Author Topic: Маршрутни промени  (Read 480178 times)

Online pavel75

• Запален по ГТ
    • View Profile
Re: Маршрутни промени
« Reply #3100 on: 22.07.2024, 16:35:45 »
За да не вървят в комплект не би ли трябвало да се намеси диспечер?

Offline ivaylostoenchev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #3101 on: 22.07.2024, 16:39:31 »
За да не вървят в комплект не би ли трябвало да се намеси диспечер?
Диспечер на СУ няма основание да се намесва, на какво основание да ги задържа, като там няма престой регламентиран (нямаше) и маршрутът е кръгов.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3102 on: 22.07.2024, 17:00:47 »
А на СУ да има 1 минута, която шофьорът да ползва за естествени нужди.
:help: Herr Flick!

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3103 on: 22.07.2024, 18:10:19 »
За 1 минута само вкъщи се ходи по нужда , - от бюрото до вратата. На шофьора една минута не му е достатъчна.  :help:
« Last Edit: 22.07.2024, 18:12:52 by TRAMS SOFIA »
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline Bl3iz3

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #3104 on: 23.07.2024, 15:30:17 »
От 04:30 часа на 23.07.2024 г. до 19.09.2024 г. включително ще се въведе следната временна организация на движение на обществения транспорт:

Автобусна линия № 64: линията ще продължи да се движи по маршрут (в посока Център по хигиена): от Зоопарка по постоянния си маршрут по бул. „Черни връх“ до кръстовището бул. „Черни връх“ / ул. „Ламар“ / ул. „Лешникова гора“, надясно по ул. „Лешникова гора“ и надясно по ул. „Нарцис“ по маршрута до Център по хигиена двупосочно.

За линията ще се разкрият временни двупосочни спирки, както следва:

- на ул. „Нарцис“, 30.00 метра преди левия завой към ул. „Лешникова гора“ в посока Зоопарка;

- на ул. „Нарцис“, 30.00 метра след десния завой от ул. „Лешникова гора“ в посока Център по хигиена.

Линията ще продължи да работи по действащите разписания.

Автобусни линии № 68 и 98:

- в посока кв. Симеоново и село Железница: от Зоопарка до кръстовището бул. „Черни връх“ / ул. „Ламар“ / ул. „Лешникова гора“, надясно по ул. „Лешникова гора“, наляво по ул. „Нарцис“ до кръстовището ул. „Папрат“ / ул. „Христина Морфова“, надясно по ул. „Христина Морфова“, ул. „Ябълкова градина“, наляво по ул. „Свети Горазд“ и надясно по ул. „Захари Зограф“ по маршрутите си;

- в посока Зоопарка: от кв. Симеоново и село Железница по действащите маршрути до кръстовището ул. „Захари Зограф“ / ул. „Крушева градина“, наляво по ул. „Крушева градина“, надясно по ул. „Папрат“ и надясно по бул. „Черни връх“ по маршрутите си до Зоопарка.

За автобусните линии № 68 и 98 ще се разкрие временна спирка на ул. „Крушева градина“, 30.00 метра преди ул. „Папрат“. Спирката ще бъде сигнализирана с табела.

За автобусните линии № 64, 68 и 98 ще се разкрие временна двупосочна спирка „Гробищен парк Драгалевци - временна“, както следва:

- на бул. „Черни връх“ на 20.00 метра преди ул. „Лешникова гора“ в посока ул. „Нарцис“;

- на бул. „Черни връх“ на 30.00 метра след ул. „Лешникова гора“ в посока Околовръстен път.

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3105 on: 24.07.2024, 07:33:40 »
но това не оправдва идиот, който е тръгнал към гара Север за да стигне до Младост.
Не е хубаво да се слагат такива грозни определения на хората. И най-интелигентния може да изпадне в объркване.

