Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - tauri

Pages: [1]
1
Изтрити теми / Re: Електроавтобуси
« on: 19.02.2022, 11:48:54 »
Доставки, инвентарни и регистрационни номера

2
Изтрити теми / Re: Ямбол
« on: 17.09.2018, 23:25:31 »
А поддръжката се осъществява от специалист, обучен във Виена.
То този специалист се знае кой е. ;)
Дано да обърне малко внимание и на софийския състав,че ужким щеше да оправя шрифтовете пък още гледам не всичко е оправено.
Ако все още работи там де.. :)

3
Шумно рекламираните камери по пътищата са вече факт. Нека всеки който забележи голяма сива кутия осветена през ноща на някой от главните пътища да драсне някой ред. Обикновено са около рекламните табели "Radar" на Osram. Друг е въпроса че в някои държави са сигнализирани с пътен знак.
На главен път Е79 при КПП на язовир Дяково в двете посоки.
По пътя към Бъргас и Созопол започват от:
 -Цариградско шосе точно срещу строежа на Карфур
На АМ Тракия:
 -между 32 и 34 км (около разклоните за голф игрищата)
 -между 118 и 119 км (бензиностанцията на Шел)
На главен път Е 85 (това е между опасното кръгово и Стара Загора)
 -разклон за село Загоре
 -на двулентовият участък пред аерогара Стара Загора.
На главен път Е 773 Стара Загора-Бургас
 - в село Подслон в началото посока Бургас
 - в град Нова Загора на кръстовището за Велико Търново
 - в село Съдиево
На пътя Бургас-Созопол
 - в участъка с мантинела след едно малко Т-образно кръстовище на изкачването посока Созопол
 - на кръстовището за Атия

Пътя го минавам всеки уикенд от началото на сезона и през последните две седмици се монтираха и се шушкаха работници около местата, които описах. Подозрително полицейските постове по селата изчезнаха, но все още не виждам камери в Г. Александрово, Слив. минерални бани и разни други места, които повечето от вас знаят.

Карайте внимателно и спазвайте правилата за движение.


 

4
Тази година имах възможност да посетя изложението. Нека в тази тема коментираме представените нови модели трамваи. На първо място слагам новите модели на Бомбардие и Stadler за Берлин и Мюнхен. Не по-малко внимание заслужава новата Шкода ForCity, вече дискутираният Кончар CroTram TMK 2200, а и по-скромната Pesa 122N.
Ето фотосите на трамваите в галерията ми в google.
http://picasaweb.google.com/svgagov/Innotrans2008#
Това са снимките от първият ден. Извинявам се за качеството, но беше страшна бутаница. По-късно очаквайте още.

5
Да са им честити новите тролеи Neoplan на руснеци. Базел имаше една тролейбусна линия и машинките са много приятни. Сега да ни дадат и трамваите и всичко е наред.

6
Миналата година Февруари месец посетих кралство Тайланд. В тази тема искам да споделя впечатления от градския транспорт в столицата Банкок. Според преброяване на населението от 1992 Банкок е 8 000 000, но неофицялната статистика посочва население от около 15 000 000. (а пък Борисов седнал да се оплаква) Града е наричан Венеция на Азия заради множеството канали, които го пресичат. През него минава и река Чао Прая която е плавателна и участва активно в транспортната схема на града. Освен че е най-горещият град на планетата, температурите рядко падаха до 28 о C, като стойностите им бяха между 32 и 38 о C. Освен всичко друго Банкок е много бързо развиващ се град. Кралят (който е доста възрастен) най-напред е решил проблема с пътната инфраструктура на града. За пръв път видях град без дупки по http://picasaweb.google.com/svgagov/THAILAND/photo#5170568159505689730улицата. На някои места имаше хлътвания на асфалта, както и „актуалните вълнички”, които бяха очертани със бял сигнален спрей. Движението на автомобили в столицата е решено с “express ways” градски магистрали по които се движиш с 80 на някои места 120 км/ч. Естествено задръствания има, шофьорите не са много толерантни, а пък водачите на „тук-тук” са хипер нахални. Винаги когато посещавам една страна се опитвам да разбера как живеят обикновенните хора, тези които стават сутрин, отиват на работа, прибират се вечер, евентуално излизат с приятели и оформят естественият цикъл на града. Мога да нарека Банкок развиващ се град. Градският транспорт представляваше смесица от контрасти. От третокласни автобуси до Sky Train и много добрата първа линия на метрото. Градът е под морското равнище разделян от множество канали и именно това налага специфични изисквания към строителството. Всеки новопостроен бизнес център има огромен паркинг който е със средно три етажа под земята и около шест до осем етажа над земята паркинг. Метрото е само с една линия,  засега. Изграждането му започва през 1996 и до 2004 е готова 21 километровата връзка с 18 станции на квартала Банг Суе с http://picasaweb.google.com/svgagov/THAILAND/photo#5170530445397863138Хуа Ламфонг ж.п. гара. Изграждането става освен със собствени средства и с заем от Японската банка за развитие и е строено от Тайсей (познати имена) Естествено за такъв обект има и редица трудности. През 1997 Азиатската икономическа криза почти спира паричният поток към обекта. Още по трудна се оказва напоената с вода глинестта почва. Позната ситуация на ли ? Н. В. Краля се намесва като лично обявява обекта за национален приоритет. Интересно решение представлява развитието на двата тунела един над другhttp://picasaweb.google.com/svgagov/THAILAND/photo#5170528474007874226. Всички станции са изолирани с врати от тунелите, мотрисите са Сименс макс. експлоатационна скорост е 80 км/ч.
http://picasaweb.google.com/svgagov/THAILAND/photo#5170530393858255554
http://picasaweb.google.com/svgagov/THAILAND/photo#5170530423923026642

Метрото ще участва в бъдещата транспортна схема на Банкок заедно с един от новите символи на столицата – Skytrain

Малко по-късно ще пусна материала за Skytrain, очаквам коментарите ви да ли искате да продължа. Надявам се не съм ви отегчил.

Pages: [1]