Тази тема е един от любимите ми дебати/диспути, който водя с всеки, който тръгне да ме пита:
"А ти кола нямаш ли?"
Отговарям му така:
"Аз нямам книжка и не възнамерявам да имам."
И после ме гледат странно -

.
Безспорни са удобствата на колата и разбирам, че свободата на избор на начин на придвижване от едно място до друго е много ценна и фундаментална за всеки от нас. И не може с лека ръка да се изтрият, махнат години на наслоена култура, в която едва ли не отделният индивид без кола не може да съществува.
Логиката на тези разсъждения обаче, удря на камък, когато се сблъскаме с фактите.
Фактите са, че София е пренаселена и в градът няма достатъчно паркоместа и паркинги, включително подземни, които да поберат всичките автомобили така, че да се създаде достатъчно добра градска среда, адекватна на променящото се положение.
Има полу-разрушени и разрушени, неизползвани площи, където могат да се подстроят паркинги на няколко етажа, но има гражданско и най-вече политическо нежелание за решаването на този проблем. Дори откровена конфронтация срещу такива мерки.
И се изумявам, че във форум за градски транспорт има хора, които отричат откровените плюсове от ползването на метро, автобус, тролей или трамвай на ежедневна база (или най-малкото стремежа за такова) пред автомобила, който е като тумор за гражданите на фона на лошата инфраструктура, задръстванията, лошото качество на въздуха (което няма да стане значително по-добро с покупката на електрически автомобили) и пътните инциденти и най-вече:
прегазените и убити от недобросъвестни автомобилни водачи!Последните години би трябвало да стимулират повече граждани да използват публичните средства и да настояват за по-добри услуги, отколкото да хванат геврека и да си мислят, че имат нужният капацитет да управляват МПС.
И да, всички бързаме - затова трябва да има бус ленти, широки велоалеи и адекватни алтернативи на МПС.
Такситата да се използват рядко, но да има по-малко стимули да се използват МПС в идеалният център на София.
Ако зависеше от мен, поне 60-70% от центъра щеше да е изцяло пешеходен с много малки изключения за возила, които зареждат супермаркетите и ГТ, а повечето артерии щяха да са подобни на Витошка и Граф Игнатиев.