Представи си само - гост на столицата, който е идвал преди 5-6 месеца. Оттогава знае, че от спирката пред гарата може да хване 413 към Дианабад, Студентски град, Младост и т.н. Отива на спирката - там вече има спрял 413. И човекът се качва директно, защото смята, че знае накъде отива този автобус.

Слизаш на Орлов Мост и ще повървиш пеш.
Не коментираш другия пример - с 280. Където ходенето между университета и следващата спирка на военната академия е около 800 метра...

На Иван Вазов за тм1 и 6 са същите - да са стояли в трамвая зощото са с багаж , трудно и бавно слизали ....не знам си кво, не знам си що.
Това е много странна ситуация - въпреки че няма еднопосочно движение, има една спирка, която е крайна и начална. В този случай пътниците са прави. Виновни са от общината или ЦГМ или който там определя спирките и тяхното местоположение. Ако имаше две отделни спирки - крайна и начална, тогава всички пътници слизат на крайната; водачът прави почивка; след това се придвижва до началната и качва следващите пътници. На това място не така. И водачите нямат право да мрънкат.

10 минути почивка - всички навън.
Напълно съм съгласен с теб. Но за целта трябва да се направят физически две отделни спирки - крайна и начална. Иначе това твърдение не е валидно.

И то с претенциите са тия над 60 години с почти безплатните карти за пътуване.
На базата на това твърдение, мога да предполагам, че си млад човек. Трябва да се научиш на уважение към старите.

1. Това са хората, които са създали всичко, което ти ползваш. Докато ти си бил с памперс; след това детска градина; училище; университет - ти си се възползвал от обществени блага, които са се плащали чрез труда на тези хора. Трябва да си им постоянно благодарен за това.

2. Когато имаш толкова трудов стаж, колкото имат тези хора - тогава ще имаш право на мнение.

3. Може да познаеш какво е едно общество по отношението към възрастните хора. Ако сравним "онова време" и днес - може да си направим изводите...

В сайта на ЦГМ присъстват маршрутните промени. Прилагам снимано оттам. Точно за половин минута се намират
Когато казваш такова нещо, трябва да обясниш и как става. Иначе правиш скрито заяждане.

Аз съм упорит човек и си казах, че ще открия как става. Половин час рових из сайта. Сигурно го разгледах целия. но накрая открих как става. Има едно поле, чрез което може да търсиш маршрутни промени по линия. Там пишеш 413 и наистина излиза информацията.

Значи спасителите на София смятат, че не е нужно информацията за всички настоящи маршрутни промени да е публикувана в видим за всички списък (както си беше преди), ами човек трябва да търси дали дадена линия има маршрутна промяна. Дори не знам как да го коментирам...

Хубаво те е изгонил и напълно с право. Хайде сега ми цитирай и алинеята според която го е направил, да видим дали ще я намериш.
Виждам, че имаш затруднения за разбиране на красивия български език и неговите изразни средства, но не знам дали ще мога всеки път, когато използвам изразни средства, да изяснявам какво имам предвид.

В случая съм приложил сегашно историческо време, което се използва при преразказване на събития, общоприети истини, хипотези и т.н. Глаголът винаги е в трето лице - единствено или множествено чисто. Което означава, че конкретно аз не съм попадал в такава ситуация, но със сигурност знам, че се случва така, че гонят пътниците на тези спирки.

Те почивките ги сложиха с цел. Благодарение на почивките, ако надолу закъснееш, от СУ тръгваш навреме и се раздърпват колите, не вървят в комплект по 2-3. Така че там почивката си е добре.
Значи излича, че промяната е направена защото:
1. Общината не може да въведе ред по въпроса със задръстванията.
2. Има некадърни диспечери.

