-гоелмите производители на специализирани фотографски материали в момента за руснаците със своя завод в Славич. Освен специализирани материали за холография, произвеждат и такива за полиграфски цели, както и специално сенсибилизирани за да са чувствителни даречем в инфрачервения диапазон. И те като един от малкото производители в света точно следвайки своя донякъде ирационален руски подход да се нагаждат към търсенето са стигнали стоейки на едно място да бъдат едни от малкото в света и едни от най-добрите в своята област.
Това е единствения ми известен случай карайки я по социалистически да получиш капиталистически краен резултат и да станеш един от най-добрите. Ето я и станицата им http://slavich.ru/ . Разбира се типично по социалистически цениоте им за руския пазар са ниски, а като разперат, че си от България ти говорят капиталистически в евро и по-високи цени!
« Last Edit: 03.05.2017, 12:05:39 by ooleg »

Online Ivo

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 14206
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2246 on: 04.05.2017, 11:30:56 »
Икарус, отличен и модерен автобус през 70-те, се произвежда над 20 години без почти никакво развитие. Затова и техният срив при сблъсъка с пазара:

Но това го има и в западния свят-например Ситарото се прави вече 20 години почти без изменение, само лек фейслифт и нов двигател, също както е било и 20 години с Икарус. Ами нашите МАН-ове лайнс Сити също ги има почти същите отпреди 17-18 години, също лек фейслифт.

Срива не се дължи само на това, ами и на това кой къде какви връзки има, как се правят обществени поръчки, кой ще бутне повече комисионни.

Когато едно нещо е усаваршенствано достатъчно-примерно Ситарото няма нужда от промяна, а например само да се монтира нов двигател, отговарящ на новите еконорми.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online difian

 • Moderator
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 16373
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2247 on: 04.05.2017, 11:39:58 »
...
Но това го има и в западния свят-например Ситарото се прави вече 20 години почти без изменение, само лек фейслифт и нов двигател, също както е било и 20 години с Икарус. ...
Пълни глупости: Цък!

Online Ivo

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 14206
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2248 on: 04.05.2017, 11:50:30 »
Ситаро от 1997-ма като напишеш в гугъл https://i.wheelsage.org/pictures/m/mercedes-benz/citaro_g/mercedes-benz_citaro_g_9.jpeg

Ситарото 20 години по-късно го има почти същото с леко фейслифтната предница, калници и новия двигател Евро 6

Но по същата логика и Икаруса с 20 години разлика, например от 73-та и 93-та е доста различен. От 93-та вече има автоматик, с двигател РАБА Д 10 Евро 1, с фейслифт на предницата и калниците, ако щеш и с двойни врати и ел.табло.

Късата О 305-ца не се ли прави също от 67-ма до 87-ма пак 20 години?
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline V.Peichev

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6447
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2249 on: 04.05.2017, 17:11:13 »
O305(G) и Citaro (G) са много модерни за времето, когато е започнало производството им, първият е дори революционен за времето си - първият градски автобус с двигател отзад и задвижване на задния мост с предимствата на тази компоновка. Икарус използва традиционната средномоторна компоновка и не измисля нищо революционно. Също така през годините са използвани все по-добри двигатели, скорости, правени са усъвършенствания на шасита и каросерии и т.н. Икарус използва архаичния двигател RABA от 70-те чак до средата на 90-те години, също не са правени на практика никакви сериозни усъвършенствания на автобуса и е запазена архаичната средномоторна компоновка, която за  80-те вече е била морално остаряла. :rolleyes:

Offline Stahlgewitter

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1628
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email

Offline Stahlgewitter

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1628
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2251 on: 09.05.2017, 19:06:22 »

Offline Марин Петров

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 505
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2252 on: 09.05.2017, 22:09:51 »
http://www.extremecentrepoint.com/archives/16488

