Author Topic: Междуградски автобусни линии  (Read 63617 times)

Offline Bulgaria111

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Междуградски автобусни линии
« Reply #180 on: 08.10.2022, 20:08:56 »
Предполагам, че това е най-подходящата тема за моя въпрос. От известно време се чудя, когато на билета е изписана една транспортна фирма, а автобусът и шофьорът са на друга фирма, коя от двете фирми печели приходи от билети? Понеже понякога ми се случва да пътувам и на билета да пише една фирма,а автобусът и шофьорът да са на коренно различна фирма. ;)

Offline poly911

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #181 on: 08.10.2022, 21:01:10 »
Зависи за коя фирма става въпрос и коя е линията

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #182 on: 09.10.2022, 01:56:39 »
Ако нямат наличен автобус може да наемат от друга фирма, често се случва да наемат автобус със съответния му титуляр. Това не е проблем по отношение на извършвания превоз, не е проблем и плащането, предвид че двете фирми си се знаят :rolleyes:

Съгласно Закона за автомобилните превози, по-конкретно член 36:

(2) (Доп. - ДВ, бр. 92 от 2005 г., в сила от 18.11.2005 г., доп. - ДВ, бр. 60 от 2014 г., в сила от 01.07.2014 г.) Действителността на договора за превоз на пътници по автобусни линии не зависи от издаването, редовността или изгубването на билета или картата.

(4) (Нова - ДВ, бр. 60 от 2014 г., в сила от 01.07.2014 г.) При превоз по автобусни линии превозните документи по ал. 1, т. 1 може да се издават от друго лице, което не е превозвач, в случаите на сключен договор с превозвача за издаване на превозни документи от името на превозвача или от възложителя на превоза.

(5) (Нова - ДВ, бр. 60 от 2014 г., в сила от 01.07.2014 г.) Лицето по ал. 4 може да бъде община или общинско предприятие, физическо или юридическо лице, регистрирано като търговец по реда на Търговския закон, или лице, регистрирано като търговец по съответното законодателство на държава - членка на Европейския съюз, или на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

https://www.damtn.government.bg/wp-content/uploads/zakoni/zakon_za_avtomobilnite_prevozi.pdf

Според мен би възникнал проблем ако даден превозвач преотстъпи изпълнението на дадена линия на подизпълнител при условие, че това е забранено по смисъла на сключен договор по реда на ЗОП, който му забранява това.
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Offline Bulgaria111

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #183 on: 09.10.2022, 06:30:50 »
Според мен би възникнал проблем ако даден превозвач преотстъпи изпълнението на дадена линия на подизпълнител при условие, че това е забранено по смисъла на сключен договор по реда на ЗОП, който му забранява това.
Благодаря за подробното инфо, според мен става въпрос за това, защото по някои линии виждам ежедневно автобуси и шофьори на една фирма, които работят с касов апарат на друга фирма и съответно на билетите пише този превозвач. ;)
Предполагам,че е проблем, защото в такъв случай може да се движат автобуси, които са по-стари от тези, които са спечелили на конкурса?
« Last Edit: 09.10.2022, 10:07:17 by Bulgaria111 »

Offline Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
« Reply #184 on: 28.11.2022, 22:00:40 »
В balkanauction намирам архивен автобусен билет за междуградски превоз от Мездра до неуточнена дестинация от времето на съществуването на ДСО "Автотранспорт". Като формат е унифициран с жп билетите по същото време, което е интересно, понеже несофийските автобусни билети от това време, които досега бях виждал, са били винаги по графично оформление по образеца на софийските градски от тънка хартия, но може би това са били билети за вътрешноградски транспорт от тънка хартия, подходящи за перфориране с перфоратор, а този е за междуградски пътувания? Също интересно ми е категорията "Обикновен автобус" какво ли е означавала и съществували ли са други категории?

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #185 on: 28.11.2022, 22:03:28 »
Доколкото знам е имало бърз с туристически автобуси и обикновен с градски спиращ навсякъде.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #186 on: 29.11.2022, 02:14:05 »
Такива билети - сходни по размер, дебелина на хартията, описание, шрифт и номер с червени букви се срещаха и по някой други провинциални дапове доста късно, дори след 2000-та година. По югозапада - със сигурност. Мисля че в темата за колекциониране на карти и билети са качвани такива, макар че наистина си бяха рядкост  :rolleyes:
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #187 on: 29.11.2022, 08:31:13 »
Навсякъде по големите автогари (Сандански и т.н) имаше казиета, идентични на тези по ж.п. гарите, респективно даваха от тези картонени (розови или зелени) билети за автобус. И на тях пишеше "обикн. автобус". Тези билети даже си имаха име, по това на човека, който ги е измислил, някъде 40те години на 19ти век. Дори като ходих в Гърция през 97а, билетите за влак си бяха от тези, докато нашите отдавна бяха на компютър. При тръгване от селата, където, ако нямаше будка, билетите ги продаваха в магазина, в сладкарницата или в кръчмата/ресторанта, съответно даваха хартиени билети от кочана. Също и шофьорите. Тези хартиени бяха със синя таблична и надписи. Имаше междуградски бързи линии с червена табела (примерно София - Гоце Делчев), с по-скъп билет, които не спираха по селата. Това само по дългите дестинации, селските си бяха обикновени, със зелена табела.
« Last Edit: 29.11.2022, 08:34:41 by IKAR »
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
« Reply #188 on: 15.12.2022, 22:28:10 »
Снимка на спиркознак от образеца от 40-те (?) години на ХХ век. На долната четвъртита табела има някаква дума с нямо "ъ" накрая, тоест е отпреди 1945 г. или малко след това. Подобни като оформление са били спиркознаците по държавната автобусна линия Кюстендил-Скопие през 1941-4 г. Фактически кръгът като форма на спиркознак се ползва до средата на 70-те години и за спирките на градския транспорт из България.
Засега не намирам селище с актуално име "Поляне". Има няколко села на име Поляна.

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #189 on: 15.12.2022, 23:10:02 »
Днешният град Антоново преди е бил Поляне: Указ № 949/обн. 8 декември 1949 г. – преименува с. Поляне на с. Антоново;

Според регистъра на населените места не е имало друго с такова име в настоящите граници на България.
« Last Edit: 16.12.2022, 19:39:56 by difian »

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #190 on: 16.12.2022, 09:44:44 »
А тръгването в 8:50 е към/от Омуртаг. Какво ли ще стане ако в днешно време някой се опита да се качи в автобуса с пушка.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #191 on: 02.02.2023, 11:54:38 »
Едно ПТП назад във времето: ПТП на 15.06.2011г. с автобус на АМ”Тракия”, при което загиват 9 души, а 11 са тежко ранени.
Адвокат Елица Буенова.

Свобода за Украйна !