Author Topic: Ски център Ястребец: съоръжения  (Read 421 times)

Offline Alpar

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
Винаги съм се чудил по тази тема. Преди 4 седалковия лифт там е имало една доста дълга котва, и само това знам. Пистите май са открити към 80-та, а хотела 88-ма. Някой има ли повече информация и снимков материал относно котвата, пистите и хотела? Благодаря предварително!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Ски център Ястребец: съоръжения
« Reply #1 on: 27.02.2025, 14:02:32 »
Винаги съм се чудил по тази тема. Преди 4 седалковия лифт там е имало една доста дълга котва, и само това знам. Пистите май са открити към 80-та, а хотела 88-ма. Някой има ли повече информация и снимков материал относно котвата, пистите и хотела? Благодаря предварително!

Ето тук и тук можеш да прочетеш малко повече история. Относно котвата, спомням си че имаше междинна станция и беше адски дълга, добре че я няма вече, сега с лифт е къде-къде по-добре. Кабинката тръгва зимата на 81-ва година, котвата и тя трябва да е тогава някъде правена.

Offline Alpar

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #2 on: 27.02.2025, 20:43:32 »
Благодаря за информацията!

Offline Alexssz

• Писател
  • **
    • Yahoo Instant Messenger - discord: alexsssz
    • View Profile
« Reply #3 on: 15.03.2025, 21:04:07 »
В долната част на писта Ястребец 3 до гората отляво (спускайки се) се вижда един зарязан влек. Не знам докога се е ползвал и с какво предназначение е бил. Изглежда да е от вида помагалски.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: 15.03.2025, 21:57:22 »
Снимката не се отваряше.

Това е друг влек, този за който се пита в първия пост е на мястото на лифта, междинната му беше ето тук. Този който ти си показал е доста по-къс, сигурно се е ползвал за начинаещи за които големият влек им е бил твърде сложен и са ги оставяли да се пързалят само по последната част на пистата.
« Last Edit: 16.03.2025, 13:34:12 by fafan »

Offline Alexssz

• Писател
  • **
    • Yahoo Instant Messenger - discord: alexsssz
    • View Profile
« Reply #5 on: 16.03.2025, 21:18:03 »
Този който ти си показал е доста по-къс, сигурно се е ползвал за начинаещи за които големият влек им е бил твърде сложен и са ги оставяли да се пързалят само по последната част на пистата.
Ако вярваме на този френски сайт, значи този влек е построен през 1995 г., действал до 2017 г. и не е бил собственост на Бороспорт.

А за големия влек, в края на статията за Ястребец експрес от същия френски сайт има снимка на старата горна станция на влека - оставена над сегашната горна на лифта.

Напомня ми на Витошките котви, тоест вероятно е построен от Интрансмаш. Изглежда в Боровец обичат да оставят част от старите съоръжения за носталгия, както са направили и на Ситняково.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #6 on: 18.03.2025, 15:09:07 »
В долната част на писта Ястребец 3 до гората отляво (спускайки се) се вижда един зарязан влек. Не знам докога се е ползвал и с какво предназначение е бил. Изглежда да е от вида помагалски.

Този влек не е част от инфраструктурата на "Бороспорт". Беше на хотел "Ястребец" и го ползваха само гостите му, но явно не им се занимава да го поддържат и са го зарязали. Или пък са се договорили да пълнят гушите на "Бороспорт".
« Last Edit: 18.03.2025, 15:15:42 by Kaiser Kar »
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7 on: 18.03.2025, 22:13:30 »
Този който ти си показал е доста по-къс, сигурно се е ползвал за начинаещи за които големият влек им е бил твърде сложен и са ги оставяли да се пързалят само по последната част на пистата.
Ако вярваме на този френски сайт, значи този влек е построен през 1995 г., действал до 2017 г. и не е бил собственост на Бороспорт.

А за големия влек, в края на статията за Ястребец експрес от същия френски сайт има снимка на старата горна станция на влека - оставена над сегашната горна на лифта.

Напомня ми на Витошките котви, тоест вероятно е построен от Интрансмаш. Изглежда в Боровец обичат да оставят част от старите съоръжения за носталгия, както са направили и на Ситняково.

Котвата е на Инстрансмаш, както се вижда от архивите от другата тема влекът е от тях и е проектиран до 1979 година, значи трябва да е строен 1980 или 1981 и пуснат заедно с кабинката:

https://isda.archives.government.bg:84/Process.aspx?type=Inventory&agid=41&flgid=5088208&ilgid=10008864
« Last Edit: 18.03.2025, 22:21:42 by fafan »