Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - tm0

Pages: [1] 2 3 ... 189
1
Автобуси / Re: Автобусни дискусии
« on: 04.06.2023, 04:05:17 »
Призовавам шофьорите да откажат каране на въпросните автобуси, заради неравности на пътя - повдигнати пешеходни пътеки и дупки - опасност от инциденти. Не ставайте съучастници в престъпления, дирижирани от неграмотни, крадливи и некадърни политици, използващи техници като марионетки и говорители на текст, писан от други хора! Двуетажните автобуси са обречени да завличат другите нормални коли по същата линия с бавно каране и колони от автомобили зад тях. Най-малко шофьорите ще бъдат освирквани...
Същите техници, които заблудиха чрез платена реклама по "национална" медия много транспортни оператори да влагат средства в табели. В Карат С не им се разреши да пипат повече от два автобуса. Това не го казаха в предплатената реклама от преди години.

2
1 юни сутринта: автобус 1817 аварирал на линия 109, прибрал се на самоход, след изчакване да се "охлади" ходовата част.

3
2 юни вечерта - автобус 2751 на линия 72.

4
Продължава нерегулярното обслужване на пътниците, излизащи от метрото. 1 юни на обяд - на Красно село, в посока Никола Мушанов - 17' до А102 и над 20' до идването на А83. Ето така работи правилника на ЦГМ, че превозното средство трябва да стигне от начална до крайна спирка по определен маршрут. След закъснялото превозно средство (А83) следващите автобуси по същата линия са полупразни. Дали е излязла заместваща кола от гараж Земляне и откъде трябва да започне да вози пътници? Къде са диспечерите в работен ден? Защо се пускат автобуси с две врати (13--), от които често се отваря само една на линии, различни от 63 и 66? Защо техните шофьори не се качват да изработват часове на други автобуси? Каква е тази организация?

 

Всекидневно автобус 260 е претъпкан и със закъснения да вози пътниците на трамваи 4 и 5, заради неудобния маршрут на автобус 5тм.
На 2 юни, петък, вечерта, след 19 ч. превозните средства от много линии бяха групирани по две - автобус 102, 280, 76, тролей 5, тролей 4. 20 минути без А604 на моста на НДК за Дружба, 25 минути без 204 на същата спирка, в същата посока...

5
Автобус 2027 с повреда в трети мост, заради състоянието на пътя. Напр. бус лентата на Евлоги Георгиев.
Втора врата на автобус 1151 е на по-ниско ниво от съседното ѝ крило.
За описаните проблеми по горе, в гараж Дружба, съм съгласен. Напр. има държави, в които се движат стари превозни средства, защото няма повдигнати пешеходни пътеки. Те се поддържат, имат и монтирани "филтри" за изгорели газове. Тук останахме почти веднага без автобусите втора употреба, точно след като нацвъкаха изкуствени неравности. С последните не се пазят пешеходци!

6
10 май: автобус 3300, линия 213, аварирал на Цариградско шосе.

7
На 30 април автобус 3148 беше с надута уредба за съобщаване на спирките. Не се знае от колко време е така. Време е да се спре този тормоз над пътници и шофьори! В метрото децибелите съсипват високоговорителите и тормозят близкостоящите пътници, има случаи и на повредени, заради силата на звука.

8
Автобуси / Re: Автобусни дискусии
« on: 02.05.2023, 23:56:48 »
Не бива да се дават пари за закупуване на двуетажни автобуси. Иначе ще бъде сезирана прокуратурата. Ако инициаторите имат желание, нека реставрират спрения автобус. Причините вече бяха посочени. Добавям - повдигнатите пешеходни пътеки.
Ще се въведе нормативен документ, касаещ гласовото оповестяване в обществения транспорт. Накратко - само имена на спирки, връзки с метро. Звук, нормиран до определени dB. Всичко останало ще остане в сферата на това, което са правили досега и в базите данни. Допълнителна информация няма да се обявява гласово, а ако има информационни дисплеи, табели. Причината - превозни средства без резервни части и оптимизация на разходите.

