Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - vasko

Pages: [1] 2
1
Чудя се дали при подобни промени:
Quote
Във връзка провеждане на VII-ти ЕКИДЕН Маратон София, oт 04:30 до 14:00 часа на 06.09.2021 г., частично се променят маршрутите на масовия градски транспорт, както следва:

Автобусна линия №9 (в посока пл. „Орлов мост”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Шипка” и по маршрута си. Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, на 50.00 метра преди бул. „Цар Освободител”, в посока пл. „Орлов мост“.

Автобусна линия №72:

    в посока ж.к. „Западен парк”: от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Патриарх Евтимий“, наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски” и по маршрута;
    в посока Плиска: от ул. „Св. Георги Софийски“ направо по бул. „Прага“, надясно по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК, бул. „Васил Левски“, надясно по ул. „Шипка“, наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по маршрута.

Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” на 50.00 метра преди бул. „Цар Освободител” в посока ж.к. „Западен парк” и на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Автобусна линия №75: маршрутът се скъсява от автостанция „Гео Милев“ до Военна академия (обратен завой при ул. „Шипка“). Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ на 40 метра след ул. „Шипка“ в посока към автостанция „Гео Милев”.

Автобусна линия №76 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”): от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, наляво по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „П. Ю. Тодоров” и по маршрута си, двупосочно. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока ж.к. „Гоце Делчев”, за автобусна линия №280 и тролейбусни линии №3, 4, 5 и 11.

Електробусни линии №84, 184 и автобусна линия №505 (в посока ул. „Ген. Гурко“): от бул. „Цариградско шосе” надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, обратен завой при ул. „Шипка” (Военна академия), бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, наляво по бул. „Цариградско шосе” и по маршрутите си. Автобусите ще спират на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока СУ „Св. Климент Охридски“ (за автобусна линия №280 и тролейбусни линии №3, 4, 5 и 11), и на спирка с код 0442 „Военна академия” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” след ул. „Шипка“ в посока пл.„Орлов мост“ (за автобусни линии №9, 72, 75 и 213).

Автобусна линия №94 (в посока СУ „Св. Климент Охридски“): от бул. “Свети Наум” наляво по бул. “Черни връх”, наляво по бул. “Джеймс Баучър”, надясно по ул. “Стоян Михайловски” и по маршрута до Студентски град. Автобусите ще спират на съществуващите трамвайни спирки по бул. “Джеймс Баучер” и на временната спирка на бул. „Черни връх“, на 60.00 метра след левия завой от бул. „Св. Наум“.

Автобусна линия №204 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”): от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), наляво бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, наляво по бул. „Акад. Ив.Е. Гешов”, надясно по бул. „България” и по маршрута си, двупосочно. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока в посока ж.к. „Гоце Делчев” (за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №3, 4, 5 и 11).

Автобусна линия №604:

    в посока институт „Пирогов”: от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“, наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, надясно по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” и по маршрута  си;
    в посока гара „Искър”: от бул. „Пенчо Славейков” наляво по бул. „Прага”, надясно по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК, бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.

Автобусите ще спират на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока институт „Пирогов” (за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №3, 4, 5 и 11).

Тролейбусна линия №7 (в посока ж.к. „Гоце Делчев“) се скъсява до кръстовище бул. „Васил Левски“ – бул. „Патриарх Евтимий“ (кино Одеон).
Източник.

... не е по-добра идея промяната да важи за целия ден?

Основният проблем според мен е моментът, когато се преминава от променените към редовните маршрути в средата на деня.

По време на тази промяна аз наблюдавах трафика в тунела НДК. Последният автобус от променените А72, А76, А204 и А604, който премина през тунела беше по А72 в 13:05 часа. В съобщението се казва, че промяната важи до 14:00 часа. Не е пояснено какво означава това - дали курсовете, които започват от първа спирка след 14:00 часа започват да се движат по редовния маршрут или пък когато настъпи 14:00 часа колите започват да се движат по редовния маршрут, независимо къде се намират в този момент (с изключение на тези, които вече са навлязли в променения участък)? В случая не изглеждаше да е нито едно от двете...

Към 13:15 на спирката в тунела дойде групичка от хора, които не бяха много "на ти" с ориентирането в София, и които искаха да ползват А72 до зала Фестивална. Били са на редовната спирка и там са видяли съобщението. Някак са се ориентирали до тунела чрез питане и дойдоха да ме питат и мен дали автобус А72 спира на спирката  в тунела. Чакаха до 14:00, така и не дойде автобус. Тогава ги посъветвах да се върнат обратно на редовната спирка. Надявам се да са се оправили!

