Градски транспорт - София

Общ форум => Разни => Topic started by: бушона on 16.11.2008, 09:05:35

Title: Усетихте ли земетресението?
Post by: бушона on 16.11.2008, 09:05:35
Мен ме завари в банята насапунисан докато се къпех и в първия момент даже не чатнах за какво става въпрос, но после загрях.В крайна сметка за малко се стъписах, но продължих да се къпя.Един приятел каза, че в неговия квартал хората от високите блокове тръгнали да се изнасят.Друг приятел пък е спал като пън и сега като го питаме как така не го е усетил, той мисли, че го бъзикаме :D :D По новините казаха, че е 4 по Рихтер и, че е разтърсило южните квартали на София, но според мен си е половината град т. е. Люлин е западен квартал.Според мен епицентърът му е Витоша, но може и Плана или Люлин да е, но е някъде наблизо.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 16.11.2008, 09:27:13
Усетих тамън 3 досега.
Първото официално е с епицентър 4 по Рихтер. БАН твърдят, че епицентърът е в Южния парк, докато Европейският сеизмологичен център твърди, че е в Бистрица. Като никога повече вярвам на нашите, защото се усети много стабилно тук. Първо тътенът, после около 2 секунди вертикално друсане и още 2-3 хоризонтално след това.
За второто вече бях заспал и в просъница го усетих как друсна, сега намерих инфо, че е имало наистина към полунощ.
И третото сега сутринта ме събуди. То беше най-кратко, но пак силничко. Раздруса ми моделите  :)
Интересното е, че в огромния блок, в който живея, досега никога не съм усещал каквито и да е земетресения. Просто той е нисък спрямо дължината си и е леко извит в дъга и досега поемаше добре такива работи, тоя път обаче, ме повози.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: бушона on 16.11.2008, 09:34:59
Аз този в 7:00 не съм го усетил, а бях буден.Снощи към 00:10 също е имало и аз усетих как леглото ми отново потреперва, но реших, че си въобразявам.Има слухове, че било взрив в центъра, но какъв е този взрив - той трябва да е по-голям и от този в Челопечене.Но най-логично ми се струва епицентърът да е Витоша, защото ако е Южния парк мисля, че Хладилника и Емил Марков ги е люляло доста по-силно.Общо взето май си е разтърсило цяла София.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 16.11.2008, 09:45:18
Земетресение си е, пробваха се да прокарат 2-3 слуха, че е взрив, но не е.

Иначе хора от Хладилника и главно Лозенец доста са се люляли. Там земетресението е усетено като 5-та степен по етажите. То официалното инфо беше "епицентърът е между Южния парк и Витоша" после махнаха Витоша, но малко или много и тя има вина като София като само расте и не старее  :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 16.11.2008, 10:16:20
Първото официално е с епицентър 4 по Рихтер. БАН твърдят, че епицентърът е в Южния парк, докато Европейският сеизмологичен център твърди, че е в Бистрица. Като никога повече вярвам на нашите, защото се усети много стабилно тук.
  Според подробната информация за Европейско-средиземноморския сеизмологичен център www.emsc-csem.org (http://www.emsc-csem.org) те засичат два вектора - на нашия институт и от Солун. Снощното - в 22.03 го дават с епицентър над Кладница - под хижа Селимица, а тазисутрешното - с епицентър кръстовището Цариградско/Ерусалим.

Четох по форумите за някакъв трус, усетен около полунощ, но информацията не беше надеждна - някакво циклично излъчване, което се подемаше от други участници. Лично аз се бях приготвил пред компа с вода, фенерче и чанта за котката, така че бих го усетил. Няма и официално потвърждение - хайде нашите, да речем, крият, но и на международни сайтове, където се маркират незначителни трусове,  няма нищо. Има ли някой, който лично го е усетил, а не преразказва слухове?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: бушона on 16.11.2008, 10:17:14
А ти на кой етаж си?Аз съм на 5.Брат ми който, който живее в 6-ти микрорайон и на 7 етаж ми каза, че усетил как леглото ми се надига лекичко и тръгва напред.И в кой квартал си?Честно казано усещането от земетресение докато си в банята е доста странно.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: slimarkov on 16.11.2008, 10:34:22
1-то земетресение

(http://www.emsc-csem.org/Images/ALERT/2008/11/15/INFOm3298.jpg)

2-то земетресение

(http://www.emsc-csem.org/Images/ALERTFUSION/2008/11/16/20081116-050304.jpg)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Knoxville on 16.11.2008, 10:37:16
Снощи бях в банята и помислих, че сестра ми се прибира, като чух един трясък. После като излезнах от банята, майчето каза, че е земетресение. А по време на сутрешното си спах спокойно, така че не съм го усетил и него. Слава Богу
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 16.11.2008, 10:42:40
Нощното земетресение го усетих и аз. Даже се зачудих сега сутринта като проверих дали има инфо и да няма, но явно е било съвсем незначително и не са го оповестили официално. Разбира се може и да е било съвпадение с някакво друго тряскане, я от съседи, я от някой камион, но времената съвпадат. Ако първото наистина е в Южния парк, то аз съм на няма и 5 км от него, така че е нормално да се усещат и по-леките вторични трусове.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Repcho on 16.11.2008, 11:08:47
Първото земетресение - в 22.03-4 си се усети стабилно, аз тогава трамбовах по Графа и не съм усетил люлеене или каквото и да било, но вибрирането и бученето на сградите си се чу стабилно. Първо помислих, че идва 8** ама после се оказа, че не е трамвай и се усетих какво става :) Следващото, което усетих беше в 7 и малко, пак за 2-3 сек.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: бушона on 16.11.2008, 11:19:34
Преди малко прочетох че около час преди софийското земетресение с магнитут 5.2 по Рихтер е имало в Русия.А след това и в Гърция.Явно сме в някакъв "земетръсен" период.Я по възрастните да разкажат какво си спомнят за земетресението от 77-ма, че това тогава не съм бил още заплануван.Дори френският вестник Фигаро е публикувал на интернет страницата си, че "Земетресение е разтърсило българската столица".
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 16.11.2008, 12:33:09
Я по възрастните да разкажат какво си спомнят за земетресението от 77-ма
Беше страшно! Бях в Русе с майка ми и баба ми. Случи се вечерта в 21.24 часа. Започна да трепери здраво и всички стъкла вибрираха, а от стените се лющеше мазилка. Стенният часовник се удряше в стената. След десетина секунди токът загасна и с майка ми си плюхме на петите. Пред блока бяхме втори, въпреки че живеехме чак на 4-я етаж. След около 5 минути докрета горката ми баба. Тя беше много болна (почина на 9 април 1977), но се сетила да вземе сейфчето с пари и документи. След първоначалния стрес се върнах горе, взех ВЕФа и ключовете на колата (Москвича де). Изнесохме се по алеите на парка, които бързо се напълниха с коли. Времето беше много хубаво - топла за сезона нощ и зловещо пълнолуние. Прекарахме нощта в колата.
Предавателят на средни вълни в Плевен, който се хваща най-добре в Русе, беше изключил. Хванах друг предавател, но както вигани, нашите власти бяха в пълен шаш! Общи приказки, че не се очаква втори трус, епицентъра го набедиха някъде в Албания или Гърция, демек пълен провал.
Чак на сутринта се изясни епицентърът и мащабът на разрушенията. Тогава в събота се учеше, всички дойдохме на училище, но бяхме много възбудени. Обиколихме града, за да огледаме пораженията. Въпреки сериозния и продължителен трус Русе не пострада много - съборени комини, облицовъчни прочи, пукнатини по шахтите, някои елементи от бароковата украса по главната улица. Само 2 блока имаха по-сериозни пукнатини поради грешки при строителството и после допълнително ги укрепваха. Проверихме джамиите, комините на заводите, колоните на Дунавмост - всичко си беше на местото. Русе го спаси льоса - порестата наносна настилка, върху която е градът. Тя е поела голяма част от енергията на труса. Там, където льосът свършва и започва твърдата плоча, разрушенията бяха огромни въпреки по-голямото разстояние от епицентъра - Свищов, Две могили, Дулово. В неделя отидохме до Свищов, но градът беше отцепен и затворен, минахме през Две могили: по-новите сгради - ДСК, градският (сел)съвет бяха силно разрушени, а кирпичените къщи - здрави.
През това време баща ми беше на плаване по Дунава. По време на земетръса са били между Белене и Свищов и абсолютно нищо не са усетили - така че цунами по Дунава не е имало.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: бушона on 16.11.2008, 12:45:06
Е да чувал съм, че в Свищов са падали блокове.По това време баща ми си е бил с родителите в тях т.е. у нас, където живея и хола се е изкривил, секциите щели да паднат.Те грабнали най-необходимото, качили се на Жигулата на дядо ми и хайде в Княжево при едни роднини.След няколко часа се върнали обратно, защото забравили дори да заключат.И тъй като тогава с майка ми не са се познавали и тя е живеела в Дружба ми е казвала, че у тях са падали чаши.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: slimarkov on 16.11.2008, 13:37:20
Преди малко прочетох че около час преди софийското земетресение с магнитут 5.2 по Рихтер е имало в Русия.А след това и в Гърция.Явно сме в някакъв "земетръсен" период.Я по възрастните да разкажат какво си спомнят за земетресението от 77-ма, че това тогава не съм бил още заплануван.Дори френският вестник Фигаро е публикувал на интернет страницата си, че "Земетресение е разтърсило българската столица".

Ето зметресенията за последните 48 часа:

http://www.emsc-csem.org/index.php?page=home
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: borosport on 16.11.2008, 14:05:21
 Значи 22 часа и няколко минути се усети най-силният и първи трус. У нас на петият етаж се усети стабилно и беше вертикален. След това казаха, че до сутринта е ималко още няколко по-леки труса. За този първия се твърдеше, че е с епицентър някъде около Южния парк, после се заговори за по-близо до Витоша и най-южните квартали на София. После се заговори за други трусове с епицентър около  Своге. Аз единственият, който усетих беше този вечерта към 22 часа. бТВ съобщиха с две думи в края на емисията, а двайсетина минути по-късно и на сайта на Фокус излезе новина в два реда. Останалите трусове не съм усетил, но явно спя прекалено дълбоко. Казвач, че се очкават още няколко дни да има леки остатъчни трусове.
 Това, което мога да каже е, че такива земетресения са дори полезни. По-добре да ни раздрусва от време на време по малко и да се разтоварват напреженията, отколкото да ни раздруса веднъж, но окончателно.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: 701 on 16.11.2008, 14:42:21
Аз усетих и трите труса. Първият беше към 22 ч, вторият - около 12, а третият - през нощта, но не знам към колко часа, защото съм спал. Първият трус беше най-стабилен. Първоначално реших, че пак се е счупил някой от комините на покрива (както преди години), но се оказа земетресение. Предишното земетресение май беше 2002?, когато бях 6 клас.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ryan on 16.11.2008, 14:55:52
И аз го усетих. Бях на компа в стаята ми, когато гардероба се разтресе много яко и лампата също. Докато се усетя и то спря :) . Този трус около полонощ не съм го усетил, но около 7-05 се събудих от последното заметресение .....  :bb:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: tiristor on 16.11.2008, 20:18:00
Усетих ги първото и последното - дисковете ми се разсипаха :)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: vasko456 on 16.11.2008, 22:15:50
Аз тази нощ спах в Люлинския апартамент и  усетих  само 1вото (Люлин 3).
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Тролей 2011 on 16.11.2008, 23:25:29
Първото беше в 22.08 по точни данни, 4 по скалата на Рихтер.Аз бях в стаята си в Разсадника, на 8-ми етаж, стола под мен се разлюля и един шкаф, чиято врата е отворена мърдаше в диапазон 10см.Сериозно се усети... Нашите в Люлин, на 2-ри етаж са го усетили също... Котката при мен издивя и взе да тича из апартамента, с ококорени очи... После е имало и второ, доколкото разбрах днес малко след първото, но него не съм го усетила...
Днес сутринта към 7.05ч имаше още едно по-леко може би 3 е било, не знам...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: etnies on 17.11.2008, 10:45:07
Първото го усетих - бях в центъра в зиманата градаина на една кръчма и се чу зверски тътен и раздрусване, след няколко секунди имаше и втора по-слаба вълна. В първия момент изглеждаше като взрив. Тук-таме  станаха хора от масите.
В полунощ нищо не съм усетил, но сутрешния трус ме събуди. Пък аз взех,че се обърнах на другата страна и заспах пак  :D

Но след първият трус имаше нарушение на комуникациите - за няколко минути нямаше връзка на емтелската карта.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: bdz43r on 17.11.2008, 11:02:26
Но след първият трус имаше нарушение накомуникациите - за няколко минути нямаше връзка на емтелската карта.
На Нова година става същото нарушение - всички се юрват да звънят.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 17.11.2008, 14:53:05
Хубаво е, че се отървахме леко (засега). Ние сме в сеизмична зона и е нормално да има земетресения от време на време.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Dragon on 17.11.2008, 14:55:36
Аз по време на първото бях в Младост е вдно заведение и нищо не усетихме цялата компания и разбрах за него от нета, но това сутринта ме събуди и мен и цялото ми легло се раздруса в посока север-юг (казвам го защото майка ми също каза че нейното се е раздрусало в тази посока, т.е. при мен беше напред-назад а при нея - настрни), бюрото ми се разскърца. И толкоз... Пробвах да заспя ама се бях разсънил.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: LG_ on 17.11.2008, 20:20:45
Имахме късмет че е било само 2,5 секунди и не имало възможност за натрупване на вибраяции и резонанс в конструкциите на сградите и съоръженията.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Knoxville on 18.11.2008, 10:24:46
Пак земетресение преди 5-10 минути
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 18.11.2008, 10:35:10
Това вече не го усетих :)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ryan on 18.11.2008, 11:00:39
И аз го усетих - беше мн слабо (2.5) и кратко :)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 18.11.2008, 11:22:02
И мен ме събуди...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ryan on 24.05.2009, 19:26:45
А днес около 19:20 усетiхте ли го? Този път трусът не беше нагоре/надолу, а на страни.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 24.05.2009, 19:28:59
Видях, че се разклати прозорецът и балконската врата, папагалът ми се уплаши, няколко модела се раздрънкаха по рафтовете, но аз не усетих нищо този път... За разлика от предния, когато яко ме разнесе...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Repcho on 24.05.2009, 19:30:13
Разклати си, на петия етаж съм и го усетих стабилно, после и вторични трус се усети
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: NiGhtPiSH on 24.05.2009, 19:51:12
От жиците, които съм надул нищо не ще да се усети :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: gogata on 24.05.2009, 20:00:37
аз също го усетих ,кофти работа,вярно че беше настрани .сега като се замисля

Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: moni9309 on 24.05.2009, 20:04:03
Ако не ми казаха и аз не се загледах в полюлея и лампата, нямаше да разбера, че е имало. Всъщност това е вторичен трус, а истинското земетресение от 4 по рихтер от 17.30ч. днес и е на 130 км от София в Македония.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ryan on 24.05.2009, 20:15:56
Значи първо е имало земетресение около 18:40 със сила около 4.0 по Рихтер, с епицентър около гр. Валандово (Македония). След което идва и заметресението, усетено в София около 19:20 с магнитуд 5.4 по Рихтер. Тъй като членувам в един македонски форум (нали и аз съм наполовина македонец  :D ), та в Струмица е някаква паника в момента - много хора са излезнали навънка, други, които пишат по форумите  8) казват, че такъв силен трус отдавна не е имало- явно яко ги е разтресло. Иначе аз на седмия етаж в Дианабад си го усетих доста стабилничко.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: glavi4ka on 24.05.2009, 20:37:12
По БТВ казаха 6.2 по рихтер епицентъра е на 180 км от София някъде в чужбина ....
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Knoxville on 24.05.2009, 20:47:41
А, братята македонци излезнали навън и пишат по форумите, или аз не разбрах нещо?  :D


Бях навън и не усетих нищо, слава Богу.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ryan on 24.05.2009, 20:51:11
Quote
А, братята македонци излезнали навън и пишат по форумите, или аз не разбрах нещо? 


Излезли са повечето, а останалите пишат в kajgana.com  :P  :D

ПС: За тях не сме много братя, ама тва е тема на друг разговор.  :(
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 24.05.2009, 20:54:14
От жиците, които съм надул нищо не ще да се усети :D
И аз така, пък и съм забил нос в лекциите по статистика :bb:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: martin4o on 24.05.2009, 21:02:31
Аз пък усетих съвсем леко разклащане с продължителност около секунвда-две. Поогледах се малко и предположих, че е земетресение. След секунди и по телевизията потвърдиха - 5.2 по скалата на Рихтер.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 24.05.2009, 21:23:41
Нищо не усетих и се радвам! Най-мразя трусовете настрани. А такива често се получават в машините на БДЖ.  :bounce:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 24.05.2009, 21:36:20
www.emsc-csem.org (http://www.emsc-csem.org) направо прегрява. За последните няколко часа има регистрирани десетина труса (!)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ryan on 24.05.2009, 21:57:36
Не знам дали е нужно да го казвам, но в момента в Югоизточна Македония е пълна паника заради непрекъснатите трусове ( За последните 10-15 мин са усетили два труса). Освен това по радиото били съобщили, че се очаква силен трус между 22-00 ч. тяхно време ( За БГ +1 ч.) и в момента масово хората излизали по улицата. Аз лично нямам вяра на такива предказание, но се моля да не се случи, защото неминуемо ще се разтресе много силно и в България, ако това се случи.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Knoxville on 24.05.2009, 22:38:50
Е сега пак  :( Бая силно беше..
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: vasko456 on 24.05.2009, 22:39:01
Току що усетих и аз!
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: gogata on 24.05.2009, 22:44:18
и аз потвърждавам,за сега  :(
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 24.05.2009, 22:44:52
Що ли казах, че неща да го усещам подяволите.  :angry: Ужасно е.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Repcho on 24.05.2009, 22:56:52
Много неприятно
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ryan on 24.05.2009, 22:58:25
Отново силничко и бая продължително - като че ли по-дълго от предното.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Repcho on 24.05.2009, 22:59:08
Пак беше за 2-3 секунди, но е изключително гадно усещане
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 24.05.2009, 23:00:34
В агенция фокус пишат, че е било около 10 сек.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mitakis on 24.05.2009, 23:08:15
Аз нито един трус не съм усетил до сега, а сестра ми ги усети(http://img.zamunda.net/pic/smilies/hmmm.gif).
Какво сте се запритеснявали толкова, при положение, че сме в земетръсна зона. И по-добре да има няколко слаби труса, отколкото да ни издруса веднъж като хората.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: gogata on 24.05.2009, 23:10:39
абе кофти е да ти мърда леглото напред назад,се едно тръгни ,спри,и то когато таман да заспиш   :angry:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 24.05.2009, 23:15:11
Кофти е като се замислиш колко хиляди тона метал и бетон се люлят с такава лекота!
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Nicky on 25.05.2009, 00:16:40
На 8мият етаж определено не беше приятно. Иначе е 5-та по рихтер (в епицентъра естествено). За пореден път се убеждавам българските журналисти колко добре се справят с нови от такова естество... Иначе за  повече информация аз гледам тук (http://www.emsc-csem.org). Поне е достоверно, за разлика от BTV например...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: glavi4ka on 25.05.2009, 08:32:09
"Според Македонския сеизмологичен институт от вчера на обяд до днес е имало 70 земетресения. " Иначе две заметресения над 5 по рихтер си е бая ....
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 25.05.2009, 09:07:09
Тамън си легнах и панелът заскърца пак...

По принцип всички казват "по-добре леки, а не да ни изтряска изведнъж", но това може и да има обратен ефект. Възможно е плочите така да се разместят, че в един момент пак да разстресе много здраво. Примери за подобни случаи има бол, особено в Япония, но това са си неща от живота и освен да сме подготвени и да стискаме палци, блоковете да не се изтърсят докато сме в тях, няма какво да направим.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: zamunda on 25.05.2009, 09:46:02
В Студентски хладилника ми се наклони, чарпаците започнаха се се люлеят, падна една ваза и така... ама се усети :)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: martin4o on 25.05.2009, 10:00:44
Трусовете продължават. По БТВ казаха че преди два часа в същия район е имало трус, усетен доста силно и в Благоевград.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 25.05.2009, 10:39:02
Е сега пак  :( Бая силно беше..

10 мин. по-късно мислех да ти звъня.

Усетих това в 19:20 и вторичния му трус 5 мин. по-късно. Говорих с един приятел по телефона и му казах, че се клати всичко. А той ми каза "И около мен всичко се тресе, в 2414 съм".

А в 22:40 ми звънна комшийката(баба) и баба ми скочи, че е имало земетресение - аз им казах, че са сънували. Та майка ми и баща ми също не го бяха усетили в Лозенец, по БНТ1 се коментираше трусът в 19:20, по ББТ също!!!
И почнах да се чудя на кого ли да звънна да попитам имало ли е или не.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: etnies on 25.05.2009, 10:42:54
В 22:40 го усетих само аз от хората около мен. Сигурно защото се бях опънал на леглото и усетих, че тръгва към балкона  :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: tiristor on 25.05.2009, 16:23:32
Само аз ли не съм усетил абсолютно нищо? :D

Всъщност към 19.20 ми се стори, че автобус 3468 се заклати твърде силно, а не бяхме в този момент в движение (загасен двигател). Но го сметнах за нормално и не ми направи впечатление.

