Снимки и видео > Снимки

С какво и как снимаме(фотографска тема)

(1/104) > >>

mlk:
Предлагам в тази тема да се обсъжда кой с какво и как снима.

Ще започна с моята : Никон Д80. Обективите, с които снимам са 16-85/3.5-5.6 (приравнено 24-127 мм), както и ръчнофокусен 200/3.5 (приравнено 300мм).

С втория снимам рядко, защото идва малко дългичък и трябва по-отдалечко да се снима, за да влезе например целия автобус в кадър. Също така е с ръчен фокус и е малко по-пипкаво.

Основният ми е 16-85 и той е с доста удобен обхват. Например от тротоара може много лесно да се обхване на автобус в най-близката лента. Ето и пример:

Съответно в другият край достига доволно далече - ето пример на 85мм (снимано от спирката на 11, 75 и 404):

Горните две снимки не са кропвани, а само са смалени за да се види какво влиза в кадър. Над 85мм понякога липсва, но при ДСЛР-ите поне изображението е доста остро и дори да се кропне не си личат пикселите, така че реално докъм 200мм приравнено няма проблем да се постигне при този обектив.

Предимствата на ДСЛР-ите не знам дали има нужда да ги описвам. Общо взето бързина, нисък шум и лесно кадриране (бързо се "зуумва") са три примерни характеристики, които имат значение при снимките на подвижен състав. Лек недостатък е обема, особено когато човек не иска да привлича внимание, но си е приемлив компромис.

Разбира се, нямам изобщо идея да рекламирам някаква техника, а само целя да подпомогна "колегите" фотографи на ГТ в тяхната дейност  :angel:

CKD:
Добре де ама и при твойте снимки се забелязва леко отсъствие на фокус. Защо така?
А освен снимките в пълен размер може би не е излишно да се пусне и 100% кроп.

Muslon:
Canon EOS400D, EF-S 18-55mm f/3.5-5.6, EF 70-200mm f/4.0 L USM

Китовият обектив е голям боклук, мисля да го сменя евентуално с китовия от 450Д. Отделно може би ще взема един 50mm f/1.2 твърд скоро. Хубав обектив, който покрива 30-70 струва уви доста...

Ето снимка с първия, както се вижда обективът леко маже, а и цветовете не са много добри.

Втората снимка е снимана с втория обектив. Значително по-точен, естествено леко непрактичен поради размерите/теглото си, перфектен дори за портрети. Снимките са леко смалени, има шум вкаран при конвертирането.

NiGhtPiSH:
Аз съм с Olympus E-410, 14-42mm f3.5-5.6, 40-150mm f4-5.6, Pentacon Auto 29mm f2.8, Pentacon Auto 50mm f1.8, Helios 44M-4 58mm f2, Carl Zeiss Sonnar 135mm f3.5 /но трябва малко ремонт да мине/. Като цяло съм доволен от системата на Оlympus и възможностите, които дава за ползване на стари ръчнофокусни обективи.

Разбира се си мечтая за две от най-бруталните стъкла на Olympus, именно 12-60mm f2.8-4 и 50-200mm f2.8-3.5 + един от най-добрите обективи правени някога Zuiko Digital 50mm f2 Macro...

Knoxville:
Canon PowerShot A470, 6.3-21.6мм / 1:3.0-5.8 (дори не знам тези числа какво означават  :D), нищо особено, чисто любителски модел. Нито тежи, нито е обемен, но увеличава изображението доста бавно, а и при повече от 3-4 зуум размазва снимката при леко трепване на ръката.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version