Offline Bremszylinder

• Начинаещ
  • *
  • Без цилиндри не може!
    • View Profile
« Reply #3106 on: 24.07.2024, 11:34:49 »
Значи спасителите на София смятат, че не е нужно информацията за всички настоящи маршрутни промени да е публикувана в видим за всички списък (както си беше преди), ами човек трябва да търси дали дадена линия има маршрутна промяна. Дори не знам как да го коментирам...
Така нареченият видим за всички списък продължава да си го има. В него обаче от край време нещата са подредени хронологично - т.е. най-новите промени са най-отгоре. Промените са отпреди 2 месеца и ще важат поне още 5 - излиза, че човек ако иска да се ориентира само по видимия за всички списък трябва да рови половин час и да търси дали в последните седем месеца дали точно неговата линия я няма. За да се избегне такъв абсурд ето какво се случва: Човек отива на автобусната спирка на централна гара. Евентуално поглежда таблото - вижда, че пише 413 ... - Гара София Север. Или ако дойде веднага вижда надписа на автобуса - 413 Гара София Север. И двата надписа са достатъчно ясни и видими. Според предпочитанията си: или гледа закаченото листче на спиркознака, на което достатъчно ясно са описани промените, или отваря сайта и директно без да се рови в списъка си пише линия 413 и вижда какви са промените. А самият списък е ограничен в някакъв разумен интервал и служи за да може който редовно пътува, да се информира за всички промени. Но всеки пътник, който иска пълноценно да използва транспорта, е редно поне да гледа какво пише отпред на превозното средство. Промени има и спонтанни, възникнали поради непредвидени обстоятелства. Тези табла не са за украса. Повече няма да коментирам, тъй като не е това мястото. Има си тема за сайта.
Най-хубавите трамваи в София са T6B5!

Offline Tisho

• Маниак
    • View Profile
« Reply #3107 on: 25.07.2024, 01:08:05 »
но това не оправдва идиот, който е тръгнал към гара Север за да стигне до Младост.
Не е хубаво да се слагат такива грозни определения на хората. И най-интелигентния може да изпадне в объркване.

Представи си само - гост на столицата, който е идвал преди 5-6 месеца. Оттогава знае, че от спирката пред гарата може да хване 413 към Дианабад, Студентски град, Младост и т.н. Отива на спирката - там вече има спрял 413. И човекът се качва директно, защото смята, че знае накъде отива този автобус.

Няма как да не се съглася с теб, колега.
Преди няколко месеца слизам от влака и си знам, че освен метрото има 3 линии, които мога да ползвам до Младост 4 от спирката на ЦГ: 213, 305 и 413.
Идва 413 за Севера и се замислих, че няма как от ЦГ да продължава към Младост. Но тъй като съм редовен пътник се досетих, че ако минава за кварталите, ще спира чак на градините на Клокотница в тази посока и че няма как хем да продължава към Север, хем да завие наляво с останалите за Клокотница.
Но това съм аз, защото живея от над 10 години в София и познавам града и конкретно този транспортен възел.
Ако бях случайно пътуващ, веднъж в годината, чужденец, не познавах някои части на София достатъчно и т.н., със сигурност щях да се объркам.

На колегата RADOCVET хич не му прави чест този коментар - той е най-малкото обиден!  :help:

А самият списък е ограничен в някакъв разумен интервал и служи за да може който редовно пътува, да се информира за всички промени. Но всеки пътник, който иска пълноценно да използва транспорта, е редно поне да гледа какво пише отпред на превозното средство. Промени има и спонтанни, възникнали поради непредвидени обстоятелства. Тези табла не са за украса. Повече няма да коментирам, тъй като не е това мястото. Има си тема за сайта.

И не си прав, защото всеки ден ползвам 213 и независимо дали Конекто Г или МАН Лайънс, на таблото отпред пише Централна Гара, докато автобуса се движи в посока Младост и обратното, както и ТБ1 например пише Борово, докато се движи посока Левски Г и не на всяко превозно средство му работи информационната система за анонс на всяка спирка и пътникът, както споменах и по-рано, ако не е редовен и пътува веднъж на високосна или през годината и ако не е от София има голяма вероятност да се обърка и това НЕ ГО прави глупав или неориентиран, както няколко човека тук се опитвате да вмените.
В този смисъл и контекст - да, таблата служат точно за украса за точно тези пътници.
Тези, дето си познаваме града, маршрутите и се ориентираме добре с посоките сме свикнали и не обръщаме внимание.

