Author Topic: Re: Оптимизацията на автобусните линии  (Read 47 times)

Offline vasko

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3359
  • View Profile
Чудя се дали при подобни промени:
Quote
Във връзка провеждане на VII-ти ЕКИДЕН Маратон София, oт 04:30 до 14:00 часа на 06.09.2021 г., частично се променят маршрутите на масовия градски транспорт, както следва:

Автобусна линия №9 (в посока пл. „Орлов мост”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Шипка” и по маршрута си. Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, на 50.00 метра преди бул. „Цар Освободител”, в посока пл. „Орлов мост“.

Автобусна линия №72:

    в посока ж.к. „Западен парк”: от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Патриарх Евтимий“, наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски” и по маршрута;
    в посока Плиска: от ул. „Св. Георги Софийски“ направо по бул. „Прага“, надясно по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК, бул. „Васил Левски“, надясно по ул. „Шипка“, наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по маршрута.

Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” на 50.00 метра преди бул. „Цар Освободител” в посока ж.к. „Западен парк” и на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Автобусна линия №75: маршрутът се скъсява от автостанция „Гео Милев“ до Военна академия (обратен завой при ул. „Шипка“). Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ на 40 метра след ул. „Шипка“ в посока към автостанция „Гео Милев”.

Автобусна линия №76 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”): от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, наляво по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „П. Ю. Тодоров” и по маршрута си, двупосочно. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока ж.к. „Гоце Делчев”, за автобусна линия №280 и тролейбусни линии №3, 4, 5 и 11.

Електробусни линии №84, 184 и автобусна линия №505 (в посока ул. „Ген. Гурко“): от бул. „Цариградско шосе” надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, обратен завой при ул. „Шипка” (Военна академия), бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, наляво по бул. „Цариградско шосе” и по маршрутите си. Автобусите ще спират на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока СУ „Св. Климент Охридски“ (за автобусна линия №280 и тролейбусни линии №3, 4, 5 и 11), и на спирка с код 0442 „Военна академия” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” след ул. „Шипка“ в посока пл.„Орлов мост“ (за автобусни линии №9, 72, 75 и 213).

Автобусна линия №94 (в посока СУ „Св. Климент Охридски“): от бул. “Свети Наум” наляво по бул. “Черни връх”, наляво по бул. “Джеймс Баучър”, надясно по ул. “Стоян Михайловски” и по маршрута до Студентски град. Автобусите ще спират на съществуващите трамвайни спирки по бул. “Джеймс Баучер” и на временната спирка на бул. „Черни връх“, на 60.00 метра след левия завой от бул. „Св. Наум“.

Автобусна линия №204 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”): от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), наляво бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, наляво по бул. „Акад. Ив.Е. Гешов”, надясно по бул. „България” и по маршрута си, двупосочно. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока в посока ж.к. „Гоце Делчев” (за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №3, 4, 5 и 11).

Автобусна линия №604:

    в посока институт „Пирогов”: от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“, наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, надясно по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” и по маршрута  си;
    в посока гара „Искър”: от бул. „Пенчо Славейков” наляво по бул. „Прага”, надясно по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК, бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.

Автобусите ще спират на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока институт „Пирогов” (за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №3, 4, 5 и 11).

Тролейбусна линия №7 (в посока ж.к. „Гоце Делчев“) се скъсява до кръстовище бул. „Васил Левски“ – бул. „Патриарх Евтимий“ (кино Одеон).
Източник.

... не е по-добра идея промяната да важи за целия ден?

Основният проблем според мен е моментът, когато се преминава от променените към редовните маршрути в средата на деня.

По време на тази промяна аз наблюдавах трафика в тунела НДК. Последният автобус от променените А72, А76, А204 и А604, който премина през тунела беше по А72 в 13:05 часа. В съобщението се казва, че промяната важи до 14:00 часа. Не е пояснено какво означава това - дали курсовете, които започват от първа спирка след 14:00 часа започват да се движат по редовния маршрут или пък когато настъпи 14:00 часа колите започват да се движат по редовния маршрут, независимо къде се намират в този момент (с изключение на тези, които вече са навлязли в променения участък)? В случая не изглеждаше да е нито едно от двете...

