Author Topic: Solaris Urbino 12  (Read 69342 times)

Offline Tony

• Moderator
  • Защо пиша толкова много?
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Форум за градски Транспорт Варна
Re: Solaris Urbino 12
« Reply #20 on: 15.02.2014, 11:20:15 »
Aз не виждам никакъв проблем на електронните табла на Соларисите - нито при шрифта, нито при четливостта.  :rolleyes:

RIP 8155 (1992-2019), 8157 (1990-2019)

Offline $h@IdEr

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 359945577
    • MSN Messenger - dilly-m@hotmail.com
    • AOL Instant Messenger - dillyan96
    • View Profile
    • Рекламни концепции на бургаски Солариси
    • Email
« Reply #21 on: 15.02.2014, 19:00:24 »
Снимки видях в автобусната тема за снимки и видео, там се вижда колко малки са им таблата спрямо стандартните. За посетителите на града, които едва ли знаят откъде минава автобусът, докато стигне до крайната дестинация, е по-удобно на таблата да се изписват няколко главни места, през които минава автобусът по дадена линия, макар че не знам дали вече не е сторено. Прави ми и впечатление, че шрифтът за номерата на линиите и дестинациите е уголемен от най-горния диод до най-долния, а символите са по-тесни от нормалните, затова се чете малко по-трудно (това е когато ги изписва на един ред а не на два). При нас номерата се изписват от най-горния до предпоследния диод отгоре надолу (с изключение на числото за линия 4, което е смалено допълнително без причина), буквите са доста по-малки и символите са по-широки и четливи. С подобен шрифт на бургаския е първата Шкода 27Тр в София.

Offline тролей №164 линия 2

• Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #22 on: 24.02.2014, 20:51:08 »
Преди няколко седмици един колега беше споменал, че Соларисите не изписват линията между Почивка и Галата 17а, ами 17/а. Наистина е така и на мен също ми се струва странно. Още повече, че същата линия, но комбинирана с 46 си я изписва нормално. В началото на миналата седмица видях едно метаново соло с изписано "Боровец" и линия 17а/46. Явно може да изпише 17а но само, когато е в комбинация с друга линия. Също така вчера пък видях да свети на таблото линия 17, а ниско долу имаше стандартна, пластмасова табела за линия 17/60. Освен това скоро видях къс Соларис с изписана линия 48/ - да, четиридесет и осем наклонена черта :D
« Last Edit: 24.02.2014, 20:54:08 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline plastikat

• Маниак
  • www.forum.gtburgas.eu
    • View Profile
    • Email
« Reply #23 on: 26.03.2014, 18:26:28 »
Забелязвам ,че са започнали да "тунинговат" новите автобуси . Днес видях един с лепенки по огледалата и друг с Българският флаг до задната електронна табела.  В Бургас ,вече над една година , и дума не може да става за подобни своеволия .
www.forum.gtburgas.eu
Най-добрия транспортен форум.

Offline Tony

• Moderator
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Форум за градски Транспорт Варна
« Reply #24 on: 26.03.2014, 18:39:54 »
Да, циганиите са налице, все пак това е Градски транспорт ЕАД...

RIP 8155 (1992-2019), 8157 (1990-2019)

Offline Дядо Курти

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #25 on: 26.03.2014, 23:03:11 »
Пак се изказа неподготвен :D Хилядократно по-голяма цигания е Ивекото, което се разхожда без фолиото, което уж покрива табелата отгоре.

P.S. Ако вместо българското знаме беше залепено турското, пак ли щеше да бъде определено като цигания??

Offline skin

• View Profile
« Reply #26 on: 27.03.2014, 18:09:50 »
Верно, много интересна логика!Зеленият Икарус(2149) и сивият Мерцедес О345G(3197), които са украсени, предполагам отново е цигания?