Проблемите са следните при подобни маршрутни промени за половин ден:
- променените линии не се визуализират във Виртуалните табла и по ел. таблата на спирите в първата половина от деня (няма и качени разписания в сайта);
- обслужването между 13:00 и 15:00 часа е много влошено, защото не се знае кога ще мине последната кола по променения маршрут и кога ще мине първата по редовния. Освен това се получават струпвания и съответно големи дупки в интервалите докато се напаснат разписанията. Примерно минават три коли през 5 минути и после няма нищо 40-50 минути.

Ако промяната е обявена за целия ден, ще си има разписание за целия ден, всичко би трябвало да се визуализира във вируталните табла и по ел. таблата по спирките и няма да има каша при преминаването от променен маршрут към редовен.

Какво мислите? :)

2

Похарчени са публични средства за закупуването на два телевизора, които да визуализират статичното изображение "Крайна станция" :neznam: Умно!


Какво означава това? Може би, че влакът, който минава по този коловоз се движи с маршрут "Център - Надежда"? Което може би трябва да означава, че станцията се намира в центъра?!?  :blink:

А в същото време на постоянните табели (на заден план на същото изображение) пише "Обеля". Да, наистина, хората няма да се объркват. Много добра система за оповестяване. :rolleyes:

А това "Centrum", скрита реклама на хранителна добавка ли е? :laugh:

Street се съкращава като str., точките също липсват.
Работата на "Спаси София" не трябва да се критикува по никакъв начин!

Те са богове в сферата на архитектурата, градоустройството, градската среда и т.н. и щом така са казали, значи така трябва да бъде! :rolleyes:

3
Моля обсъждането да се върне към топика на темата: имена на метростанциите, а не методики за социални проучвания!
Бих искал да ми обясните как точно дискусията, която е изтрита е оффтопик?

Това, което се дискутираше е нещо, което има реалната възможност да повлияе на определянето на имената на метростанциите - анкетата на "Спаси София", която те налагат наляво и надясно като "мнението на софиянци". От тази организация се опитват на окажат натиск върху СОС, като държат съветниците да се съобразят с "мнението на софиянци".

Следователно обсъждането на въпросната анкета е 100% по темата, тъй като тя може да има някакво значение при истинското наименуване на станциите.

Или вече и този форум става сляп привърженик на "Спаси София"?..

4
...
Написахте този пост, защото видяхте vasko и веднага включихте анти-vasko настроението или откровено смятате, че удобството на пътниците (единствената причина Вашата професия да съществува) не е важно?

Работата през нощта е забранена , освен ако не е авариен ремонт.
Защо?

Има ли някаква обективна, техническа причина за тази забрана?

5
Изтрити теми / Re: Новини от София
« on: 25.04.2016, 21:34:09 »
Айде и ръководството на ЦГМ подало оставки. Източник: новините по радиото (представа си нямам кое).
Няма лошо! ;)

Но това достатъчно ли е? Ще оправи ли проблема?

Според мен, в такива ситуации, трябва да се прави много повече!

След оставките (или уволняването) на хората, които са пряко замесени в скандала, трябва да се издаде забрана на същите никога повече (до края на живота си) да нямат право да работят в държавна или общинска институция - дори като портиери.

Също така, трябва има забрана за фирми, в които участват виновните лица или техни роднини по права линия до трета степен или по съребрена до четвърта, да нямат право да работят по обществени поръчки.

След това, трябва да се потърси отговорност на всичките лица, които имат нещо общо със случая (освен заместник-кмета и директорът на ЦГМ, трябва да се потърсят всички други служители в ЦГМ, които са били пряко ангажирани с поръчката и контрола върху нея) и всеки един от тях да ходи в затвора за време, според значимостта и отговорността, която е имал за тази поръчка. Разбира се, заместник-кмета и директорът - най-много време. ;)

След това, трябва да се направи съдебно-техническа експертиза за установяване на реалната пазарна цена на въпросните спирки. След това, въпросната фирма се задължава да върне разликата между това, което и е платила общината и реалната цена. Ако не иска доброволно - по съдебен път, съдебни изпълнители и т.н.

След това, тъй като обществото не е получило нещо качествено срещу публичните средства, останалата сума се задължава да бъде върната от виновните лица (заместник-кмета, директорът на ЦГМ и всеки друг, който е имал нещо общо), пропорционално на отговорността им за поръчката. Който не иска доброволно - по съдебен път, съдебни изпълнители и т.н.