А с това отношение няма да свалите МАСОВО хората от колите и да ги стимулирате редовно да ползват ГТ.
Каквато би трябвало да е целта на ГТ, макар и второстепенна.

Другото, за което стана въпрос (макар и да не е точно за тази тема): Шофьорите не са животни. Добре е да има почивки за тях, включително и такива, които са за повече от 5 минути след определени курсове. Кибиченето в задръстване не е почивка. Много е неадекватно на техните нужди това отношение. Затова спират да си купят баничка, цигари или кафе по време на курс, а не на крайна спирка, което е проблем за пътника. Особено този, който бърза.
И без да звуча като синдикалист, съм съгласен с поставеният от колегата по-рано въпрос, че ако искам с 280 да отида до Военна академия, а шофьорът ме изгони на СУ, на 150 метра преди спирката, за да може да си почине... то е вярно, че аз трябва *технически* да направя прекачване за 1 спирка със същото или друго превозно средство, тъй като този участък застъпва "обратната" посока по маршрута СУ - Студентски град или да вървя пеша. Но не е съвсем коректно.

И навремето много се чудех на този тип линии като 94 и 280, както и тези до ЦГ, които не са с посветено колело/обръщач в централната част на града, а правят обиколка с еднопосочни участъци. Тук са масово явление, в други градове се срещат по-рядко.

Едно от нещата, които ми направиха добро впечатление в Лондон, а и в цивилизованата част на Европа - че третират гостите на града и местните еднакво и се потварят, потретват и натъртват послания до откат и по-добре да те третират като идиот, да има 100 стрелки и табели кой изход от метростанцията за къде е, коя спирка в каква посока е с подробен маршрут (подобен на вътрешното табло на Песите), с много добри карти с минимални следи от вандалски прояви (не да стоят надраскани или избелели с месеци и години).
Казва ти се по уредбата "MIND THE GAP!", после и на самата станция още няколко пъти в час пик - внимаваш. Има служители на перона, които също помагат за качването. Това е съвсем друго ниво на обслужването, което прави и публичният транспорт 30 пъти по-привлекателен от нашето социалистическо "Тук не е информация!", каквото го има и в БДЖ, тъй като някой е мързелив, некадърен, нехаещ и работи за 1000 лв от днес за утре. Така е и с обозначението на пероните на гарата, а не да ги броиш като отстояние от първият и примерите са страшно много.

И преди някой да ме е захапал и да е тръгнал да ми редактира поста по една причина или друга - точно тези малки детайли имат съвършено значение в отношението на хората към публичните услуги и затова в онези географски ширини нивото на доверие към публичните институции е много по-голямо.
По-лесно е да се ориентираш и срещаш по-добро разбиране и целта е да е удобно за всеки, а не само за тези, които си знаят града.
В 0135 СН - уникалният автобус на Варна!
Фен на швейцарските автобуси MAN 10.190 HOCL / Lauber, MAN SG280H, SL200, NL202, NG272, Lion's City, MB O305/G/Heuliez, Conecto/G, Citaro/G, нови возила, електробуси, тролеи, трамваи, метро и влакове.

Почивай в мир, Тони!

