Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - titex

Pages: [1]
1
Попаднах на този интересен снимков архив от строежите на жилищните комплекси и квартали на София.
Надявам се да Ви е интересно....

http://www.archives.government.bg/bgphoto/020.01..pdf

2
Разни / Re: Изоставените сгради
« on: 21.06.2015, 17:40:56 »
Самият хотел се намира до това "нещо" и него успяха да го довършат след 20 годишен застой.Това на снимката показана от теб е трябвало да бъде нещо като "Дом на българите в чужбина".

Може би си прав за името! Много е вероятно "Родна Стряха" да е било жаргонното название на културния център с хотелска част към него....

3
Благодаря!

Значи тази бетонна плоча, която съм видял на снимките около блока не е противоземетръсна шайба?..

А дали наистина е имала някаква функция за защита от земетресения?


Току що писах по въпроса в другата тема за изоставените сгради...

http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=4007.msg100073495#msg100073495

4
Разни / Re: Изоставените сгради
« on: 19.06.2015, 00:47:02 »
Ето нещо и от мен...

https://goo.gl/maps/jAj2r

Хотел "Родна стряха". Навремето беше единствената постройка на широката поляна. Днес не се вижда от сградите около него.

 Не знам дали името е щяло да бъде същото. Започнат в края на 70-те или началото на 80-те на миналия век. Историята която знам е, че парите за хотела са събирани като дарения от българи-емигранти живеещи в чужбина, отвъд желязната завеса. Идеята е била да има къде да отседнат, когато идват в България ( а също и да са под око на Властите 8) 8) 8))....

Да, ама НЕ!!! Моят кум е работил на този обект и разказваше, че от самото начало не се връзвали сметките с бетона, който карали с бетоновози от далечен бетонов възел. Просто по пътя бетонът "изчезвал", а по отчети обекта гълтал ли и гълтал бетон без да се насити... :angel:.... Накрая се наложило да изградят бетонов възел на самия обект, и въпреки това апетита на "Родната стряха" за бетон не намалял. През същия период бая вили и къщи са били издигнати в Бояна, Симеоново и Драгалевци. И така до 1989 година.... :fan:

5
Разни / Re: Изоставените сгради
« on: 19.06.2015, 00:22:54 »
Какво засенчване може да има от североизток, ако говорим за бялата сграда на Крит? :neznam:
Мога да разкажа малко повече за тази сграда до бл. 55 в ж.к. Младост 1. Имах съученик, който живееше там...

Другото нещо, за което са се оплаквали хората от блока е, че строителите са разрушили някакво съоръжение на блока. Не знам дали е така и дали такива съоръжения съществуват. Но, доколко разбрах, става дума за някакъв противоземетръсен щит. Това представлявало излят бетон на около 2 метра под повърхността, който обикаля блока отвсякъде в радиус 20-30 метра и е закрепен за остновите на блока. Функцията му била да "гаси" вибрациите при земетресение. Не съм много запознат относно тези технолиги, но съм виждал снимки на голяма бетонна плоча, която наистина се разпростираше на около 20-30 метра от блока и беше оголена при копаенето за строежа. Разбираемо строителите са я разбирили, за да продължат копаенето надолу.

...

Дааааа!!!! Младостите БЯХА добро място за живеене. Ние се нанесохме в бл.74 през Декември 1974. И така до 1994 г. Сега е някаква отврат... :blink: :angry: :angry: :angry:

Та по темата и конкретния въпрос... Противоземетръсна "шайба" е нещо различно от описаното. Не съм строителен специалист (само машинен), но от обща култура си спомням, че такива противоземетръсни "шайби" се залагат в скелетно-гредови конструкции (монолитни/ тухлени сгради) за "вкоравяваане" на сградата. На практика това са стени от стоманобетон, по възможност в пресичащи се стени (оси на сградата), изградени по цялата й височина. Има изисквания за големина и армиране на тези стени.

В случая с бл. 55 в Младост 1 и сградата до него https://goo.gl/maps/2nYuU си мисля, че случаят ще да е по-различен. Блок 55 изглежда като ЕПК или Пакетоповдигащ или Пълзящ кофраж (както е бл 74 в Младост). Тези конструкции, до колкото знам, не се нуждаят от подобен вид "шайби", тъй като основната им конструкция е стоманобетонна със завидна армировка. Склонен съм да мисля, че като са наливали бетонец навремето нещо им е "хартисало" та са го изляли на земята, а после са го заровили с багера/фадромата за да не се види... Навремето нямаше ЧАСТНИ инвеститори... Та така... :crazy:

Или друга идея дето ме осени... Навремето работех в механизацията на "Промишлено строителство- Холдинг" и като се започваше нов обект, ДЮЛГЕРИТЕ задължително искаха още от началото на обекта да има КОМПРЕСОР (от онези големите, подвижни с дизелов двигател) и пневматични къртачи, "Щото много често кафража поддава и бетонЯ сА излива навън..." :laugh: :laugh: :laugh:


6
Ето как изглеждат няколко стари "СОЦ" блока в Рощок. Силно вярваме, че след Държавната програма за саниране и нашите ще изглеждат по подобен начин :D :fan:

7
Ето още един интересен панелен блок. Може би е от последните панелки строени Дружба 1. Всяка от секциите е с различна етажност.

https://goo.gl/maps/CTdoH

Aз не се ориентирам добре в номенклатурите на панелките, но този блок №80, като че ли е с по-особена организация. Ще е интересно да се видят апартаментите вътре и разпределенията им. Някой дали може да даде схема или описание?