Днес видях съчленен Соларис, който имаше знамето на България зад шофьора.Усмихнах се и ми хареса идеята!
« Last Edit: 27.03.2014, 18:15:07 by skin »

Offline transtriumf

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #27 on: 27.03.2014, 19:17:46 »
Соларисът с българското знаме (8701) го кара персоналът на 3197 и е в добри ръце. Иначе според мен всичко, което се слага по Соларисите е в рамките на допустимото. Ако един ден шофьорът, който е украсил автобуса се премести на друг автобус или се пенсионира, украсата винаги може да бъде свалена без това да оставя следи по автобуса. Въпросът е да няма клепане с боя, дупчене на таблото, броните и т.н. , неща, които е по-приемливо да се правят на по-старите автобуси.

Човек не е ли засадил поне едно дърво и не се ли е возил на Икарус не е живял.

Offline nokia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #28 on: 28.03.2014, 07:29:35 »
Аз се съгласявам с транстриумф !

Offline Дядо Курти

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #29 on: 01.04.2014, 19:33:35 »
Соларисът с българското знаме (8701) го кара персоналът на 3197 и е в добри ръце. Иначе според мен всичко, което се слага по Соларисите е в рамките на допустимото. Ако един ден шофьорът, който е украсил автобуса се премести на друг автобус или се пенсионира, украсата винаги може да бъде свалена без това да оставя следи по автобуса. Въпросът е да няма клепане с боя, дупчене на таблото, броните и т.н. , неща, които е по-приемливо да се правят на по-старите автобуси.

Днес се видяхме с един от шофьорите на 8701 и говорихме относно тия лепенки. В момента всичко е разлепено, защото наскоро са минавали от ЕК на проверка и за сега няма какво да се лепи. И той, и ортака му малко недоволстват от машинката и са искали да си останат на 3197, но ръководството не са разрешили. По отношение на разхода на гориво - поляците не се ангажират с никаква разходна норма в града.

Във фирмата се носят слухове, че с тролеите ще дойдат още 20 автобуса (Соларис, но не се знае колко къси и колко дълги - нещо е имало объркано с парите и явно трябва да се компенсират). До догодина се очакват още 100 Солариса по новите програми 2014-2020. До 2 години се очаква да заработят електронното таксуване и оповестяването на спирките (ако Емо чете темата, да се радва :D ). На мен лично не ми се вярват особено много всички тия приказки, но ако поне 50% от тях се сбъднат, в комбинация с пълно преобразуване на линии (излишни дублажи, връзка между Левски и Автогара и т.н.), Варна най-накрая ще има транспорт за пример. Отделно от това, автопаркът ще е крайно лесен за поддръжка.

P.S. Тони, премести мнението в правилната тема, че докато се ориентирам къде пиша... :D
« Last Edit: 01.04.2014, 19:35:34 by Дядо Курти »

• View Profile
    • Email
« Reply #30 on: 01.04.2014, 19:42:43 »

Днес се видяхме с един от шофьорите на 8701 и говорихме относно тия лепенки. В момента всичко е разлепено, защото наскоро са минавали от ЕК на проверка и за сега няма какво да се лепи. И той, и ортака му малко недоволстват от машинката и са искали да си останат на 3197, но ръководството не са разрешили. По отношение на разхода на гориво - поляците не се ангажират с никаква разходна норма в града.

Във фирмата се носят слухове, че с тролеите ще дойдат още 20 автобуса (Соларис, но не се знае колко къси и колко дълги - нещо е имало объркано с парите и явно трябва да се компенсират). До догодина се очакват още 100 Солариса по новите програми 2014-2020. До 2 години се очаква да заработят електронното таксуване и оповестяването на спирките (ако Емо чете темата, да се радва :D ). На мен лично не ми се вярват особено много всички тия приказки, но ако поне 50% от тях се сбъднат, в комбинация с пълно преобразуване на линии (излишни дублажи, връзка между Левски и Автогара и т.н.), Варна най-накрая ще има транспорт за пример. Отделно от това, автопаркът ще е крайно лесен за поддръжка.