По-големи глупости не бях чел. Дай да караме по ред:
- А колко би струвала британско-американска окупация. Едва ли щеше да е много по-различно. Само че британската щеше да ни докара капитализъм още тогава и сега щяхме още да сме си селска държава без никаква енергетика, инфраструктура, промишленост и т.н. А съветската окупация ни докара социализъм който построи всичко, което и до ден днешеш всички цоцат. 30 години ще станат и още има за цоцане.
- България получила 15 милиарда евро от евросъюза. Обаче много малко хора осъзнават, че България трябва да си плаща и вноската. половин милиард на година. 10 години - 5 милиарда. За сега още сме на плюс. Ама няма да е така като секнат големите еврофондове, а в същото време вноската се увеличи. А в тая сметка трябва да добавим и нещата, от които трябваше да се откажем или да променим, за да ни приемат. Като първите четири блока на АЕЦ Козлодуй. И много други недостатъци на това, че сме членове на евросъюза.
- относно БВП. когато се говори за пари в минало време, не трябва да се забравя, че парите постоянно се обезценяват. 1 долар сега и 1 долар през 1990 година са съвсем различни неща. Само за справка БВП на америка е бил 5 трилиона долара през 1990 година. а сега е 18,5 трилиона долара. На Франция БВП през 1990 година е бил малко над 1 трилион долара. сега е 2,5 трилиона. Имахме си много добър БВП за времето.
- въпреки че съм живял по времето на социализма не знам за какви фалити става дума. Може и да имало фалити, ама държавата се стараеше обикновения човек да не разбира за това. и да е имало фалити на обикновения човек не му се налагаше да си спира радиатор от парното. или дори всичките. не се притесняваше, че няма да му стигнат парите за да си купи основните хранителни пордукти. не се  притесняваше, че няма да му стигнат парите да си плати сметките. или да си плати вноската по апартамента. не се притесняваше, че няма да има пари за да отиде на доктор или да си купи лекарста. не се притесянаваше, че няма да може да изпрати децата си на училище или университет. не се притесняваше, че няма да има възможност да отиде на море или планина в базата на предприятието му. И дори можеше да си позволи да отиде на кино, театър, опера. Можеше да си купи книга. А освен всичко това, обикновения човек можеше и да си задели малко пари за спестявания. Нямаше никакви притеснения за просрочени сметки, кредити, запори, съдебни изпълнители и т.н. Нямаше стрес и имаше много по-малко болести. Нямаше рак. Ракът идва основно от стрес.
Говори се за фалити по времето на социализма, а защо нищо не се казва за фалита през 1996-1997. Той беше нарочно направен за да може българите да си загубят спестяванията. Защото преди това почти всеки българин имаше доста добри спестявания. А трябваше насилствено да обеднее, за да може после да се гаврят с него.
- външния дълг сега е 35 милиарда евро. нещо опорните точки не са верни.
- кой казва, че износа на месо е бил на загуба? Какви са доказателствата?
А какво беше качеството на месото? Ненадминато! Чували ли сте за комплекса до Тръстеник. Аз съм влизал вътре. Нещо което и днес не могат да достигнат като стандарт. Или по-скоро не искат, защото не ще им намали печалбата.
- относно изчислителната техника. пак нищо не се казва за качеството. Ние бяхме един от първите, които правехме дискови записващи устройства. И не само в СИВ. Ами в целия свят. ДЗУ в Стара Загора беше емблема.
- имаше дефицит на някои неща, ама това не е задължително да е лошо нещо. например - колите. така държавата можеше да контролира колко коли се движат по пътищата. А не като сега. всеки с кола и въздуха не може да се диша!
- Поне половината предприятия работеха на печалба!
- може да е имало това, което наричате скрита безработица, ама това също е хубаво нещо. Всеки имаше доход. И нямаше някакви етноси, които да са безработни и да безчинстват. и нямаше такава престъпност.
- това с магистралите е смешно!!!!! Не е имало магистрали, защото това не е било приоритет за държавата. Тогава хората и продукцията пътуваха с влаковете. Защо няма сравнение между железницата сега и железницата тогава?!!!!!!!!!!!! Сега всичко с тирове и рейсове и природата отива на кино. въпреки това през социализма се изгради голяма част от пътната мрежа на България. Ако не беше тогава, сега още щеше да има черни пътища навсякъде. също така цялата инженерна инфраструктара - електрификация и водоснабдяване на градове и села. Много малко селца са останали без такива неща. 
- при карите България беше име. световно име! не само в СИВ! Имаше период, в който произвеждахме най-голям обем кари в света. Може да не сме били първи по качество, ама бяхме в тройката. Имахме и единствения институт по кари в света. научна организация, която разработва кари. И до ден днешен няма такова нещо никъде по света.
- хайде да видим кое колело ще издържи повече - едновремешното балканче или сегашните изгъзици?
- за металургията съм съгласен, че държавата много се засилваше в сфера която не е подходяща за нашата страна.
- това с катастрофите е много тенденциозно. разликата се дължи на техническия напредък. съвременните коли поемат много повече от ударната вълна и нараняват много по-малко пътниците. като са извадили някакви цифри напривили ли са сметка тия загинали от колко катастрофи са. И колко са катастрофите днеска. Колко са спезваше закона за движение тогава и колко днеска? Това е все едно да кажем, че преди един век политиката  е била виновна за това, че хората са умирали от туберколоза.
- 90-та година имаше милиони в системата на ДОО. правилните хора ги източиха. и за това системата е на това положение сега.
- имало-нямало три поредни години на растеж. обикновените хора нямаха проблеми и живеехме без проблеми и грижи.
- дайте само един пример от човешката истроия кой не избива/репресира противниците си като дойде на власт. Това за пътуването не е чак така, както го представят. Жена ми е ходила на екскурзия в Париж без да е свързана с БКП по никакъв начин. 

