Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - bahner

Pages: [1] 2 3 ... 45
1
А ако (като) не стане така, ти ще си посипеш ли главата с пепел?

Иначе по темата - много добри финални щрихи в мандата на Фандъкова с осичането на Борисовата градина. На практика е напълно възможно да отидеш през нощта и да унищожиш каквото си поискаш и то два дни подред. Градът ни е в режим на свободно падане и това става все по-видимо.

2
... ,ако е на зор.
Не съм съгласен с теб - карам по същите разписания като теб, оставям сигурно по-малко от 10% от пътниците. Винаги имам време да ги чакам, освен в час пик и да ме свети зелено на светофара. Наказания за закъснения нямам никакви, нито за аванси.

Какъв зор от начална спирка? Би трябвало да се е облекчил на нея ! Или зора е да се прибере по-рано да не му се "сгрее" ракията пък хората по спирките" кучета ги яли"!
Оня ден, в Неделя тръгнах на 0 от Хладилника и до Журнаялист оставих сума ти бягащи . За 4 минути трябва да стигна от Люботрън до Семинарията. Не мога да си позволя да чакам тичащите - разстоянието е голямо. Там оставих най-много.

  От 7 години живея в Томпсън , ставам в 4.10 за да хвана влака в 4.47 , на спирката съм ВИНАГИ 10 минути по-рано.
Няма как да съжаля тези, които тичат в последния момент. 1 минута тръгване по-рано нее престъпление. А за какъв зор става дума - ами примерно в час пик на тм20 
а от депо Искър 5 спирки за 5 минути, после има 2 минути от спирка до спирка и после са 9 спирки по 1 минута .
Няма как да разбереш , ако не си седнал да покараш 2 спирки.
А ти си говори, не ми пречиш.

3
Трамваи / Re: Schindler Waggon AG Be 4/6 (659-686)
« on: 31.08.2022, 11:56:25 »
Нямам спомен 679 да е включвал паралел сам преди. Относно повредите - естествено, че се записват в книгата неизправностите, но не се отстраняват или поне не трайно. Като не съм сигурен дали вината е в монтьорите или в липсата на части.

4
Трамваи / Re: Schindler Waggon AG Be 4/6 (659-686)
« on: 30.08.2022, 22:18:17 »
Краставиците са абсолютно съсипани - контролерите им прескачат крановете, думкат жестоко, пързалят се при спиране заради счупените датчици. 679 онзи ден даже сам включваше паралел, без да е натиснато копчето, после пък не включваше серия повече от 3-и кран. 681 пък с неработещ километраж, което позволява на вратите да се отварят в движение. Чудесни трамваи, които поради лошо управление са съсипани. А българските бракми си се движат за жалост все още.

5
Под стесняване на булеварда се има предвид стесняване на лентите. Масово при минимум от 3.00 и 3.50 лентите са по 4 и повече метра.

6
2305 отвися известно време в единия, след това със завъртане на Хан Кубрат бе.изместен в другия коловоз, като престоят му е поне от 15:45 там, до 20:00 си стоеше.

2305 стоя на триъгълника до полунощ заради блокирал буксов лагер, доколкото разбрах. После са го качвали на колички и са го теглили към депото.

7
Бих се радвал Емо да коментира в коя част от наблюденията си на отиграването на ситуацията с 2410 не съм прав. Според мен 15-те души дошли на аварията с 2 камиона, 1 автобус, линеен контрол и полицаи можеха много по-ефективно да си свършат работата и задръжката да е доста по-къса, а не над час. Ето какво наблюдавах, което ми се стори нередно:

1. Вероятно 2313 отваря стрелката под 2410 и така последната талига на 2410 потегля за Княжево, ватманът не разбира. Склонен съм да изключа вероятността стрелката да не е била прилепнала, но все пак и това е възможно.
2. Аварийните камион и кран теглят 2410 по новия асфалт, като това причинява щети и на асфалта, и на вагона. Тук ми е интересно да разбера дали е толкова пипкаво заради контактната мрежа да се използва кранът по предназначение и елегантно да бъде вдигнат трамвая.
3. Пантографът на 2410 никога не беше свален, съответно в един момент се закачи в мостчето за стрелката се счупи. Счупеният пантограф добави поне 15 минути, ако не и повече в задръжката, защото трябваше да бъде обезопасен на покрива на трамвая.
4. Допълнително време отне приготвянето на 2313 и 2410 за прикачване, което можеше да се свърши, докато се обезопасяваше пантографа на 2410.
5. Докато аварийните камиони маневрираха, имаше член на аварийния екип, който говореше по телефона и част от крана мина почти до главата му, както и самия камион щеше да го бутне.
6. Нямаше грам адекватно диспечиране и 3019 стоя поне 30 минути на стрелката за 10 и 7, изчаквайки да завие към Алабин, вместо да продължи към Иван Вазов и да не задържа движението на 6 и 7.
7. Да не говорим за тоталната липса на координация с полицаите, които така и не успяха ефективно да отклонят движението и през цялото време се бутаха коли отвсякъде, отново с риск за безопасността им.

Допускам, че не съм прав, но тази абсурдна ситуация ми прилича на еманация на хаоса, обхванал СЕ.


8
Ако виждаш "схема", то тя предполага някаква облага за замесените лица. Евентуално някой е намазал от закупуването на генератора?
Схемата "евентуално" е при закупуването на електробуси.

9
При днешното следобедно ръмене всеки спазва дистанция спрямо предната мотриса. Другия път с бонбони ще се подканят пътниците, или чакат някои и ръчичка да им се подаде.

Основната задача на водачите е да превозват пътници. Разбира се това става при определени правила - в трамвая говорим тихо, изчакваме слизащите преди да се качим, качваме се чевръсто, дупчим си билет. Когато има недоразумение и някое правило къде неволно, къде не е нарушено - тогава е редно водачът да си спомни основната причина да е на работното си място. Останалото е просто дребна душа.

10
Тази промяна върви ръка за ръка с изместване на 12 през Ботев, катп така едновременно се компенсира разредената седмица,  разтоварва се  Мария Луиза и се създават множество нови връзки. По този начин се влошва, и то не толкова много, обслужването на МС Хан Кубрат, което според мен е ниска цена за всички ползи.

11
Трамваи / Re: ČKD Tatra T6А5 (4140-4195)
« on: 20.01.2022, 00:00:09 »
В момента 3033 тегли червен на колички от ремонт в Трамкар към Красна поляна.

12
Там идвайки от Люлин има трамваен светофар, който спира и пропуска трамвай 8, защото има конфликт с 10, отиващи към и идващи от Западен парк. Но веднъж светне ли разрешен сигнал за осмицата, няма светофар, който да я спре при пресичането с колите по Вардар, отиващи към Т. Александров.

От другата страна има светофар, който спира отиващите към Западен парк 10-ки, заради конфликта с идващите от Люлин 8-ци, но реално този светофар спира и завиващите към Люлин 8-ци, които нямат конфликт. Абсолютно сбъркано е там всичко.

13
Разни / Re: Aвтомобили
« on: 28.08.2021, 14:17:46 »
Имам развитие - след като тествах малко Тойоти, Фабии и Хюндаи, реших да пробвам и Голф 7 и май това се оказа моето нещо. Харесах един бензин, 1.8 автоматик, 2015-а година. Изчел съм всички възможни съвети за избор на автомобил и предимства на различните горива, скорости и всичко. Предстои да минем през сервиза на Порше, за да видим и там какво ще кажат. Въпросът ми е дали имате впечатления от Голфовете с TSI двигатели, както и какво ви идва да ме посъветвате още?

14
Разни / Re: Aвтомобили
« on: 23.08.2021, 22:43:11 »
Хора, събирам мнения за това каква кола да си купя - искам да е относително нова (до 5 годишна), ако не и изцяло нова. Засега съм се спрял на няколко модела, като най-надеждни и бюджетни - Toyota Corolla, Hyundai i20 и i30, Skoda Fabia. Всякакви мнения ще са ми от полза.

15
Електробуси / Re: Електроавтобуси
« on: 22.08.2021, 02:39:27 »
В петък около 6-7 Хигера пътуваха към София по магистрала Струма.

16
Оказва се, че нямало пари за новата поръчка за климатици за кабините на трамваите, въпреки обявената обществена поръчка.