P.S. Тони, премести мнението в правилната тема, че докато се ориентирам къде пиша... :D
Ако това за 20-те автобуса наистина е вярно, то аз бих препоръчал час по-скоро да се заменят с 20(или по-малко - да излязат на същата стойност) тролейбуса, но сигурно вече е късно и са ги почнали да ги изработват. :D И защо за бога цял програмен период се хаби в автобуси, а не се подпука тролейбусната мрежа и дообогатяването на трол-парка?! :eek: :crazy: Сега е много удобен момент! После не се знае нова възможност дали и кога ще има... А пък това е и еко-проект - такива от ЕК най-ги обичат и уважават. :)
« Last Edit: 01.04.2014, 19:47:07 by тролей №164 линия 2 »

Offline Дядо Курти

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #31 on: 01.04.2014, 19:45:09 »
Ще си проличи при доставката на тролеите. Чух за доставка на първия около 30 април, но ще видим какво ще се окаже истина и кое - слухове :) Не изключвам възможността по новите програми да има доставки и на още тролейбуси, но това вече е изцяло в сферата на предположенията.

Offline mit97

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #32 on: 04.04.2014, 13:50:11 »
Забелязвам ,че са започнали да "тунинговат" новите автобуси . Днес видях един с лепенки по огледалата и друг с Българският флаг до задната електронна табела.  В Бургас ,вече над една година , и дума не може да става за подобни своеволия .

Да, просто не мога да повярвам що за селяни сме всички в целия град(или по-точно много от работещите в Градски транспорт) онзи ден се возих в един къс соларис(бе на 12-ка в 17:00 часа курс от аспарупово) и просто не можех да повярвам. Отгоре над таблото на шофьора върху надписа соларис имаше залепен голям заек(мисля че е от пръчките Зайо-Байо), а долу на самото табло(там, където има място да си закачат разписанието) отново имаше залепен същия заек, но по-малък. Зад двата пожарогасителя имаше натикана по една плюшена мечка, а горе до електронното табло имаше закачена отново една плюшена детска луничка. Аз не мога да разбера - как може автобуси на има-няма 5 месеца вече да са окичени с всякакви простотии и дранкулки. И после защо ни викали село...
Знам, че имат забрана отвън да ги лепят с всякакви неща и реклами за 2 години мисля че, а за вътре защо никой не ги контролира какво си правят шофьорите и кондукторките(за моя радост четох, че от догодина ги прехвали...)
И още един въпрос имам - няма ли някой, който да контролира тези неща. Супер селско е - веднага, колкото и да не искам, давам пример Бургас - вече колко време няма нищо по техните автобуси...

Offline skin

• View Profile
« Reply #33 on: 04.04.2014, 17:38:36 »
Да не говорим кое е селско и кое не.И аз не съм съгласен да се слагат богородици в колите, автобусите, камионите, уж да помагали да нямаш аварии, но мнозина ги слагат.Автобусите на шофьорите са местоработата им, което им е като втори дом.Няма нищо лошо в това да се окичват с играчки, дрънкулки и прочие.

Друг е проблемът, че може да им се отнеме гаранцията на автобусите, защото нямаме бус ленти, а са изискване.

Offline transtriumf

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #34 on: 04.04.2014, 19:43:01 »
Не знам за гаранционния срок, но може и да ни накарат да плащаме неустойки не само заради бус лентата, а и за това, че ДАП-а е единствен превозвач във Варна само на хартия. Въобще за цялото безхаберие отстрана на Общината. Относно украсите в автобусите, не мисля, че е проблем. Все пак шофьорът прекарва 8 часа на ден в този автобус и когато има някаква украса работната му среда е по-приятна, а и по никакъв начин не пречи на нормалното пътуване на пътниците.