Offline Stahlgewitter

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1628
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2253 on: 09.05.2017, 23:37:31 »
Американско-британска окупация? Да си чувал за планът Маршал? Американците едни 13 милиарда долара дадоха  на страните в тяхната зона, а не им взеха като съветите.
Относно външния дълг, изясни си понятието публичен дълг, нетен дълг и брутен дълг. Ще ти подскажа, че в статията е даден публичният дълг, а ти си написал брутния. А нетният е дори още по-малък-7 милиарда.  И тук не е толкова важна абсолютната стойност, а отношението и към БВП(както правилно е посочено в статията) и отношението и към фискалния резерв. На НРБ активите във валута са около 600 милиона долара през 1989, а на РБ са еквивалентно равни на 12 милиарда лв. До толкова няма валута в НРБ, че не можем да си платим падежа през 1990 и Луканов обяви мораториум по изплащането на външния дълг. Сам по себе си "гениален ход", но при все това положението е наследено от твоя любим строй. При който ти си живял т, ама не си чул че е фалирал три пъти. Е какво очакваш, в работническо дело да ти съобщят за фалита? Или по По света и у нас. 3 фалита, исторически факт, който никой не оспорва. При първият фалит за да се разплати, държавата използва златния резерв, при втория Брежнев започва да дотира НРБ с нефт, който реекспортираме, ама да вземе Другаря да почине и при третия Луканов налага мораториума; който споменах. А кой фалира държавата 1997? Пак твойте хора.
Нямало рак, ракът идва от стрес. А от Чернобил идва полова мощ, щото радиацията в малки количества била полезна.
Когато се изказваш по тема, по която не разбираш основни понятия, и когато принизяваш макроикономически въпрос до Балканчета, само се излагаш. Апропо, кое ще издържи по-дълго- дъсчена каруца или БМВ да кажем? Ама не се возиш на каруца, нищо че е вечна. Какъв парадокс.

Offline Stahlgewitter

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1628
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2254 on: 09.05.2017, 23:50:09 »

Offline UMSofia

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1440
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2255 on: 10.05.2017, 10:34:12 »
Ракът се причинявал от стрес...
http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/prof-valentin-bosevski-v-chernobilskoto-pokolenie-e-zakodiran-rak.html
Тъжни констатации, но верни. Проф. Босевски имаше куража да излезе и каже публично, че водата с уран също не е безопасна, както твърдяха някои институции и учени. 31 години след Чернобил, населението е толкова незащитено, колкото тогава. Ефектите от чернобилската радиацията са видими по увеличения брой на хората с ракови, дегенеративни ставни и кожни болести, а като добавим и в колко нездравословна среда живеем днес, не е чудно че българската нация е една от най-болните.

