Author Topic: Re: Правила за работа на ватмана в СЕ  (Read 1547 times)

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
Тук може да се чете от официалната страница на "Столичен електротранспорт" ЕАД.

http://www.elektrotransportsf.com/images/stories/normativna/pravila-tm.pdf
Допреди 4 години всяка година идвах за ден в София и пътувах само с трамваи. Та от тогава ми е останало впечатлението, че от правилника това: "при насрещни входящи стрелки да следи за положението на езиците и да
не преминава при неправилно обърната стрелка или когато езиците на
стрелката не прилягат плътно към релсите" е може би най-погазваното правило от всичките изброени. :rolleyes: :D От тогава досега нямам идея как е.
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Странно впечатление. Как точно си разбрал, че ватманът не следи положението на езиците? И как би трябвало да го следи, така че да забележиш?

• View Profile
    • Email
Запечатал ми се е в съзнанието спомен от едно от последните ходения. На кръстовището при Централна гара(Мария Луиза/Христо Ботев) идва трамвай откъм кръстовището с булевардите Скопие и Рожен, минава през кръстовището при гарата и се вижда как идва засилен към входната стрелка, малко след като е минала мотриса по линия 3, която преди това е обърнала езиците чрез предните си колела. Та следващата мотриса пак с предни колела изблъсква езиците в другото положение. При това се чува и лек звук от удара на езиците в релсите на стрелката. Пак казвам - сега може и да не е така. Просто изказвам лично впечатление отпреди 4-5 години. :)
едит: като стана въпрос -  и на обръщане с щанга на стрелка съм ставал свидетел. Нали щото там само линия 3 прави десен завой от бул. Христо Ботев към Мария Луиза, а другите са наляво. Даже баща ми си беше помислил, че не работят стрелките/са повредени :D а то причината явно е била, че няма смисъл заради една линия надясно и всички други наляво да бъде автоматична стрелката.
« Last Edit: 25.05.2013, 19:48:48 by тролей №164 линия 2 »

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
В момента говориш тотални глупости. Малко по-късно ще ги изтрия.
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline CNN

• Наистина съм луд
    • View Profile
Тук може да се чете от официалната страница на "Столичен електротранспорт" ЕАД.

http://www.elektrotransportsf.com/images/stories/normativna/pravila-tm.pdf
Допреди 4 години всяка година идвах за ден в София и пътувах само с трамваи. Та от тогава ми е останало впечатлението, че от правилника това: "при насрещни входящи стрелки да следи за положението на езиците и да
не преминава при неправилно обърната стрелка или когато езиците на
стрелката не прилягат плътно към релсите" е може би най-погазваното правило от всичките изброени. :rolleyes: :D От тогава досега нямам идея как е.
Е как най-погазвано ?????? Ако не е прилепнал езика ще се ''разчекне'' вагона или ще дерайлира. Така че това не е най-погазваното правило.

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Запечатал ми се е в съзнанието спомен от едно от последните ходения. На кръстовището при Централна гара(Мария Луиза/Христо Ботев) идва трамвай откъм кръстовището с булевардите Скопие и Рожен, минава през кръстовището при гарата и се вижда как идва засилен към входната стрелка, малко след като е минала мотриса по линия 3, която преди това е обърнала езиците чрез предните си колела. Та следващата мотриса пак с предни колела изблъсква езиците в другото положение.
Това е изходяща стрелка. Трамваите сами си избутват езиците като минават.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
Интересно - не съм знаел , че само 3 завива надясно от Ботев към Мария -Луиза.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Нито едно правило не се погазва, това е излюзия.

Не винаги всички автоматични стрелки работят винаги, за това понякога се обръщат със щанга, освен това не всички стрелки са автоматични и попринцип някои си се обръщат така.

За изходящите вече е отговорено, и те така си се обръщат, като трамвая сам си ги избутва. То пък оставаше и на всяка изходяща да слиза със щангата да сменя, нарочно са направени така трамвая сам да избутва езиците.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

• View Profile
    • Email
Запечатал ми се е в съзнанието спомен от едно от последните ходения. На кръстовището при Централна гара(Мария Луиза/Христо Ботев) идва трамвай откъм кръстовището с булевардите Скопие и Рожен, минава през кръстовището при гарата и се вижда как идва засилен към входната стрелка, малко след като е минала мотриса по линия 3, която преди това е обърнала езиците чрез предните си колела. Та следващата мотриса пак с предни колела изблъсква езиците в другото положение.
Това е изходяща стрелка. Трамваите сами си избутват езиците като минават.
Ясно, значи това, което бях видял преди години си е истина и до ден днешен(за обръщането на изходяща стрелка чрез изблъскване на езиците от предните колела), просто съм объркал терминологията :blush:. Значи входяща стрелка е всъщност разделната, а изходяща - събирателната. Като съм чел правилника за безопасност, явно съм останал с грешното впечатление, че изходяща се нарича разделната стрелка, а входяща - събирателната.
Иначе да - което и да е релсово превозно средство ако се опита да премине през входяща стрелка, на която езиците са "по средата" си е меко казано тъпо, защото вероятността да дерайлира е 100%.
« Last Edit: 26.05.2013, 08:25:41 by тролей №164 линия 2 »

Offline CNN

• Наистина съм луд
    • View Profile
Поредната простотия.