Ако това не може да се направи със сегашните закони, то значи ни трябват нови закони! ;)

Само когато всичките пари до лев се върнат в хазната и виновните лица са в затвора, обществото ще почувства, че в тази държава има някаква справедливост. ;)

6
Тъй като не успях да открия тема, която да е подходяща, реших да направя нова. Ако някой модератор сметне за добре, нека да премести тази дискусия в някоя съществуваща тема. :)

Основният ми въпрос е - не смятате ли, че подобни позиции като директор на общински/държавни предприятия трябва да са мандатни или поне да няма хора, които да ги заемат 15-20 години?

Все пак, тук повечето подкрепяте демокрацията, а доколкото знам, при демократичните системи на управление, подобни постове са мандатни или поне трябва да има някакво движение от време на време, а скоро разбрах, че господин Братоев управлява нашето метро, не от откриването му, а още от започване на строежа му....... :blink: :blink: :blink:

За разлика от някои колеги тук, аз смятам, че господин Братоев не е допринесъл кой знае колко за софийското метро, а дори обратното - нанесъл е доста щети. Веднага се аргументирам:
:arrow: Допускане на колосални икономии при строителството, което е довело до една камара станции със странични перони и доста станции с по-къси перони (заради които, сега не могат да се движат по-дълги влакове);
:arrow: Грешки в проектирането/реализацията на някои места (като тунелите между МС Сердика І и МС Опълченска), които изискват или дискомфорт за пътниците или бавни скорости...;
:arrow: Липсата на всякаква концепция за оповестителна система, като резултатът днес е тотална каша, която обърква повече хората, отколкото да ги ориентира;
:arrow: "Некст стейшън Джи Ем Димитров" :crazy: (заслужава си отделна точка);
:arrow: Намаляване на скоростите за движение :arrow: увеличаване на времепътуванията :/;
:arrow: Нереалистични интевали :arrow: претъпкани влакове в час пик :arrow: огромен дискомфорт за пътниците :arrow: отказващи се хора да ползват метро...;
:arrow: Спорна достъпност на хората с увеждания и майките с колички (преди да коментирате, питайте хората, които имат нужда, дали въпросните съоръжения са удобни или проектирани на правилните места!);
:arrow: Много слабо диспечериране на метрото - говорим си за транспорт, който е напълно изолиран от всякакви външни фактори и пак редовно разписанията не се спазват... :crazy:;
:arrow: Липса на планове за действие при аварийни ситуации или съществуването на такива, които не са добре подготвени (питайте хората, които им се е случило да пътуват в такъв момент дали са имали достатъчно и максимално подробна информация какво се случва. А смятам, че това е съществена част от един авариен план!);
:arrow: Намерения за разделянето на МД1 и МД2, което ще създаде неудобства за (буквално) десетки хиляди души. :angry:

7
Вчера не ми остана време да разкажа за един виртуоз на недобросъвестността...

Дата - 15.10.2015 г.; време - късен следобед (към 18:30 часа); автобус - 1809 по А111, при движение в посока Люлин 1,2.

Шофьорът на въпросния автобус заслужава почетно място в темата поради:

:arrow: Три пъти преминаване на червено (пресичане на стоп-линията след светването на червения сигнал на светофарната уредба);

:arrow: Два пъти каране с висока, несъобразена с пътните условия, скорост. Единият път беше по бул. "Панчо Владигеров" след пазар Люлин, където има доста спрели автомобили, за които има шанс да потеглят внезапно. Точно такова нещо се случи - един автомобил потегли внезапно без сигнализация ("мигач") и на автобусния шофьор се наложи да набие спирачки, при което правите пътници върте залитнаха много сериозно. Нараняванията на пътниците се разминаха на косъм;

:arrow: Спиране на спирка (по-скоро, отваряне на вратите, докато автобусът е спрял в задръстване) доста преди обозначеното място и после подминаване на хората, които чакат на правилното място, за да не се изпусне зелен сигнал на светофара;

:arrow: Два пъти спиране на спирка доста след обозначеното място или по-скоро движение заедно с колоната по време на задръстването и отваряне на вратите чак, когато колоната спре (но, това се пада доста след спирките);

:arrow: Три пъти неприбиране в изградените уширения ("джобове") за спирка;

:arrow: Псуване на пътник, чиято раница бива затисната от вратата. А това се случи заради тъпканицата в автобуса.