Майка ми каза, че в 22.40 зазвъняли китайските тръбички, които висят при нас от полюлея, но само толкова. Явно по-високите етажи по-силно са го усетили.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 25.05.2009, 16:27:23
В 3468 винаги има земетресение или автобусотресение, дори когато е с изключен двигател.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: CKD on 25.05.2009, 20:34:46
И аз нищо не усетих.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: vesko76 on 25.05.2009, 21:41:04
И аз нищо не усетих от трусовете. Да се надяваме, че няма да има повече такива в близко бъдеще.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: sharkb on 26.05.2009, 15:15:57
И аз нищо не усетих от трусовете. Да се надяваме, че няма да има повече такива в близко бъдеще.

Напротив, нека земните пластове се наместват често и постепенно с малка сила, а не рядко и изведнъж с голяма сила.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: tiristor on 27.08.2010, 13:17:37
Усетихте ли лекия трус преди 20 секунди? :rolleyes:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 27.08.2010, 13:22:44
АААААААААААА.
Усетих земетресение.
А ВИЕ?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: tiristor on 27.08.2010, 13:34:52
Наистина е имало значи...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: tramvai manqk on 27.08.2010, 13:47:29
да и аз го усетих  :)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: sna1p3ra on 27.08.2010, 13:56:41
Нищо не съм усетил.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: carrie on 27.08.2010, 13:58:07
Само 2.8, но много силно се усети. Аз съм в Бизнес Парка, на 1-ви етаж.
Странно в коментарите по сайтове хората пишат, че чули гръм, тук нищо не се чу.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emm_1968 on 27.08.2010, 14:17:48
Аз съм на "кота 0" и чух лек тътен като далечен гръм последван от вертикален трус ...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 27.08.2010, 14:26:03
Лекият тътен е нормален при земетресение. Тоя път нищо не усетих.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Стаменов on 27.08.2010, 14:29:31
Усети се.Вертикално,чу се и лек тътен.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 27.08.2010, 23:16:41
Трус имаше преди дни и в Ямболско 5:40 -  сутринта 2,8 по Рихтер.По добре слаби и на по-често.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: сТУдент on 28.08.2010, 16:28:57
Аз вчерашното земетресение не го усетих, но в работата, отваряйки един хладилен шкаф с бутилки вино, всичко беше изпопадало.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: tiristor on 28.08.2010, 22:09:22
Тътена идва от свличащите се вертикално надолу мебели. Те не са празни и "рикошират".
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: freepigeon on 29.08.2010, 14:04:52
Аз вчерашното земетресение не го усетих, но в работата, отваряйки един хладилен шкаф с бутилки вино, всичко беше изпопадало.

Да не би да работиш във винарна та си пийвате винце на воля в офиса :D:D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: difian on 09.09.2010, 09:00:36
Аз вчерашното земетресение не го усетих, но в работата, отваряйки един хладилен шкаф с бутилки вино, всичко беше изпопадало.

Да не би да работиш във винарна та си пийвате винце на воля в офиса :D:D
Досега не съм бил на работа в офис, в които консумацията на алкохол и приличните запаси да не са на почит. В международна спедиторска фирма чакаха да излезе мениджъра и се започваше с пиене и безделие, "марковото" се заключваше в личните шкафчета. А в една семейна счетоводна къща с малък колектив ни отиваха цели следобеди, начело с ръководните фактори в дружеството...  :P
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 09.09.2010, 14:38:00
А сега усетихте ли го?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 09.09.2010, 14:39:40
Аз усетих някакво леко разтрисане и панелката изскърца, ама беше за 2-3 секунди и реших, че е някой камион, сега гледам нета клокочи, че имало трус  :rolleyes:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 09.09.2010, 14:39:54
Майка ми сега ми писа - тя го е усетила. Аз не усетих нищо нито сега, нито от предишното.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 09.09.2010, 14:43:31
Явно е далеч и/или слабо и е било усетено предимно по високите етажи.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: kris on 09.09.2010, 14:46:45
Аз съм на втория етаж на един блок в центъра на София и пак го усетих  :P
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 09.09.2010, 14:50:55
Quote
Около 2,4 по Рихтер е силата на земетресението в София
09 септември 2010 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Начало / Обществени организации
София. Около 2,4 по Рихтер е силата на земетресението, усетено в София. Това каза пред Агенция „Фокус” Николай Милошев – директор на Института по геофизика, геодезия и география към БАН. Епицентърът на земетресението е югоизточно от София, но все още се уточнява точното място

Нормално за региона. Обратно по работните места  :P
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: AROS on 09.09.2010, 15:29:12
току що имаше силно земетресение в района на Лозенец и хладилника. Епицентъра сигурно е бил Витоша.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ryan on 09.09.2010, 15:52:24
Аз бях в Младост по време на труса (14-30). На 2-ри етаж, усети се, но слабо  :arrow:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Наблюдаващ on 09.09.2010, 15:58:44
Аз съм в Надежда и сега разбирам за този трус. :bounce:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 09.09.2010, 16:08:58
Може да прозвучи грубо, но го казвам с добри намерения. Прави впечатление безсмисленото преувеличение на хората относно земетресенията. Като чета коментари по нета, че и по медиите преди малко, как било тресяло силно , оставам с впечатлението, че земетресението е било 5-та или 6-та степен. Подобни разлюлявания като днешното не могат да бъдат категоризирани като силни поради простата причина, че не са. За който не вярва, да потърси в YouTube видео запис на земетресението от малко над 7-ма степен в Чили миналата година и да види какво означава да усетиш силен трус. До около 3.5-та степени не са опасни и силни земетресния и не тресат "яко" и няма смисъл да се всява излишна паника.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 09.09.2010, 16:16:47
По време на земетресението в Турция от 1999 година бях на работа нощна смяна. В Бургас интензитета му беше 5 по Рихтер и се заклевам,  че повече не искам да  усещам такъв кошмар.Вярно с  вторичните  трусове вече се свиква, но.....


Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: JloKyM on 09.09.2010, 18:31:47
Аз го усетих ама първо беше много слабо, второ беше за по-малко от секунда..ТО дано никога не ни се случва да усетим какво е истинско земетресение.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: сТУдент on 10.09.2010, 09:21:05
Аз бях в Т8М-900 по време на земетресението, нейде по Ботев, дали съм усетил ? Майтапа настрана, ама не усещам такива работи, а се е случвало да съм и на 4тия етаж.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 10.09.2010, 10:12:28
Току-що, нов трус, поне 3 по Рихтер в епицентъра.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Северен мраз on 10.09.2010, 10:12:32
Интересно става. ХМС-то се поразтресе, дори и на втория етаж.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 10.09.2010, 10:14:47
Лошото е, че се засилват. Да се надяваме, че не ни подготвя неприятна изненада.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 10.09.2010, 10:15:22
Уффф - това беше гадно.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: CKD on 10.09.2010, 10:15:26
Много зачестиха тия земетресения напоследък. Тоя път и аз го усетих (щото си бях вкъщи) пък и беше силничко.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 10.09.2010, 10:17:00
Да - на 7-мия етаж в Надежда ми премести стола.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Knoxville on 10.09.2010, 10:17:47
Е, за разлика от предишните две, това и аз го усетих. Бая стабилно беше, събуди ме.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: София 70 on 10.09.2010, 10:18:29
Да , и аз в Левски го усетих .Имаше няколко вертикални труса на по секунда един от друг и после хоризонтално. продължи около 20 секунди.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 10.09.2010, 10:20:00
Като гледам районите на земетреснията е нормално да идват към нас. Нашият район (под район имам предвид от Италия до Турция и Гърция - Румъния) е доста по-активен през последните дни, а и големите трусове в Нова Зеландия и Того, определено влияят. Често след големи трусове има редица по-малки от другата страна на съответните плочи, а сега що-годе се падаме ние...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 10.09.2010, 10:21:53
3.2 по рихтер.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Repcho on 10.09.2010, 10:22:11
И аз го усетих, кофти работа е
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Наблюдаващ on 10.09.2010, 10:25:49
Аз още бях в леглото. :blush:Усетих го като хоризонтално.Разклати ме и разбуди.Аз съм в Надежда. :(
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: AROS on 10.09.2010, 10:26:58
Беше много силно и страшно, като това през 99г. лятото на морето. Много разлюля за разлика от вчера.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: tiristor on 10.09.2010, 10:27:50
Стига бе - не може да е само 3.2. При мен всичко от етажерката изпопада и ми изкара ангелите и дяволите заедно с тях :(
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Repcho on 10.09.2010, 10:29:00
Закрепи си етажерката тогава  :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 10.09.2010, 10:30:27
Епицентърът е същият като на вчерашното... 2 км от София, посока Нови Искър. Особено за тези на по-високите етажи, усещането ще е като за 4-5.

Повишиха го на 3.5 по Рихтер. Смениха и епицентъра - 1 км от София т.е. на територията на града.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Наблюдаващ on 10.09.2010, 10:31:24
3.5 по Рихтер в района на София. :(
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 10.09.2010, 10:32:33
Аз си вярвам на ей този сайт - 3,2.

http://www.emsc-csem.org/index.php?page=home#2

Сега погледнах - и там е станало 3,5.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 10.09.2010, 10:35:01
Баш там пише 3.5. и според координатите е на пробива Гешов  :blink:

Опа, гражданска защита на сирени...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: София 70 on 10.09.2010, 10:36:52
СИРЕЧ?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 10.09.2010, 10:38:44
Коригираха координатите отново - Цариградско шосе около БТА :rolleyes:

Гражданската защита, надявам се, просто отива на проверка на ситуацията...


Повишиха го на 3.6  :blink: С нов епицентър - Слатина близо до Скай Сити. Тия постоянни промени си ги обяснявам с разположението на двете плочи.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: София 70 on 10.09.2010, 10:41:49
Току що прочетох , че се чудели какво е било земетресението - хоризонтално или вертикално.Естествено е да е вертикално , защото епицентъра му е тук . Определено обаче имаше и хоризонтални клатения.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 10.09.2010, 10:44:48
Аз усетих и двата варианта, първо вертикално и после няколко залюлявания по хоризонтала, които и вече ми разлюляха монитора.

Quote
Много обаждания са постъпили в „Гражданска защита” заради земетресението
10 септември 2010 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Полиция
София. Много обаждания са постъпили в „Гражданска защита” за нанесени щети вследствие на земетресението, съобщиха за Агенция “Фокус” от службата. Обажданията са за напукани стени и прозорци.


Вярно, че епицентърът му е на територията на града, ама ако такова земетресение напуква стени, не ми се мисли, ако някой ден ни залюлее 5+  :(Много интересно развитие:

Quote
Нови две земетресения бяха усетени в 10,08 ч. в София.

На сайта на Националния сеизмологичен инситут те са отбелязани в един и същи час - 10.08 ч.

Земетресенията са със сила 3,5 и 3,3 по скалата на Рихтер. И двете са на територията на София. Епицентърът на по-силния трус е в района на бул. "Симеоновско шосе" - между кварталите "Изгрев" и "Лозенец".

Второто земетресение е с епицентър в района на Мировяне.

По данни на Европейско-средиземноморския център за земетресения трусът е с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 10.09.2010, 10:46:16
Аз вертикално не съм сигурен дали усетих, но хоризонтално със сигурност.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emm_1968 on 10.09.2010, 10:56:19
Този път добре ни друсна ...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Knoxville on 10.09.2010, 10:57:36
Епицентърът е в Банишора, стигнаха до къртицата
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 10.09.2010, 12:58:54
Този път и аз го усетих, в Младост на висок етаж и стабилно се усети. Добре че в Младост има предимно панелни блокове, които са много здрави и държат на земетресения. Не мога да си представя обаче какво им е на тези, които живеят в нов блок, където целите плочи се държат само на колони-там сигурно здраво се усеща. Може да сме сигурни за панелните сгради поне, чел съм че ако са добре направени и поддържани устояват на трус до 8-ма стене по рихтер. Иначе такива земетресения от 3-4 до 5та степен надали могат да нанесат някакви конструктивни проблеми на някоя сграда, по-скоро могат да предизвикат повече паника, съборени чаши чинии и такива подобни. Все пак в Русе около 1977-ма година е имало земетресение от 7-ма стене по рихтер и всички блокове са оцелели. Вярно сигурно е доста плашещо но при едно добро строителство предполагам че би трябвало да устоят и да няма сериозни проблеми.

И все дано както казаха, последвалите след по-силният трус слаби от по едно и нещо-2 по рихтр да са затихващи и да няма по-силни. Добре е от време на време да има такива слаби трусове, да се освобождава енергия за да няма силни.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 10.09.2010, 13:15:36
Мен ме събуди. Според това, което казаха от БАН епицентърът е до 8 км. на Цариградско шосе посока Летището. Ако е там е нормално Knoxville и Repcho да са го усетили най-силно (ако все пак са си били по домовете де).
Определено това не ми беше най-приятното събуждане.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Petko21 on 10.09.2010, 13:27:03
И мен ме събуди, доста силно се усети в Лозенец. Интересното е че вчера не се усети почти нищо, докато днес си беше доста силно тресене.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: alpha_adversativum on 10.09.2010, 13:30:08
Аз бях на третия етаж в Ректората. Трусът беше вертикален, за около секунда. После за още няколко секунди имаше леки хоризонтални полюлявания. Определено беше силно - всичко се разтресе, а имаше и гръм.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: radkov3 on 10.09.2010, 13:51:30
Мен също ме събуди заметресението. В Гоце Делчев се усети силно.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: tramvai manqk on 10.09.2010, 14:09:57
Е хора какво става напоследак земетресения след земетресния най-интерсното че със всеки изминъл път стават се по силни. Дане би да е сварзано с 2012?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: stankos on 10.09.2010, 14:25:35
Знам си аз , че сте "заспи " и трябва земетресение да ви разбуди !
Разбира се в кръга на шегата ! :P
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: xЗm on 10.09.2010, 14:26:41
Е хора какво става напоследак земетресения след земетресния най-интерсното че със всеки изминъл път стават се по силни. Дане би да е сварзано с 2012?

Да  - ще се мре. Научи си молитва - следващото няма да пощади никого.

... все едно, че от вечра за първи път започна да се люлее земята под краката ви. Как ли живеят горките япончета?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mlk on 10.09.2010, 14:29:05
Аз (в Младост) усетих само едното, но за сметка на това реших, че е поне 5-6 степен. Близостта обяснява нещата. Бях седнал и сякаш някой се опита да ме изтръска от стола на земята!
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: difian on 10.09.2010, 14:50:21
Е хора какво става напоследак земетресения след земетресния най-интерсното че със всеки изминъл път стават се по силни. Дане би да е сварзано с 2012?
И, а дано всички неграмотни дебили да измрат в мъчителна агония!!!  :fan:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 10.09.2010, 14:51:43
Quote
Жителите на столицата могат да бъдат спокойни - сградите са изчислени да издържат 9-а степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник или около 7,5 по скалата на Рихтер.

Това заяви главният архитект на София Петър Диков, цитиран от БТА.
По-рано днес два труса за 1 минута разлюляха София.

По думите на Диков, силни земетресения за този район на България са изключително голяма рядкост. В столицата преди около 200 г. е имало голямо земетресение от 7 степен по Рихтер. Силни са били и земетресенията през 1818 г. и през 1910 г., когато е пострадала църквата "Св. София".
Столичани нямат основание да се притесняват, защото строителството в София, особено след 1977 г., е изцяло съобразено със сеизмичните изисквания, каза още Диков.

Според него е заблуда, че панелните сгради са по-опасни при земетресение.
Всяко строителство има своите предимства и недостатъци. Тухленият градеж е по-масивен, по-корав и дава по-голяма устойчивост при земен трус. Панелното строителство е леко и движейки се, може да има частично преместване, което е предимство. Металните конструкции също са много динамични, обясни Диков.

Некачественото строителство и нерегламентираното реконструиране на сградите, като събарянето на носещи стени, са двете основни опасности при земетресение, каза още той.

Архитектът посъветва, когато усетят трус, хората да не се паникьосват, а да застанат под каса на врата. Това е като конструкция най-здравата част на жилището, посочи Диков. Винаги трябва да се използва стълбището и никога асансьорът.

Изкопните дейности около строежа на метрото в София не може да са причина за възникналите земетресения в последните дни, коментира междувременно появили се съмнения на софиянци зам.-кметът на града Любомир Христов, цитиран от "Фокус".
Според него няма как да се направи връзка между земетресенията и строителството на метрото, защото епицентърът на трусовете е различен от мястото, където се копае. Освен това за метрото се копае на много по-малка дълбочина, отколкото се регистирират трусове.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 10.09.2010, 15:46:25
Като гледам кой ни успокоява, направо ми иде да се метна сам...

А отчитат ли се всички апартаменти, които бяха преобразувани в магазини и половината носещи стени бяха бутнати?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: SILENT on 11.09.2010, 07:42:25
Този път и аз го усетих, в Младост на висок етаж и стабилно се усети. Добре че в Младост има предимно панелни блокове, които са много здрави и държат на земетресения. Не мога да си представя обаче какво им е на тези, които живеят в нов блок, където целите плочи се държат само на колони-там сигурно здраво се усеща. Може да сме сигурни за панелните сгради поне, чел съм че ако са добре направени и поддържани устояват на трус до 8-ма стене по рихтер. Иначе такива земетресения от 3-4 до 5та степен надали могат да нанесат някакви конструктивни проблеми на някоя сграда, по-скоро могат да предизвикат повече паника, съборени чаши чинии и такива подобни. Все пак в Русе около 1977-ма година е имало земетресение от 7-ма стене по рихтер и всички блокове са оцелели. Вярно сигурно е доста плашещо но при едно добро строителство предполагам че би трябвало да устоят и да няма сериозни проблеми.

И все дано както казаха, последвалите след по-силният трус слаби от по едно и нещо-2 по рихтр да са затихващи и да няма по-силни. Добре е от време на време да има такива слаби трусове, да се освобождава енергия за да няма силни.

Проблема с блоковете у нас е, че всеки си извършва своеволно модификации - избива стени, колони ,зида балкони и пр. Всичко това  драстично намалява сеизмичната устойчивост на сградите. Особено е опасно положението при панелните блокове. Поначало те са разчетени да издържат на трус с магнитуд от 6-7 по Рихтер, където самите панели и свръзките между тях се явяват носещи.След 20 години липса на какъвто и да е контрол от страна на органите върху техническото състояние на тези блокове, примесено както казах с напълно непрофесионалното изменяне на конструкцията от разни "майстори", които си нямат никава представа как са устроени тези здания, вече изобщо не е сигурно при каква степен сградите могат да рухнат.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 11.09.2010, 11:05:36
Все пак в Русе около 1977-ма година е имало земетресение от 7-ма стене по рихтер и всички блокове са оцелели.
04.03.1977 година.Труса е над 7,5 по Рихтер от "Вранча"  - Румъния. За Русе не знам, но в Свищов е имало срутена сграда и доста жертви.За трагедията е спомогнал и факта, че  се е случило в 21:30, когато повечето хора са си по домовете.По това време съм бил  на 4 годинки  и в Бургас люля ужасно.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: pepi1997 on 11.09.2010, 12:30:29
Аз го усетих, ама съм на последния етаж.В Красно село/Борово яко друсна.Първия момент си помислих, че е или трамвая или асансьора.Като минава трамвай при нас чиниите в шкафа започват да тракат, а от асансьора да не ви казвам вратата на моята стая какво прави :D :D.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 11.09.2010, 12:49:47
Все пак в Русе около 1977-ма година е имало земетресение от 7-ма стене по рихтер и всички блокове са оцелели.
04.03.1977 година.Труса е над 7,5 по Рихтер от "Вранча"  - Румъния. За Русе не знам, но в Свищов е имало срутена сграда и доста жертви.За трагедията е спомогнал и факта, че  се е случило в 21:30, когато повечето хора са си по домовете.По това време съм бил  на 4 годинки  и в Бургас люля ужасно.
04.03.1977 г., 21:24 часа. Бях пряк очевидец на земетресението у дома си в Русе и бях достатъчно голям - на 17 години. Дотогава с десетки години не се бяха случвали сериозни земетресения в България и хората бяха много изненадани и объркани. В Русе земетресението беше 7-8 степен, но не по Рихтер, а по Медведев-Шпонхойер-Канрик - тази скала не е магнитудна, а описателна по външни разрушения. Русе го спаси песъчливият льос и водното легло, на окето е градът. Пострадаха градове по дъгата между льоса и твърди почви: Свищов-Две могили-Дулово.
Самото земетресение беше доста продължително, придружено от постоянно вибриране на стъклата, падане на прахоляк от мазилката. Трусовете бяха с отчетлива посока север-юг. После токът угасна и с майка ми търтихме да бягаме. Бяхме втори пред блока, въпреки че живеехме на 4-тия етаж. Нощта прекарахме, както и всички комшии с коли, в колата в парка.
Освен гражданите, сеизмолозите също бяха изненадани. Радио Букурещ и предавателят в Плевен не излъчваха, в 22 часа хванахме Хоризонт от по-далечен предавател, до полунощ в емисиите съобщаваха за епицентър в Албания (?), чак сутринта разбрахме за Румъния.
В града сериозни поразии нямаше - срутени комини, паднали плочи от любимия облицовъчен русенски камък (варовик). Единствената жертва в Русе беше загинала именно от падащ детайл от фасадата на сграда. Иначе по мазилките на почти всички стени имаше пукнатини. Следващият ден - събота, тогава беше учебен ден, но ясно, че никакво учене не се получи. Със съучениците обиколихме града. Констатирахме, че старата джамия не е паднала, както и Дунавмост. На 2-3 блока впоследствие правеха допълнително укрепване. Единият е близо до нас (блок "Перла" на ул.Плиска) - строен с пълзящ кофраж с прекъснато подаване на бетон между 5-та и 6-та плоча - пукнатината опасваше като екватор блока.
До 1977 не бяха познати никакви противоземетръсни конструктивни елементи в масовото строителство. Така че, който твърди, че панелки отпреди 1977 са по-устойчиви от по-късните модели, има много здраве.
На следната седмица обиколихме с родителите си с колата околни селища. Свищов беше затворен - там имаше срутени блокове, премълчавано количество жертви. В Две могили новопостроената обществена сграда беше ... без втори етаж: колоните се бяха счупили и третият етаж беше паднал върху първия. Поради вечерния час жертви не е имало. В стария град в Търново имаше къщи със срутени цели балкони - само стърчащи железа.
В Румъния имаше стотици (може би хиляди) жертви, но комунистическите режими там и тук мълчаха и потулваха нещата, така че едва ли може да се направи реална оценка. Късметът в нещастието беше, че земетресението беше по време, когато хората не са в обществени сгради и не спят. Времето беше необичайно топло за сезона, зловеща пълна луна осветяваше тъмните улици.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 11.09.2010, 13:17:42
Мои познати от Русе, живущи в един от високите 15-16 етажа блокове на булеварда от гарата към ценътра ми показваха как още не са възстановени падналите от земетресението мраморни облицовъчни плочи, на 13-тият етаж толкова силно се заклатило че се обърнал един шкаф, но иначе 15-етажният блок останал непокътнат от силният трус, а и то катко гледам колко здраво е строено едно време и що бетон са наливали. Други пък, живущи също във високите 16-етажни блокове в другият край на града, откъм Дунава близо до завода за мая, ми разказваха че труса бил толкова силен, че асансьора в момента бил на 16-тият етаж и се смазал в асансьорната шахта, но самият блок също останал непокътнат.