Човек не е ли засадил поне едно дърво и не се ли е возил на Икарус не е живял.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #35 on: 04.04.2014, 19:50:05 »
Добре де, докога ще се лежи на лаврата, че понеже шофьора прекарвал еди си колко часове в кабината трябва да я украсява? И с какво превръщането и в бардак с 1000 дрънкулки, картинки, плакати, лепенки, китеници и прочие ще подобри работната му среда? Направо не знам как ли шофьорите в нормалните държави се чувстват добре без дрънкулки? Или може би са крайно потиснати знае ли човек...

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #36 on: 04.04.2014, 21:01:27 »
Да не говорим кое е селско и кое не.И аз не съм съгласен да се слагат богородици в колите, автобусите, камионите, уж да помагали да нямаш аварии, но мнозина ги слагат.Автобусите на шофьорите са местоработата им, което им е като втори дом.Няма нищо лошо в това да се окичват с играчки, дрънкулки и прочие.

Друг е проблемът, че може да им се отнеме гаранцията на автобусите, защото нямаме бус ленти, а са изискване.

Какво значи "втори дом"!? Автобусите не са им бащиния, та да правят с тях каквото си искат. За разлика от личната ми кола, в която ако искам и иконостас ще сложа, автобусите са публична собственост и шофьорите нямат правото да се разпореждат с нея както сметнат за добре. Недопустимо е чисто нови автобуси да се привеждат в ориенталски вид. Като искат да карат нови возила ще спазват някои елементарни правила.
« Last Edit: 04.04.2014, 21:06:17 by Sofia »

Offline plastikat

• Маниак
  • www.forum.gtburgas.eu
    • View Profile
    • Email
« Reply #37 on: 04.04.2014, 21:10:47 »
Днес и във Вторник бях във Варна . Видях един Соларис ,който беше накичен целият с лепенки с  Българския флаг . Нямам нищо против ,но това не стоеше никак естетично. На предното стъкло ,отляво и отдясно на електронното табло , отстрани над прозореца на шофьора и отзад отляво и отдясно на електронната табела . За мен това си е жив кич . Ако е направено с усет и вкус -нямам нищо против ,но това беше прекалено .
www.forum.gtburgas.eu
Най-добрия транспортен форум.

Offline mit97

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #38 on: 05.04.2014, 09:26:00 »

Ама какъв втори дом? Тези автобуси първо не са техни, та да правят каквото си искат с тях - те са на общината и са за обществено ползване. Второ, как така примерно шофьорите в Бургас, които прекарват същото време в същите автобуси, и по твоята логика също може да се нарече "втори дом", обаче не са окичени с всякакви дранкулки и простотии.

Да - има някои неща, които мога да ги приема. Например, в един от Соларисите видях една мини-стойка с Българското знаме и знамето на Европейския съюз сложени по средата(точно под мястото където се съединяват двете предни стъкла). Да - това мога да го приема, но само ако е само и единствено то. Без всякакви други зайци, плюшени играчки, икони, още всякакви лепенки...

А и друго не мога да разбера - като е втори дом - защо по дяволите слагат плюшени играчки и някакви детски лепенки? Да не би у тях да си играят с тях или просто няма къде да ги сложат и затова - давай в автобуса.

Трябва да има контрол!

• View Profile
    • Email
« Reply #39 on: 05.04.2014, 11:49:30 »
Аз пък съм "за". Що всичко да е еднакво, лъснато, скучно. Щом е разрешено, или пък липсва контрол, то не виждам нищо лошо в това шофьорите при желание от тяхна страна да се възползват от тази "вратичка в закона". ;) :) Същото е и с тираджиите: сякви плакати, светещи надписи съм виждал, плюшени играчки, та чак до регистрационни табели с написан на тях прякорът или галеното име на дадения шофьор. :D Камионът също не принадлежи на шофьора, а на фирмата, в която работи, но въпреки това...
Но това си е лично мое мнение и не искам никого да ангажирам с него - т.е. не твърдя, че аз съм прав, а другите криви!
« Last Edit: 05.04.2014, 11:52:34 by тролей №164 линия 2 »