И всичко това се случва в участъка между Националния Исторически Музей и хипермаркет Билла-Люлин.


И тъй като съответната тема изчезна (или по-скоро е видима само за VIP-потребители :rolleyes:), за десерт:
:arrow: На предното стъкло имаше закачено нещо, което 100% може да се определи като кич - електронна джунджурия, във формата на сърце, която мигаше в различни комбинации. Това нещо създаваше много просташко усещане в автобуса...

8
Изтрити теми / Re: А3 Струма
« on: 01.09.2015, 11:33:48 »
Любопитно защо не са допуснали журналистите да снимат въпросните тунели :arrow: видео

Да не би наистина да има някакъв проблем и сега да се опитват да го коригират спешно в последния момент...  :neznam:


9
Аз не можах да разбера предимствата на метровлакове с горно токоснемане пред тези с токоснемане от контактна релса?

Основният недостатък, който аз виждам, е че ще трябва да се строят тунели с по-високи габарити, а също така и по-високи метростанции.

Единственото предимство, което ми идва наум, е че с контактна мрежа е по-безопасно за пътниците при евентуално падане на коловозите. Но това достатъчно основание ли е, за да се смени вида на токоснемането при МД3?

Питам от искрено любопитство на транспортен фен. :) (За да разсея съмненията, че се заяждам)

10
Ако се огледаш ще забележиш, че 70% от подвижния състав в Софийския градски транспорт няма блокировки.
И, ако продължаваме да се водим от тази философия, никога в София няма да имаме превозни средства с блокировки, защото при идването на нов подвижен състав, шофьорите ще си казват точно това и ще продължават да шунтират...  :qdosan:

Има далеч по-големи проблеми от това.
Кое е по-голям проблем от това, че поради шунтирана блокировка може човек да бъде ранен, дори да загине?  :neznam:

11
Цялата ми идея се базира на това и МД3 да има същата технология като МД1 и МД2 - от гледна точка на всичко (захранване от трета релса, а не с пантограф; същата осигурителна инсталация и т.н.).  Това означава почти сигурно влаковете да са пак Русич-и, но какво пък?

Не съм някакъв отявлен фен на руската техника, но сме започнали с нея, и според мен, трябва да се придържаме към това, което сме започнали, за да ни е по-лесно в бъдеще.

Русичите не са чак толкова зле!  :)

Много добър пример в защита на моята теза е дрете различни трамвайни междурелсия, които поддържаме в София. Всички виждаме недостатъците от това...

12
ТМ4 до Княжево?
Сигурно е грешка.

Доста често можем да срещнем такива в съобщенията на ЦГМ...  :neznam:


Имам много добра идея за пълното затваряне на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна"/ул. "Хенрих Ибсен". Знам, че аз самият предложих да се преместим в темата за предложения на маршрути при ремонти, но мисля, че идеята е много добра и изпълнима и заслужава я споделя тук.  :)

Основното на идеята ми е А10-ТМ да достига максмално близо до строителния обект и да се движи само по бул. "Черни връх" (без да обикаля през Семинарията).

Строителят може да организира малко място до строителната ограда, където автобусите да обръщат и да има линеен/полиция, които да не допускат да паркират автомобили. Разбира се, по линията ще се пускат само единични автобуси. Може дори да се налага да обръщат посоката на движение с малка маневра назад, но какво пречи?

След това, строителят може да сигнализира пешеходна пътека покрай строежа (която евентуално дори да е осветена), която води до автостанция Хладилника.

И, разбира се, А98 се съкращава до автостанцията, А83 също се изпраща до автостанцията.

Ако не може да се организира обръщането на А88 и А120 на кръстовището на бул. "Черни връх" и бул. "Никола Вапцаров", то тогава е добре да бъдат по начина, по който са предложени (да обикалят през Семинарията).