Към 13:15 на спирката в тунела дойде групичка от хора, които не бяха много "на ти" с ориентирането в София, и които искаха да ползват А72 до зала Фестивална. Били са на редовната спирка и там са видяли съобщението. Някак са се ориентирали до тунела чрез питане и дойдоха да ме питат и мен дали автобус А72 спира на спирката  в тунела. Чакаха до 14:00, така и не дойде автобус. Тогава ги посъветвах да се върнат обратно на редовната спирка. Надявам се да са се оправили!

Проблемите са следните при подобни маршрутни промени за половин ден:
- променените линии не се визуализират във Виртуалните табла и по ел. таблата на спирите в първата половина от деня (няма и качени разписания в сайта);
- обслужването между 13:00 и 15:00 часа е много влошено, защото не се знае кога ще мине последната кола по променения маршрут и кога ще мине първата по редовния. Освен това се получават струпвания и съответно големи дупки в интервалите докато се напаснат разписанията. Примерно минават три коли през 5 минути и после няма нищо 40-50 минути.

Ако промяната е обявена за целия ден, ще си има разписание за целия ден, всичко би трябвало да се визуализира във вируталните табла и по ел. таблата по спирките и няма да има каша при преминаването от променен маршрут към редовен.

Какво мислите? :)
СБОГОМ, GTSofia.info

Здравей, отново, GTSofia.info  :)

Offline RADOCVET

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 9758
 • http://bgtransport.org/
  • View Profile
  • Email
Мисля че можеше да се промениш. Не пропусна шанса да напишеш мнение в любимите ти теми. И то за минали неща. А тук си в офтопик.

Offline ozzy

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 12897
  • View Profile
Мисля че можеше да се промениш. Не пропусна шанса да напишеш мнение в любимите ти теми. И то за минали неща. А тук си в офтопик.
Никакъв шанс да се промени.

Съветът ми към Васко е, като забележи някой недобросъвестен шофьор, или не е съгласен с някоя маршрутна промяна, и иска това да се промени - да пише на ЦГМ, зам. кмета по транспорт Кристиан Кръстев, председателя на транспортната комисия Карлос Контрера. Само да констатираш някакви събития в дълги постове и без да се опитваш да сигнализираш компетентните институции, така че да не се случват, не мисля, че е много смислено.

Offline vasko

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3359
  • View Profile
Мисля че можеше да се промениш. Не пропусна шанса да напишеш мнение в любимите ти теми.
Решил съм да съм по-кратък и да използвам по-малко емотикони (по съвети на други потребители). А ако става дума за любимата ми тема - да споделям рядко и само информация за сериозни проблеми. Всичко останало, което виждам като нередности, подавам само като сигнали/жалби където трябва.

Ако някой с ръка на сърцето каже, че описаното от мен в темата за недобросъвестните водачи (хората притичват между двете спирки и си изпускат тролеите; автобусите изобщо не спират на такава централна спирка като НДК; хора губят повече от час, преди да успеят да се качат на автобуса, който търсят) е маловажен проблем, аз ще спра да пиша във въпросната тема.

И то за минали неща. А тук си в офтопик.
Да събитието е отминало, но през годината има няколко подобни неща, които са причина за подобни маршрутни промени. Например, след по-малко от месец ще дойде големият маратон и тогава пак ще има маршрутни промени по десетки линии на наземния транспорт за половин ден.

Тук коментирам самата практика на тези маршрутни промени при подобни събития и влошеното транспортно обслужване във времето на възстановяване на редовните маршрути.

А тук си в офтопик.
За да не създавам нова тема, намерих тематиката на настоящата тема за най-близка до това, което коментирам. Смятам, че оптимизация може да включва и начинът по който се организират маршрутни промени по принцип.

Ако модератор прецени, че не сме в правилната тема, моля нека да премести тази дискусия където трябва.
СБОГОМ, GTSofia.info

Здравей, отново, GTSofia.info  :)