То хубаво старите ЕПК-та и панели издържат на такъв трус, но една нова сграда, където целите плочи се крепят само на няколко колони дали би издържала такова нещо?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 11.09.2010, 13:25:17
Зависи дали е строена по правилата. Ако са спестявали от арматура и бетон, вероятно няма да оцелее. Има доста нови кооперации с напукани стени.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 11.09.2010, 13:27:09
Точно това и аз съм забелязал за новите-на сума ти места съм виждал вече напукани. Аз за това някой ден като тригна си купувам собствен апартамент или да взимам под наем задължително условие ще бъде да е строителство или панел или ЕПК преди 89-та година.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 11.09.2010, 13:32:40
Иво, има и качествено ново строителство, просто човек трябва да се консултира със специалисти и да избира внимателно. От панелните и ЕПК има също некачествени сгради.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Stahlgewitter on 11.09.2010, 14:22:46
Качествено строителство преди 89 ХАХАХАХХАХАХАХ
ЙУАХАХААХАХАХАХХА
МУХАХАХАХАХА
 
Толкова е качествено,че на хотел родина му паднаха 10 метра от фасадата преди 4 години.
Толкова е качествено,че на моя блок, от завършването му е объркано отоплението и такова  в баните няма...
Айде стига...моля ви. По новините давах как на някаква панелка в Стара загора цял панел се откъртил и хората вече могат да се любуват на звездите.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: slimarkov on 11.09.2010, 14:27:21
Иво, има и качествено ново строителство, просто човек трябва да се консултира със специалисти и да избира внимателно. От панелните и ЕПК има също некачествени сгради.

Не може да се обобщава толкова безусловно. Разбира се, че има и качествено ново строителство. Аз също живея в такова.

Също така не е вярно, че т. нар. ново строителство се крепи само на колони. Има и противоземетръсни шайби, а трегерите са вкарани в плочите, които пък са по-дебели.

Общо взето този тип строителство заедно с ЕПК строителството са най-устойчивото масивно и масово строителство и то само ако са изпълнени по правилен начин и имат проучен и подходящ фундамент.

Смея да твърдя, че жилищното строителство строено след 2000 година в София е по-качествено от това преди 1989 година.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: alpha_adversativum on 11.09.2010, 15:20:09
Смея да твърдя, че жилищното строителство строено след 2000 година в София е по-качествено от това преди 1989 година.
Хайде да не се изсилваме толкова.

Айде стига...моля ви. По новините давах как на някаква панелка в Стара загора цял панел се откъртил и хората вече могат да се любуват на звездите.
Блокът в Стара Загора не е панелен, а е ППП. Това уточнение е необходимо, преди да се правят генерални изводи за този ницидент.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: greg on 16.09.2010, 12:45:47

Смея да твърдя, че жилищното строителство строено след 2000 година в София е по-качествено от това преди 1989 година.

Не бива да се твърди, че всичко преди 1989 г. е некачествено, особено пък в строителството. У нас винаги се е строило относително яко (българинът държи на къщата си), специално след Чирпанското земетресение от 1928 г. има и противоземетръсни изисквания, всъщност от 30-те години са и по-солидните кооперации с ж.б.плочи.
Допълнително след 1977 г. е обърнато внимание (земята е напомнила за себе си), че не трябва да да се правят икономии и да се допускат пропуски в съществуващите вече технологии, а дори следва да се подобри качеството и да се завиши контрола в строителството.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 03.11.2010, 08:57:36
Тия от Турция и Сърбия усетихте ли ги ? Аз честно казано нищо не усетих... но чета, че в София е било усетено това от Сърбия... Да се надяваме, че нас няма да ни друса нещо голямо като при тяхх...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 03.11.2010, 12:18:36
Днес медиите усърдно копи-пействат информацията за ДВЕ земетресения - в 01:57 сръбско време в Сърбия и 02:57 българско време в България. При това "българското" земетресение е с епицентър на 250 км северозападно от София.
С малкото уточнение, че сръбското време изостава от българското с 1 час!

Явно неслучайно двойките на матурите по география са най-много...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 03.11.2010, 13:58:21
Аз най-много взех да вярвам на нещо дадено от Репчо:

http://www.emsc-csem.org/Earthquake/index.php

Мисля, че по-силните земетресения наистина са две. Но не и тези, две написани от Благун.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 03.11.2010, 15:27:43
Мисля, че по-силните земетресения наистина са две. Но не и тези, две написани от Благун.
Две са - в 02:57 в Сърбия и в 04:51 в Турция по нашенско време - EET, Гринуич (в CSEM EMSC) е с 2 часа назад.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 03.11.2010, 15:58:13
Да, бяха 3 часа, ама като върнахме часовото време са станали 2?

Интересно ми беше все пак това, което написа за две земтресения в един и същи час.

Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Dragon on 03.11.2010, 16:04:04
Здраво ги люлее в Сърбия. Глдам че е имало над 20 земетресения от 01.57 до този момент, но интензивността намалява, за разлика от силата. Интересно е, че са доста повърхностни - на 2км под земята.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 05.11.2010, 00:04:04
Балканската плоча се активизира.При това 5 по Рихтер си е сериозничко. Дано не се случва по силно.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: georgiperov80 on 15.12.2010, 15:36:41
Здраво ги люлее в Сърбия. Глдам че е имало над 20 земетресения от 01.57 до този момент, но интензивността намалява, за разлика от силата. Интересно е, че са доста повърхностни - на 2км под земята.
Доста хора загинаха там.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 19.05.2011, 23:23:04
Някой ?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 19.05.2011, 23:27:02
Някой ?

Да преди десетина минути.Живея на 15 етаж и здраво се разтресе.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Knoxville on 19.05.2011, 23:27:52
Нищо не съм усетил аз  :bb:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: viktorlc on 19.05.2011, 23:27:55
http://ndc.geophys.bas.bg/
Какво да се е усетило? Аз нищо не съм
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 19.05.2011, 23:29:35
http://ndc.geophys.bas.bg/
Какво да се е усетило? Аз нищо не съм
Трусът май е с епицентър в Турция.Силата в Бургас е 3,1 по Рихтер.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 19.05.2011, 23:30:30
В Турция е 6,0. Но малко ме съмнява да се усети и в София.. Възможно е тук труса да е бил друг - но със сигурност имаше.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Petko21 on 19.05.2011, 23:32:57
Аз също нищо не съм усетил? :bb: Явно е имало и близо до София, но е било много по-слабо.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 19.05.2011, 23:34:24
Аз лично не го усетих - но всички лампи вкъщи се клатеха стабилно (не съм пил).
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 19.05.2011, 23:36:05
Данните за последните дни не отчитат трус в района на София. За разлика от Несебър на 16 Май 2.7. А сегашния е южно от Мраморно море.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: difian on 19.05.2011, 23:42:39
Аз лично не го усетих - но всички лампи вкъщи се клатеха стабилно (не съм пил).
Съседите, може у тях буря да има, вулкан да е изригнал...  :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Petko21 on 19.05.2011, 23:59:36
Преди 15 минути е имало земетресение в Гърция, не знам дали може да се усети тук, но ето информация (http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=221934).
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 20.05.2011, 00:18:57
Преди 15 минути е имало земетресение в Гърция, не знам дали може да се усети тук, но ето информация (http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=221934).
Егейско море на 15-тина километра източно от Солун на самия бряг.Магнитуд 3.3.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: tiristor on 20.05.2011, 00:49:52
Не съм усетил нищо, в интерес на истината. Нямаше как да позная и по лампите - те са спотове. Но като че ли леко ми падна бюрото надолу, а аз реших, че само ми се струва...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Petko21 on 20.05.2011, 01:54:31
Наистина е било силно земетресение, ето и официалната информация:
Quote
Земетресение с магнитуд 5.9 по скалата на Рихтер разтърси Северозападна Турция в четвъртък късно вечерта, съобщи Анадолската агенция. Трусът е усетен слабо в югоизточната част на България, съобщиха от БАН. .
Епицентърът е бил на 80 км на югозападно от град Кютахя.  Данни за пострадали и разрушения за момента няма, уточни Анадолската агенция.
Трусът е усетен и в намиращият се далеч на север град Истанбул, предаде Ройтерс.

Европейския средиземноморски сеизмологичен център уточни, че  трусът е регистриран в 23.15 в четвъртък вечерта и е с магнитуд 5.8. Той е бил на дълбочина само седем километра. 10 минути по-късно е последвал втори трус - от  4.9 степен по Рихтер, предаде БГНЕС. По-късно от сеизмологичния център регистрираха общо девет земни труса с магнитуд около и над четвърта степен само в рамките на два часа.

По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН  трусът е регистриран в 23,15 ч. бълг. време и е с епицентър на около 650 км в югоизточна посока от София извън територията на страната. Земетресението е с магнитуд около 5,8 по скалата на Рихтер и е усетено слабо в югоизточната част на страната, особено на по-високите етажи,  уточниха от института, цитиран от БТА.
„Има информация, че е усетено в Бургас, Хасково, Димитровград, в по-малки населени места нямаме информация, въпреки, че сме питали на много места",  каза  дежурният сеизмолог в БАН, цитиран от "Фокус".
Няма данни за жертви и нанесени материални щети, съобщи дежурният на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи, цитиран от БТА.

Земетресение в Северозападна Турция е усетено в София, Шумен, Нова Загора Димитровград, съобщиха читатели на "Фокус". "Усетих съвсем леко, едвам доловимо разлюляване. Останах изненадан, че епицентърът е на дълбочина едва 7 км, а се усети чак до София", написа софиянец до агенцията.
"Живея в София, Люлин-4, на 11 етаж сме и усетихме доста силно и продължително земетресението може би към 1 минута. Братовчедка ми от Красна поляна, която е на 4-ия етаж също го е усетила. Доколкото разбрах от познати в Добрич е усетено също", разказа и софиянка.
dnes.bg
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 20.05.2011, 10:06:06
Някой ?Според европейския сеизмологичен център, на който аз много вярвам, а Репчо беше дал линк за него и сега ми е в отметките и на компютъра, и на телефона, баш 23;15 наше време си е било земетресението. щастие е, че не съм го усетил.
По-късно е имало и в Гърция.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 20.05.2011, 11:04:01
Според европейския сеизмологичен център, на който аз много вярвам, а Репчо беше дал линк за него и сега ми е в отметките и на компютъра, и на телефона, баш 23;15 наше време си е било земетресението. щастие е, че не съм го усетил.
По-късно е имало и в Гърция.
За съжаление не мога да отворя сайта на европейския сеизмологичен център.За това пък ето от тук http://ndc.geophys.bas.bg/ успях да се информирам за двата труса. В Гърция е било с магнитут 3,3 десетина минути след труса в Турция. А тази нощ земетресенията в Турция са били над 20 и все над 3,5 по Рихтер
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 20.05.2011, 12:13:25
http://www.emsc-csem.org/Earthquake/index.php
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ku4eto on 20.05.2011, 14:51:02
Аз до полунощ си писах домашните, но нищо не усетих- живея на 4-тия етаж.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 25.07.2011, 21:00:03
Отново земен трус. И то доста продължителен,, но слаб (и слава богу).
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: tiristor on 25.07.2011, 21:01:17
Кога това?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Knoxville on 25.07.2011, 21:09:52
Е колегата е от Бургас, може там да се е усетило нещо. Не е задължително и нас да ни друска  :P
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 25.07.2011, 21:15:01
Кога това?
Трусът отново е на територията на Турция, От вчера на сам са засечени поне 3 силни труса (над 4 по Рихтер)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 25.07.2011, 21:15:32
В 20:57, степен - 5.0 по Рихтер, епицентър - около Текирдаг (Родосто) - на брега на Мраморно море в Европейска Турция.
Родителите ми не са го усетили в Созопол.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: София 70 on 22.05.2012, 03:14:25
Никак не беше слабо!
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: maniak on 22.05.2012, 03:15:00
03:10 ч: Фокус блокира. Critical system error :D
03:20 ч: Европейския сейзмологичен център го обявиха: 5.6 по Рихтер. Фокус тръгна.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: vesko76 on 22.05.2012, 03:21:27
Добро утро и от мен  :angry:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 22.05.2012, 03:25:32
Тук в Младост 3 беше доста  силно, много хора сме навън.
Някои казват, че са били два труса, аз усетих 1.

Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: София 70 on 22.05.2012, 03:27:12
Веско ,не така  :angry: а така :) защото минахме с уплаха само!
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: lud_pi4 on 22.05.2012, 03:27:54
В Пловдив също се осети доста, и тук има излезли на вън хора. Според вести.бг са били 3.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4824791
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: maniak on 22.05.2012, 03:31:24
Трусовете са били наистина два. Няколко минути преди 5.6 е имало 4.0 по Рихтер

:)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: bdz43r on 22.05.2012, 03:32:21
Дават го край Радомир да е.
Вярно бяха два, но втория беше по-слаб, а и още няколко съвсем слабички. Свиквайте, сигурно пак ще има няколко дни донаместване.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: 2513 on 22.05.2012, 03:33:40
Пълна паника в люлин.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: bdz43r on 22.05.2012, 03:37:48
На 2-рия етаж ме разклати здраво, а по високите етажи не ми се мисли какво е било.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: lud_pi4 on 22.05.2012, 03:39:57
Според този сайт, 5.8 близо до Перник.
http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/usb0009uyx#summary
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: maniak on 22.05.2012, 03:42:40
      2012-05-22   00:23:35.0
18min ago

42.69    N     23.01    E     2   3.1    BULGARIA
2012-05-22   00:00:33.0
41min ago

42.66    N     23.01    E     10   5.7    BULGARIA
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Emperor on 22.05.2012, 04:07:07
В Драгалевци се разтресе жестоко.
Всички домакинства от улицата ми излязоха и почна едно приказване.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: freepigeon on 22.05.2012, 04:26:59
Поздрав от епицентъра на земетресението Перник  :rolleyes: В часа след труса се разхождахме с колата из града - няма големи поражения но от повечето сгради има паднала мазилка и тухли,единия от мостовете на външноградската магистрала също е пострадал.В нашия блок всички мазилки в коридорите са паднали а в апартамента всички шкафчета са отворени и с изпопадало съдържание....Ето една снимка от нас  :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Danchoti on 22.05.2012, 04:34:13
Наздраве :)
Няма да се спи тая нощ явно!
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: vesko76 on 22.05.2012, 04:38:07
Явно няма да се спи. Едва затворих очи и пак се раздрънка.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 22.05.2012, 05:00:05
На 2-рия етаж ме разклати здраво, а по високите етажи не ми се мисли какво е било.
7-ми етаж в Надежда 3. Кючеците са стабилни.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 22.05.2012, 06:11:13
Лелее! От 1977 не е било такова чудо!
Котката направо изчезна, търсихме я да я изнесем и нея. Преди малко я намерих под кухненските шкафчета, още е наострена. Нищо чудно да "чува" още някой трус :(
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 22.05.2012, 06:21:34
Да се надяваме, че най-страшното премина :) Има доста вторични трусове, но отслабват. Аз почти 2 часа висях навън.
Гледам сега по БНТ, че църквата в Перник е бая пострадала :help:

Едит: преди малко полилеят в стаята ми падна :rev:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Fantomas on 22.05.2012, 06:27:37
На 4 етаж в Младост 3 беше страшно! А не ми се мисли за по-нагоре! По телевизиите дават за сцепени къщи в Пернишко. Ние не сме излизали, но доста хора от блока излезнаха и даже още са навън.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mihailo on 22.05.2012, 06:31:29
5.9 по Рихтер. В Борово/Красно село живея и май бях най-близо от вас. Присъни ми се, че ретротрамвая тръгва и аз съм в него(а той друса така, в следващият миг се събудих, а лампата беше като полудяла. 4 труса - двойки силни. Веднага в панталоните и в колата. В колата така и не хванах рутера, за да пиша по-рано. Беше много гадно, още ме тресе. Ако беше продължило около 10-ина секунди, а не 5-6 е щяло да има много щети, а и жертви недай боже. В 4 и 4:30 имаше по още един трус, които усетих в колата :eek: Братовчед ми е бил пред Народния театър и е гледал как се огъват колоните :eek: Недай боже да има още такива :( :help: Сега се прибирам
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 22.05.2012, 07:29:31
Феновете на високоетажното соцстроителство да четат внимателно: http://www.dnes.bg/sofia/2012/05/22/trusyt-usuka-16-etajen-blok-v-kv-nadejda.159412 :help:
Пострадал е и блок 231 в Борово, който също е 16-етажен ЕПК, както и 3 блока в Студентски.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Tony on 22.05.2012, 08:07:13
Във Варна на 3тия етаж в блок само леко ми се разлюля леглото, едва го усетих.  :rolleyes:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Svetoslav on 22.05.2012, 08:24:11
За първи път се плаша при земетресение. Тези от предните години не ми се сториха нищо особено, но това ме стресна стабилно. Много неприятно беше :/ В Дружба 2 на 5тия етаж се усети доста стабилно основният трус в 3ч, както и тези в 4:30 и 5:15. Мен силният тътен ме събуди на момента и успях само да седна в леглото, да си погледна телефона(показваше точно 3:00) и да чакам силното люлеене да спре + това че в стаята ми има много плътни завеси и не прониква грам светлина, та и нищо не виждах, а само чувах гадния тътен + пукането и скърцането на блока и дрънчащите прозорци и мебели + имах чувството, че усещам налягането - отвратителна тръпка. Така и не успях да заспя повече...
На тези от високите блокове и по високите етажи хич не им е било приятно. Срещу моят блок - 9 етажен има 14 етажен и някои хора от последните етажи май останаха да спят по колите, не че нямаше и такива от по-ниските.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: stankos on 22.05.2012, 08:26:22
Пфу.Пфу...Плюем си в пазвата ! Добре , че беше малкия дявол ! Към 2 и нещо нощес някакъв бая върте гуми из Овча купел и ме събуди ! После нема заспиване . Въртех се насам-натам и по едно време като зе да тресе и да бучи ! Ужас ! На третата секунда бях вече в детската гушнал детето и под рамката на вратата ! То още сънено вика тате какво става ....Страх го , а мене два пъти повече ! След секунди повтори . А след още няколко минути потрети и тогава ги изкара и стояхме в колата !!! Пфу.Пфу ...Още ми трепка сърцето като се сетя !
Да пази Господ !
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: CKD on 22.05.2012, 08:47:14
Феновете на високоетажното соцстроителство да четат внимателно: http://www.dnes.bg/sofia/2012/05/22/trusyt-usuka-16-etajen-blok-v-kv-nadejda.159412 :help:
Няма какво да четат глупости. И двата блока са ЕПК. При 460 е познатата конструкция с лицевите панели. В случая с въпросния откачен панел - той е част от декоративното оформление на покрива. Опасен е само ако се откачи и падне.
За блока в Борово стана ясно че пукнатините са по вътрешни тухлени стени. Естествено е железобетонната носеща конструкция да е с по-голяма еластичност от тухлените стени и при усукване пукнатините да се появят именно в тухлената зидария.
Това че сгради се усукват, напукват или слягат изобщо не значи че са опасни. А относно общежитията в Студентски град - на всички е ясно че те са под всякаква критика.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: pumix on 22.05.2012, 09:09:07
Тук в Перник беше най-силно.5,9 по Рихтер е бил първия трус,последван от два много малко по-слаби.Общо три пъти ни люля качествено.След това имаше още много,по-леки трусове,които едвам се усещаха или изобщо не са усетени.За щастие пострадали хора няма,само пострадали сгради.В нас каквото можеше да се счупи,се счупи,разместиха се дивани,легла,паниката сред хората беше голяма.70% от жителите в моя квартал тръгнаха на някъде на по "безопасно" място.
Майката природа ни напомни кой диктува правилата на тази земя!
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 22.05.2012, 09:25:19
Е аз толкова силно земетресение не съм преживявал. Дано и да няма повече. Благун правилно е споменал за 1977 г. И хубаво, че беше ФБ да разбера кой какво къде е усетил, че от Хоризонт се окопитиха след половин час.
И отчаяно търсих сайта на ЕСЦ.
Искам и Дифиан да напише какъв му е коментарът.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 22.05.2012, 09:27:06
Въпросният блок 460 го виждам от вкъщи. Видимо си е на мястото, просто се е откъртила някаква декоративна панела. Спете спокойно.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 22.05.2012, 09:43:17
И аз наравно с вас преживях кошмарът. Не сме сме се евакуирали, общо взето паника нямаше и със съседите се успокоявахме взаимно, че щом 2-3 мин. след силният трус имаше втори, който понякога може да е по-разрушителен, значи най-неприятното трябва да е отминало. Въпреки това се спа на пресекулки, следващите два труса също ги усетих. Поражения няма нито у нас, нито по общите части.
Не знам тази сеизмологична зона около Перник с какъв потенциал е, но рано или късно това щеше да се случи и да се надяваме, че ще "заспи" за още 100-ина години.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: tiristor on 22.05.2012, 10:01:06
Много беше гадно. Аз го усетих на партера в Банишора - имах чувството че се отваря Земята.. :( Паднали предмети у нас нямаше, но почти всички книги в секцията не бяха на мястото си.
После опитах да заспя - в 4.30 онова почна пак - Тътътътътъ - за 3-4 секунди и спря. Тогава пуснах телевизора и попаднах на ТВ7, единствената БГ телевизия, която що-годе информираше за какво става въпрос.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: GTUser on 22.05.2012, 10:01:48
:) Аз пък светнах, видях, че спря и в 3.01 вече бях в леглото да си доспивам.  :neznam: Гърмян заек трудно се плаши.  :crazy:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 22.05.2012, 10:10:49
При мен на 8-мия етаж в панелен блок яко се усети, таман гасих компютъра и се гласех да лягам и изведнъж яко се разтресе и ми паднаха ските, битулката с домашното вино, 2-3 книги и някви сувенири дето съм накичил. Естествено като ми дойде така изведнъж докато се осъзная какво става вече премина, веднага си навлеках якето, взех шише с вода което седеше до мен и излезнах долу пред блока. Седяхме и си лафехме със съседите пред блока, даже един човек съсед се качи и донесе биричка и така до почти 5 часа на пейките отпред. Паника нямаше, ама като знам в моя блок какви са пиячи, един съсед се бъзикаше, ква е тая водка, една чашка изпих и всичко взе да ми се клати.

После с един съсед огледахме блока по ъглите във входа-грам пукнатина не се виждаше, сутринта на светло пак огледах, всичко е ОК, не открих никакви пукнатини. Много як блок, удържа на 6-та степен и нищо му няма. Да не дава господ да се тества пак.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 22.05.2012, 10:15:12
И аз поогледах блоковете в района. Няма видими забележки. Вътре във входа също няма проблеми, както и в апартамента ми. Честно казано при такъв трус очаквах да има поражения. Както каза Иво обаче - да се надяваме да не се тестват втори път.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: AGENT 006 on 22.05.2012, 11:10:51
Събудих се моментално при първия трус, веднага станах да пазя каквото не е паднало от секцията да не падне, подпрях се на нея, спря и след 1, или 2 секунди все едно секцията е поставена на някакъв свръхмощен вибратор, подредих изпадналото съдържание по местата си и с баща ми веднага включихме телевизора, търсихме нещо да дадат, достатъчно ми беше да се разсъня та когато си легнах в 4 да не мога да заспя веднага, да усетя втория трус и после съвсем да не мога да заспя, а иначе самия втори трус беше за 2, или 3 секунди, слабичък, после вече към 5 без нещо, може и след 5 да беше отново разтрисане за около 2 секунди. Като бях легнал обаче беше отвратително защото матрака създава допълнително клатене и малко ме хвана шубето, но ако бях прав или седнал щях да имам повече контрол над страха си, а междувременно и няколко пъти усетих някакво леко, едвам доловимо вибриране и се замислих аз ли клатя леглото или то се клати само, май беше второто.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Unicode on 22.05.2012, 11:11:59
Аз съм на 6-ти последен етаж в панелка в Дружба-1 и когато почна първото земетресение в 3 часа сутринта, си бях в леглото, но не спях и усещах как блока се клатеше насам-натам. :blink: После се опитах да заспя, но ме беше страх и не можах. В около 4.30 часа сутринта усетих и второто по-силно земетресение, после около 5.15 часа на разсъмване се усети и последния трети по-силен трус, който отново разклати стаята ми, като той продължи само няколко секунди, докато първите два, които усетих бяха с продължителност около 30 секунди. След последния трус не можах да заспя чак до 6.15 часа. :/ Първите два труса събудиха и майка ми, като тя усети и междинния по-слаб между първите два по-силни.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: viktorlc on 22.05.2012, 11:28:47
Мене само ме разсъни, а после като дойде майка ми да ми досажда само й казах тактично, че ми се спи. Вярвам много на конструкцията на блока, в който живея, според мен е една от най-здравите - БС-69-СФ. По блока няма нарушения, единствено на шестия и седмия етаж са се появили миниатюрни пукнатинки в ъглите - при допира на двата панела. При нас обаче звукът на асансьора се промени - при тръгване издава бръмчене (вредни токове) и предполагам, че нещо се е разместило при мотора. Спрях го - чакам да дойдат техниците.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 22.05.2012, 11:38:01
В Перник е паднал един от комините на ТЕЦ Република. ТЕЦ-а е спрян за неизвестно време.

 Ето и снимки преди и сега.
(http://gradski.org/wp-content/uploads/2011/04/TEC_Pernik.jpg)
(http://85.14.28.164/d/images/slideshows/0000024549.jpg)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 22.05.2012, 11:38:16
За щастие, случилото се в София, не може да се нарече разрушително. Прилагам снимка на къща в кв. Орландовци, която от няколко години е обявена за опасна и достъпът до нея е забранен. И вчера изглеждаше по същият начин - наклонена и напукана, днес очаквах най-сетне да е паднала :/ Представете си ромските коптори, които даваха по телевизиите по какъв начин са строени, щом като има толкова поражения по тях.

ЕД:
В Перник е паднал един от комините на ТЕЦ Република. ТЕЦ-а е спрян за неизвестно време.
Това е охладителна кула.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Danchoti on 22.05.2012, 11:46:27
...единствената БГ телевизия, която що-годе информираше за какво става въпрос.

Нова преди тях вече вече бяха направили една емисия извънредни новини, но не в това въпроса, защото и на двете телевизии, както и на повечето сайтове, работа им беше да включат повече информация от професионалисти от БАН и хора от Гражданска Защита, които да успокоят населението обяснявайки възможният развой на нещата и процедури на действие, а не да ги претупват и да бързат да си разказват, колко било страшно и да всяват допълнително страх, или да обърка водещата на Нова 5,8 с 8,5. или да ми цитират политици, че и Данчето ми обясняваше кои уреди да съм бил изключил  :neznam:
В такъв отрязък от денонощието само Хоризонт имат дежурни и само те са ни възможността за коректно информиране. Веднага след като стана казаха, че правят връзка с БАН и в рамките на двайсе минути съобщиха, какво и къде се е случило. На всички останали им трябваха час и половина за да се събудят...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 22.05.2012, 11:55:53
На Стамболийски близо до сп. Дим. Петков имаше паднали две тухли и едната беше счупила предното стъкло на кола. Само това поражение видях. все пак при 5.8 да няма почти никакви поражения си е геройство.
А аз продължавам да следя нещо, което Гената беше предоставил преди 3 г.
http://www.emsc-csem.org/#2
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 22.05.2012, 12:04:14
5,8 е в епицентъра все пак. Според този сайт не е имало трусове повече от 4,5 часа вече.

ЕД: Най-накрая ми се зареди и http://ndc.geophys.bas.bg/
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 22.05.2012, 12:05:52
А аз продължавам да следя нещо, което Гената беше предоставил преди 3 г.
http://www.emsc-csem.org/#2
... което упорито продължава да се губи. Така беше и в неделя за италианското земетресение. Явно сървърът им не поема много накачулени маймуни:(

В Студентски град май се оказва кьорфишек. Портиерката на бл.51 евакуирала студентите по тревога - явно е приела буквално пожарникарските инструкции.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Knoxville on 22.05.2012, 12:06:29
Събудих се моментално при първия трус, веднага станах да пазя каквото не е паднало от секцията да не падне, подпрях се на нея, спря и след 1, или 2 секунди все едно секцията е поставена на някакъв свръхмощен вибратор, подредих изпадналото съдържание по местата си и с баща ми веднага включихме телевизора, търсихме нещо да дадат, достатъчно ми беше да се разсъня та когато си легнах в 4 да не мога да заспя веднага, да усетя втория трус и после съвсем да не мога да заспя, а иначе самия втори трус беше за 2, или 3 секунди, слабичък, после вече към 5 без нещо, може и след 5 да беше отново разтрисане за около 2 секунди. Като бях легнал обаче беше отвратително защото матрака създава допълнително клатене и малко ме хвана шубето, но ако бях прав или седнал щях да имам повече контрол над ситуацията, а междувременно и няколко пъти усетих някакво леко, едвам доловимо вибриране и се замислих аз ли клатя леглото или то се клати само, май беше второто.

Недей да говориш такива небивалици и да предизвикваш съдбата. Трудно ще имаш контрол над природата ;)

А Иво да каже какво е станало с виното, защото от поста му не се разбира  :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 22.05.2012, 12:07:17
Според този сайт не е имало трусове повече от 4,5 часа вече.
Малко тревожно, че афтършоковете изведнъж спряха... По-добре на всеки час по един от 3-та степен
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 22.05.2012, 12:08:59
И аз мисля така, Благун, но да не се самопаникьосваме излишно - затова и не го написах. А действията на агента ми се струват доста първични и направо глупави - ами ако секцията се беше обърнала върху теб?

ЕД: На наша територия може да са в пауза, но в Италия, Гърция и Турция продължава да тресе на всеки 20-30 мин. - http://www.emsc-csem.org/#2
Нещо не намирам логика в това, че БАН обявиха, че нямало никаква връзка между нашето и италианското земетресение.

ЕДІІ: Може би в момента ни люлее под 2 по Рихтер, което не се отразява нито на сайта на БАН нито на европейския сеизмологичен център. Някъде по ТВ казаха, че такива микротрусове били над 300 само до 09:00...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: AGENT 006 on 22.05.2012, 12:17:14
Да бе то една секция висока колкото мен, пък да се страхувам от нея, затова я пазех да не се тресе толкова. Нямаше поражения, нито при мен, нито по съседните блокове, в училището също всичко изглеждаше наред.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Dragon on 22.05.2012, 12:32:53
В Княжево добре си се усети. Първоначално бяха 3 едно след друго. Докато спря първото и почна второ, при което взехме да се обличаме бързо и точно преди да излезем ни разлюля отново. Почти целия вход се изнесе навън, а някой дори отпрашиха на някъде с колите. Ние пообикаляхме около час из махалата и след като нямаше други трусове се прибрахме. Бяха се обърнали по-високите чаши и нещата, които са по-леки. Като цяло нямаше много паднали неща. Тъкмо решихме да лягаме и онтово ни разтресе хубаво - градбанахме някакви дрехи набързо, метнахме с в колата и право на село, което е на около 50 км източно. Там въобще не се беше усетило земетресението.
По околовърстнто направи впечатление, че беше пълно с паркирали коли около резиденция Бояна - явно хората бяха решили да избягат там, далеч от всякакви сгради. А такъв трафик в 3-4 през нощта не мисля че има и на нова година.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: viktorlc on 22.05.2012, 12:57:04
Всичко е наред с асансьора - техникът гарантира за това.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 22.05.2012, 13:00:57
Да бе то една секция висока колкото мен, пък да се страхувам от нея, затова я пазех да не се тресе толкова. Нямаше поражения, нито при мен, нито по съседните блокове, в училището също всичко изглеждаше наред.
Ма ти си голямо дете значи.... Хубаво витрината ще удържиш - ами ако падне стената ?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: AGENT 006 on 22.05.2012, 13:05:28
Да само дето блока ми е построен 2006-та година и е само 4 етажа, а аз съм на втория, разчитам на здрава конструкция, както и Викторик. Добавяме и факта, че както току що се бях събудил действията ми вероятно не са били достатъчно добре обмислени.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 22.05.2012, 13:20:37
Добре сте вие, аз разчитам май само на Господ. Но не ми мина и през акъла да излизам. От четвъртия етаж надолу. Не дай Боже, но май първото нещо, което се срутва са стълбищата?

Няма ли някой специалист по сеизмология? Имало ли е случаи, в които първо да удари земтресение, а след няколко минути да има вторичен по-силен трус? Аз мисля, че винаги първият е най-силен, но може и да греша.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Knoxville on 22.05.2012, 13:25:20
Преди няколко дена в Италия май стана точно така.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 22.05.2012, 13:50:13
Винаги може следващия трус да е по-силен от предишния.
 Земетресението е започнало с 5,6 и е достигнало 5,8 - после утихна до 3 - 3,5 след което отново беше 4,7 - и след това 4,4, 3,5 , 3 и т.н.т. Не може да бъде предвидено.

 Иначе това, че сградата е ново строителство нищо не значи... Не можеш да разчиташ на сграда защото не можеш да знаеш какъв ще е труса - именно заради това ГЗ и Пожарната приканват да се криеме под трегери, каси на врати, маси и т.н.т - а след приключване на труса - най-бърза евакуация без паника и използване на асансьори.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 22.05.2012, 15:45:07
Като по Хичкок: Гарвани нападат хора в София (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4826591). Май не е на добро. :help: :/
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 22.05.2012, 15:51:24
Според този сайт не е имало трусове повече от 4,5 часа вече.
Малко тревожно, че афтършоковете изведнъж спряха... По-добре на всеки час по един от 3-та степен
Изнесе го на изток. Слабо, но тревожно.Все пак живеем в сеизмично - активен регион
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: viktorlc on 22.05.2012, 16:36:05
http://www.bnews.bg/article-50660

Б.Б. копае метрото до Перник или Фидоска скача на въже?!

Земетресението, което разтърси България в ранните часове на вторник, удари най-силно „Фейсбук”.

Докато десетки застанаха на пост пред блоковете си в очакване на мощни вторични трусове, стотици и хиляди си обявиха среща във „Фейсбук”. Именно социалната мрежа първа съобщи на всички новината и макар да липсваха подробности за силата и епицентъра на земетресението, споделянето започна да дава първата картина на бедствието.

След окопитването започнаха и шегите. Ето част от тях:

"Според президента Плевнелиев трусовете доказват, че България е Япония на Балканите."

"Ура! Пративоракетният щит работи. Опази Перник!"

Венцислав Лаков (депутат от „Атака” ) Пише проект за решение НС да забрани на Фидоска да скача на въже в три посред нощ у Банкя :)

"Дръж се, земьо, шоп те гази!" :) 15 труса в Перник!"

Учени от БАН откриха причината за земетресението: Бате Бойко е започнал тайно да копае метро до Перник, попаднал е на кух гербаджийски сеизмичен разлом.

"Масов бой в дискотека в Перник – усетен силно в София””

„Да видиш всичките си съседки по пижами и с токчета – безценно!”

„За земетресението се говори повече отколкото за Николета Лозанова”

„Из едни инструкции:

- Имайте предвид, че стълбищата в жилищните кооперации са доста ненадеждни при земетресение и често те първи падат.
- НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ асансьори!

Бах! Аз съм на ет. 9. Да разперя криле ли?”

"Тази нощ е първата, в която всички са доволни, че клатенето свърши бързооо :)))

"Как се казва центърът на Перник? Епицентър..."

"В Перник търсели Рихтер. С винкели"

Свито от форумите: "Не е земетресение! Радо Стойчев е пратил Матей Казийски да тренира сервис цяла нощ!" Що не казвате, хора от отбора! А ние треперим цяла нощ!

"Голям купон у маалата след земетресението. На денонощното се изви чудовищна опашка, половин час чаках да си взема бира" - свидетелства столичанин в социалната мрежа с документални кадри.

Реакции на политическите партии:

БСП : Земетресението е резултат от лява вълна, която ще помете лошото управление на ГЕРБ .

ГЕРБ: Трусовете са резултат от 20-годишното бездействие на всички правителства преди нас. Възложил съм на министър Павлова, там и Дянков ще помага, да се направи необходимото да се наместят земните пластове

ДПС: Земетресението е нищо в сравнение с трусовете, които могат да се случат ако някой реши да излолира ДПС от властта.

СДС: Иван Костов е виновен. Истинският епицентър е в Драгалевци.

ДСБ: Земетресението е поредният опит на олигархията и лабораториите на КГБ и ДС да направят така, че да няма Синя коалиция. Очевидно е, че се уплашиха от нашата смелост, решителност и компететнтност да бъдем алтернатива на статуквото. Искаме да напомним, че по време на управлението на правителството на Обединените демократични сили (1997-2001) в страната не се случи нито едно земетресение.

АТАКА: Психотронната атака на евреите (явни и тайни) и предателите срещу българския народ е част от световния заговор за неговото унищожение.

РЗС: В приемната на РЗС са получени документи от високопоставен източник, чиято самоличност ще премълчим с оглед на неговата сигурност, които ясно изобличават виновникът за земетресението. Даваме му срок до сряда, 12ч. на обяд са си признае сам. Ако не го стори, ние ще огласим информацията с която разполагаме и ще им се види тясна България.

Меглена Кунева: България за гражданите благодари на всички граждани, които излязоха от домовете си за да ни подкрепят тази нощ. Приятели, вашето доверие ни прави силни и ни вдъхва оптимизъм.

(http://static.bnews.bg/a9aef510bcf4.jpg)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 22.05.2012, 16:47:48
Според този сайт не е имало трусове повече от 4,5 часа вече.
Малко тревожно, че афтършоковете изведнъж спряха... По-добре на всеки час по един от 3-та степен
Изнесе го на изток. Слабо, но тревожно.Все пак живеем в сеизмично - активен регион

Това, че имаше толкова много вторични трусове казаха че е добре, защото са затихващи, даже казаха че в следващите 2-3 дена може да има още такива малки трусове 2-ра или 3-та степен. От беглите ми познания в сеизмологията и аз така знам, че е на добре ако следващите часове има още няколко по-слаби труса.

Не го мислете толкова-оказа се че нашият град е със супер добро строителство и при такова силно земетресение пораженията клонят към нула. Хората са си го преценили, дори старите паянтови къщи и кооперации около гарата и Ботев не са мръднали почти. Да не казвам голяма дума, ама май у нас ще се окаже, противно на всички очаквания, че се строи по-здраво и по-добре от на запад. И все пак както казах-да не дава господ да тестваме здравината пак.

Та не го мислете, мислете си за хобито, повече разходки, излизания с приятели и се забравя.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mihailo on 22.05.2012, 16:51:08
Ако беше продължил единичният трус повече от 10 секунди сега нямаше да славим господа. Ако беше продължил - сега нямаше да са оцелели повечето сгради. :/
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 22.05.2012, 17:05:13

Недей да говориш такива небивалици и да предизвикваш съдбата. Трудно ще имаш контрол над природата ;)

А Иво да каже какво е станало с виното, защото от поста му не се разбира  :D

Нищо просто шишето падна на пода :D Честно казано бях на по биричка до късно и отначало въобще не се освестих какво стана, както казах, таман гасих компютъра да си лягам, първоначално си помислих че ми стана лошо от бирата и че съм се замаял нещо, чак като взеха да падат предмети се усетих какво става и земетресението вече беше свършило.

Quote
Ако беше продължил единичният трус повече от 10 секунди сега нямаше да славим господа. Ако беше продължил - сега нямаше да са оцелели повечето сгради.