13
Ще поседи линеен 1 седмица и ще се научат.
Аз бих казал - патрул на пътна полиция и за всеки влязъл в обращолото :arrow: акт за влизане срещу знак В1/В2.  ;) :devil:

14
Изтрити теми / Re: Паркиране
« on: 16.03.2015, 23:51:58 »
Тъкмо днес попаднах на нещо, свързано с темата.  ;)

Мобилно приложение лови с Кат джигити по пътя

:arrow: Снимай всеки "гражданин" на пътя!   :clap: :clap: :clap:

Дано да разработят функцията за връзка с КАТ и да по този начин да може човек да подава сигнали за всякакви видове нарушения!  ;)

15
Имаме нов герой за темата, при това добър (за съжаление добър в нещо лошо).  :/

Става дума за шофьора на 1154 по А83 при пътуване от спирка ж.к. "Красно село" до спирка "Община Връбница" в периода между 20:00 и 20:25, днес. Щях да напиша това, че водача не използваше системата за отваряне на последните две врати от пътниците, но това се оказа бял кахър:

  • Първо шофьорът мина на червено на светофара с бул. "Цар Борис ІІІ" като искам да подчертая, че червеният сигнал светна преди автобусът да е пресякъл стоп линията.
  • На кръстовището на бул. "Възкресение" и бул. "Вардар" зае лента за ляв завой (при условие, че продължава направо). Потегли с мръсна газ, засече автомобилите отдясно (за да се добере до спирката след кръстовището). Спря на спирката по диагонал като спиркознака се падна на нивото на третата врата.  :/
  • Влезе на кръстовището на бул. "Константин Величков" и бул. "Александър Стамболийски" при условие, че отпред нямаше възможност да се изнесе от кръстовището и го запуши.  :help:
  • Автобусът закачи полегналият полицай преди спирка "Община Връбница" поради несъобразена скорост. :qdosan:

Като цяло - много бурно каране с резки потегляния и още по-резки спирания. Правостоящите пътници изпитвахме голямо затруднение да се борим с центробежните сили в завоите. Несъобразено високата скорост на места е потенциално опасна при непредвидени ситуации и евентуално рязко набиване на спирачки - може да се стигне до нараняване на някой правостоящ пътник, който не успее да се задържи прав (аз лично се притесних на моменти и стисках здраво дръжката, за която се бях хванал). Също така високата скорост със сигурност не се отразяваше добре на новия автобус :(, поради лошото състояние на инфраструктурата ни. Все пак това не е Икарус! Мисля си, че водачите, на които са поверени новите MAN-ове трябва да са много внимателни и да пазят новите превозни средства.  ;)

16
Преди малко (някъде 18:27-18:28) 934 по ТМ6 пристигна на последна спирка в Обеля 2 на -7 :eek::eek::eek:. Лично с моите очи го видях на екранчето на GPS-а! Вечерен пик, натоварен трафик, интензивен дъжд... и въпреки всичко 7 минути преди време. ":fan:"

В други случаи може и системата да е виновна за разминаванията между разписанието и реалното движение на превозните средства, но в в този случаи май не е така! :angry:

17
Тъй като вече достигнах 700 :eek: :P мения в този форум, си мисля, че мога да имам честа да пусна моята първа тема.

Разгледах много подробно раздела и не открих подобна тема, за това предлагам тук да коментираме идеи за:


Транспортното обслужване на северните и северозападните квартали на град София (Требич, Илиянци, Свобода, Лев Толстой, Триъгълника, Надежда, Връбница и Обеля).

Ще започна пръв с моя квартал - Обеля.

Според сега съществуващата ситуация в Обеля не е най-добрата и оптималната.

Автобусните линии до билзките населени места трупат излишен пробег до центъра на кв. Обеля. Да, разбира се помагат в довозването на квартала до метрото, но от друга страна много често се случва два или дори три автобуса да се движат един след друг от центъра на квартала към метростанцията или обратно. Но това довозване може да се реши по друг начин.  ;)

Разбирам, че сегашният маршрут на А150 е следствие на договор за концесия, но тази линия не помага по никакъв начин в ж.к. Обеля 1. В 99% от случаите автобусите продължават напълно празни след метростанцията в посока Обеля 1. Също така пристигат празни оттам в посока с. Волуяк. Освен това не мисля, че е много приятно за жителите на с. Волуяк да обикалят излишно из ж.к. Обеля 2 при всяко пътуване от и до дома си.

От А87 в сегашния му вариант и интервал на движение няма смисъл.

За това, предлагам следното:

Автобусите до близките населени места (които да са те) да се пренасочат към метростанция Ломско шосе. Така се спестява излишен пробег, а пък хората пак ще си имат достъп до метрото. Също така ще има повече смисъл от съществуването на тази метростанция.

А81 :arrow: остава със сегашния маршрут.
А150 :arrow: гара Обеля - център кв. Обеля - метростанция Обеля - ул. "Обелски път" - бул. "Ломско шосе" - с. Волуяк (двупосочно)

Двете линии се синхронизират и ще са достатъчни за довозването на кв. Обеля от и до метрото. Под синхронизиране имам предвид максимално да се избегне тръгването по едно и също или сходно време.

