Транспортът в другите градове > Бургас

История на маршрутната мрежа и на градския транспорт в Бургас

(1/87) > >>

suavcho:
Историята на машрутната мрежа на Софийския градски транспорт ме вдъхнови да отворя тема и за родния ми град.

Лично аз мога да споделя само откъслечни спомени.

Автобус 11 с маршрут (ж.к. Изгрев - Центъра - ж.к. Изгрев) бива закрит - не съм написал целия маршрут, за да не допусна грешка. На негово място се разкрива линия по автобус 211, съществуваща и до днес. Поне от гледна точка на отсечката Автостанция Изгрев - Старата поща, не мисля, че има промени.

Автобус 4 преди е имал много интересен маршрут. Ако не ме лъжат спомените, след ул. Булаир завиваше по една тясна улица - евентуално Славянска. И по нея сигурно е продължавал по бул. Стефан Стамболов.

   Другият вариант за автобус 4 е да е продължавал по бул. Демокрация и е да е завивал по също не толкова широката ул. Дунав. Но със сигурност имаше някаква такава врътка!

Тролейбус 2 - незнайно защо закрит! Доводите са опасност от катастрофи по околовръстния път. И днес жиците на тролея си седят неизползваеми. А линията беше тип "бърза" - през стадион Черноморец направо до дн. магазин Мосю Бриколаж. Ако не се лъжа тази линия дори е минавала и през другите зони на Меден Рудник (а не както е сегашния случай с линия Т). Единственото хубаво нещо за тролеите е, че слизат и до "долната" зона, но това не променя ситуацията, че вътрешността на Меден Рудник разчита само на а211, сутрин и следобед на а121, и на маршрутките.

Автобус 25 Обръщалото му беше на ул. Адам Мицкевич (до Автото). Смътно си спомням, че този автобус правеше големи глупости - мисля че вървеше по ул. Гурко и оттам до бул. Стефан Стамболов.

Автобус 1 Имам предвид не маршрутката, а точно автобус 1. Никакви спомени нямам, освен, че съществуваше. Ходел е от Изгрев, може би до Стадион Черноморец и по маршрута си обратно.

Разчитам на вашите спомени, стари карти и друга информация!


http://burgasbus.piczo.com/?g=51607810&cr=5
На този сайт е актуалната маршрутна мрежа в Бургас.

peyodp:
Четворката също е минавала и през ул. "Цар Калоян" във Възраждане, докато сега обикаля през бул. "Мария Луиза" и е имала начална спирка някъде в района на Автогара Запад. Разписанието и е било на няколко минути.

Преди време по стари карти съм гледал и че 211 в едната посока е минавала по улица Републиканска (сегашната Цар Симеон).

А маршрута на 15 не е минавал по ул. "Транспортна" (през Бургас Плаза Мол), както е сега, ами от болницата после по бул. "Никола Петков" през м-н "Пикадили" и после по бул. "Димитър Димов" (сега където се намира МБАЛ "Лайф Хоспитал").

Освен четворката още и 30, 32, 61, 62, 17, 8 са били с начална спирка до Автото.

Pirgos_12A:
Началната спирка на 4 - ката беше на обръщалото в к - с Зорница, намира се до сега съществуващата спирка на улицата, която свързва бул. Никола Петков и бул. Димитър Димов /води се спирка "Надлез Н. Петков"/. http://bgphoto.net/photos/30475/o633537875437393750.jpg

Линия 211 обединява бившите 11 и 219.

peyodp:

--- Quote from: Pirgos_12A on 08.11.2009, 11:01:58 ---Началната спирка на 4 - ката беше на обръщалото в к - с Зорница, намира се до сега съществуващата спирка на улицата, която свързва бул. Никола Петков и бул. Димитър Димов /води се спирка "Надлез Н. Петков"/. http://bgphoto.net/photos/30475/o633537875437393750.jpg
 
--- End quote ---

Да, освен тази в Зорница някъде бях видял или чул, че е имало и друга начална на 4 в района на Автогара Запад. Тоест с две начални, както е 211 примерно.

BTW, а там на надлеза Н. Петков е обръщала и някогашната линия 72.

Pirgos_12A:

--- Quote from: peyodp on 08.11.2009, 11:39:53 ---BTW, а там на надлеза Н. Петков е обръщала и някогашната линия 72.

--- End quote ---

Сигурен съм, че 72 не е въртял на въпросното обръщало. Първо живея в този район и никога не съм виждал автобус с такава табела. Второ 72 ходеше до Долно езерово и минаваше през Трапезица - МБАЛ - Пиргосплод - Начална спирка на 12/12А - Г. езерово и просто няма логика да тръгне от Зорница. Мисля, че 72 тръгваше от автогара Изток, която се намираше срещу Пантеона.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version