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4614
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2256 on: 10.05.2017, 12:17:56 »
Не ми се осопорва "ползата" от комунизма точка по точка.
Затова общо - няма нито една държава в света, която да е цъфнала икономически от комунизма. ФАКТ. НИТО ЕДНА! Така, че незнам дали щяхме да сме аграрна страна ако бяха дошли англичани щото нещи в Европа ги няма тези аграрни страни. Освен това, като видим заиграването на ЕС (преди ЕИО) със земеделието е доста подозрително желанието на някой да има аграрна държава, която да им изнася стоки и да им конкурира земеделската продукция. Например Франция ако погледнем.
Спорно е, собствените ни силилици дали биха стигнали да направим от България човешка страна. Това е факт. Много е по-добра мотивацията или пляскаш на индустриализацията или отиваш в Белене! Факт е, че приказката "имали сме избор между безрезерваната обич към СССР и БКП или затвора. Изборът не е бил особено труден" е абсолютно вярна! Факт е, че сме крадливи и трудно става нещо свястно от нас, обаче и комунизма има голям пръст в тая работа. Така, че никой нямаше да ни държи селска държава, но не знам самите ние дали нямаше да я караме по метода на най-малкото съпротивление по тоя начин. Но нямаше да ни е виновен никой. Както и в момента никой не ни е виновен за осмотването на страната в големи мащаби!
Не ти ли се е струвало, че май само Т.Живков и някои хора от обкръжението му са мислили нещо положително, а цялата комунистическа пасмина се е чудила как да го разграби. На 10 ноемри просто са успели и точно твоите хора комунисти разкатаха цялата икономика. Начред с дифицитга, купоните, режима на тока и т.н.
Нима Ангел Найденов не спря доизграждането на тролейбусен транспорт в Димитровград? Той не е много с дясно мислене. Просто не му е пукало за никакви тролейбуси, КПД-та, ВКМ-и и т.н.
Докато е ограл ботуша на СССР в задника нещата са вървели някак по-технически и по-научно. Всички комунисти са се гризали за дупетата как да го докопат и като намериха начин разградиха и разграбиха всичко, за което са си точили зъбките.
Може би точното обяснение (за мен поне) на нещастията на държавата освен кражбите, защото през комунизма крадяха също като разпрано. Не в толкова големи количества, но много по-масово е, че преди на мода бяха хората с техническо мислене. А сега с хуманитарно - разни юристи, разни филолози, журналисти. Самите хора с такъв тип мислене няма как да ти направят разлика между фирма и фирма (нап. призвеждаща стомана и фирма забиваща стоманени пирони даречем в дъски). Няма как някакви отрасълчета с малък нужен капитал и услуги да доведат до голямо развитие на една страна. Трябва да има високи технологии и производство за тая работа. А то целия свят сглупи и си забута производството в Китай.
Колкото и да смятам Тръмп за невменяем идиот, поне не може да му се отрече, че иска да върне бучащи производства в САЩ.
За ЕС сметката си ни е добре в момента и в близко бъдеще. Проблема е, че тези льольовци не искат да ползват парите от ЕС за смислени цели, а искат да ги ползват за ниско строителство и то често от най-безполезното - да редят плочки по площади и да слагат фонтанчета и саксийки са хиляди левове.
От моя опит се видя, че назначената отново от вчера зам. министърка на МРРБ , отговаряща надявам се отново за Рагиони в растеж имаше желанието да финансира тролейбусно развитие. Жената си искаше качествено проучване. Това е добра новина. Но просто нашите кметове само на думи харесват тролейбусите! Не искат да взимат европари за да ги развиват. Не им се занимава.
И накрая излиза, че в България е лош материала. Щото на хората не им пука за градски транспорт. И го получават точно такъв какъвто го искат - някакъв такъв никакъв!

Offline я л т а

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5212
 • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
  • View Profile
  • http://www.wix.com/tcvetanov/wood-carving#!__portfolio
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2257 on: 10.05.2017, 13:03:32 »
76 милиона Европейски пари, за къщи на тъщи..................:

https://bivol.bg/kushti-za-tushti-2.html
„На света няма по-голяма ненавист от ненавистта на невежия към знанието.” Галилео Галилей.
-----------------------------------------------------
"На 18 нашите убеждения са хълмовете, на които се изкачваме и от които гледаме. На 45 те са пещерите в които се крием". /Фр. Ск. Фицджералд/

Offline Марин Петров

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 505
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2258 on: 20.05.2017, 14:16:49 »
Първо искам да отбележа, че никога не съм бил комунист. Може да съм имал членска книжка, защото така трябваше. Но никога не съм бил активист. А след 90 година никога не съм подкрепял БСП. С държавата по времето на комунизма не бяхме първи приятели. Някои от моите предци не се харесваха на властта. имах трудности да вляза в университет. после при разпределението бях последна дупка на кавала. Ама подкрепям режима. защото беше много по-добре. и не го подкрепям защото беше комунизъм. Подкрепям го защото беше диктатура. само това ни оправя. Демокрацията е пълна измама!