А87 :arrow: ж.к. Обеля 1 - бул. "Панчо Владигеров" - метростанция Обеля -  ул. "Акад. Дмитрий Лихачов" - ул. "9-та"(обратно по ул. "8-ма") - ул. "106-та" - ул. "Илия Георгов" - бул. "Ломско шосе" - метростанция Ломско шосе (двупосочно). Тази линия ще изпълнява довозваща функция на ж.к. Обеля 1 и ж.к. Обеля 2 от и до метростанциите Обеля и Ломско шосе. Всекидневно работно време с интервал 7-8 мин. в пик и 14-15 в извън пик.

Евентуално може да се продължи по бул. "Ломско шосе", надясно по ул. "Бели Дунав", наляво по ул. "Хан Кубрат", надясно по ул. "Танкист", надясно по ул. "Владимир Зограф" (обикаля община Връбница) и направо по ул. "Бели Дунав" по маршрута.  ;) Но тогава ще трябват повече коли за същия интервал.

Очаквам и вашите предложения и мнения за Обеля и останалите квартали от района! По-нататък ще се включа и аз с идеи за другите квартали.  :)

18
Изтрити теми / Re: Въпроси и помощ
« on: 05.12.2014, 19:08:53 »
Доколкото знам на междуградските автобуси е забранено да спират на спирките на МГТ. Моля някой да ме поправи, ако греша!

Редовно ставам свидетел на автобусите за Костинброд и околните населени места да спират на спирка 0333 "Бул. Ломско шосе" за А108 и А285 и на спирка "Метростанция Ломско шосе" за А87 (изображението от линка не е актуално, но го давам само за ориентир на местоположението на спирката).

При първия случай междуградските автобуси задържат трамваите по ТМ6 (случвало се е задържане от 3-4 минути). Също така съм ставал свидетел как пътници си изпускат автобуса (А108), тъй като на спирката има междуградски автобус, а водачът на А108 спира зад него, хората не го виждат, той потегля, заобикаля междуградския и продължава без да качи пътниците, които чакат на спирката.

Във втория случай междуградските автобуси заемат джоба на спирката, което принуждава водачите по А87 да спират в активната лента.

Въпросът ми е - към коя институция може да се подаде сигнал, за да обърнат внимание на този проблем?

19
Винаги съм се чудел защо колите по ТБ2 от/за депо не возят пътници след Софийския университет и ул. "Ген. Йосиф В. Гурко"?!?
Защото от тези крайни точки завиват по към Орлов Мост и тръгват към гаража ( а това вече е извън маршрута на тб.2). Да, те могат да возят пътници до гараж, но само до там където пътя им се засича с пътя на редовната линия. От там нататък превозното средство е без пътници.
Наясно съм с правилото! Чудя с защо го има това правило?! Така или иначе тролейбусът не може да стигне по-бързо до гаража, защото няма как да не настигне свой колега по някоя от редовните линии по пътя. И всъщност се налага да спира след него на всяка спирка... Защо да не возят пътници и след Софийския университет и ул. "Ген. Йосиф В. Гурко"? Нищо не пречи или не се губи!

Както казах и по-рано, аз смятам, че всички коли от и до гараж/депо по всички линии в София трябва да возят пътници, независимо дали или каква част от пътя до гаража/депото се покрива с маршрута! Така или иначе това разстояние се изминава от превозното средство. Нищо не се губи. Идеята има само положителни страни - колата от/до депо да бъде полезна на още някой пътник.  ;)

20
Под социална реклама имам предвид това:

Частта с двойката която стои на оградата (1:50-2:40) е много силна! :rev:

Предполагам, че повечето ще се съгласите, че подобна реклама би имала по-силен отзвук у зрителите ако това, което се представя в нея е по-трагично, по-натуралистично, по-жестоко.

И, поради тази причина смятам, че записа от коментирания инцидент би намерил място е подобна кампания(защото е доста жесток и трагичен)!

Нали уж нещата не се оправяли само с наказания! За това смятам, че може да има и подобен подход.


Относно инцидента - може и качеството на гумите да е повлияло. Вгледайте се в пътя. Точно преди да връхлети втория влак се вижда, че колега на злополучния шофьор успява да спре с много по-малък спирачен път.

П.П.
Мисля си, че си заслужава да се види и с оригинално аудио:

Това е една от социалните реклами, които са ме впечатлявали най-много!

Pages: [1] 2