Глупости. Ти знаеш ли въобще какво представлява конструкцията на панелен блок?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 22.05.2012, 18:06:07
Ако беше продължил единичният трус повече от 10 секунди сега нямаше да славим господа. Ако беше продължил - сега нямаше да са оцелели повечето сгради. :/
Личи си, че нямаш познания относно измерващите земетръсни скали. При 5- та 6- та степен по Рихтер е малко вероятно да се стигне до разрушения, до подобна ситуация се стига при интензитет 7 -ма степен по скалата на Рихтер, респективно по другата скала (на Медведев - Шпонхоер - Карник) интензитетът стига 8- ма степен.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Bus_lover on 22.05.2012, 18:09:53
И в Търново леко се усети. Снощи не успях да заспя чак до 3 и нещо и някъде в 3 часа, докато си лежах, усетих как съвсем леко ми се тресе леглото и чух скърцане. В началото си помислих дали не е полтъргайст, който ми тресе леглото или починалата ми лани баба да се мъчи да се свърже с мен, даже и на треска го отдадох. Явно е било земетресението. Така или иначе това може да е само знак за това, което ни очаква на 21 декември  :help:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: lud_pi4 on 22.05.2012, 18:27:12
Ако беше продължил единичният трус повече от 10 секунди сега нямаше да славим господа. Ако беше продължил - сега нямаше да са оцелели повечето сгради. :/

Няма значение времтраенето, а как е, дали хоризонтално или вертикално, и колко е магнитута, принципно вертикалното е по-лошо, и станели с висок магнитут всичко изпадва за 5 сек, такаче продължили повече от 4-5 сек, всичко е наред, и не може да се направи нищо.  ;)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: CKD on 22.05.2012, 18:41:58
Няма хоризонтално и вертикално. Вертикално се усеща в епицентъра, хоризонтално в периферията. Колкото е по-продължително толкова е по-дълго и леко, респективно колкото по-близо е до епицентъра е по-силно и краткотрайно.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: dimi on 22.05.2012, 19:29:43
Аз не се уплаших много, въпреки че това е най-силното заметресение което помня и едва ли скоро ще се повтрори. Все едно някой ме взе с леглото и ме понйесе на разходка :D :D . Живея на 5-ти етаж в 16 етажен ЕПК. Първото нещо което си помислих е как ли се чувстват комшиите на последния етаж. Малко след първите трусове ( аз усетих два), когато всичко се успокои кучетата  от квартала се разлаяха. Може би при тях се е задействал инстинкта за опасност. Тамън заспах пак и хайде на нова сметка.  И после пак и така до шест сутринта, когато трябваше да се приготвя за работа.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: viktorlc on 22.05.2012, 19:35:59
 Вторичните туитове се очаква да продължат още седмица* (http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/05/22/1832225_vtorichnite_tuitove_se_ochakva_da_produljat_oshte/?ref=rss)
 :P :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: bungee on 22.05.2012, 19:49:03
Статията с туитовете поне е позитивна, има нужда и от такива неща  8)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 22.05.2012, 21:59:49
Хайде стига сте дрънкали глупости - хвалили блоковете си и пускали дребни шегички, на хората от Радомир, Перник и района им се реве, имайте малко уважение! Няма нужда темата да се превръща и в поредния спор кое строителство е по-здраво - старо, ново, наше и чуждо (затова си има други теми), не се знае какво ставаше с двата блока и училището (както и други сгради) в София при още 0,5 единици, т.е. 6,3 по Рихтер. Не дърпайте дявола за опашката!
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: bdz43r on 22.05.2012, 22:05:34
0,5 единици е много голяма разлика - 6,3 е няколко пъти по-силно от 5,8.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 22.05.2012, 22:24:41
Именно, разликата в силата е десетина пъти, същевременно земетресения с магнитуд над 6 се случват всяка седмица по света, така че изобщо не са редки събития.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: freepigeon on 22.05.2012, 23:40:32
Между другото колеги тази вечерната серия усетихте ли я? Тук вече второ трусче  ни връхлетя.... :help:  Не толкова силни като вчера ама достатъчни да ни изкарат акъла.  :crazy:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: bdz43r on 22.05.2012, 23:48:41
Така ще е следващите дни.
Към 18:00 едната от здравите охладителни кули на ТЕЦ-а пускаше облачета, явно са го подкарали наново.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: freepigeon on 22.05.2012, 23:56:57
Към 18:00 едната от здравите охладителни кули на ТЕЦ-а пускаше облачета, явно са го подкарали наново.Така ще е следващите дни.Да вече дойде топлата вода - време е да вдигнат и извънредното положвение. От последния ми пост още веднъж ни разтресе но този път разбрах какво е хоризонтален трус - леглото ми се клатушкаше наляво-надясно и даже беше приятно.  :D Също така новина от последните минути е че матурите на зрелостниците които трябваше да са утре са отменени (поне за Перник би трябвало в цялата страна да е така).
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: pumix on 23.05.2012, 00:11:22
Последният трус,който се усети по-силно беше към 20:00.По новините казаха,че е бил с магнитут 3,5 по Рихтер.След него аз усетих още едно леко разклащане,но беше много слабо.За него не казаха нищо,явно е било нещо незначително.Иначе тук обстановката се успокои малко,но хората още са уплашени.Много от тях не смеят да се приберат в домовете си и ще нощуват в колите пред блока.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Tatra on 23.05.2012, 00:51:28
Една ватманка, каза, че е усетила този трус към 5ч. сутринта, докато е карала мотрисата.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 23.05.2012, 11:19:04
Между другото колеги тази вечерната серия усетихте ли я? Тук вече второ трусче  ни връхлетя.... :help:  Не толкова силни като вчера ама достатъчни да ни изкарат акъла.  :crazy:

По данни на ЕСЦ дълбочината на вчерашните вечерни трусове са 1 и 2 км, т.е. няма как да се усетят много далеч от епицентъра. Но единият си е бил 3.6, което не е никак малко.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: pumix on 23.05.2012, 13:52:35
През ноща пак имаше около 2:40-2:50 часа,аз го усетих.Сега прочетох във вестника че е било 2,2.След това също е имало още 2 труса,между 4:00 и 5:00.Тях съм ги проспал.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Димитър Василев on 23.05.2012, 16:19:46
Последният трус,който се усети по-силно беше към 20:00.По новините казаха,че е бил с магнитут 3,5 по Рихтер.След него аз усетих още едно леко разклащане,но беше много слабо.За него не казаха нищо,явно е било нещо незначително.Иначе тук обстановката се успокои малко,но хората още са уплашени.Много от тях не смеят да се приберат в домовете си и ще нощуват в колите пред блока.
Аз искам да попитам каква е разликата в опасността да спиш в къщи и да спиш в колата пред в къщи :(
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 23.05.2012, 16:27:22
Има смисъл да спиш в колата единствено, ако си я паркирал далеч от сгради или стълбове.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 23.05.2012, 20:04:01
Въпреки всичко все още може да се вярва на БАН (Българската Академия на Науките).
http://news.burgas24.bg/353765.html

Днес след обяд е имало още два труса.
http://news.burgas24.bg/354210.html
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 23.05.2012, 22:54:28
И мен да питаш, ще ти кажа, че някой ден ще има земетресение :/ Прекалено не научно звучи тази статия, вероятно така си върви от в-к Република. Скалата по Рихтер е "изнамерена" през 20-ти век, на каква база се оценяват земетресения от 19-ти век по нея не ми е ясно, още повече, че виждате на какви източници се разчита...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: bungee on 23.05.2012, 23:05:52
И мен да питаш, ще ти кажа, че някой ден ще има земетресение :/ Прекалено не научно звучи тази статия, вероятно така си върви от в-к Република. Скалата по Рихтер е "изнамерена" през 20-ти век, на каква база се оценяват земетресения от 19-ти век по нея не ми е ясно, още повече, че виждате на какви източници се разчита...

Е как на каква база??? То си е написано, един ден път с волска кола, т.е. поне 9-10 по Рихтер  :laugh: :laugh: :laugh:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 24.05.2012, 01:00:23
Току що (преди 20 сек.) се усети слаб трус в София!
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 24.05.2012, 01:08:35
Стори ми се, че и аз го усетих, съвсем слабо на 8-мия етаж, даже и лампата не се заклати, само едно цвете леко. Свиквайте, такива затихващи трусове казаха , че ще усещаме още няколко дена. Може би да е било 2.5-3 най-много, на по-високите етажи сигурно сте почувствали нещо.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 24.05.2012, 01:16:55
4,3.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: vass on 24.05.2012, 01:19:28
Да, усети се, при това на втория етаж. Не беше слабо, но кратко.  :rev:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Petko21 on 24.05.2012, 01:25:15
Да и аз го усетих. Доста неприятно, според агенция фокус, този трус се е усетил и в Благоевград.
http://focus-news.net/?id=n1656702 (http://focus-news.net/?id=n1656702)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: celebrity on 28.05.2012, 16:58:58
Малко е офф, обаче можете ли да ми кажете кои страни в Европа са по-слабо сеизмично активни?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: tauri on 28.05.2012, 17:03:25
Германия, Полша, Холандия, Белгия, Дания, Украйна, Унгария, Финландия. Може да се каже че всички на север от Алпите.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 28.05.2012, 17:17:34
Цялото Европейско крайбрежие всъщност е сизмично - активно.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 28.05.2012, 17:19:48
Русия е най-спокойната част от Европа/Азия в сеизмично отношение. Страните около Средиземно море са най-застрашени от земетресения.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 28.05.2012, 17:27:07
Може да се каже, че като цяло вътрешно - континенталните части на Европа (с изключение на района на Вранча в Румъния) са спокойни от към сеизмична активност.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 28.05.2012, 19:18:54
Русия е най-спокойната част от Европа/Азия в сеизмично отношение. Страните около Средиземно море са най-застрашени от земетресения.
Камчатка, Курилските острови и Сахалин са доста активна сеизмична и вулканска зона.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 29.05.2012, 10:24:48
Нещо да усетихте?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 29.05.2012, 10:28:18
Мда, нормално за сегашната ситуация. Първо си викам, че някоя БГ1300 минава кръстовката, ама не  :crazy:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 29.05.2012, 10:28:35
На 8-мия етаж съм и отново нищо не усетих.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 29.05.2012, 10:31:54
То беше слабо и кратко, явно около 3-3,3 в пика си и от там до тук остава само едно разклащане.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 29.05.2012, 10:38:24
А не, аз му давам 3.8 на дълбочина 10 км.
Чакам потвърждение от ЕСЦ.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 29.05.2012, 10:46:03
Е, позна :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 29.05.2012, 10:49:19
И аз нищо не усетих, но ЕСЦ го дават 3.7 по Рихтер, дълбочина 2 км. По-лошото е, че в Италия е имало отново 5.8, което, за съжаление, ме кара да си мисля, че може да се повтори силният трус от нощта срещу 22ри :help:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: LachKo on 29.05.2012, 10:50:51
Шести етаж около 4км. - нищо не усетих, а в съседния офис са в паника  :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 29.05.2012, 10:51:28
2 км го видях сега и ми се струва невероятно малко, беше поне на 10 км. За Италия е лошо, а мен най-много ме е страх да не се активира някоя от съседните на Перник-Радомир плочи.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 29.05.2012, 10:57:54
Ами те от доста време са в покой, може и да се поразбутат малко. Няма да са силни, макар че щом едно средно по категория земетресение на 30тина км, се отрази видимо на някои блокове, по-близко такова може да е притеснително за част от тях. В това отношение в Перник повечето блокове се справиха добре.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 29.05.2012, 11:01:14
Няма начин да има връзка на това в Италия, с тези у нас по никакъв начин. Също така, доколкото знам е невъзможно ново силно земетресение в Перник или София, защото се е освободила огромна енергия, сега в Перник и през 1858-ма година в София при силно земетресение. Няма начин да се събере толкова енергия отново, трябват поне 400-500 години. Може обаче да стане някъде другаде наистина в близост, в съседен разлом, който не е бил активен и е събирал енергия.

Италия е на 1000 и повече км. оттук няма как да активизира разлом тук. Това което усещате са най-вероятно някакви затихващи трусове, каквито може да се усещат още и другата седмица.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 29.05.2012, 11:19:23
Иво, наблюдавай малко какво се случва и тогава си прави заключенията. След труса в Италия имаше и все още има повишена сеизмична активност в България, Гърция и Турция. На 22-ри имаше около 40-50 труса над 2-ра степен ро Рихтер на територията на тези четири държави. На фона на спокойствието от преди 1 месец - то връзката е очевидна и за най-големият лаик.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 29.05.2012, 11:24:42
София не е имунизирана напълно, защото е на друг разлом, по груби спомени даже май се срещаха повече от един тук).

Пряка връзка между Италия и Пернишкото (едното да е предизвикало другото) няма, но все пак и двете страни са по ръба на една и съща плоча, така че е нормално щом една част от този ръб се трие някъде, друга част също да се повлияе от тази промяна. Иначе е ясно, че усещаните у нас, са си от Пернишкия разлом, който се разлюти. Да усетим земетресение с епицентър на 1000 км от тук, то ще трябва да е над 8 в точката, а по Европа май няма чак такъв потенциал, както е в Азия и Тихия океан.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 29.05.2012, 11:29:33
Няма начин да има връзка на това в Италия, с тези у нас по никакъв начин. Също така, доколкото знам е невъзможно ново силно земетресение в Перник или София, защото се е освободила огромна енергия...
Ето, че в Италия е възможно, 9 дни по-късно. Дано на нас ни се размине, но трябва да имаме едно наум.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 29.05.2012, 11:55:50
То по тази логика цял живот човек трябва да си има едно наум, защото може да стане винаги  :D

По-скоро трябва да си има наум в каква сграда живее, като си наема/купува апартамент, трябва и добър и безкомпромисен строителен надзор, за тия работи трябва да се мисли, а не че евентуално някога си може да стане нещо.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 29.05.2012, 12:09:19
Тези неща за болшинството хора са пълна загадка. Ако ще е така, най-сигурно е сам да строиш дома си - тогава всичко е под твои контрол  ;) За мен не е достатъчно да видя на място "яки половин метрови стени" - гордост на социалистическото строителство, вероятно пълни с картон и всякакви друг отпадък, незнайно с каква смес направени, защото баш тази година директора, счетоводителя, технолога, отговорника или чистача е строил вила в Петърч и са отклонени едни два тона цимент, които може би липсват точно в тоя блок... В смисъл, хубаво си го написал, ама за 99,5% от случаите е тотално неприложимо.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 29.05.2012, 12:29:47
Най-много трябва да се внимава като се купува. Айде ако се наема, ако има проблем по всяко време можеш да си прекратиш договора и да идеш на по-хубаво място, ама ако купиш апартамент с дефект и всичко се пропука после е непродаваемо, трябва много хубаво да се проучат нещата.

Когато строиш сам ако не разбираш също можеш да направиш голяма беля. Така един познат от работата, който преди 10-15 години с една бригада си е построил къща в село Лозен, доскоро си имаше куп проблеми, все се оплакваше че се появяват пукнатини, мъзетата му се наводняват, даже като спал се чувало и усещало как сградата се мести и потъва(терена е под наклон, от едната страна са два етажа, от другата един). Та за да оправи цялата тая работа за няколко години дал още толкова пари, този път обаче инженер му изчислил кое как трябва да бъде, наложило се да се правят сериозни преустройства и сега например през просторния хол минава бетонна колона. Така че сам ако строиш ако не разбираш можеш да направиш голяма беля, иначе най-хубаво е от гл.точка на това, че можеш да си го направиш както ти харесва и ти е удобно.

Та мисълта ми е, че притесненията трябва да са ни по-скоро не от това, че евентуално някога си пак може да стане 5.8 земетресение, ами по-скоро трябва да мислим какво строим/купуваме/наемаме. Колко хора гледат сградата, особено ако вземат нещо под наем, или само ги интересува самият апартамент или етаж от къща?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 29.05.2012, 12:38:39
Иво, наблюдавай малко какво се случва и тогава си прави заключенията. След труса в Италия имаше и все още има повишена сеизмична активност в България, Гърция и Турция. На 22-ри имаше около 40-50 труса над 2-ра степен ро Рихтер на територията на тези четири държави. На фона на спокойствието от преди 1 месец - то връзката е очевидна и за най-големият лаик.
Връщам си думите назад - с много трудности се разрових във фактологията в сайта на EMSC, който зарежда с хиляда мъки - сигурно италианците го товарят зверски в момента, в последните 80 мин. ги е люляло още два пъти по 4,7. Та два дни преди голямото земетресение в Италия има много висока активност в Турция и Гърция, че дори и единични трусове в Азербейджан, Армения, Иран, Албания, Кипър и Хърватия. На 20-ти люлее Италия, Гърция и Турция продължава. На 22-ри се включва и България, та до днес. През цялото това време има спорадични трусове в Албания, Румъния, Швейцария, Франция, Средиземно и останалите морета в региона. Първото ми заключение, че плочите в Италия са активирали тези трусове не са верни. Ако има зависимост, а такава би трябвало да има, след като е замесена и Албания, то първоначално напрежението се натрупва на юг югоизток от нас, после се отдава в Италия. Поне това говори чистата статистика от събития.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 29.05.2012, 12:45:16
...
Когато строиш сам ако не разбираш също можеш да направиш голяма беля. Така един познат от работата, който преди 10-15 години с една бригада си е построил къща в село Лозен, доскоро си имаше куп проблеми, все се оплакваше че се появяват пукнатини, мъзетата му се наводняват, даже като спал се чувало и усещало как сградата се мести и потъва(терена е под наклон, от едната страна са два етажа, от другата един). Та за да оправи цялата тая работа за няколко години дал още толкова пари, този път обаче инженер му изчислил кое как трябва да бъде, наложило се да се правят сериозни преустройства и сега например през просторния хол минава бетонна колона. Така че сам ако строиш ако не разбираш можеш да направиш голяма беля, иначе най-хубаво е от гл.точка на това, че можеш да си го направиш както ти харесва и ти е удобно...
Естествено под сам нямам в предвид, някой неквалифициран да вземе лист А4, да скицира нещо и хайде да строим. Освен всички задължителни и препоръчителни дейности по проектирането, започвайки се от минно-геоложко обследване и доклад, минавайки през конструкция, където можеш да кажеш на инженера да ти проектира сградата с устойчивост до 9,5 по Рихтер примерно, та до проекта по енергийна ефективност. Мисълта ми беше, че за да си сигурен в качеството на строителството, трябва да си контролирал сам всяка от двете фази - проектиране и строителство, а по време на втората да следиш на място за качеството на влаганите материали и отклонения от проектите. Иначе самите дейности се изпълняват от съответните специалисти, а ти от обща култура и подготовка да ги следиш дали си вършат работата. Можеш да наемеш и други специалисти, които да правят този контрол от твое име. Пак натрупахме оффтопик ;)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 29.05.2012, 12:47:16
В Италия земетресението е прекалено плитко, за да има връзка с тези у нас, остров Крит и т.н. Да беше на 80-100 км дълбочина бих казал, че има. Че то ако има връзки така със сигурност трябва и някой от софийските разломи да с еобади, побутнат от пернишкия, ама хайде да се молим поне още 50 г. да спи.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 29.05.2012, 12:48:37
Хамериканците го пишат 4.5 последното земетресение, вероятно защото ползват другата номинална скала или както там я казваха, а тя дава леки разлики с Рихтер, но обикновено дава .2-3 максимум, а сега е доста. БАН по традиция дават най-ниския... Интересно при положение, че данните на всички идват от сеимографи все в един и същи район (макар вероятно да не са едни и същи сензори).

А иначе за строителството... Виждал съм с очите си сглобка на панел с вестници за уплътнение и обвивка на желазарията  :blink:Вярно панелът беше лицев с прозорец и блокът е пълзящ кофраж, но все пак да видиш вестник да уплътнява стената, която те пази от това да си изтъркаляш количките няколко етажа надолу, надали е приятно усещане... Та, ако народът си поизстърже мазилката и стигне до голия бетон, може и да бъде неприятно изненадан в немалко случаи...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 29.05.2012, 12:55:24
В Италия земетресението е прекалено плитко, за да има връзка с тези у нас, остров Крит и т.н. Да беше на 80-100 км дълбочина бих казал, че има. Че то ако има връзки така със сигурност трябва и някой от софийските разломи да с еобади, побутнат от пернишкия, ама хайде да се молим поне още 50 г. да спи.
Нали движението на всяка плоча се отразява на съседните? Защо е необходимо да е толкова дълбоко?

