Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - mihailo

Pages: [1] 2 3 ... 251
1
Шумовите изисквания са за всички МПС, независимо от вид и модел - 55dB през деня и 45dB през нощта за урбанизирани територии, 50dB през деня и 60dB през нощта за.централни градски части. Ама ако ще да е нисколетяща ракета, има ли ДК номер, трябва да влиза в тези граници.

2
Писано е многократно във форума за механизмите на стрелките в София, но за да не изпращам да се рови из форума фаотично, стрелките се делят на два типа - ръчни и автоматични. Ръчните са ясни - само с щанга. Автоматичните винаги могат да се отварят ръчно, а по вид се делят на три - български, чешки (Пражка строярна с електрооборудване на Електролайн) и немски (Hanning&Kahl).
Българските са изключително прости като конструкция, лесни за поддръжка, но и много несигурни - имат механизъм за задържане в крайна позиция, който представлява механизъм от пружина, чиито един край се движи в полудъга с гърбица. На ръка отворена, обикновено се усеща, когато пружината е стигнала крайно положение и е "заключила" стрелката. При автоматичното отваряне обаче не стоят така нещата, и съответно при отваряне с прекалено ниска консумация, да речем неподаден достатъчно тягов ток или работещи спомагателни вериги без подаден тягов ток, електромагнита на стрелката помръдва механизма. Това може да се види с меко помръдване на езиците и връщането им обратно, може да застанат езиците в някакво междинно положение, но може и да не се забележи нищо видимо като поместване. Но и в трите случая въпросния заключващ механизъм е излязъл от устойчиво положение и става непредвидим и опасен.
При чешките и немските стрелки нещата стоят малко по-другояче. Задвижванията им са или пряко с електромотор или с хидравлика, доста по-подобни на ЖП стрелките, съответно имат и допълнителни заключващи механизми в крайно положение, електронно блокиране на обръщането при преминаване на трамвай и т.н. Разликите между чешки и немски - немската е останала една единствена, на пл. Журналист, и се управлява с дистанционно управление единствено, докато чешките позволяват смяна на посоката както с дистанционно управление, така и с тягов ток. В настоящия момент, уви, всички чешки се управляват само с тягов ток.

3
Бабина ти трънкина. Статичния преобразувател се намира под пода на кабината, вляво. Зад кабината се намира регулатора. :help: :help: :help: :help: :help: :help:

4
Ръси вода след локомотива да гаси паднали въглени.

5
Нещо като "камшичен удар" в следствие на набиране на прекомерно висока скорост в кривата ми се струва, че се е случило. Не твърдя, че е така, от снимката изглежда по този начин. Което пък би било в резултат от бързане за депо. И несъобразяване, че трамвая е 30 метра, а не приключва зад ватманската кабина. Както си го коментирахме преди няколко дни.

6
Я пак? 67 Песи, 26 Шиндлера, от 57 Т6А2 само 3030, от 18 Инекона само 2401, 2403, 2407 и 2408. На масата Шиндлери климатиците не работят. На доста песи климатиците в кабините също все едно ги няма. А останалите 56 Т6А2? А 31 броя Т6В5? А 55 Т6А5?
24 юни 2021г. Краставица по 12 линия, термометъра на неработещия климатик отчита 41⁰С, с отворени всички прозорци на кабината, включително този към салона, и включен вентилатор в кабината. Снимката е прекалено голяма за форума, уви. От юли месец пък рекорда ми е от 38⁰С в началото на смяната до 53⁰С в средата. През повечето време температурата варираше между 44⁰С и 49⁰С. Водата, която поех за 8 часа беше около 6 литра, до тоалетна пък въобще и не отидох, всичката я изпотих. Толкова за всички трамваи в експлоатация, дето били с климатици.
Това не оневинява водачите, които при грандиозна простотия минават с "прилоша ми".

7
Автобусът не уважава знак СТОП, отнема предимството на трамвая и се удря в него. Няма какво повече да се разсъждава по въпроса. ;)

8
661 е дерейлирал на пожарната в Илиянци. До тук по един на ден е добре, да видим кога тенденцията ще премине в един на ден неизлязал.... :help:

9
Проблемът е силно комплексен. Системите работят категорично в позиция "без ток". "С ток" не работят на всички  предимно, защото липсват високоволтовите предпазители на съпротивлението. Дали съответно няма пипано по самата високоволтова част на системата, нямам идея. Това за 3001-3040.
Проблемите идват от друго. На някого някога му се е случило след използване на ключа трамваят да загуби ход. От там нататък съответно тая система е сатанизирана и отречена. Спират да ползват ключовете, а тези ватмани, които са толкова "безстрашни" да ги ползват, им се случва да ги бутат. Защо? Ами защото с времето контактите на тия ключове нагарят, или пружините им омекват и не ги връщат в правилната позиция, клеясват и т.н. и съответно когато не се възстанови ключа в правилната позиция, трамвая повече не потегля. В повечето случаи всичко приключва с няколко прещраквания на ключа, докато не заработи правилно. Но веднъж загуби ли ход трамвая, започва... паника. И така... :rolleyes:

10
Чушки, дръжки и... връзка с праз...
Маса ватмани нямат усета, че карат нещо по-дълго от велосипед. Съответно в момента, в който им се изправи предницата, те започват да ускоряват. Но не се сещат това, че отзад има още 20 метра гъсеница, която е в завоя. Конкретно за това място има и друг фактор - цикъла на следващия светофар (Св. Неделя) е така направен, че трябва по най-бързия начин, щом те пусне този светофар, да стигнеш спирката, за да можеш да хванеш и съответно светофара. А изпуснеш ли този светофар, чакаш целия му цикъл, след което тръгваш, но пък светофара на ларгото те засича, и чакаш и неговия цял цикъл.
Колкото до стрелките - нужно е подаване на тяга за точно 30 сантиметра на определено място преди стрелката, стига да уцелиш конкретните 30 сантиметра. Песите пък дори няма нужда да подават тяга, имат си ключ с ток/без ток. :rolleyes:

11
Още си пазя сред архивите снимка на една от старите кръстовки, които нямаха изолатори. За съжаление там бяха единствени такива, а след ремонта от 2015 г. ги няма и тях там.
Далеч не само там имаше такива пресичания - на кръстовището на Асен Йорданов и Цветан Лазаров има такива. На Кракра и Янко Сакъзов на новата крива към паметника Левски също има такива и до днес.

12
А можеше просто да сложат непрекъсваеми за трамвая пресичания на ККМ. Така дори и трамвай да спре, после ще може да тръгне. Сега целта на всеки ватман е да се разкара възможно най-бързо от там, за да не остане на изолатор. А това предизвиква масата инциденти.

13
Трамваи / Re: Schindler Waggon AG Be 4/6 (659-686)
« on: 23.05.2023, 21:02:45 »
Превъртял бандаж пътник не може да го усети... :help:

14
За придобиване на D според българското законодателство се изискват навършени 24 и две години стаж с категория С, сиреч две години от изкарването на категорията. Дали е практикувана е отделен въпрос. Тъй че автото нямат какво да направят, освен да запишат тези изисквания. На запад не навсякъде има такова изискване. :rolleyes:

15
2418 стои паркиран в Банишора от 4та линия с полиция :neznam:

16
Първия лубрикатор е на Журналист. Той мисля, че не се зарежда от доста време. След това започнаха с Руски паметник, хан Кубрат, Борово. Всички се зареждат и работят. До този момент обаче тази простотия съм я виждал само на Борово и хан Кубрат, като на Борово е поставен на входа на тунела посока ухото, а намазаното стига вече до крайната спирка...
П.п. защо да не може? Ми може. Някой трябва да ги купи и монтира.

17
Такова, че никога не е имало на това кръстовище. Лубрикатори има на всички криви на площад Македония, на всички криви на Съдебната палата, на кривите на Алабин и Графа. Но на кръстовището няма слагани.
За да не скърцат колелата в завой. Принципно трябва да се смазват само ребордите, но като смазката не е подходяща смазва и глава релса и става мармалад.
И не само. Предпазват от износване на кривите. Песите например ядат криви за закуска. Така например на Графа/Алабин кривите почти не са мръднали, но тези на Витошка/Алабин откакто тръгнаха песите, са заприличали на нищо.

18
Забелязвам от известно време интересна (не в добрия смисъл на думата) тенденция с някои лубрикатори, като например този в тунела на Манастирски ливади запад и този преди спирката на Хан Кубрат. Явно греста, която слагат, няма нищо общо с това, което трябва да е. Първо, отдалеч мирише брутално на горяло машинно масло, ама наистина задушливо. Второ, върху главите на релсите се е образувал дебел мазен филм, който, за разлика от смачкани листа и друг боклук, не се отмива при дъждовно време, а при едно погрешно движение и непреценено по-рязко спиране трамваите се пързалят по-лошо и от есенно време, и лошото е, че и пясък не помага. Но... явно е евтинко. :help:

19
А причината е очевидна, има липси в електрооборудването...
Видял си някъде да стърчат свободни кабели ли, да липсват конкретни части ли, залягал си под въпросния тролейбус, или може би с набито техническо око си ровил из електрическите шкафове? Ако те е страх да не ти клеясат клавишите на клавиатурата, пръскай я от време на време с WD-40, няма нужда да се упражняваш във форума... :help:

20
ЗиУ-то само статичен експонат ли е засега, нищо от оборудването ли няма по него!?!  :eek:
ЗиУ-то е статичен експонат, защото никой не знае защо. Уж е възстановен напълно, уж е в движение, но... не се движи. Иначе нищо не му липсва от оборудването реално.

Pages: [1] 2 3 ... 251