Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - IKAR

Pages: [1] 2 3 ... 195
1
Пегасо.

2
Автобуси / Re: Skoda RTO 706
« on: Yesterday at 01:37:07 »
Тия са били предназначени за Куба. Известна бройка отиват там, но се дънят тотално в тропичния климат, та Кастро е принуден да се върне към капиталистическия Лейланд. Остатъкът от партидата част остава в Чехословакия, друга част отива в целия бивш соцлагер. И са били без отопление....

3
Това "влакче" е на близо 40 години. Първо беше изцяло жълто, през 90те го направиха шарено, сега гледам пак са го пребоядисали.
Големият цирк в момента в Сандански е новата автогара, която е готова вече две години. Но собствениците на старата кочина, един от които е бившият съдия Илия Янев и един скапан общински съветник от ДПС - Аспарух Костадинов - Пухи, се запъват, че трябвало тя да остане, понеже била близо до центъра. Та назначиха една комисия, която цяла година не е взела решение...

4
Крайно време е системата за таксуване в целия МГТ да е еднаква, защо метрото трябва да е с отделни билети. Чичо ви Стоян необяснимо защо не дава....

5
Преди 23 години искаха шестицата да я правят вътрешнолюлински, вътрешноквартален тролей, точно понеже вече имаше метро.

6
Разни / Re: ГОВОРИЛНЯ.
« on: 14.09.2021, 15:18:59 »
И естествено нарушение грам няма, по документи всичко е изрядно.....

7
На "новата" автогара Подуене, на Тодорини Кукли, съм виждал и 11Г5 с емблемата на ДАП София, но не знам за къде е бил - нямаше табели.

8
Пак от онова място.

9
Разни / Re: Aвтомобили
« on: 02.09.2021, 03:05:06 »
Разсъждавам "като......", защото тука и частите са убийствени скъпи, и услугите в автосервизите (независимо, че само китайци, мангали, черни и сърби движат тази дейност) до няколко хиляди долара за някаква дреболия. И то за скъпи коли, на които таман им е изтекла гаранцията...Това да не ти е България, където Ай-Ти-тата и "калинките" си получават огромните заплати и плащат мижав 10% данък, и все са над максимума, върху който осигуровки не се дължат. Тука хем индийските Ай-ти та ти подбиват заплатата, хем данъците са като в Скандинавия.......Отделно сложи над два бона годишно "гражданска". Мислиш ли, че въобще ми се занимава със скъпи трошляци, но при нас ако искаш сносен наем за жилище, неминуемо отиваш на място, където без каруца не може хляб да идеш да си купиш, ако си на място с уреден като в Германия, Австрия или Швейцария транспорт, наемът ще е убийствен дори за кочина с хлебарки и дървеници. На мен ми трябва само едно спане, но с болна жена и малко дете не може да живееш в кочина.

10
Пловдив / Re: Общи теми и Въпроси
« on: 01.09.2021, 18:39:27 »
Имам предвид по Бай Тошово.

11
Пловдив / Re: Общи теми и Въпроси
« on: 01.09.2021, 16:56:56 »
Едно време кой номер автобус е ходил до летището?

12
Други градове / Re: Враца
« on: 31.08.2021, 17:24:43 »
В Белград ако знаете колко псуваници отнасят тракторите Беларус и от шофьори, и от ремонта. Имам служител сърбин, който е работил в белградските тролеи преди да дойде в Канада...Заради тях постоянно се говори за закриване на тролейбусния транспорт, спасяват го само протестите срещу закриването, понеже наистина тролейбусните линии са удобни и се ползват. Баща ми 13 години беше монтьор в Инжстрой - според него няма читав руски камион, трактор, багер, всичко е засрано още на чертожната дъска. Полските и чешките също давали страшно много фира, особено Шкода Европа, Сталова Воля, Варински и др.

Сега идвам от среща - "оперативка". Началникът ни, който е руснак, обяснява как в момента "потолокът" или таванът за експлоатация на флагман европейски градски автобус като Цитаро е между седем и девет години, след което следва брак, но ние в Америка не можем все още да си позволим такива работи. При тролеите, естествено е различно - няма ДВГ, всичко се износва по-бавно.....

13
Разни / Re: Aвтомобили
« on: 31.08.2021, 17:18:11 »
Аз ако е правено в Турция определено бих се замислил. В момента търся за себе си Мерцедес W124-ка, този, който го произвеждаха до 95та година, с автоматична скоростна кутия. В Канада много трудно се намират и са над 5 хиляди долара. Това е последното поколение здрави коли. Следващите, от 96та и 97а насам, са окепазени до ниво брак още от конвейера, включително Мерцедес, БеЕмВе, Ауди - известно е, че решаващи при проектирането им са финансовите отдели и счетоводството, не инженерите. Иначе тука вариантът е Тойота или Хонда, но са или канадски, или японски. Американските коли пък съвсем са пълна сопа....По сервизите е нещо страшно, фрашкано е със сравнително нови премиум коли за доста скъпи части и ремонти. Нашите сервизджии в завода казват "Една кола не е ли с обикновени фарове с крушки, не ми я хвали".

14
Влак 18та серия близо до пловдивското село Филипово, 83та, от онази група.

15
От оная група, не знам къде.

16
Други градове / Re: Казанлък
« on: 26.08.2021, 16:05:23 »
Цигания. Накупиха електроиграчки, откраднаха парите, а играчките се движат през един час - и сетне хората няма да си вървят с колите. У комшиите в Габрово същото - график бетер селски линии.

17
На това му се казва Параграф 22. Часовникът на компютрите не отчита закъсненията, съответно счита влака за тръгнал и заради това касиерката не може да издаде билет. Единственият вариант е билет за следващ влак (нощния), но той трябва да тръгва по разписание най-много един час след този, на който искаш да се качиш, иначе се водиш нередовен. Другата възможност е касиерката да напише с писалката бланков билет. Това за преустановяването на продажбата пет минути преди тръгване също го набутаха в компютрите - ако тичаш да хванеш влака и той тръгне, та нещо се пребиеш, после касиерката ще подгонят. А кондукторите обикновено при подобни случаи са разбрани и ти пишат билет от първата гара, на която влакът спира, но на която не дават билети. Понеже после ги наказват ако са издали билет от обслужвана гара без глоба, демек по таблица 2, а не по 4. Вече повечето гари са необслужвани - "дежурните" нали са отделна фирма и отдавна не продават билети, а на превозвача не му е изгодно да плаща на касиери, та касите са запечатани, освен на най-големите гари. Ако наслагат автомати за билети, хем ще се изреве, че хората не могат да се оправят с тях, хем ще ги изпотрошат и окрадат веднага.

18
Автобуси / Re: Ikarus 280
« on: 20.08.2021, 18:09:56 »
Трудно....аз когато ги ползвах и стандартния чешки 280, и този вариант с двете врати, вече бяха осрани в Станкето и всичките им табелки с надписи бяха или махнати, или оплескани отгоре с боя....

19
Именно, в Левски е предвидено перманентното депо, това в Земляне е временно. Отклонението към Слатина не е добра идея - ще има ядове с осигуряване на достатъчно неголям интервал натам, понеже в общия участък в центъра капацитетът не е безграничен - през 30 секунди ли ще са влаковете? Ще стане същото като при сегашната фльонга.

20
Автобуси / Re: Ikarus 280
« on: 19.08.2021, 23:12:36 »
Именно, рейс е курс на кораб, самолет, влак, автобус и т.н.

Pages: [1] 2 3 ... 195