ЕД: Да приключа със строителството, вижте това - http://btvnews.bg/svetut/v-santyago-se-boryat-s-trusovete-s-tantsuvashchi-sgradi.html Изглежда много ефективно, само не знам на какъв период въпросният тампон се сменя, но едва ли е повече от 10-ина години.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 29.05.2012, 13:10:47
Единствената връзка е, че сме по ръба на една плоча и затова ни съвпадат трусовете така. Но никой от тези трусове не е повлияял за съответния друг пряко. Пак казвам, трябва да е над 8 по Рихтер в епицентъра, че да се усети на 1000+ километра и да има влияние. За щастие такава сила нямаше. Единствените ни реални грижи са да не събуди съседен разлом и да не се повтори такова в пернишкия или да не е било форшок, но вече мина доста време, така че тази вероятност почти изцяло отпада.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 29.05.2012, 13:17:50
Никъде не съм споменал "усещане". Само казвам, че по цялата тази ос Франция-Италия-Албания-Гърция/България-Турция-Азербайджан-Армения-Иран има сеизмична активност в последните седмици, което е хммм... много странно, ако няма никаква зависимост.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 29.05.2012, 13:30:39
Има, което е нормално. Плочите се срещат в този регион, така че по границите им и в близост до тях активност, особено след няколко по-осезаеми труса, е напълно нормална. Просто трябва да стискаме палци да е отшумяваща.

http://www.learner.org/interactives/dynamicearth/images/new_map.jpg

Тук даже сме маркирани като по-деликатна зона:

http://www.platetectonics.com/book/images/Tectonicplates.jpg
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: celebrity on 29.05.2012, 14:03:34
Май ще се бяга към Северна Европа. Писна ми от тези земетресения вече!
До сега не съм и предполагал, че сме чак толкова земетръсна зона!
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 29.05.2012, 15:00:54
В Италия е лудница, има още едно земетресение 5.6.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 29.05.2012, 15:37:26
Ако съдим от картите, точно там се пада тънката свивка на плочата и явно се бута ту в едната, ту в другата посока.. Лоша работа са така задържащите се вторични да са близки до основния... Явно има да ги друса още доооста време докато се успокои регионът им...

Edit: Леле, чак сега ми се отвори emsc и ужас, там какво става от вторични в момента. През няколко минути, даже на моменти през минута-две и то над 3-4... Чак след последното 5.6 спада магнитутът на вторичните малко, но не и честотата... Такава активност май и в Япония не съм виждал или най-малкото е доста близо до нея.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: GTUser on 29.05.2012, 15:54:57
В Япония се падат 1/4 от всички земетресения в света за година. Няма база за сравнение.  :neznam:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 29.05.2012, 15:55:15
Да, доста ужасяващ запис за Италия:
2012-05-29 11:00:25 5.1 44.92°N 11.00°E 10 M  Northern Italy
2012-05-29 11:00:01 4.8 44.92°N 11.04°E 10 M  Northern Italy
2012-05-29 10:55:57 5.5 44.93°N 10.99°E 10 M  Northern Italy
2012-05-29 10:27:15 3.8 45.28°N 11.07°E 10 M  Northern Italy
2012-05-29 10:14:54 3.6 44.84°N 11.03°E 10 M  Northern Italy
2012-05-29 09:30:19 4.4 44.62°N 11.12°E 10 M  Northern Italy
2012-05-29 08:40:58 4.6 44.89°N 11.01°E 10 M  Northern Italy
2012-05-29 08:36:00 4.2 44.95°N 11.16°E 10 M  Northern Italy
2012-05-29 08:25:52 4.8 44.91°N 10.98°E 12 M  Northern Italy
2012-05-29 08:15:09 4.1 44.93°N 11.19°E 10 M  Northern Italy
2012-05-29 07:49:28 4.0 44.98°N 11.17°E 10 M  Northern Italy
2012-05-29 07:23:32 4.5 42.61°N 22.98°E 5 M  Bulgaria
2012-05-29 07:00:04 5.8 44.94°N 11.07°E 10 M  Northern Italy
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: celebrity on 29.05.2012, 16:44:45
Германия, Полша, Холандия, Белгия, Дания, Украйна, Унгария, Финландия. Може да се каже че всички на север от Алпите.
А Чехия и по-специално Прага?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 29.05.2012, 16:48:03
И Бургас се разлюля, току - що. Не толкова силно, сигурно под 3 по Рихтер но се усети.

Няма начин да има връзка на това в Италия, с тези у нас по никакъв начин. Също така, доколкото знам е невъзможно ново силно земетресение в Перник или София, защото се е освободила огромна енергия, сега в Перник и през 1858-ма година в София при силно земетресение. Няма начин да се събере толкова енергия отново, трябват поне 400-500 години. Може обаче да стане някъде другаде наистина в близост, в съседен разлом, който не е бил активен и е събирал енергия.

Италия е на 1000 и повече км. оттук няма как да активизира разлом тук. Това което усещате са най-вероятно някакви затихващи трусове, каквито може да се усещат още и другата седмица.
Всъщност Южно Европейският разлом започва още от южното крайбрежие на Испания, по - точно Гибралтар, продължава през островите Сардиния, Корсика и Сицилия (там е вулканът Етна) и продължава през Балканския полуостров, през Турция та чак до Азърбеджан и Армения. Връзка между Италинското земетресение и това в Перник онази вечер има, точно по този разлом.На север разломът стига до планината Вранча в РУмъния, където също се случват силни земетресения (последното такова е от Май 1990 година).
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 29.05.2012, 16:48:50
Германия, Полша, Холандия, Белгия, Дания, Украйна, Унгария, Финландия. Може да се каже че всички на север от Алпите.
А Чехия и по-специално Прага?
Ти натам ли ще се преселваш  ;) Докато се ровех из сайта на EMSC видях, че през последните две седмици е имало няколко слаби (около 3,00) труса в Полша и един такъв на още по-екзотично (спрямо написано от @tauri) в Холандия или Дания сега да не излъжа.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mihailo on 29.05.2012, 16:55:06
Италия наистина е доста сеизмична зона. А тия земетресения не стават все на едно и също място и една и съща дълбочина все пак. Но наистина ги тресе многооооо. много от земетресенията са с магнитуд >2,5 а и са буквално през пет минути. Задава се апокалипсиса :D. Шегата настрана, само те си знаят какво им е. :( Само да не се активират и вулканите из полуострова, че тогава страшно ще настане наистина. :( Опази боже. На света няма местенце, което да не се тресе и да не е имало земетресения :/
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: CKD on 29.05.2012, 17:44:45
Днешното го усетих и аз. Първи етаж на сграда в района на центр. гара.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Petko21 on 29.05.2012, 18:37:59
Днес не усетих земетресението, по време на труса бях в подлеза на царица Йоана и Вардар и въобще не разбрах че е имало нов трус. Много лошо обаче е положението за хората в Италия. Дано да няма по-силни земетресения.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Fantomas on 29.05.2012, 21:34:25
На Алабин на 2-ри етаж нищо не съм усетил, плюс това там сградата постоянно се тресе от преминаващите трамваи. :)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: maniak on 29.05.2012, 21:59:20
На Алабин на 2-ри етаж нищо не съм усетил, плюс това там сградата постоянно се тресе от преминаващите трамваи. :)
А, те впрочем всички сгради, покрай които се движат трамваи са поставени под постоянни "земетресения". :D Sofia reality...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emo on 30.05.2012, 10:44:41
На Алабин на 2-ри етаж нищо не съм усетил, плюс това там сградата постоянно се тресе от преминаващите трамваи. :)

Обнадеждаващо. В моя квартал никой не го е усетил.
Днес пак е имало към 8:30, но точно съм се оправял за излизане и не съм индикирал нищо.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 30.05.2012, 21:18:29
От днес 3,3 в Румъния (Вранча - 130 км дълбочина). 4,5 и 4.2 (на различни места) в Русия.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 08.06.2012, 17:10:12
Този път Бургас се разлюля прилично. Трус 5,1 по Рихтер в Северозападна Турция.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: difian on 14.07.2012, 15:53:31
Хаха, този път съм си в България и го усетих, дано има още! :D   :fan:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: alpha_adversativum on 14.07.2012, 15:58:36
дано има още! :D   :fan:
Пепел ти на езика! А това преди малко и аз го усетих.
ЕДИТ: Според БАН (http://ndc.niggg.bas.bg/) епицентърът е Перник, магнитудът - 4,2.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mihailo on 14.07.2012, 16:25:21
Аз не съм го усетил, а и по-добре, че повече нямаше да стъпя в сграда по-висока от един етеж :( А Дифиан говори така, защото онова на 22 май не го беше усетил. Ако си беше тук, нямаше да говори така. ;)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: etnies on 14.07.2012, 16:26:19
Това и аз го усетих преди малко  :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Fantomas on 14.07.2012, 16:42:16
Усетих го, съвсем леко, но се усети. :)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: difian on 14.07.2012, 17:16:06
А Дифиан говори така, защото онова на 22 май не го беше усетил. Ако си беше тук, нямаше да говори така. ;)
Мога да ти гарантирам, че така или иначе ще умреш, нелепо е да се стархуваш, какво можеш да направиш? Бих искал да опитам и изпитам колкото се може повече неща от живота и той да не ми е безмислен и безцелен. Седем милярда сме, и с теб, и без мен, човечеството ще пребъде и никой няма да усети липсата ми. :D Та чак имаше такива дето цяла нощ не са спали, страхували са се и са ревали....  :help: Разказаха ми и как съсед търчал надолу по стълбищата, а децата и жената се тътрели два етажа по-нагоре... Такива същества конкретно да си бяха и отишли наистина, не виждам причина за съществуването и полза от живота им- ядат, с***т и заемат място в пространстовото... ;)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: eugenio on 14.07.2012, 17:29:06
Мога да ти гарантирам, че така или иначе ще умреш, нелепо е да се стархуваш, какво можеш да направиш? Бих искал да опитам и изпитам колкото се може повече неща от живота и той да не ми е безмислен и безцелен. Седем милярда сме, и с теб, и без мен, човечеството ще пребъде и никой няма да усети липсата ми. :D Та чак имаше такива дето цяла нощ не са спали, страхували са се и са ревали....  :help: Разказаха ми и как съсед търчал надолу по стълбищата, а децата и жената се тътрели два етажа по-нагоре... Такива същества конкретно да си бяха и отишли наистина, не виждам причина за съществуването и полза от живота им- ядат, с***т и заемат място в пространстовото... ;)

Направо съм изненадан, че разсъждаваш така.  :(
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: vesko76 on 14.07.2012, 20:19:16
Хахаха, Дифиан май прекалено много се е клатил в Прага, че така разсъждава  :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

За пръв път някой друг, а не Иво ми оправя настроението  :laugh: :laugh: :laugh:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: difian on 14.07.2012, 20:26:51
За пръв път някой друг, а не Иво ми оправя настроението  :laugh: :laugh: :laugh:
Мислете и живейте като мен и никога няма да сте в лошо настроение! ;)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: lud_pi4 on 14.07.2012, 21:54:46
Мислете и живейте като мен и никога няма да сте в лошо настроение! ;)

Напълно съм съгласен с теб, не ги слушай, и аз съм на тоя принцип, яж, пии и си носи новите дрехи, щото катафалката багажник няма, добрече обаче, че този път са по слабички, и тук не ги почуствахме.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 14.07.2012, 22:22:47
В работата на 1-вия етаж нищо не съм усетил, обаче в настоящият ми блок, 22-етажен ЕПК съседите казаха че са го усетили, сега като се прибрах гледам разните му неща дето съм наредил на етажерката са се разместили. Явно по високите етажи се е усетило леко.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mihailo on 14.07.2012, 22:39:25
Абе на третия етаж е друснало доста, на високите не им е било приятно със сигурност. Но и ние сме доста близо до епицентъра, Борово все пак, тук се е усетило доста.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 14.07.2012, 22:50:20
Не знам колко силно се е усетило, но на 21-ви етаж само леко разместени дреболии на етажерките.

А относно, това дето пишеш за едноетажните сгради,та те най-лесно падат и най-много пострадват при земетресение. За справка, в Перник всички пострадали сгради са на 1 или 2 етажа, а точно високите 16-18 етажни блокове не са мръднали и няма никакви щети(един познат живее в такъв на 9-тия етаж)

Макар и да звучи малко парадоксално, при силен трус първо падат къщите и ниските постройки, а високите блокове и сгради са последното нещо, което може да падне. Това ми го е казвал и инженер, и е точно защото при високите сгради има много по-сериозни изисквания, и има много повече защити при земетресения.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 16.08.2012, 23:59:52
Тази сутрин никой от вас ли не го усети? Бая се заклати, събуди ме, съседите също са го усетили, пак изпопадаха рязни дреболии по етажерките. 3.2 е било.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: iukwim on 17.08.2012, 00:16:23
Полезно е да се обръща внимание (не със страх, разбира се) на слънчевите затъмнения, при които Слънцето, Земята и Луната се подреждат в една линия - както на 22.05 (http://astrocalendar.50webs.com/suneclips.html). Въпреки че Земята не се включваше пряко, днешният вторичен трус не е случайно явление (http://www.svobodnoslovo.eu/novini/42708).
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: freepigeon on 17.08.2012, 00:38:48
Полезно е да се обръща внимание (не със страх, разбира се) на слънчевите затъмнения, при които Слънцето, Земята и Луната се подреждат в една линия - както на 22.05 (http://astrocalendar.50webs.com/suneclips.html). Въпреки че Земята не се включваше пряко, днешният вторичен трус не е случайно явление (http://www.svobodnoslovo.eu/novini/42708).

Пфффф божкеее - стига глупости! Да не забравяме също така че няма нужда да се притесняваме за нищо щото света свършва на 21.12 и ще дойде първото пришествие и глигани от балкана ще слезнат и ще ни изядат и ликаните от канализациите и те ще нападнат чакайки от 1000000000 години удобна фаза на луната.

Тази сутрин никой от вас ли не го усети? Бая се заклати, събуди ме, съседите също са го усетили, пак изпопадаха рязни дреболии по етажерките. 3.2 е било.

Мисля че преиграваш - чак неща ти паднали.Този път земетресението е до Земен което си е на 60-70 км от Перник и даже и в Перник не го устетихме.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 17.08.2012, 00:40:17
Много неща са съвсем случайни съвпадения, и хората веднага почват да си правят разни изводи.

Мен по ме учуди как този път никой от вас не го е усетил.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 17.08.2012, 00:46:05
Май няма друг, който да живее над 12-ти етаж, а ти си още 10 нагоре, нормално е да усещаш всяко разлюляване. При голямото земетресение, една моя колежка от ЕПК, някъде 15-ти, 16-ти етаж разказваше, че земетресението било отминало преди 2-3 мин. и вече почнали да и звънят роднини, а при нея пода още се люшкал като махало.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 17.08.2012, 00:59:35
Мисля че преиграваш - чак неща ти паднали.Този път земетресението е до Земен което си е на 60-70 км от Перник и даже и в Перник не го устетихме.

Пише, че е било едва на 30 км. от София и на 4 от Перник, в 5.12 сутринта. Усети се, поразбуди ме замалко, вече сутринта като станах видях че на етажерката, където съм сложил разни сувенирчета 2 от тях са легнали на нея.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: iukwim on 17.08.2012, 01:06:10
Полезно е да се обръща внимание (не със страх, разбира се) на слънчевите затъмнения, при които Слънцето, Земята и Луната се подреждат в една линия - както на 22.05 (http://astrocalendar.50webs.com/suneclips.html). Въпреки че Земята не се включваше пряко, днешният вторичен трус не е случайно явление (http://www.svobodnoslovo.eu/novini/42708).

Пфффф божкеее - стига глупости!

Ми тъй ми, няк'ви гравитации, физики, науки и други глупости.  :laugh: И без това ние сме си изолирана система и приливите и отливите се причиняват от гореспоменатите глигани.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 17.08.2012, 19:04:17
На всяко новолуние и пълнолуние гравитацията на Луната е по-силна, съответно приливите и отливите. Разбира се, и вероятността да се "отключат" натрупващи се размествания на земни пластове. Но това не става много за прогнозиране, тъй като новолуние и пълнолуние има през 2 седмици. Гравитационното влияние на другите планети е изключително малко, за да има въздействие.

В коментираната нощ се събудих от шум от взрив (оказаха се "Кошарите" към 4:30 часа). След това не можах да заспя за известно време и заспивайки ми се стори някакво разлюляване, но не бях сигурен, че не си въобразявам. Явно не си въобразявам.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: iukwim on 17.08.2012, 20:40:54
На всяко новолуние и пълнолуние гравитацията на Луната е по-силна, съответно приливите и отливите. Разбира се, и вероятността да се "отключат" натрупващи се размествания на земни пластове. Но това не става много за прогнозиране, тъй като новолуние и пълнолуние има през 2 седмици. Гравитационното влияние на другите планети е изключително малко, за да има въздействие.

Така поставено съм съгласен, тук (http://www.etsu.edu/physics/etsuobs/starprty/22099dgl/planalign.htm) има сравнителна таблица на гравитационните сили, която потвърждава написаното от теб. Изчисленията обаче са линейни и типично за конвенционалната физика разглеждат фактите изолирано. Предпочитам да изхождам не от гледна точка на "от това което знаем => извод", а "дали това, което знаем, е всичко". И колкото повече напредват астрономията и физиката, толкова повече се усеща, че сме гледали само в една ограничена точка.

Затова и по-горе съм отбелязал, че не целя да всявам страх, нито пък да обявявам сензации или тръбя за сложни натрупвания от случайности.  :bag:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 08.01.2013, 16:26:55
Полюляхме се малко.Сутринта в 08:10 е имало трус в Турция, явно сеизмичната активност се засилва.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 08.01.2013, 16:27:42
http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=300037
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 08.01.2013, 16:48:11
Абсолютно нищо не съм усетил, хем съм на висок етаж, странно а сега ми пишат хора по скайпа че са усетили.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: lud_pi4 on 08.01.2013, 17:37:35
Земетресение разтресе Пловдив (http://news.plovdiv24.bg/407147.html)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Neronov on 08.01.2013, 17:48:06
Тогава бях на станция Младост 1 и нищо не съм усетил,а дори бях под земята. Все пак имайте едно наум за довечера  :/
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mlk on 08.01.2013, 17:48:32
В по-паянтавите сгради се е усетило. При мен нула.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 08.01.2013, 17:52:24
На 7-я етаж в Младост се усети съвсем не в паянтова сграда. Отначало излязоха 2 анонса за трусове: 5.8 в Егейско море и 4.1 в Източна Сърбия. После сръбският трус изчезна от EMSC-CSEM. Сега има доста вторични трусове под 4-та степен.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 08.01.2013, 17:53:36
Тогава бях на станция Младост 1 и нищо не съм усетил,а дори бях под земята. Все пак имайте едно наум за довечера  :/
Е, какво толкова да имаме наум, най-много да усетим няколко затихващи труса, но това е съвсем в реда на нещата, няма нужда от паника, твърде далеч е от нас.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Dragon on 08.01.2013, 18:06:48
То в Егейско море си тресе нон-стоп.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 08.01.2013, 18:21:08
Тогава бях на станция Младост 1 и нищо не съм усетил,а дори бях под земята.
Би трябвало да си наясно, че при строежа на Метростаниця се взема под внимание сеизмичната активност в района, в този ред на мисли е помислено в тази посока от изпълнителя на проекта.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mihailo on 08.01.2013, 20:34:21
Неронов, какво означава да имаме едно на ум за довечера? Земетресение може да има по всяко едно време на денонощието, за това трябва да си го имаме едно на ум от часа на раждане до часа на смъртта си, несериозно е! Аз не съм го усетил, радвам се за което, че покрай земетресенията ми се изправят космИте!
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: giorev on 08.01.2013, 20:38:54
Метростанцията е съобразена с противоземетръсните норми още при проектирането си, а и като цяло едно от най-сигурните места при земетръс до 9-та степен са точно подземните сгради, така че Неронов е бил на точното място ;) Аз пък бях в кола и нищо не усетих.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 08.01.2013, 22:30:40
Земетресението не беше силно, усетих го в офиса, който е в центъра в стара кооперация, на петия етаж. Кога ще има следващо - един Господ знае. Човекът е доста дребен и незначителен пред природните катаклизми...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: $h@IdEr on 08.01.2013, 23:28:05
Разбрах, че баба ми го е усетила в Бургас. Аз пък бях в училище и нищо не усетих. Явно не е било кой знае какво тук.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: AGENT 006 on 09.01.2013, 08:54:35
И аз съм бил по това време на училище и не съм усетил нищо.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 24.05.2014, 12:28:24
Пак земетресение  :/
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emm_1968 on 24.05.2014, 12:34:03
Празнично ...

... или е наказание заради ... победилото в Евровизията.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: RADOCVET on 24.05.2014, 12:34:25
Тамън 2 години след Пернишкото. Според ЕСЦ:

Magnitude   ML 5.7
Region   AEGEAN SEA
Date time   2014-05-24 09:25:01.3 UTC
Location   40.28 N ; 25.40 E
Depth   5 km
Distances   256 km NW of İzmir, Turkey / pop: 2,500,603 / local time: 12:25:01.3 2014-05-24
87 km W of Çanakkale, Turkey / pop: 87,791 / local time: 12:25:01.3 2014-05-24
44 km W of Gökçeada, Turkey / pop: 7,822 / local time: 12:25:01.3 2014-05-24
23 km S of Kamariótissa / pop: 1,022 / local time: 12:25:00.0 2014-05-24
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Tony on 24.05.2014, 12:35:08
И във Варна се усети.  :rolleyes:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emm_1968 on 24.05.2014, 12:36:12
Усетих го по-слабо от колкото когато преминава трамвай по улицата ... разпознах го по продължителността.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mitakis on 24.05.2014, 12:39:17
Люлин 2ет. в нова сграда - нищо.