9
Произшествие с лични автомобили в столицата, около 16 ч., оставя в хаос градския транспорт за следващите три часа
На 3 април от 18:52 ч. нямаше автобус 204 в течение на 30 минути от НДК, в посока Цариградско шосе. Линия 76 беше на интервал от 15 минути. Линия 604 с автобус 3011 дойде към 19:15 ч., за да вози пътниците на линии 604, 204 и 76. В последствие, на интервал около 5 минути започват да идват и другите коли по линия 604. Следващата кола по линия 604 настига претъпкания автобус 3011. След 19:20 ч. е минал и 304 на НДК, в посока Цариградско шосе. След още десет минути е минала още една кола по линия 304. След 19:15 гараж Дружба започва да пуска празни автобуси, без пътници, идващи от НДК, в посока Цариградско шосе. Превозните средства са с включено осветление в салона, с включени табели за други линии - такива, които не се обслужват от гараж Дружба. Първият пристигнал до последната си спирка (ж.к. Дружба 2) автобус, от линия 304, тръгва напряко през Горублянско ханче към Цариградско шосе. След 18:52 ч. автобусите по линия 72 също са се движили по редовно и превозвали пътници.
Димитър Дилчев да провери в системата и да обясни на пътниците, къде са били
диспечерите, че за два часа не са успели да осигурят превоз на гражданите в пиков час. Колко GPS, камери, сървъри, заеми и пр. системи трябват на ЦГМ, за да се движат превозните средства на градския транспорт, без такива големи интервали, в които липсват поне 5 коли по линия 204. Как се окачествява курс, при който не се возят пътници? Заплаща ли се на транспортния оператор такова движение на превозно средство? Имали (без)отговорни служители на тази или други общински институции, причинили вреди? Има ли комуникация между отговарящите за превозните средства няколко общински дружества? Каква интерпретация ЦГМ прави на правилника, гласящ, че превозно средство трябва да стигне от начална до крайна спирка по определен маршрут, за да бъде заплатен курса и да е редовен.

10
28 януари (почивен ден): 1839 на линия 102 (не за един курс). Против съм изкарването на дълги автобуси на 111, заради многото километри на линията.

11
Автобус 1179 на линия 102 сутринта возеше пътници с повреда в спирачка и пушек от гумите на трети мост. Шофьорът можеше да свали пътниците на спирка и да изчака да му докарат подмяна (с която да си изкара смяната), но продължи. Пътниците щяха да се качат на спирката на друга, по-редовна линия, в същата посока или да се наложи в последствие да минат пеша една спирка за линия с аналогичен маршрут. Едва ли е имало такъв, който е щял да чака следващо превозно средство по същата линия, защото часът е пиков, но и това е вариант.
Време е правилникът за окачествяване на курсовете да се пренапише. Не може аварирали превозни средства да се съсипват, само за да стигнат на самоход до депо/ гараж! Стига безсмислени глоби и създаване на отговорност на водачите - случаите са десетки и при релсов, и при нерелсов транспорт.

12
Дискусията ще се премести в раздел Идеи.
Отдавна Илиенско шосе трябваше да се затвори за трамвайно движение. Колелото на ж.п. гара София Север може и да стане последна спирка на линии 11 и 12, в посока Мария Луиза и Скопие. Трасето между триъгълника и въпросното ухо със сериозен наклон и задължително ниска скорост на движение, има неремонтирани участъци. Недейте да забавяте още повече трамвайните линии - те и без това са бавни, заради амортизирани участъци. Носенето на багаж от пътници на половин километър до спирка 0540 и 0541 не е основание за възстановяване на трамвай 19. Дайте парите за резервни части на трамваите Шиндлер - то не бяха продажба на сгради/ общежития и накрая пак има спрени повредени транспортни средства. Надяваме се ремонтът на релсовия път пред Пета градска болница и на Стамболийски да се случи преди този на Илиенско шосе!