Quote
Ватман получава инсулт в кабината на трамвая на 2 август, когато температурата в София е 39 градуса. Мотрисата не е оборудвана с климатик, а водачите в градския транспорт работят на смени над 8 часа. Няколко дни по-късно човекът умира в болница. По повод трагичния случай гражданската организация "Спаси София" отбеляза, че "около 80% от всички трамваи нямат климатик".

Още през 2016 г. "Столичен електротранспорт" ЕАД обяви за първи път обществена поръчка за климатици в кабините на трамваите, която пропадна. В началото на тази година, на 8 януари, бе обявена нова процедура и бе избран изпълнител за доставка и монтаж на "преносими инверторни климатици за трамвайни мотриси". Климатици обаче не са доставени за кабините на ватманите.

Няма пари за климатици в кабините на ватманите

"Да, има обществена поръчка за купуването им, но са много скъпи и е въпрос на финансови възможности", обясни изпълнителният директор на "Столичен електротранспорт" инж. Евгений Ганчев за "Дневник". Поръчката за климатици е на стойност 469 хил.лева, но тези средства не са осигурени. Пандемията сериозно сви приходите в градския транспорт и загубите са огромни, но вместо Столичната община да оптимизира работата, тя решава да спестява от най-належащите потребности на служителите, негодува Андрей Зографски от "Спаси София".

В кабините на трамваите, където няма климатици, са поставени вентилатори, иначе всички тролейбуси и електробуси са климатизирани, заяви инж.Ганчев. Част от трамваите също са климатизирани, уточни той. Починалият ватман е имал здравословни проблеми, бил е в отпуска преди това и тогава е викана линейка в дома му. Най-вероятно кончината му не е свързана с жегите, смята директорът на Електротранспорта.

Инспекцията по труда: На закрито работно място - до 33 градуса

Главната инспекция по труда в началото на юли напомни на всички работодатели, че законът им вменява задължението да въведат мерки за минимизиране на риска при работа в прегряващ микроклимат. Работата при високи температури, освен че намалява работоспособността и създава риск за инфаркти и инсулти, е предпоставка и за тежки трудови инциденти най-вече заради забавените рефлекси на работещите.

Задълженията на работодателите са разписани в Наредба № РД-07-3 от 18 юли 2014 г. Съгласно нея при работа на закрито са регламентирани оптимални температури в работните помещения, които могат да бъдат между 18 и 25 градуса като при определени условия са допустими температури, които могат да достигнат и до 33 градуса.

https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2021/08/17/4243844_navun_e_jega_a_kolko_gradusa_e_v_kabinata_na_vatmana/?ref=rss

17
Снимки / Re: Снимки (трамваи)
« on: 13.08.2021, 14:12:05 »
Много ме зарадва 2408 по Графа!

Untitled

Untitled

18
Снимки / Re: Снимки (трамваи)
« on: 02.08.2021, 06:29:34 »
Аз изобщо не съм съгласен, че се стараят повече с ремонтите на червените - това, че успяват някак да ги боядисат лъскаво, не значи нищо. Вътре са си със старите плоскости, намацани с боя, сменят седалките с пластмасови гадории и т.н. Като цяло почти всички ремонти на трамваите в София са страшно мърляшки и некачествени.

19
От утре всички почти всички трамвайни линии са с нови разписания. Промяната е свързана със значително съкращаване на времето за пътуване.

20
Актуална информация / Re: Наряди
« on: 11.07.2021, 18:40:28 »
И какво? Ще се разпаднете ли?
Гледате ги на таблата просто и мрънкате, дори не им се и возите. Безделниците в тази страна са в повече и само вредят на околоните.

Когато си платил стотици хиляди лева за нова техника, се очаква, че ще се възползваме от нея и екстрите, които предоставя тя. Това, че има безумни правила за експлоатация и един водач управлява само едно превозно средство изобщо не трябва да интересува обикновените пътници. Парите от нашите данъци, които се събират, за да живеем по-добре, е задължително да бъдат оползотворявани максимално ефективно. Освен климатици, новите тролеи са нископодови, а не е вариант да чакаш следваща кола по линията 20 минути с тея разписания. При положение, че модерните тролеи стоят на плаца, негодуванието е абсолютно резонно.

Pages: [1] 2 3 ... 45