8
.............
Не гарантирам, че информацията е достоверна, но ако е вярна - в информацията за А13 трябва да има още един период, през който А13 би трябвало да е бил с крайна спирка "пазара Младост 1", а не "блок 72", който период да е близък до или да съвпада с този, в който има тролейбуси по  бул. "Александър Малинов" и бул. "Андрей Сахаров".

А, между другото, А13 не е ли бавна линия, а А213 е бил неговия бърз аналог?

Ние се настанихме в блок 74 в Младост 1 през ноември/декември 1974 г.Тогава съм бил на близо 7 години. Спомням си, че на обръщалото на пазара имаше контактна мрежа (и надолу по Сахаров/Алиенде и по Малинов/Л. Живкова), но тролейбуси не се движеха вече. По същото време А13 обръщаше на обръщалото между бл.70 и бл.72. Дори на суперматкета до обръщалото така му казваха:"Супера на 13-ката".

Имам ясен спомен, че поне до 1976 г. вървеше по бул. Йерусалим и нататък към Окръжна болница... Често шофьорите ме канеха да седна или върху капака на двигателя или на седалката в дясно от двигателя. Мисля, че през 1975 откриха естакадата на 5-ти километър и на колелото под него. Преди пускането в експлоатация на естакадата бяха изкарали влекачи с танкове върху тях. Така стояха няколко дни преди да пуснат трафика отгоре.

По това време на колелото на пазара въртеше А76. Мисля, че същата година пуснаха и А213 като бърза дублираща линия на А13.

И малко OFF-Topic за което се извинявам:
Като споменах колелото на 5-ти км- то вече близо 40 години си върши чудесно функцията (без светофари), независимо от многократно увеличения поток превозни средства. Сравнете го само с редицата от нови светофари под естакадата на Горубляне към Цариградски комплекс....

9
А някой помни ли автобус 13 и знае ли коя година е закрита линията. Моят детски спомен е как се движеше от Младост 1 по  сегашния бул. Йерусалим, Окръжна болница и надолу през колелото на 4-ти километър към центъра. Ако не греша, модела на автобусите беше Чавдар М-80 http://www.bgclassiccars.hit.bg/4avdar2.html

10
Вижте на какво попаднах "Разхождайки" се между Приморско и ММЦ-Приморско. Смятате ли, че това е панелна конструкция? :crazy: :crazy: :crazy:

http://goo.gl/maps/rQCkc

11
На тази статия попаднах в списание "Наш Дом" от 1971 година. Статията е за разпределението на жилищата, интериора и обзавеждането. Прилагам цялата статия, тъй като дава насоки за идеите които са влагани при проектирането на този тип жилища. Стандартизация на типоразмерите на мебелите, за да са подходящи за ползване и вграждане в жилищата. Друг въпрос е доколко е реализирана впоследствие.

На мен лично ми харесва първата снимка на балконите с цветя по тях. Все още неостъклени и незаети с боклуци и непотребни вещи. За съжаление, с времето нещата се променят към по-нелицеприятни. :neznam: :/

12
Здравейте,

Новорегистриран съм в този форум.Аз по принцип съм по-скоро от "четящите", а не от интензивно "пишещите". Търсих планове или проекти на панелни жилища и попаднах тук. От една страна темата ме заинтригува, а от друга е изключително приятно да видиш и усетиш добронамерения тон на дискутиращите. И това е независимо от различията в техните предпочитания и вкусове, което е видно по един или друг начин. Това е изключително рядко в наше време.

Искрена благодарност на alpha_adversativum за упоритоста и детайлноста на предоставяната информация. Също така адмирации и за IVO и за нескончаемата му енергия да поддържа жива дискусията вече четвърта година.

Моята идея е, който желае да прилага скици, схеми или планове на панелни жилища в които живеят или са посещавали, и които не са показвани в дискусията. Към тях би било уместно да посочват къде се намират (град, квартал, блок No и секция на блока),a също при възможност връзка към Google Maps-Street view или снимка. Смятам, че по този начин бихме могли да съберем и класифицираме доста информация.

Ето го и моят принос:

София, Дружба 1, бл.49, вх.Д, крайна секция с 4 апартамента. Вида не е ясен, но нещо от вида 31?2. Двустаен е крайният(външен) апартамент. Моля да бъда извинен ако съм обърнал наопаки означението.

http://goo.gl/maps/72DGy

Pages: [1]