Американско-британска окупация? Да си чувал за планът Маршал? Американците едни 13 милиарда долара дадоха  на страните в тяхната зона, а не им взеха като съветите.
Относно външния дълг, изясни си понятието публичен дълг, нетен дълг и брутен дълг. Ще ти подскажа, че в статията е даден публичният дълг, а ти си написал брутния. А нетният е дори още по-малък-7 милиарда.  И тук не е толкова важна абсолютната стойност, а отношението и към БВП(както правилно е посочено в статията) и отношението и към фискалния резерв. На НРБ активите във валута са около 600 милиона долара през 1989, а на РБ са еквивалентно равни на 12 милиарда лв. До толкова няма валута в НРБ, че не можем да си платим падежа през 1990 и Луканов обяви мораториум по изплащането на външния дълг. Сам по себе си "гениален ход", но при все това положението е наследено от твоя любим строй. При който ти си живял т, ама не си чул че е фалирал три пъти. Е какво очакваш, в работническо дело да ти съобщят за фалита? Или по По света и у нас. 3 фалита, исторически факт, който никой не оспорва. При първият фалит за да се разплати, държавата използва златния резерв, при втория Брежнев започва да дотира НРБ с нефт, който реекспортираме, ама да вземе Другаря да почине и при третия Луканов налага мораториума; който споменах. А кой фалира държавата 1997? Пак твойте хора.
Нямало рак, ракът идва от стрес. А от Чернобил идва полова мощ, щото радиацията в малки количества била полезна.
Когато се изказваш по тема, по която не разбираш основни понятия, и когато принизяваш макроикономически въпрос до Балканчета, само се излагаш. Апропо, кое ще издържи по-дълго- дъсчена каруца или БМВ да кажем? Ама не се возиш на каруца, нищо че е вечна. Какъв парадокс.
- Плана маршал е след края на окупацията. А горе се говори за само това колко е струвала съветската окупация. Американската и британската окупация също е струвала пари на териториите, които са били окупирани от тях. А ако говорим за плана маршал, не може да отречем че и съветския съюз даваше. Нещата по тази тема са равностойни. всяка голяма сила даваше за да има влияние върху своите съюзници.
- За външния дълг. Не съм икономист. ама от обща култура знам, че тия видове външен дълг за които говориш са свързани с различни неща. едното е дълга на държавните институции. другото е дълга на частния бизнес и т.н. по времето на комунизма нямаше частен бизнес. всичко беше едно. това което тогава е било външен дълг трябва да се сравнява с общия дълг сега. общия дълг сега е 35 милиарда евро. което прави 75% от БВП. Тогава сме имали дълг който е 100% от БВП, ама всички живяхме много по-добре. сега имаме дълг който е 75% от БВП, ама повече от половината българи мизерстват.
Като казах че не съм чувал за фалитите, нямах предвид дали е излязло в Работническо дело. Казах, че обикновените хора не сме усетили тези фалити. Може и 100 фалита да е имало ама стандарта на живот си беше що годе винаги на ниво. човек можеше да си покрива всички нужди. и да спестява!!! А сега всички са длъжници на някого. топлофикация. софийска вода. банки. бързи кредити.
- казваш исторически факт. това си силни думи. за да е исторически факт, трябва да го пише в някоя историческа книга, учебник по история или учебник по икономика. може ли да ми цитираш такъв източник за да се запозная в подробности с тези три фалита.
- не аз сравнявам важни въпроси относно икономиката с балканчета. това го има в таблицата, която аз само коментирам. Хубаво, че и ти си съгласен с това, че таблица в която се говори едновремено за БВП, икономика и за балканчета е пълна глупост. Съшита с бели конци от някой само и само да плюе по комунизма.