13
Титулярите на автобус 3148 пускат при студено време охлаждане в салона. Това е дългосрочна тяхна практика (още отпреди пандемията и в разгара на пандемията), защото държат прозорците заключени. Трябва ли всяко хрумване да се регулира от правилник или инструктаж срещу подпис? Напри. какво е нормална температура в салона, на фона на претъпкано превозно средство, заради задръствания от леки коли. Има и други автобуси от партидата 314- , при които в преходните сезони няма достъп на свеж въздух, заради заключени прозорци. В преходните сезони трябва да се забрани използване на климатик при автобусите! При тролеите виждаме, че тази практика води до допълнителни разходи за подръжка/ зареждане на инсталациите. При трамваите - съфорумци обясняваха защо охлаждането се компрометира от захранващата мрежа на сектори.
Предлагам всички своеволия да водят до качване на въпросните шофьри на дизелови автобуси поне 6 пъти месечно, т.е. да работят на други линии, на които дългите газови автобуси не се пускат! На серията 314- има други водачи, които имат проблем с разминаване с друг автобус по тесен път (в завои). Това е начинът да се усъвършенстват, а не се пишат на едни и същи линии.

14
Всички разписания, които не са променяни, трябва да се изпишат с първоначалната си дата на качване. Напр. в почивни дни разписанията на тролей 7 са същите както преди месеци. Няма смисъл да се подава подвеждаща информация, щом не е ставала маршрутна промяна да се пишат нови дати и бъркат хората. Преди се връщаха старите дати след празнични дни и беше много ясно, че часовете на движение, както и броя коли са същите. В сайта на ЦГМ трябва да има съобщение коя линия откога е с ново разписание за работни и/ или почивни дни.

15
Автобуси / Re: Mercedes-Benz O 345 (G)/Conecto (G)
« on: 30.12.2022, 04:36:02 »
19-- серия се досъсипа на витошките линии. Да ви припомня това, което други хора писаха тук: Години наред автобусите се изключваха от скорост и включваха преди достигане на покой. Масово се караха с повредени скорости, включително се обучаваха новопостъпили да боравят неправилно. Двигателите силно са амортизирани и пушат след запалване, някои автобуси от модела - непрекъснато димят. Повдигнатите пешеходни пътеки изкривиха каросериите. Така са и дългите 11-- 33--. Добавяме и намаления брой коли, возещи камара хора, заради икономическа криза. Да кажат сметката за ремонти ще или няма да излезе. Инженери пишат, че Conecto LF са по-лесни за ремонт. Тогава защо не купиха този модел от изтеклата концесия? Сега с тези автобуси се обслужват линии 260, 4-, 58, 59, -тм

16
16 декември: автобус 1209, теглен с аварийна - линия 64.

17
23 ноември: автобус 3132 аварирал на линия 204.

18
Автобуси / Re: Mercedes-Benz O 345 (G)/Conecto (G)
« on: 11.11.2022, 00:04:46 »
На 10 ноември сутринта автобус 3314 е работил на линия 88.

19
Трафикът от леки коли пречи на пътниците да бъдат превозвани с градски транспорт.
Тази вечер, 19:10 три тролея по линия 5 на спирка ул. Ал.Жендов, в посока Орлов мост. Първият пишеше, че е до Руски паметник и обратно. Това е добра организация, за да има обслужване в обратна посока.
Сутринта два тролея на линия 7 на НДК, в посока бул. Васил Левски.
Два празни автобуса на линия 604 на НДК за Дружба в 19:00 ч.
Петък, 4 ноември, 18:55 ч.: 20 минути без автобус 72 на НДК, в посока Орлов мост - идват две претъпкани коли.

20
Тролейбус 2801 на линия 7 тази вечер с неработещи валидатори. Благодарим, че беше по разписание.

Pages: [1] 2 3 ... 189