Ама О405 са много грознииии

Offline Bremszylinder

• Начинаещ
  • *
  • Без цилиндри не може!
    • View Profile
« Reply #3108 on: 25.07.2024, 07:03:55 »
За табели, показващи невярна и/или неточна информация трябва да се подават сигнали и да се търси отговорност. Точно понеже има 2 табели, от които да се черпи информация, тези 2 табели трябва да са възможно най-точни. А иначе колкото повече информация, толкова по-добре. Само че ако не може 2 електронни табели да държим точни и актуални, какво остава за 20 хартиени. На места си стоят едни и същи табели от 10+ години, и разбира се те повече заблуждават, отколкото помагат. Поддържането на система от точни и еднакви стилистично табели явно е непосилна задача за София. Ако имаше желание, можеше много неща да са различни, можеше и на спиркознаците да има прозрачни кутии, в които да се слагат картончета за различните линии със спирките на кирилица и латиница, и картончетата да се сменят при маршрутни промени. Вместо това имаме лепнати листове и закачени хвърчащи листчета сък свински опашки.
Най-хубавите трамваи в София са T6B5!

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #3109 on: 25.07.2024, 10:43:46 »
...
На колегата RADOCVET хич не му прави чест този коментар - той е най-малкото обиден!  :help:
...

Ако си се почувствал обиден от моя коментар, моля да бъда извинен. Не съм имал това за цел. По-скоро искам да обръна внимание, че нещата не бива да се случват наизуст. Редно е да се погледнат табелите на возилата, дали няма допълнителнма информация (като на тролеите по 7 че са през Сточна гара), и таблата по спирките. Факт е че промяната на 413 е достатъчно добре упомента и на двете места. Аз като не съм сигурен в нещо - питам. На Централна гара има пункт за билети, може да се попита там, както и самите водачи. Да, често много от тях се цупят че трябва да дават отговори, но също така има и такива, които любезно дават информация.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Kukicha

• Наистина съм луд
  • 3306/1119 ✝(2003-2022)✝
    • View Profile
    • Email
« Reply #3110 on: 01.08.2024, 15:38:30 »
Считано от 05:00 ч. на 01.08.2024 г. до приключване на ремонтните дейности по ул. „Луи Айер“, автобусна линия № 801 ще се движи по маршрут:

- в посока ж.к. Красно село: от началната/ крайна спирка с код 0867 „Кв. Манастирски ливади“ по ул. „Васил Стефанов“, надясно по ул. „Боян Петров“, надясно по ул. „Шарл Шампо“, наляво по ул. „Костенски водопад“, наляво по ул. „Тодор Каблешков“ и наляво по бул. „България“ по маршрута до ж.к. Красно село;

- в посока кв. Манастирски ливади: от ж.к. „Красно село“ по маршрута до подлеза на бул. „България“/ ул. „Българска легия“, наляво по локалното пътно платно в посока бул. „България“, направо по бул. „България“, надясно по ул. „Тодор Каблешков“, надясно по ул. „Костенски водопад“, надясно по ул. „Шарл Шампо“, наляво по ул. „Боянски водопад“, наляво по ул. „Иван Кирков“, надясно по ул. „Боян Петров“ и наляво по ул. „Васил Стефанов“ до крайната/начална спирка с код 0867 „Кв. Манастирски ливади“.

Автобусите от линия № 801 ще спират на съществуващите автобусни спирки по маршрута и на установените места за спиране по редовния маршрут, съгласно приложената маршрутна схема.

За линията ще се закрият спирки:

- с код 6277 „Ул. Костенски водопад“ на ул. „Тодор Каблешков“;

- с кодове 0599 и 0600 „Ж.к. Гоце Делчев“ – крайна и начална.

Сега пък орязаха най-използваната спирка в МЛ Изток - тази при Кауфланда :fan: От ЦГМ нарочно продължават с глупостите.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3111 on: 01.08.2024, 16:15:35 »
Сега пък орязаха най-използваната спирка в МЛ Изток - тази при Кауфланда :fan: От ЦГМ нарочно продължават с глупостите.
Ами нали имаше недоволни, че не прави връзка с 74, 76 и 204. Няма как да има и двете неща, пък и 400 м ходене до спирката не мисля, че е много.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3112 on: 01.08.2024, 16:23:46 »
Спокойно може 801 да минава по Васил Стефанов, да се отбива до бившата последна спирка на Е74 аналогично на 8 и 14 в Казичене и да продължава по Боян Петров към последната спирка на 74, 76 и 204.   :rolleyes:

Offline Kukicha

• Наистина съм луд
  • 3306/1119 ✝(2003-2022)✝
    • View Profile
    • Email
« Reply #3113 on: 01.08.2024, 17:01:17 »
Ами нали имаше недоволни, че не прави връзка с 74, 76 и 204. Няма как да има и двете неща, пък и 400 м ходене до спирката не мисля, че е много.
Със сигурност има начин, ето един даже е описан под поста ти. Просто 801 не трябваше да се пипа, и да се пусне временна линия с карсани до горе - това беше най -лесното и нормално решение, но сега просто ще се правят панорамнни обиколи из Манастирски Ливади.

Offline martin4o

• View Profile
    • Email
« Reply #3114 on: 01.08.2024, 18:23:46 »
Сега е чудесно, а и е по инициатива на живущи от квартала, подписали се до районния кмет, като точно това беше предложеният маршрут. Кауфландът е посредата между две спирки на по 3 минути пеша, няма драма за него. В момента 9 от 10 преминаващи автобуса даже и не спират на тази спирка, защото никой не я използва. 

Offline Mizchiev_Dev

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3115 on: 16.08.2024, 17:51:22 »
Считано от 04:30 часа на 14.08.2024 год. до 24:00 часа на 17.08.2024 год. се закрива спирка с код: 2593 „Хермес парк“ за автобусни линии № 1, 3, 5, 6, 84, 184, 76, 204, 213, 304, 305, 604 и N1, разположена на бул. „Цариградско шосе“ (активно платно) посока площад „Орлов мост„.

Разкрива се временна спирка, разположена в локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ зад съществуващата спирка с код: 2593 „Хермес парк“, на 20 м. след пешеходната пътека посока площад „Орлов мост„ само за автобусни линии № 76, 204, 213, 304, 305, 604 и H1.

Автобусни линии № 76, 204, 213, 304, 305, 604 и N1в посока площад „Орлов мост“: от активното платно на бул. „Цариградско шосе“ (след бул. „Христофор Колумб“) се насочват надясно към първата пътна връзка за локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“, като спират на временно разкритата спирка, продължават направо до ул. „Петър Протич“ (р-т „Макдонълдс“), наляво по пътната връзка за бул. „Цариградско шосе“ (активно платно) и по маршрутите си.

не виждам логика 1,3,5,6, 84 и 184 да не спират на временната спирка...

Offline eco_power

• Запален по ГТ
  • URBAN ECOLOGY
    • View Profile
    • Email
« Reply #3116 on: 16.08.2024, 21:16:41 »
Всъщност 6, 84 и 184 спират. Пропускат я само 1, 3 и 5. Бях в 1-цата на сп. Държавна печатница и шофьорът избоботи нещо по микрофона, като не му се разбра и буква. Всички почнаха да се питат "Ко рече" и никой не схвана, докато не минахме покрай оградения участък. Логика наистина няма, освен ако са решили, че стават твърде много линиите, които ще се отбиват и се получава леко сгъчкване в локалното на моменти.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3117 on: 16.08.2024, 21:41:47 »
По-добре да бяха изместили спирката с 50 метра напред, или назад, и да не влизат в локалното. В пиковите часове, както и през уикендите, има да висят автобусите в задръстване...

Offline ivaylostoenchev

• View Profile
« Reply #3118 on: 19.08.2024, 14:23:51 »
От 20.08.2024 до 14.09.2024 г. А60 и А74 ще се движат по Тодор Александров и Ботев двупосочно (посока гарата маршрутите се променят)

Offline 01Milen09

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #3119 on: 28.08.2024, 19:07:58 »
22 върти на МС Опълченска заради протест на кръстовището.
Любим тм-933
Любима линия: 11 Илиянци-Княжево
Депо "Банишора"