Ракът се причинявал от стрес...
http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/prof-valentin-bosevski-v-chernobilskoto-pokolenie-e-zakodiran-rak.html
- Относно Чернобил мога много да говоря. ядрената енергетика ми е нещо като хоби още от ученическите ми години. тогава с един от най-близките ми приятели много се запалихме по тази материя. и двамата много искахме да учим това в МЕИто. Ама взеха само него. Мене не ме пуснаха по политически причини да уча такава престижна специалност. Ама аз и до ден днешен си чета и се образовам любителски по темата. Много неща съм научил и от този приятел, който направи кариера в тази сфера. За Чернобил съм изчел тонове материали. и мога да кажа, че нещата не са чак така както ги изопъчават медиите.
- първо не мога да разбера защо когато се говори за Чернобил се казва, че комунизма е виновен за аварията. А за Фукушима например никой не казва, че капитализма е виновен. Истината е, че и двете са технологични аварии, които нямат нищо общо с политиката. Чернобил е авария в една млада и развиваща се тогава технология. За съжаление от аварията има сериозни последици.
- относно справянето с последствията. в първите дни е нормално действията да не са напълно съответстващи. никой не е очаквал и не е бил подготвен за такава авария. но след 4-5 ден всички усилия са обединени и Съветския съюз се справя с аварията по много добър начин. За 6 месеца се ликвидирани всички последици, които подлежат на ликвидация. При Фукушима и до ден днешен не могат да се оправят. когато се говори за Чернобил все се набляга на последствията и се говори за политика. а почти никой нищо не казва за героите, които са се жертвали за да спасят Европа от много по-жестока авария. и които са допринесли за ликвидиране на последствията.
- За Бъгария има много митове. тоя приятел за които казах, работеше в Козлодуй тогава. Там са установили повишение на показателите за радиация чак на 2 май сутринта. По време на манифестациите за 1 май не е имало никакви повишени нива над България. Инженерите в Козлодуй са били информирани за аварията и са очаквали повишение на нивата. В София повишението е дошло чак в малките часове на 3 май. Като цяло нормите не са били превишени с много. Най-голямо е било замърсяването на гергьовден.
- държавата не е стояла безучастна на цялата ситуация. взети са някакви мерки. може би не са взети всички мерки, които е можело да се вземат но все пак са взети някакви мерки. веднага е разпоредено йодна профилактика с калиев йодид на децата в детските градини и училищата. спуснати са указания децата в училищата и детските градини да не се извеждат на открито. за общественото хранене е наредено да има усърдно миене на пресните плодове и зеленчуци. и като цяло временно да се премине на рецепти с консервирани храни. за целта са извадени различни консерви от държавния резерв. Ангажирани са всички възможни организации и учени, които имат нещо общо с тази материя. те изследват водата, въздуха и почвите на дестеки места в България следващите две години. Имало е места, където са откирити по-сериозни натрупвания. Но там са се взимали мерки. Например ТКЗС в тези райони са минавали само на фуражно хранене.
- Относно информирането на обществото. аз напълно подкрепям, че такива неща не трябва да се разгласяват масово. така е по-добре за всички. Защо да се всява паника!!! Сега като журналистите постоянно крещят убийства, кражби, тероризъм, измами, по-добре ли е?!!!!
- Ясно е, че има хора които са пострадали здравословно по един или друг начин от тази авария. Но за България това са единици. Големия брой засегнати хора са в Украйна и Беларус. Но тогава от Съветския съюз са положили усилия да се погрижат за тези хора. доколкото е възможно. Имало е програми за лечения. Имало е социални придобвки. Но след разпада на съюза тези неща са изчезнали малко по-малко. Ако не беше се разпаднал съюза, тези хора щяха да са по-добре обгрижени и до днес.

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4614
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2259 on: 20.05.2017, 14:47:42 »
Писал си много и от телефона сега не ми се отговаря подробно на всичко.
За Чернобил:
Аз бях на 10 години. Никой в училище не ни каза, не ни спря да излизаме, не направи нищо! Бях си счупил крака януари на ски и чак април-май се върнах в училище. Бях с патерици и си ги държах под чина. Не излизах в голямо междучасие щото нямаше асансьор. Идваха насила дежурните да изкарват неизлезлите навън и трябваше да им показвам патериците за да ме оставят. За Чернобил не направиха нищо за децата, защото за мен не направи никой нищо.

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk