Author Topic: Витоша  (Read 314334 times)

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Витоша
« Reply #1000 on: 24.12.2023, 23:22:14 »
Фактът, че Витоша не е лесно достъпна, за мен е най - хубавото нещо,
Което като цяло е абсолютно невярно. Имаш шосе до Алеко, до Копитото, по смелите се качват с колите до Черни връх. Тия "мързеливци" сега се качват с колите и мърсят много повече. Ако отвориш Витоша ски ще прочетеш - "достъп до пистите с автомобил". Я си ги представи 50 скиора с коли какво е. Ако твоята логика беше вярна Швейцария да е закрила железници и лифтове.
Лифта дава достъп, но поне щади природата, а ако природния парк си върши работата и ще е чисто

Online blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1001 on: 25.12.2023, 11:04:13 »
Скиорите за нощното ходят с коли, почти никой не ползва кабинката. Не мисля, че липсата на осветление е чак такъв проблем, а и той може да се реши при добро желание.
Просто няма кабинка след 16:30, и да искат, няма как да ползват услуга, която не се предлага.

Уж Витоша ски искаха симеоновската кабинка да е чисто скиорска - скъсена до плаца на Лалето, където е абсолютно непригодна за пешеходци. А сега - скъпа била за поддръжка.  Ами то с трици не се ловят маймуни. Витоша не е в една пазарна ниша с Банско и Пампорово  - тя е за еднодневно или нощно каране, другите - най-малко за уикенд. Така че, не виждам как се конкурира с другата собственост на Цеко - Банско. Ако Цеко си е фантазирал 100 км писти между 2 резервата и вододайна зона, си е негов проблем за грешно бизнес решение. Но при това "управление " ще си прогони клиентите към Боровец и към Мальовица. Дотам не е много по-далеч. А, освен на скиори и бордисти, няма на кого да разчита при евтините автобуси и безплатния вход за автомобили.
« Last Edit: 25.12.2023, 11:07:18 by blagun »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1002 on: 25.12.2023, 11:44:44 »
Така че, не виждам как се конкурира с другата собственост на Цеко - Банско.
Конкурира се с това, че ако можеш да ходиш на Витоша за един или половин ден с всички благоприятни условия за това, няма да отидеш за цял уикенд на Банско.
А и не е ясно доколко Цеко няма общо и с Боровец и Пампорово. Не е ясно и колко още има над Цеко.

Разбира се, има го и вариантът всичко да е просто лошо бизнес решение и летните загуби от въртенето на празен лифт по задължение да се покриват от зимните печалби от Витоша и Банско.

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1003 on: 25.12.2023, 12:26:37 »
Не знам дали трябва да се притесняваме за бизнеса му, все пак имаше една цяла година в която не пускаше нито един лифт, тоест имаше нулеви приходи, а плащаше заплатите на персонала си (от това не може да се измъкне по силата на приватизационния договор), значи пари има откъде да взима дори и да не работи, аз такова нещо при друг стопански субект не съм виждал, трябва да е някакъв феномен в пазарната икономика.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1004 on: 25.12.2023, 17:03:15 »
Тоя ако вярва че Витоша се конкурира с Банско трябва да е много тъп. Съвсем не пречи единя обект да е дневен и вечерен, а другия уикенд и отпуск

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1005 on: 25.12.2023, 18:11:25 »
Аз съм абсолютно сигурен, че Цеко е пионка, над него стоят със сигурност други, по - висши и по-неизвестни на публиката другари, които и доста повече от него лапат. Иначе съвсем обективно, Витоша като място за каране на ски просто не може да се конкурира с Боровец, Банско или Пампорово дори - просто няма толкова сняг и респективно ски сезонът е кратък. И трите отбелязани са на много по-голяма надморска височина. Така че просто няма как туризмът на Витоша да разчита само на скиорите....
По рейс и по жена не се тича!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1006 on: 25.12.2023, 18:55:45 »
Провери ли им надморската височина преди да го напишеш това?

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1007 on: 25.12.2023, 19:37:28 »
Аз съм чел че нещо изложението на склоновете на Витоша не е удачно, за да се задържа сняг. Мисля и дължината на пистите, което се знае от опита за олимпиада
« Last Edit: 25.12.2023, 23:50:02 by xr1st0 »

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1008 on: 25.12.2023, 20:28:46 »
Аз съм чел че нещохизложението на склоновете на Витоша не е удачно, за да с2 задържа сняг. Мисля и дължината на пистите, което се знае от опита за олимпиада

Изложението е идеално, но само изложение не е достатъчно, трябва и място, а Витоша е малка планина.

Offline david

• Запален по ГТ
  • Ganz Villamossági Művek
    • View Profile
« Reply #1009 on: 26.12.2023, 01:21:33 »
Аз като скиор ще ви кажа, че през последните години най - хубавият сняг падаше на Витоша и Боровец. Изложението на Витоша е идеално, височината на пистите е добро, като изключим долна станция на Лале 1 (само 1612 м). На Пампорово и Банско е възжможно карането на водни ски, но не и на коментираните тук. :)

На Боровец също пада добър сняг, но в зоната на Маркуджиците често се случват ужасни метеорологични условия и пистите не работят, та дори и кабинката и така не Ястребец също остава неизползваем в много случаи.

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1010 on: 26.12.2023, 11:38:33 »
Аз като скиор ще ви кажа, че през последните години най - хубавият сняг падаше на Витоша...

Да, да, всички сме ходили на Лалето, по-познато като Ледето, страхотен сняг, няма що.  :rolleyes:

Тази сутрин е така, като няма кабинка в деня на откриване на сезона:

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1011 on: 26.12.2023, 15:39:21 »
Ми на 12 градуса не знам какви много читави условия очакваш. То в момента сезонът е всичко друго, но не и зима. Така че не вярвам на Пампорово да е цъфнало и вързало, освен температурата ако е по-ниска.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1012 on: 26.12.2023, 15:41:23 »
Така че не вярвам на Пампорово да е цъфнало и вързало, освен температурата ако е по-ниска.
16°С  :rolleyes:
« Last Edit: 26.12.2023, 15:43:55 by bdz43r »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1013 on: 27.12.2023, 20:44:32 »
Витоша е едно от най-студените места в България или поне от тези дето стават за ски. Казвам го не като скиор - не съм се качвал на ски от 4 месеца преди да избухне Чернобил по простата причина, че като избухна още бях в гипс.
Та го казвам като човек дето живее 6 години там само на 850 м н.в.
Имаше сняг през 2/3 от последния месец. И изпочупи дърветата последния сняг. Даже изкорени. Просто е топло сега.
Украйна, победа!

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1014 on: 27.12.2023, 22:17:19 »
Витоша е едно от най-студените места в България...

Склоновете към София - може би, южните склонове от другата страна са точно обратното, снегът се дърпа много бързо. Но е едно от най-ветровитите, според статистиката на второ място след Мургаш.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1015 on: 27.12.2023, 22:35:31 »
На южен склон едва ли някой си е мислил за ски зона.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1016 on: 27.12.2023, 22:47:42 »
Като тръгнем някой път зимата към Петрич с колата най-много сняг си има у наше село в началото на пътя. После прогресивно намаля през Драгалевци, Бояна и Княжево. В Перник на Драгичево също макар по-малко да е снегът си е същия гаден зимен терен.
Обикновено до Благоевград сезона става есенен и след дефилето пролетен.
Тая вечер като слязах на гара Искър излизаше пара от устата ми. Докато в Димитровград вчера следобед излизах по блуза. Докато в Хасково също беше пролет но имаше ветрец.
Впрочем в Хасково покрай реката им имаше дървета, по който имаше неизпадали листа все още зелени. Разбира се малък процент, но на Витоша пресова снега и храстите по пътеките. Зелено листо изобщо не би си и мечтало да остане.
Украйна, победа!

Online blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1017 on: 27.12.2023, 23:08:18 »
Quote from: fafan
Тази сутрин е така, като няма кабинка в деня на откриване на сезона:
Интересно, че нощните ски не са тръгнали все още.
« Last Edit: 28.12.2023, 11:11:16 by difian »

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1018 on: 28.12.2023, 10:59:45 »
Интересно, че нощните ски не са тръгнали все още.
Няма достъчно сняг, а за оръдията темературата е твърде висока. Ако се запази времето такова може и дневните да ги спрат.
« Last Edit: 28.12.2023, 11:11:41 by difian »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1019 on: 28.12.2023, 12:07:15 »
Нощем правят сняг или поне се опитват, ако температурата падне под нулата (което последните дни не се е случвало), за да има сняг поне за през деня.