Цитат от фейсбук: "и земята разбра, че Левски е на 100".
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: emm_1968 on 24.05.2014, 12:39:53
Люлееше някак международно ...

Земетресение от 6.9 в Бяло море разлюля България (http://offnews.bg/news/%D0%98%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8_6/%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BE%D1%82-5-8-%D0%B2-%D0%91%D1%8F%D0%BB%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D1%8E%D0%BB%D1%8F-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_339916.html)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Stoi4o on 24.05.2014, 12:50:03
В Света Троица живея на 9ет. и няма да ви лъжа добре се усети и беше продължително
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Tram on 24.05.2014, 13:00:36
В Лозенец беше около минута,никой обаче не излезе  навън и не бе толкова силно.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mihailo on 24.05.2014, 13:02:51
Естествено GSMите веднага отказаха, мобилния нет умря...  :rolleyes:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 24.05.2014, 13:04:51
Еми нормално, като почнат всички да звънят и да ровят по сайтовете и социалните мрежи  :rolleyes: Новинарските сайтове веднага "паднаха". И не осъзнават, че никой не може да даде информация на минутата, добре е да се изчака поне 10-15 минути...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: vikiconectoto on 24.05.2014, 13:13:41
Във Панагюрище нищо,другаде всички го усетиха. :laugh:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: kristian40t097 on 24.05.2014, 13:23:04
В Казичене си се усети. Беще нещо подобно на пернишкото от миналата година, с разликата, че при миналогодишното спяхме :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Sixkiller on 24.05.2014, 13:31:59
Благоевград по високите сгради - усети се стабилно. Продължителност - около 10 секунди като първия трус беше по-слаб.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 24.05.2014, 13:35:55
Събуди ме м....а му!!! Не можах да си почина след нощна смяна.Трусовете са били три последователни - 6.5, 5 и 4,1 по Рихтер, и всичките в Егейско море до остров Тасос.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 24.05.2014, 14:28:55
Труса е в Егейско море - 6,9 вече според европейския сеизмологичен център. В момента работя в Княжево в една доста стара сграда и сме около 400 човека (проверители на матури след 12-ти клас) - усети се доста стабилно и продължително - може би около 30-40 секунди, само първия трус. Към момента ни евакуираха и работния ден приключи (чудесно).  :rolleyes:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Petko21 on 24.05.2014, 14:37:50
Естествено GSMите веднага отказаха, мобилния нет умря...  :rolleyes:
Хах, не правя реклама на мобилния си оператор, но говорих по скайп в това време и нямах никакви проблеми с връзката на мобилния ми Интернет. Иначе в Лозенец и в Южния парк се усети, но не беше силно.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: AGENT 006 on 24.05.2014, 14:50:52
Учех си за изпита по английски на терасата и докато вятъра кротичко поклащаше прането го усетих и веднага под вратата. Направи ми впечатление, че беше продължително. Втория трус не съм го усетил.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: bagercho on 24.05.2014, 14:57:14
Втори осезаем трус след това не мисля, че е е усетен у нас. В рамките на двайсетина секунди, колкото продължи около 3 пъти затихваше за миг и отново се увеличаваше.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 24.05.2014, 15:03:51
Е имало е - ама се е усетило по-скоро по южна България - първите три са през около 10 минути с магнитут 6.9, 5.0 и 4.5 - след което има още над 20 (и продължават) с различни магнитути между 3 и 4.7
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: alpha_adversativum on 24.05.2014, 15:36:48
В Люлин, на третия етаж в сграда Бс-69-Сф, се усещаше около една минута. Виждаше се как конструкцията поема енергията на труса (можеше да се усети приплъзването на елементите един спрямо друг).
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: NULL on 24.05.2014, 17:57:48
Мен ме подстригваха в един фризьорски салон, намиращ се близо до КеФиЧи (a.k.a. KFC) - Лъвов мост.
Тъй като преди по-малко от минута бях седнал на стола помислих, че фризьорката е направила нещо.  :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T1000 on 24.05.2014, 18:42:11
Тя добре, че не те е офъкала покрай труса, та да трябва да се бръснеш нула номер после  :crazy:

Аз пък в този момент бях в тухлена сграда, на 5-ти етаж в центъра. По-тихичка от панелката, която дрънчи като чайник при земетресения, но и по-усукваща се :)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: $h@IdEr on 24.05.2014, 20:41:17
Аз пък вървях към една спирка и нищо не усетих! :P
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: София 70 on 24.05.2014, 21:36:51
До момента около 37-40 вторични труса е имало в Средиземно море .
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 24.05.2014, 23:05:39
Което е добре - затихващи са.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mihailo on 24.05.2014, 23:43:49
Братовчед ми лятото ходи до Самотраки и каза, че там непрекъснато притриса, а хората са свикнали. Гледаш на плажа пясъка подскача, и те масажира :laugh:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 25.05.2014, 10:14:26
Да сигурно за това всичко живо там е изпаднало в паника.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: hitar_potter on 25.05.2014, 12:01:51
Естествено GSMите веднага отказаха, мобилния нет умря...  :rolleyes:
Хах, не правя реклама на мобилния си оператор, но говорих по скайп в това време и нямах никакви проблеми с връзката на мобилния ми Интернет. Иначе в Лозенец и в Южния парк се усети, но не беше силно.
Не си имал проблем, защото вече си бил осъществил връзка. Мобилните мрежи падат, защото се пренасищат и нямат капацитет за повече потребление (sms/разговори/интернет).
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: София 70 on 25.05.2014, 16:43:08
Набързо разравяне в сайта на Средиземноморски Европейски сеизмичен център показва , че там редовно стават земетресения от порядъка на 3.5 -4.5 по Рихтер , но това е било 6.4, та е нормално да са в паника хората.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Stoi4o on 25.05.2014, 16:52:35
Нали казаха от Европейския сеизмичен център, че е било 6.9
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 25.05.2014, 17:29:32
Набързо разравяне в сайта на Средиземноморски Европейски сеизмичен център показва , че там редовно стават земетресения от порядъка на 3.5 -4.5 по Рихтер , но това е било 6.4, та е нормално да са в паника хората.
Първо, земетресението е от степен 6.9 и второ, скалата на Рихтер е експоненциална, т.е. всяка степен е с  10-кратно отделяне на енергия спрямо предходната: т.е. земетресение със степен 5 е 10 пъти по-силно от земетресение със степен 4. Така че, между степен 4 и 6.9 има много сериозна разлика - едното е на долната граница на лекото, другото е на горната граница на силното земетресение, само на една десета под границата на разрушенията: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%A0%D0%B8%D1%85%D1%82%D0%B5%D1%80 (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%A0%D0%B8%D1%85%D1%82%D0%B5%D1%80)
Разбира се, късмет е, че епицентърът е под водата. Предполагам, че се е вдигнала вълна от 1-2 метра, но обемът на Бяло море и силно начупените брегове не позволяват да се получат цунами, затова тези вълни едва ли заслужават внимание като нещо необичайно.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: lud_pi4 on 25.05.2014, 20:42:02
В Пловдив, долу на земята се усети доста добре, а по високите етажи дори се отваряха шкафове и така нататък, докато някой по-леки коли се полюляваха в тон.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: granorana on 03.06.2014, 10:54:38
Аз лично много леко, но се уплаших :)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: brenius on 04.06.2014, 16:13:08
Предполагам, че се е вдигнала вълна от 1-2 метра, но обемът на Бяло море и силно начупените брегове не позволяват да се получат цунами, затова тези вълни едва ли заслужават внимание като нещо необичайно.
OFFTOPIC- не мога да се сдържа, понеже това ми е част от професията- обема на Егейско Море (или въобще воден басейн) няма никаква връзка с това какво цунами ще се получи. Фактически най-голямото известно цунами се е получило в плитък фиорд (всъщност точно силно начупени брегове със сложна брегова линия и плитка вода водят до най-катастрофалните последствия при цунами). В Егейско море са известни в древността катастрофални цунамита. Образуването на цунами зависи много не толкова от магнитуда на земетресението, колкото от вида на разлома а на пръв поглед Егейският ров не е такъв че да образува сериозно цунами.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: тролей №164 линия 2 on 22.11.2014, 21:29:37
Абе имаше тук някъде една тема "Усетихте ли земетресението". Къде е, че не мога да я намеря? :rolleyes: :D. Та въпросът е най-вече към Варненци. Усетихте ли в 21:15, което е преди 14 мин. леко разклащане?
едит: ето го (http://ndc.niggg.bas.bg/). Бая плитко - само 10 км, пък да се усети чак тук...?! :eek:
Тук (http://www.emsc-csem.org/) пък го дават 40 км.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Magirus deutz on 22.11.2014, 21:47:12
Абе имаше тук някъде една тема "Усетихте ли земетресението". Къде е, че не мога да я намеря? :rolleyes: :D. Та въпросът е най-вече към Варненци. Усетихте ли в 21:15, което е преди 14 мин. леко разклащане?
едит: ето го (http://ndc.niggg.bas.bg/). Бая плитко - само 10 км, пък да се усети чак тук...?! :eek:
Тук (http://www.emsc-csem.org/) пък го дават 40 км.
Да аз го усетих, продължи може би 10 - 15сек.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: я л т а on 22.11.2014, 21:50:17
21.17 е трескало в Бургас, около 3-та степен.............
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: vasko on 22.11.2014, 21:54:03
Та въпросът е най-вече към Варненци. Усетихте ли в 21:15, което е преди 14 мин. леко разклащане?
едит: ето го (http://ndc.niggg.bas.bg/). Бая плитко - само 10 км, пък да се усети чак тук...?! :eek:
Тук (http://www.emsc-csem.org/) пък го дават 40 км.
Един приятел, който живее на 16-ти етаж в Младост (София) току-що ми каза, че било доста осезаемо, но не било страшно...

Заметресението е било в Румъния (http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=410003). Към този момент все още липсва информация за това земетресение в сайта на БАН.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: тролей №164 линия 2 on 02.04.2015, 10:06:52
Не говоря за тези около Тополовград, питам някой евентуално да е усетил (доста) слабото земетресение във Варна някъде между 01:00 и 01:10 часа. Нито европейския център, нито БАН са го усетили, а мен даже успя да ме събуди :crazy:. Кви са тия сеизмографи, че хората да усещят земетресенията, пък те да не могат да ги хванат. :help: :D :rolleyes:. На око беше между 2.5 и 3 по Рихтер. Аз по принцип леко спя и се събуждам от не много силни гръмотевици при плътно затворени прозорци, та явно нощните ми сетива са достатъчно изострени... :D
И преди да сте ме обвинили, че си внушавам - мога да ви кажа, че като се събудих беше също толкова тихо, както е и през всяка една нощ - нищо необичайно като шумове. Отделно от това, още със събуждането си, усетих как леглото ми много леко се поклаща. Полюлеите не съм гледал дали се клатят, щото ми се спеше, но за около 10 мин. имах сърдечен ритъм 100 в минута (тяло, привело се в бойна готовност ;)), тоест наистина е имало нещо, което уредите не са го засекли. Пулсът ми се ускори секунда след като се събудих. Демек, не си измислям. Да спомена и, че живея на пети етаж. Явлението продължи 8 - 10 секунди
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: wolf_rusi on 02.04.2015, 10:11:50
Не усетих, защото съм от София, но в Бан са регистрирани 3 земетресения с епицентър близо до Тополовград - с магнитут 2.6; 3.4; 3.2 ;)

edit: Как определяш магнитута на око  :D ?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: тролей №164 линия 2 on 02.04.2015, 10:19:29
Не усетих, защото съм от София, но в Бан са регистрирани 3 земетресения с епицентър близо до Тополовград - с магнитут 2.6; 3.4; 3.2 ;)

edit: Как определяш магнитута на око  :D ?
Не се сещам за по-добър начин, освен чрез сравняване на усещането от тази нощ, с това, което беше по време на няколкото други земетресения, които съм усещал (които, впрочем, все са били с по-голям магнитуд). Така че може и над 3 да е било, но понеже при всичките случаи досега през живота ми ме е люшкало между 4 и 5.5 по Рихтер, затова така може и малко да съм го подценил като магнитуд. Уви, нямам домашен сеизмограф. :help: :D Би бил от полза в случая.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: wolf_rusi on 02.04.2015, 10:54:15
Не усетих, защото съм от София, но в Бан са регистрирани 3 земетресения с епицентър близо до Тополовград - с магнитут 2.6; 3.4; 3.2 ;)

edit: Как определяш магнитута на око  :D ?
Не се сещам за по-добър начин, освен чрез сравняване на усещането от тази нощ, с това, което беше по време на няколкото други земетресения, които съм усещал (които, впрочем, все са били с по-голям магнитуд). Така че може и над 3 да е било, но понеже при всичките случаи досега през живота ми ме е люшкало между 4 и 5.5 по Рихтер, затова така може и малко да съм го подценил като магнитуд. Уви, нямам домашен сеизмограф. :help: :D Би бил от полза в случая.

Дам... хората не са сеизмографи затова си има машини  :)
Иначе ето карта: :arrow:
(https://farm8.staticflickr.com/7599/16800175927_50a74d9417_n.jpg) (https://flic.kr/p/rAzhZD)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 02.04.2015, 12:04:03
Скалата на Рихтер е по магнитуд и измерването е едно за дадено земетресение, независимо от населеното място, а не е по външни белези, както е тази на Медведев-Шпонхойер-Карник примерно, при която във Варна можеш да имаш една степен, в Букурещ - друга, а в Атина изобщо да не се усети.
Затова не можеш да твърдиш, че по почувстван трус във Варна можеш да си правиш каквито и да е заключения за магнитуда му нито на око, нито на ухо. Според това, дали земетресението е хоризонтално или вертикално, според дълбочината на огнището е възможно да си усетил тополовградското земетресение, но то е малко по-късно през нощта. Иначе в 0:54 българско време е имало слабо земетресение от 2-ра степен по Рихтер в Югозападна Турция, но доста доста далеч от България, така че надали си усетил това.
Ако си във вила в Кабакум, помисли си за друга причина, различна от земетресение и продай вилата, докато не е станало късно  :devil:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: difian on 02.04.2015, 12:28:30
Да не е бил полтъргайст или някой да те е избъзикал за 1ви април?! Ако се опитваш да избъзикаш форума, съдейки, по коментарите на останалите, не се получава... :)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: тролей №164 линия 2 on 02.04.2015, 14:49:39
Да не е бил полтъргайст или някой да те е избъзикал за 1ви април?! Ако се опитваш да избъзикаш форума, съдейки, по коментарите на останалите, не се получава... :)
Ъъъ... не. ;) :D. Все пак, днес е 2 април вече. Аз и нямаше да пиша тук, само че, след като се бях събудил и бях отворил очи (съответно вече бях с всичкия си, а не полузаспал :), тук отпада и версията за полтъргайст), все още много ясно усещах как леглото ми се поклаща нещо средно между леко и много леко.
Ами незнам тогава - каквото и да е било, даречем, че е било с магнитуд не повече от 3, с всичките условности на такова определяне, за които е писал и дал разяснения колегата blagun, за което му благодаря.
Иначе не живея на Кабакум, а в широк център, сравнително близо до Икономически университет - Варна, а там е равно. :)
Иначе, като спомена Кабакум, се сещам за тия хора и ми става жал, и им се чудя с какъв акъл са си построили в такъв свлачищен район имоти. Те си знаят, но имотите им не ги чака нищо добро, поне за момента. Може би едно време е било стабилно там.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Magirus deutz on 15.07.2015, 11:36:55
Някой във Варна усети ли земетресението около 11:30 - беше не много леко разклащане за около 5 - 6 секунди.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: RADOCVET on 15.07.2015, 12:16:31
Магнитуд около 4 по Рихтер с епицентър в Черно море на около 37 км от Варна.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: тролей №164 линия 2 on 15.07.2015, 12:34:18
Някой във Варна усети ли земетресението около 11:30 - беше не много леко разклащане за около 5 - 6 секунди.
Аз... не. :laugh: :D През последните 2-3 години незнам какво ми става - онова вечерно 4 и нещо от 2013-та май беше не го усетих, после усетих една нощ (2 април тази година е било) около час след полунощ едно, което се оказа, че само аз съм го усетил. :crazy:
Е, за днес си имам оправдание - бях навън, пеш и е нормално да не съм разбрал нищо.
Но има връзка - това от 2013-та не го усетих, щото точно в него момент си спомням, че бях тръгнал да излизам на терасата, другото на 22 ноември м.г. си бях седнал във фотьойла и си го усетих нормално и отчетливо, сега бях в движение...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: viktor_bdz on 15.07.2015, 12:37:41
Цяла нощ животните в София бяха неспокойни, но нищо не се е усетило.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mitakis on 15.07.2015, 12:42:54
Хахаха, снощи преди да заспя си помислих "откога не е имало земетресение". Но е било твърде далеч от София, че да го усетим.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Mammoth on 15.07.2015, 22:03:09
Дам, във Варна се усети за момент. Точно тогава бях в тролея и беше спрял на светофар и си се усети съвсем лекичко.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: kristian40t097 on 17.07.2015, 14:29:20
И в Созопол се усети съвсем леко.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Mammoth on 30.10.2015, 11:54:51
Някой варненец усети ли земетресението преди 2-3 минути, съвсем лекичко поразклати и спря.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: wolf_rusi on 30.10.2015, 14:48:04
Днес (30.10.2015г.) към момента на публикуването на този пост, в НИГГГ към БАН не са регистрирани сеизмични събития с характер по-голям от 2 по скалата на Рихтер.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: viktor_bdz on 09.06.2016, 15:12:14
Някой да усети земетресението днес? Днеска ме събуди малко след 5:00ч. сутринта, но не се усетих. Чак по-късно сутринта разбрах, че е имало земтресение.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: AGENT 006 on 09.06.2016, 15:15:36
Нищо не съм усетил, но това не е напълно ясно дали е така, тъй като се разбудих случайно някъде около 5 часа и е възможно това да е била причината.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: dan on 09.06.2016, 16:57:38
http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/us200062z2#general

Sent from mTalk for Windows 10
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: michеl on 11.06.2016, 19:40:34
Аз се чудя на какво се дължи зачестяването на земетресения от 2001 насам? 2001 или 2002 имаше в София, после 2008, 2010, 2012, 2014 и явно и сега. Това не е нормално, през 90-те нямаше нито едно, за периода 1992-2000 със сигурност мога да потвърдя че никога не съм усетил такова нещо. Поне за София и морето мога да твърдя със сигурност.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: тролей №164 линия 2 on 11.06.2016, 20:06:38
Аз се чудя на какво се дължи зачестяването на земетресения от 2001 насам? 2001 или 2002 имаше в София, после 2008, 2010, 2012, 2014 и явно и сега. Това не е нормално, през 90-те нямаше нито едно, за периода 1992-2000 със сигурност мога да потвърдя че никога не съм усетил такова нещо. Поне за София и морето мога да твърдя със сигурност.
Аз доколкото съм чел из нета и съм разглеждал карти, в основата на бившия, угаснал преди незнам си колко милиона години вулкан Витоша има разлом, не като този около Истанбул, още повече пък като всеизвестните разломи, като например San Andreas, до Андите и, разбира се, до Япония, но все пак способен да предизвиква трусове от порядъка на 7-8 по Рихтер веднъж на 100-150 години, стига, междувременно, натрупваната енергия да не се освобождава на малки порции, както май става напоследък. Така че се радвайте (че се освобождава) :rolleyes:. В общи линии, разломите у нас са ясни: Кресна и Шабла (на 10-15 км. от брега). Според архивите, на които съм попадал, големите земетресения в Чирпан, Стражица и т.н. са, някакси случайни, защото са единични. Аз там не помня през последните x години да е имало каквито и да било трусове, докато поречието на Струма регулярно си ги тресе (пресен пример - Сандански). Нас също регулярно си ни тресе (последно шабленския се прояви на 06.08.2009).
Въпреки всичко, не съм склонен да вярвам на 100%, защото, в крайна сметка, все още не съм попаднал на архив, доказващ наличие на катастрофални земетресения в днешна южна София когато и да било. Само карти и изказвания на учени съм чел и разглеждал.
Спомням си, че бях попаднал на една карта, на която броят на разломите беше трицифрен. :crazy: Ясно е, че повечето от тях са миниразломченца, нямащи нищо общо със силни земетресения, но все пак.
Надявам се да се окаже това някакъв кьорфишек (макар и твърдено от някакви учени, цитирани от някого) и, в действителност, да няма такъв "спящ гигант" под краката ви. :help:
edit: Край на голословието ми. :D Тук, например (https://www.24chasa.bg/Article/1389212), се споменава нещо за въпросния, явно наистина, все пак, съществуващ, витошки разлом.
Quote
Може ли тогава да се правят прогнози какво би се случило скоро в района на София?
Това ще е несериозно. Конкретно за Витошкия разлом имаме данни от около 1858 г. за разпукване на земята по него. Ако това наистина е така и Витошкият разлом е бил активен тогава, значи сега не е напрегнат, защото е абсурд за някакви си 100-150 г. да се натрупа достатъчно напрежение за ново голямо земетресение. Ако тогава е мръднал Витошкият разлом, по никакав начин не може да бъде активен сега.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: viktor_bdz on 11.06.2016, 20:31:14
Недай си Боже да има такова голямо земетресение, защото не знам какво ще се случи...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: fgm on 11.06.2016, 20:37:34
Основно правило-по-малки и чести порции, отколкото една и то голяма. ;)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: dan on 12.06.2016, 01:03:37
Въпреки всичко, не съм склонен да вярвам на 100%, защото, в крайна сметка, все още не съм попаднал на архив, доказващ наличие на катастрофални земетресения в днешна южна София когато и да било. Само карти и изказвания на учени съм чел и разглеждал.
София има няколко по-големи (над 4-та степен) земетресения през миналите (15, 16, 19, 20) векове, но не знам има ли достатъчно данни колко сериозни щети са нанесли.

Sent from mTalk for Windows 10
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: michеl on 12.06.2016, 14:38:16
Основно правило-по-малки и чести порции, отколкото една и то голяма. ;)
Хубаво, но пак някак си не е честно, защото например тук в Холандия са им все по степен 1-2 най-много и то концентрирани само в една област, мисля че беше край Грьонинген, навсякъде другаде са супер редки. Явно това е цената, която трябва да се заплати за по-хубавия климат. Таванът у нас в София е напукан след онова през 2012-та, а не би трябвало да е така.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: eng.vassilev on 14.06.2016, 11:53:45
Основно правило-по-малки и чести порции, отколкото една и то голяма. ;)
Хубаво, но пак някак си не е честно, защото например тук в Холандия са им все по степен 1-2 най-много и то концентрирани само в една област, мисля че беше край Грьонинген, навсякъде другаде са супер редки. Явно това е цената, която трябва да се заплати за по-хубавия климат. Таванът у нас в София е напукан след онова през 2012-та, а не би трябвало да е така.

Ами това е природата - няма честно или нечестно. Примиряваш се с това, което е или търсиш място с много ниска сеизмичност... Имало е земетресение със сравнително висок магнитуд, нормално е да има някакви пукнатини в по-слабите места от сградите. Абсолютно съм убеден, че е напукана само мазилката по тавана у вас. В крайна сметка, както беше казано - по-чести трусове от ниска степен, отколкото веднъж на Х години, но як трус с много щети и жертви.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: michеl on 14.06.2016, 17:27:24
Така е в крайна сметка всеки решава за себе си от кое повече го е страх - земетресения, урагани или наводнения. Апропо в България Видинско е най-слабо застрашено, но пък там никой не иска да живее и няма препитание. Ако общините ни бяха общини като общини, то след това през 12-та щяха да пуснат информативна кампания из медиите как там е най-малко вероятно да тресе силно, защото доста хора се понаплашиха тогава. Ако кметовете от Видин и околия бяха споменали, че ще въведат повече облекчения за млади хора, които да отидат да работят или да развият бизнеса си там с по-ниски данъци и такси щяха много да помогнат на региона си, на май са твърде заети в грабене. ;)
Забелязали ли сте, че от няколко години в София винаги стават в пролетно време (едно от последните даже се падаше на същата дата като пернишкото) и то в четна година ако сте забелязали - 2012, 2014, 2016. Мисля, че и 2010 е имало в София но тогава живеех другаде и там не сме го усетили.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 11.09.2016, 17:09:46
Преди около час имаше леко земетресение, епицентърът е Скопие - 5,1 по Рихтер.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: passenger on 11.09.2016, 20:14:57
О, да! Чак моя chandelier се разлюля :P
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: wolf_rusi on 11.09.2016, 20:18:36
О, да! Чак моя chandelier се разлюля :P
;D Това ме разби! Евала!  :jump:

Освен това - трусът е вторичен на станалото по-рано през деня земетресение в Скопие и не се очакват по-силни трусове, обясниха от института. По негови информация няма данни за нанесени материални щети на територията на България.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: passenger on 11.09.2016, 20:21:52
О, да! Чак моя chandelier се разлюля :P
;D Това ме разби! Евала!  :jump:

Освен това - трусът е вторичен на станалото по-рано през деня земетресение в Скопие и не се очакват по-силни трусове, обясниха от института. По негови информация няма данни за нанесени материални щети на територията на България.

Тук по-скоро певицата Sia има принос :laugh: :laugh: :laugh: Има вече доста по-нови хитове, де... :rolleyes:

Освен това, щорите го усетиха, както и някои от окачените неща.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Unicode on 24.09.2016, 02:29:59
Сега да сте усетили нещо? Сега току що усетих някакво люлеене - като да е имало някакво по-силно земетресение при нас в ж.к. Дружба в София. Играех на компютъра и усетих че нещо витрината тръгна да дрънчи оттатък в хола и усещах като блокът ни да се е клатил за около 40-50 секунди около 02:13 часа? Аз усетих нещо такова като да е имало земетресение, но в интернет няма нищо, само стари резултати... :help:

Edit: Сега имаше новина че в Румъния е имало земетръс с магнитуд 6,1 по Рихтер, във Варна са го усетили доста силно. :crazy:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: bagercho on 24.09.2016, 09:06:44
Странно, защото аз постоянно се будя и си въобразявам, че има земетресение, но истинското такова не съм го усетил  :crazy:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: я л т а on 24.09.2016, 09:28:55
Ми наистина си е имало земетресение в Румъния- Вранча 5.6 по Рихтер.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: rado84 on 24.09.2016, 13:01:40
Тука го усетих само аз. Нашите и комшиите не са усетили нищо. При първото трусче усетих люлеенето, а при втория, освен люлеенето, видях и мониторът ми да се клати. За добро или за лошо мога да усещам по-слабите трусове, които малко хора усещат.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: fgm on 24.09.2016, 13:35:08
@Unicode реултати има почти на момента в сайта на БАН, само с тази уловка, че времето указано там е GMT  :P
Лошо впечатление ми направи, че сутришните блокове като, че не глижираха земетресението.Защо всеки само може да си отговори  :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: тролей №164 линия 2 on 24.09.2016, 14:34:27
Ми аз във Варна сега като отварям форума и гледам нов пост в "Усетихте ли..." и си помислих: "Ко пак сте усетили е..., дето аз не съм и разбрал :crazy: :help: :D".  Пиша, защото вечерта в 23:36 на 23 или 24 октомври 2004г. беше пак със същия епицентър, а магнитуда го бяха съобщили с една десета по-нисък отсега. Та тогава в нас всичко почна да дрънколи, аз още не бях заспал, но си бях легнал. Като станах, полюлея в коридора имаше амплитуда на клатене 15-20 см (самият той е висок около 60 см) :neznam:. Тук някой навътре в геологията може да обясни. Очевидно е възможно по различен начин да се разпространяват и затихват сеизмичните вълни, в зависимост от вида на скалите и другите материали отдолу под нас и между нас и планината Вранча. Та ако е било като това преди 12 години, то ми е чудно защо не съм разбрал (не, снощи не съм близвал! ;), а и по принцип пия само бира не повече от половин литър).
едит: аз винаги гледам тук (http://www.emsc-csem.org/#2).
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: DVB_Racer on 24.09.2016, 19:17:32
В Бургас също се усети, но по-слабо. Имах чувството, че клатенето е в посока изток-запад и даже си помислих, че епицентърът е в България. След няколко минути отворих сайта на БАН и видях, че беше отразено с магнитуд 5.8 в Източна Румъния.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: coast96 on 25.09.2016, 19:46:41
В Бургас , не знам как се е усетило , но тук в Несебър всички излязоха от хотелите, уплашени.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: viktor_bdz on 15.10.2016, 11:46:29
Стабилно е разтресло във Варна, а навярно не и само там.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: coast96 on 15.10.2016, 12:08:03
Преди малко по новините съобщиха за трус със сила 5,5 във Бургас и Варна. Съобщиха , че е разтресло доста силно.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: dan on 15.10.2016, 12:55:11
Преди малко по новините съобщиха за трус със сила 5,5 във Бургас и Варна. Съобщиха , че е разтресло доста силно.
Клик (http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/us20007ebw#executive)

Sent from mTalk for Windows 10
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Mammoth on 15.10.2016, 17:37:17
Чак доста силно, друсна лекичко и спря.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: coast96 on 16.10.2016, 13:16:19
Някой да е усетил , снощното земетресение , защото медиите съобщиха , че е разстресло целите Балкани? Става дума за това между Гърция и Албания.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mihailo on 19.11.2016, 01:26:17
Преди две минути в София. Слабичко беше, дано не се повтори.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: bagercho on 19.11.2016, 08:21:01
Не съм го усетил, а малко преди това ставах...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: тролей №164 линия 2 on 19.11.2016, 11:35:44
Земетресение разтърси Гърция, усети се и у нас (http://www.dnes.bg/balkani/2016/11/19/zemetresenie-raztyrsi-gyrciia-useti-se-i-u-nas.322832). Според http://www.emsc-csem.org часът е 01:22 българско време.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: viktor_bdz on 19.11.2016, 12:36:30
Мен майка ми ме събуди, но беше свършило и ламапата се клатеше леко. Легнах си и си доспах.:D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: coast96 on 26.11.2016, 11:07:26
Току-що леко ме разтресе ... Или си въобразявам?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: KRAKOMOBILA on 26.11.2016, 11:09:31
Distances   148 km SE of Sofia, Bulgaria / pop: 1,153,000 / local time: 10:59:27.2 2016-11-26
18 km E of Plovdiv, Bulgaria / pop: 341,000 / local time: 10:59:27.2 2016-11-26
5 km NE of Sadovo, Bulgaria / pop: 2,700 / local time: 10:59:27.2 2016-11-26

2.8
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: AGENT 006 on 26.11.2016, 11:14:05
Аз миех душ кабината в този момент.  :D На едно шкафче в коридора беше поставена торба с кутии за храна, която падна на пода, иначе не съм усетил нищо.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: coast96 on 14.01.2017, 23:23:08
Току-що разстресе така,че масата подскочи чак! Земетресение ли е било или съседите? Нялой друг усети ли го?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: viktor_bdz on 15.01.2017, 00:14:12
Май, май са били съседите. Няма данни за земетресения никъде. :laugh: :)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: София 70 on 15.01.2017, 11:28:23
Задремал си , пич . И аз като задрема на стола се залюлявам и мисля , че земята се клати.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Kaiser Kar on 22.01.2017, 11:31:30
Че не земетресение, не е, ама какви бяха тези гърмежи току-що?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: abs111 on 22.01.2017, 11:41:23
21 топовни салюта по повод встъпването в длъжност на новият президент.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: тролей №164 линия 2 on 22.01.2017, 11:56:43
Аз го гледах по БНТ 1 и видях как околните дървета ги усетиха като земетресение! :crazy: :P :D Вижда ше се как при всеки от салютите, от клоните им падаше по малко сняг. Беше любопитна гледка. :)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: stankos on 22.01.2017, 20:42:20
Иде с гръм и трясък пък да видим как ще си отиде !  :crazy:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: New_Passenger on 12.06.2017, 17:50:27
Днес нещо?
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: я л т а on 12.06.2017, 17:55:19
Уж 6.3 в Турция, но източника е Е.Ж.К....................
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: velinio on 12.06.2017, 18:06:00
6.3 по Рихтер в Егейско море се усети и в София

Силно земетресение от 6.3 по Рихгер в Егейско море, 85 км северозападно от Измир - съобщава http://www.emsc-csem.org. Трусът е бил в 15:28 ч и е бил усетен в Бургас, Стара Загора, Пловдив и София. Епицентърът е бил с дълбочина 10 км в Егейско море - между гръцкия остров Лесбос и турския град Измир, на 14 км от гръцкия град Плумарион.
Геофизичният институт в Солун го определя с магнитуд 6,4 по Рихтер. Засега няма информация за жертви и материални щети. Граждани, живеещи в радиус от 100 км, са усетили много силно земетресението, като казват, че е продължило около 20 секунди.
В рамките на 7 минути след силния трус, са последвали още два вторични труса с магнитуд от 4.9 по Рихтер.

Източник: http://www.segabg.com/article.php?id=858389
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: viktor_bdz on 12.06.2017, 20:14:12
Бях в баба и дядо, които живеят в блок на 10тия етаж, и не се усети нищо  :)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: abs111 on 14.09.2017, 10:56:35
Тази сутрин в 4:53 имаше трус 3,5 по Рихтер с епицентър землището на с.Мещица пернишко.На седмия етаж се усети макар и не силно.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: bagercho on 11.11.2017, 07:18:43
В 06:54 имаше кратко разклащане, магнитуда е 3.4, епицентър някъде около Своге.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: blagun on 11.11.2017, 07:44:14
епицентър някъде около Своге.
В момента emsc-csem го дава западно от Реброво.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: coast96 on 26.11.2017, 21:35:36
Някой усети ли го преди малко? 4.1 по рихтер близо до Копривщица.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: dobriii123 on 26.11.2017, 22:21:46
Аз във Враца го усетих. Не беше особено силно (не е имало треперения, тропащи и силно клатещи се неща), ама аз започнах подозрително да се клатя.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: bagercho on 26.11.2017, 22:55:07
Този път не съм усетил нищо.  :blink:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: coast96 on 22.02.2018, 10:46:58
Никой нищо ли не усети тази нощ? :blink:
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: marto_pz on 22.02.2018, 12:03:28
Мен стабилно ме люшна.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Dragon on 22.02.2018, 15:01:26
Жената ме събуди стресната, но беше слабо и не ме впечатли. Далеч от класата на пернишкото :)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ozzy on 22.02.2018, 15:26:38
Аз бях на компа, на третия етаж в Люлин не усетих нищо. Разбрах едва, когато погледнах фейса :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: stankos on 22.02.2018, 19:42:08
След пернишкото съм много чувствителен и усещам дори по-голям камион минаващ по улицата , но това не съм усетил.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: coast96 on 09.04.2018, 22:07:23
Някой усети ли го преди 15 мин? Епицентъра е Южния Парк. 2.1 по рихтер . Аз го усетих, защото съм на 3 мин от епицентъра. Леко се разклати масата.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Magirus deutz on 15.03.2019, 18:56:11
Някой във Варна усети ли земетресението около 18:45? Беше не много силно разклащане, което продължи 8 - 9 секунди.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: тролей №164 линия 2 on 16.03.2019, 18:31:58
Някой във Варна усети ли земетресението около 18:45? Беше не много силно разклащане, което продължи 8 - 9 секунди.
Явно е имало (https://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=751060). :rolleyes: :D
Аз тогава бях под пара в офиса. Значи да намаля малко боя по клавиатурата... :crazy: :laugh: :devil:
Иначе, нищо не съм усетил. Eдиният колега също беше останал като мен да си довършва. По едно време (там някъде, около 18:45), с периферно зрение забелязах, че той си извърна главата внезапно и погледна настрани. Не му обърнах много внимание, освен, че погледнах през прозореца в учудване какво интересно има... Нищо не видях, той нищо не каза и това е.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: coast96 on 30.12.2019, 23:07:19
Никой нищо ли не усети днес? :(
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: T6M700 on 30.12.2019, 23:34:35
Не.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: did_ko on 30.10.2020, 14:27:46
6,9 на територията на Гърция се усети доста силно в Бургас.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mlk on 30.10.2020, 14:40:20
Май е било доста силно. Това е първата 7-ца в Европа от 2011 насам, така че ще видим, как ще се развият нещата в идните седмици.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Pesho1991 on 30.10.2020, 15:27:06
Много странно, къде е бил епицентъра? Защото аз в София не усетих нищо, а не съм на нисък етаж, 8ми даже си минава за високите.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: poly911 on 30.10.2020, 19:37:22
Интересното е че било усетено чак в Русе
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mlk on 30.10.2020, 19:56:20
Земетресението е с далечен епицентър, но силата (7 по Рихтер) е сериозна и е нормално да се усети и толкова далече. Преди няколко години имаше 8 в Камчатка и го бяха усетили в Москва.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ooleg on 30.10.2020, 20:02:59
За вас мерни единици няма ли? По коя скала работите ? По Рихтер ли? Щото някога особено руснаците много повече обичаха Медведев-Шпонхоер-Карник. Земетресението в Стражица през 86-та година изобщо не го обявиха по Рихтер на колко се равнява.

Скалата на Рихтер е !логаритмична! скала и мери физически величината. Тая на МШХ мери резултата - разрушения , усещане и т.н.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: mlk on 30.10.2020, 21:16:49
За вас мерни единици няма ли? По коя скала работите ? По Рихтер ли? Щото някога особено руснаците много повече обичаха Медведев-Шпонхоер-Карник. Земетресението в Стражица през 86-та година изобщо не го обявиха по Рихтер на колко се равнява.

Скалата на Рихтер е !логаритмична! скала и мери физически величината. Тая на МШХ мери резултата - разрушения , усещане и т.н.
Не мисля, че в последните 15 години някой е ползвай МШК. Рихтер си е международният стандарт.

Ето какво е удряло европа в последните 15 години.
https://www.emsc-csem.org/Earthquake/europe/M7/ (https://www.emsc-csem.org/Earthquake/europe/M7/)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: ooleg on 30.10.2020, 21:30:55
Ауууу какви изказвания без четене!
Ти правиш ли разлика между мушмули и дюли? Въпреки, че все стават последни през годината - служат за различен вид ядене  :)
Рихтер не е международна скала, а скала за измерване на магнитута, енергията  или изобщо физическата сила излязла от земните недра. Но тя не оценява крайния резултат. Защото понякога един и същи магнитут може да предизвика различни разрушения - например при вертикално или хоризонтално люлеене, при продължителност и т.н.

И да прав си, че напоследък не се ползва МШК, защото е заменена през 98-ма година с EMS - Европейска макросеизмична скала  - https://инженер.bg/index.php?/mashini/discussions/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0- (https://инженер.bg/index.php?/mashini/discussions/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-)

Quote
Европейската макросеизмична скала (EMS) е скала за оценка на сеизмичната активност (силата на земетресенията), използвана в страните от Европейския съюз и другаде по света. Създадена е след като Европейската сеизмологична комисия решава да преразгледа и подобри скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. Бива обнародвана през 1998 г. като подобрение на пробната версия от 1992 г. и затова е известна и със съкращението EMS-98.

Американците най-много използват Рихтер, докато точно в Европа най-малко се е използвала.
Аз също харесвам Рихтер, защото все пак съм искал да ставам физик и обичам да работя с физични величини. Но едва ли един обикновен чиляк може да си представи логаритмична скала - за него между 3 и 4 по Рихтер е точно толкова , колкото между 4 и 5.
Аз си мисля, че е най-добре да се дава всяко земетресение по медиите и в двете скали. И да се казва  нещо от рода:
"Земетресение с магнитут 7,9 по скалата на Рихтер* с епицентър Средиземно море беше усетено в Измир със сила 9та степен по EMS"

* това 7.9 по скалата на Рихтер беше филм (Японски беше май)м който излезе, когато бях дете в 4 клас. Тъкмо взимахме дробите, обаче още бяхме на обикновени дроби и се опитвах да схвана какво точно е 7,9 спрямо 7/9-ти. Но филма съм го запомнил :)
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: Ivo on 30.10.2020, 21:53:12
аз съм на 18-ти етаж и нищо не съм усетил а днес съм почивка и си бях вкъщи по това време а при мен и най-лекит трус се усеща добре
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: rado84 on 03.01.2022, 17:56:54
Аз усещам всички земетресения от 2.0 нагоре. В средата на Декември имаше едно, 2.3-2.4 към 4 сутринта и трая 10-ина сек.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: yogimax on 03.01.2022, 21:47:32
Първите земетресения, които усетих бяха от Стражица 1986 г. И от Вранча пак 1986. В Шумен. Голямо шубе беше. 1977 пък точно на моя рожден е станало катастрофалното вранчанско 4 март. Празнували сме моя рожден ден. Аз не помня, много малък бях. 2 г. Телевизорът започнал да скърца оная ракла Електрон. Токът изгаснал. Станало късо пламнал пожар в съседния блок. Всички се юрнали в тъмното да слизат. Стените пукали. Сестра ми получила страхова психоза от това земетресение. Истински ад под небето е било. Мнозина избягали с колите си по селата. Добре, че нищо не помня.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: New_Passenger on 16.01.2022, 13:53:48
Преди малко.
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: marto_pz on 16.01.2022, 14:00:19
В Пазарджик се усети доста...
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: тролей №164 линия 2 on 04.04.2022, 14:14:06
Някой нещо да е усетил (https://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=1114308)? В него момент бях прав при колега обсъждахме нещо и... никакъв шанс. :D
Title: Re: Усетихте ли земетресението?
Post by: yogimax on 04.04.2022, 14:38:35
Това е в Провадия, там си го има този обичаен епицентър и редовно ги тресе. 4.4 си е силничко, обаче това огнище явно се усеща само локално. В Шумен никога не сме усещали никакви земетресения от Провадия, а е само на 35 км източно.